Keresés

Részletes keresés

bazookabill2 Creative Commons License 2019.08.27 0 0 58

sziasztok.

Egy kétemeletes ház felsõ emeletére költöztem. Az elsõ pár éjszakán semmi nem volt, tegnap kb 8-10 denevérre ébredtem, amik a szobában repkedtek. Elmentem otthonról, másnap reggelre eltűntek. Az ablakokat nyitva hagytam. Ma délitán minden nyílászáróra szúnyogjálót szereltem, elõtte végifkoppgtattam a plafont (gerendás, meg tudnak kapaszkodni). Most épp egy biztos van a lakásban, nemsoká csekkolom újra. A nyitott bejárati ajtónál ülök, és reménykedem, hogy távozik.

Ilyenkor mi van? A padláson élhetnek? réseken a lakásba jöhetnek? Az elsõ éjszakákon miért nem jöttek?

Kissé tanácstalan vagyok.

Köszi, ha tudtok segíteni.

kavicsos64 Creative Commons License 2016.08.03 0 0 57

Köszönöm!

Előzmény: zoli1437 (56)
zoli1437 Creative Commons License 2016.08.01 0 0 56

http://www.hunbat.hu/index2.htm

Itt találsz infót és kapcsolatot.

Előzmény: kavicsos64 (55)
kavicsos64 Creative Commons License 2016.07.26 0 0 55

Vagy esetleg valami külső odú is lehetne !

Előzmény: kavicsos64 (54)
kavicsos64 Creative Commons License 2016.07.26 0 0 54

Helló mindenkinek ! A házunk mindkét végén denevérek laknak van e valami teendőnk velük ,hogy tudnánk kizárni őket ,vagy mikor lenne esedékes ? Egyáltalán elköltöznek télire vagy itt telelnek ? Elég sok ürülék potyog a deszkák résein ! Bramac szegőcserepek alatt laknak ,de hogy a bezárt kis padlástéren is vannak-e azt nem tudom . Ha lenne valami ötlet szivesen fogadnám ,de az állatoknak nem szeretnék ártani ,nem fél a családunk tőlük ,csak azt sem szeretném ha rengetegen lenének az emeleti burkolat alatt és az ürülékük felhalmozódjon ! Valami humánus kilakoltatás kéne !

zoli1437 Creative Commons License 2016.01.10 0 0 53

Köszönöm a választ.

Közben több kép alapján denevér gyűrűzők hosszúszárnyú denevérnek azonosították.

Itt a többi kép, ha érdekel:

https://onedrive.live.com/redir?resid=5FFB5C668611F6A4!639&authkey=!AAY1TKhjeZqwbUA&ithint=folder%2cJPG

Előzmény: davidf (52)
davidf Creative Commons License 2016.01.10 0 0 52

Ha még senki nem válaszolt volna, és még érdekel: pisze denevér (Barbastella barbastellus).

Előzmény: zoli1437 (51)
zoli1437 Creative Commons License 2015.10.10 0 0 51

Ki ő?

oriass Creative Commons License 2011.08.02 -1 0 50

Sziasztok!

Azza a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy kb. egy hete bejött hozzánk a panelba egy denevér és akárhol keressük nem találjuk meg. Reggelente amikor az anyum felkel akkor szokta hallani, hogy repdes de amint felkel az ágyból eltünik. Akárhol keressük sehol sincs.

Tudnátok mondani egy pár tippet,hogy hogyan lehet a kis jószágot előcsalogatni a rejtekébő és megolani,hogy ne jöjjenek vissza?

Az ablak fölött va egy kis rés és biztos,hogy ott tanyáznak..

(A hó elejé már jött be egy de az nem bujt el és meg tudtam fogni és kiengedtem az abakon)

Kérlek segítsetek mert az anyum már lassan ott tart, hogy nem mer aludni sem.

üdvözlettel

zsuzsa Creative Commons License 2008.08.01 0 0 49
Hogy szedik össze a csótányokat ? Azok a járdán mászkálnak, nem repülnek. Vagy azt is érzékelik?

Nekem semmi bajom a denevérekkel, néha látom őket éjjel itt cikázni, sőt az se zavarna ha bejönnének, de a csótányoktól iszonyodom és kiváncsi vagyok, hogy tényleg össze tudja szedni-e őket batman.
Előzmény: Eu (48)
Eu Creative Commons License 2008.08.01 0 0 48
Sziasztok,

Csak gondoltam leirom nektek... tegnap este kb 10kor bekoltozott hugom szobajaba Deni. Nagyon edes, mar majdnem kifejlett (gondolom en, picit kisebb volt mint az atlag) denever. Hajkurasztuk vagy egy orat, hogy hatha valahol leszall ahol meg tudjuk fogni, de feladtuk.. plafon alatt 10cm-nel lejebb nem jott, ablakot tarva hagytuk, ha akar majd kimegy... de nem ment, meg jo, hogy hugom hozzam hasonloan szereti ezeket a kis lokotteket es siman lefekudt aludni ugy, hogy a denever ott repkedett. Reggel a meleg miatt becsuktuk az ablakot, Deni egyszer kb 2 fele tett par tiszteletkort, de utana visszament aludni a fuggony karnisra 3.5 meter magassan. Most este 8 utan kezdte ujra aktivizalni magat, de mar kajas volt, mert nagyon szep vadasz iveket kezdett repulni, de kimenni az istenert nem akart... mindenesetre mokas volt, hogy ott repkedett korulottunk, sokszor 10-20cm-re. Aztan ugy egy ora utan egy vadaszivbol kireppent az ablakon, de meg 2x visszajott a szoba kozepeig, aztan meg vagy 10 percig a 2 haz kozott cikazott. Szoval egy napig volt egy deneverunk. :))
A csincsillak teljesen keszenvoltak tole... kb ugy neztek ki, mint a biro a tenisz meccsen, fogtak a ketrec szelet es neztek jobbra, balra, jobbra, balra. :)

Felhivtuk az egyik deneveres egyesuletet, de kb egyezett az allaspontunk, hogy varni hatha olyan helyre kerul, ahol vegrehajthato egy konyharuhas deneverfogas, vagy megvarni mig magatol elmegy, illetve hogy nappal Deni jobb helyen van a szobaban, mint kint (35 fok, napsutes). Illetve mondtak, ha meg masnap sem megy ki, akkor hivjuk fel Molnar Zoltant az allatkertbol es vele kitalalni valamit.

Lenyeg a lenyeg, hogy nagyon kedves kis meglepi volt az atlagos hetkoznapok soraban ez a kis kitero. :)

PS: Csak, hogy meg egy helyen le legyen irva : a denever vedett, artalmatlan, nem szall az ember hajaba, nem sziv vert, nem tamad emberre, es felettebb hasznos(lakotelepeken szerintem tobb tiz kilo csotanyt megesznek egy egy ejjel), tehat semmi esetre sem agyoncsapni, ha valaki fel, akkor inkabb kerjen meg valakit, hogy segitsen.
szega Creative Commons License 2008.07.14 0 0 47
Mert az anya kimegy vadászni, de a csapóajtón már nem jut vissza. A röpképtelen kölyök meg odabent várja a szoptatást, de hiába. Végül nyekk. A csapóajtó csak kb. augusztus közepétől használható, addigra már nagy biztonsággal minden kölök jól repül.
Előzmény: wombatgirl (46)
wombatgirl Creative Commons License 2008.07.14 0 0 46
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Az eresz alá beköltözött hozzánk cca. 50 db denevér, és annyira hangosak, hogy már aludni is alig lehet tőlük. Tudnátok segíteni, hogyan lehet őket onnan kiűzni. Érdekelne az a csapóajtós megoldás, de a kölykök miatt miért nem kivitelezhető?

Előre is köszönök minden hozzászólást
Ild76 Creative Commons License 2008.05.02 0 1 45

Sziasztok!

Sajnos úgy tűnik, a múltkor nem jártam sikerrel a fóliacsík elhelyezésével, mert a fóliánál "piszkot" találtam és már ciripelést is hallottam:( (Ez juttatta eszembe, hogy vajon mi van az ablaksarkánál lévő lyukszerű nyílással, betömhetem-e már).

Bevallom kicsit félek tőlük, reggelente szoktam szemügyre venni a nyílást és mostanában ismét próbálkozni a nyílás egyírányúsításával...mert úgy látszik eddig még nem sok sikerrel jártam. Bár a nyílás elég hülye helyen van és bénáztam is a "csapóajtó"-szerű megoldással.

Kérdés:

A denevérek reggel nem jönnek elő? Ha én ott matatok a nyílásnál, nem jönnek elő?

Ugyanis elég rossz helyen van ez a nyílás az ablak felső sarkánál a sarokban, és szerintem én nagyon megijednék tőlük...brrr.

Nagyon szeretném már betömve látni a nyílást, de szerintem még vannak bent...:-(((

Help please valaki valahogy!!!

Már megint nem merem esténként kinyitni az ablakot...

Vagy mit tegyek? Kihez lehetne fordulni?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

egy "félős denevérleső"

Mad árka Creative Commons License 2007.11.20 0 0 44
Küldtem Neked egy levelet, denevérest, nézd majd meg, ha még aktuális.
Előzmény: Vultur Csaba (42)
crowkins Creative Commons License 2007.11.20 0 0 43

Szia!

Állatkert.

Vagy az MME denevéres szakosztálya, de ha beviszed a zoo-ba, onnan valószínűleg úgyis oda továbbítják.

Üdv!

Vultur Csaba Creative Commons License 2007.11.18 0 0 42
Sziasztok!
Anyám lakásába berepült egy denevér (Budapest). Leszedte a karnisról, most biztonságban van (a denevér, meg anyám is :-)), de szerintetek mi van ilyenkor? Állatkert? Vagy hova kellene vinni? Ide várnék sürgös választ (a denevér érdekében sürgős): csaba.vultur@gmail.com
Köszi!
udit67 Creative Commons License 2007.09.17 0 0 41
Szia,

segítesz egy törött szárnyú denevérnek? A kolléganőm most mesélte, hogy hétvégén a szomszéd öregasszonyhoz beszállt egy. És odanyomta az ajtóhoz, mert megijedt tőle. Eltört a szárnya. Valahogy kiterelték egy sötét lépcsőházba. De nem tud neki mit enni adni. Adott neki diót, mazsolát, de az nem jó sztem :) Nem meri megfogni sem, kocsija sincs. Szerinted ki tudna odamenni és elvinni valahova, ahol rendbehozzák? Békásmegyeren lakik egyébként. Előre is köszi a segítséget ( biroj67@citromail.hu )

Szép napot: Judit
Előzmény: szega (27)
szega Creative Commons License 2007.09.04 0 0 40
"...Milyen csapóajtó/fóliacsíkra gondolsz?..."
Az alja túlnyúlik a lyuk szélén, ezért csak kifelé tudnak jönni, azaz kibillentik a csapóajtót/csíkot, kimásznak és elrepülnek. Visszafelé ez nem működik. Átlátszó műanyagból kéne, aminek van némi tartása.

"...A rés átmérője kb 2,5-3 cm..."
Ennyi pont elég nekik...

"...Honnan lehet tudni, hogy már üres-e a nyílás?..."
Szürkületkor nincs ki-be repkedés, és nincs cirregő hang.
Előzmény: Ild76 (39)
Ild76 Creative Commons License 2007.09.04 0 0 39

Szia!

Köszi a javaslatot! Milyen csapóajtó/fóliacsíkra gondolsz? Miből lehet készíteni olyat?A rés átmérője kb 2,5-3 cm. Szóval szerintem kicsi...de nekik állítólag ok.

Honnan lehet tudni, hogy már üres-e a nyílás?

Köszi.

Előzmény: szega (38)
szega Creative Commons License 2007.09.04 0 0 38

Kicsalogatni vagy kiűzni reménytelen. Egy olyan átlátszó csapóajtót vagy fóliacsíkot kell feltenni a nyílásra, ami csak belülről kifelé engedi őket, vissza már nem. Pár nap alatt kiürül a rés, és utána be lehet tömni.

Ez a játék persze nyáron nem mehet, a kölykök miatt.

Előzmény: Ild76 (37)
Ild76 Creative Commons License 2007.09.04 0 0 37

Sziasztok!

Denevér-ügyben szeretnék tanácsot kérni.

Panelben lakom és este igencsak denevért láttam az ablak körül elrepülni. A panelek illeszkedésénél az ablak felső sarka közeléében van egy kisebb lyuk, nyílás (hézag) és most azt gyanítom, hogy esetleg oda fészkelte be magát, mert ürülékszerű nyomokat is találtam már néha a párkányon. 

Hogyan lehetne onnan más helyre tessékelni őket, mert azt a nyílást már korábban is szerettem volna betapasztani és nem szeretném ha ők meg véletlenül bentrekednének!

A denevérmentők vajon ki tudják csalogatni őket abból a kisebb nyílásból? Vagy esetleg vmi ultrahangos riasztókészülékkel el lehet vajon őket onnan "küldeni"?

Várom az ötleteket, hogy mit tegyek, mert a denevéreket nem szeretném ennyire közelemben tudni.

Előre köszönöm a válaszokat!

szega Creative Commons License 2007.08.23 0 0 36
Hmm. Próbáld megkeresni a hang forrását. Ha madár, akkor a szülő úgyis rendszeresen megy etetni.
Előzmény: mauzi (35)
mauzi Creative Commons License 2007.08.23 0 0 35
cirregés? hát, ha ez egy hangutánzó szó, akkor én nem erre gondolok. ez sipákolás :)

nem panel, újépítésű, naaaagy kertes társasház.
Előzmény: szega (34)
szega Creative Commons License 2007.08.23 0 0 34
Az ultrahang a tájékozódásra van, a szociális hangok ("cirregés") viszont az ember számára is hallhatóak. Valszeg panelban élsz...
Előzmény: mauzi (33)
mauzi Creative Commons License 2007.08.22 0 0 33
UP

tök lámer vagyok a denevér témában.
adnak ki a denevérek magukból hangos, sivító-visító hangokat? vagy csak az ultrahangok vannak...

valami állat két napja nem hagy aludni, olyan, mint amikor a madárfióka sivít, ha éhes, de sokkal-sokkal hangosabban. átlagosan 5 másodpercenként egyszer egy sivító-visító hang.

én madárra tippeltem volna, de az agytröszt szomszéd aszongya' denevér.
nos?
kvitamin Creative Commons License 2004.06.09 0 0 32
Sziasztok!

Tegnap éjjel berepült, vagy bemászott (az ablak éppen résnyire volt nyitva) egy denevér a lakásba!

Elkezdett körbe körbe repülni aztán nagyon megrémültünk...

Nem tudtuk mit kell tenni... kinyitottuk totál az ablakot de nem akart arra felé menni mindig csak körbe körbe...pedig ki is jöttünk a szobábpé, nehogy zavarjuk.

Aztán mikor visszamentünk a szobából, megprobáltam egy törülöz?vel hessegetnide nem akart az ablak felé haladni...

Miért nem észlelte hogy nyitva az ablak és arra szabadon távozhatott volna?

Utána átszállt a másik szobába mi követtük és ott is repkedett körbe körbe...aztán néha leszállt a falra :)

ott is teljesen kinyitottuk az ablakokat, majd az ajtót becsuktuk magunk után, nehogy megint vándoroljon a lakásban.

Aztán kb. 20 perc múlva bekukkantottunk a szobába de nem láttuk, hogy röpködne...
így bementünk (ajtó becsuk mögöttünk) és elkezdtük keresni...minden nagyobb tárgyat átnéztünk...zörgettünk cuccost hátha arra felrebben...
de remélem már hiányzott neki a friss leveg? és kiment a szobából.

Mindenesetre éjjel az ablakot becsuktuk nehogy megint visszajöjjön.

Én még sosem találkoztam denevérrel (ilyen közelr?l) de baromira rémisz? volt, hogy cikázott körülöttünk...a frászt hozta ránk.

Ha esetleg még bennt lenne vhol a lakásban, hol keressem illetve hogyan lehet elkapni??

Repülés közben, vag amikor a falon van?

köszönöm el?re is a válaszokat!

JozsBiker Creative Commons License 2004.05.09 0 0 31
Halli !

Légyszi adjatok tippeket, hogyan lehet elriasztani az erkélyről a denevéreket! Köszi.

Jozs

szega Creative Commons License 2003.12.03 0 0 30
"...Viszem őket az Állatkertbe..."

Nagyon helyes! Ott jó eséllyel áttelelnek, aztán tavasszal mehetnek világgá. Most is van bent néhány állat.

A radarjukat nem hallhatod, sokkal magasabb frekvencia. Ellenben a szociális hangjaik ("cirregés") számunkra is hallhatóak, és egyes fajok (pl. Nyctalus noctula) kifejezetten hangosak, ráadásul sokat is szövegelnek. Na, ebből aztán bőven van konfliktus a lakótelepeken...
Amikkel Te találkoztál, valszeg idei kölykök. Két faj a legvalószínűbb, a noctula és a serotinus. Mindkettő gyakori a városokban. A vöröses árnyalatú bunda a noctulára utal, a sötétbarna viszont inkább a serotinusra jellemző.

Előzmény: hókeférke (29)
hókeférke Creative Commons License 2003.12.02 0 0 29
Csak most vettem észre, hogy közben hozzászóltál. Kösz a tanácsot, megfogadom. (A villanyóraszekrényben már egy sincs, nem hagytam volna ott őket, mert az nyilvános terület és ha valaki felfedezi, akkor a legvalószínűbb hogy kihajítja a kukába vagy a hóba)

Ha most szombaton még benn lesznek a hullámpapír dobozban, akkor alighanem téli álomra szenderültek. Viszem őket az Állatkertbe, ott legalább szakszerűen tudják kezelni őket. Én például azt se tudom, hogy ilyenkor, ha valószínűsíthető, hogy nincsenek teljesen felkészülve a téli álomra, mikor és hogyan kell (?) felébreszteni őket, hogy egyenek. Meg a betegségeiket se ismerem fel.

Előzmény: szega (27)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!