A hivatkozott lap JavaScript betétei a GPL alá tartozó fejlesztő eszköz részei és mint ilyenre:
"...a Program kimenetére is csak abban az esetben vonatkozik ez a szabályozás, ha az tartalmazza a Programon alapuló munka egy részletét (attól függetlenül, hogy ez a Program futtatásával jött-e létre). ..."
Ettől függetlenül - szvsz - a licensz dolog kérdése jelentéktelen apróság a honnlap "szatócsbót" jellege mellett. Kiváncsi lennék, hogy a város bevételei közt melyik rovatban jelenik meg ez a reklámbevétel.
Ha valaki egyszerűen csak használ egy GPL-es programot és nem terjeszti, nem adja tovább, akkor nem kell a licenszet feltüntetni. Ha pedig saját célra módosítva használja és nem adja tovább, arra nem vonatkozik a forráskód nyílvánosságra hozatala sem. Módosított bináris nem lehet terjeszteni úgy hogy a modosított forrást nem hozod nyilvánosságra. Ha valaki GPL-es szoftverrel csinál honlapot, az nem a program nyílvánossságra hozatala csak a használata. Ogye nem gondolod, hogy ha egy GPL-es szövegszerkesztővel írok egy levelet, akkor azt nyílvánosságra kell hoznom!?
b. Minden olyan munkát vagy programot, mely részben vagy egészben tartalmazza a Programot vagy a Programon alapul, olyan szabályokkal kell kiadni, hogy annak használati joga harmadik személy részére ingyenesen hozzáférhető legyen, ezen dokumentumban található szabályok alapján.
Mellesleg a választások elmúltak, meg amúgy sem ildomos egy nem politikai fórumba beleerőltetni a párthovatartozást.
A GPL magyar fordításban Hol is van ebben, hogy egy GPL-es szoftver használata esetén ki kell nyílvánítani, hogy GPL-es szoftvert használok?
A GPL a szabadságról szól. A GPL jogokat ad a felhasználóknak, a szoftver használatára (tetszőleges példányban), tanulmányozására (beleértve a forráskódot is). Jogot ad továbbá a program módosítására, a módosított vagy eredeti szoftver terjesztésére (ingyen vagy pénzért). Egyetlen kikötése van, a licenszet nem szabad megváltoztatni ami azt jelenti, hogy a szerzett jogokat a terjesztés során maradéktalanul tovább kell adni! A használatot a GPL semmilyen módon nem korlátozza. Akár egy dúsgazdag nagyvállalat is használhatja még ingyen is! Sőt el is adhatja jó drágán sok-sok pénzért úgy is, hogy az eredeti szerzőnek egy fillért sem juttat belőle!
Szóval ha valaki GPL-es szoftvert használ portálmotorként és nem írja ki, hogy GPL -es szoftver szolgálja ki az oldalt, attól még nem csorbítja senkinek sem a fentebb felsorolt jogait. Különben meg a honlapok túlnyomó többségében ki kellene írni a GPL-t vagy más szabad Licenszet, hiszen az oldalak nagyon nagy rászát az Apache web-szerver szolgálja ki, ami még a GPL-nél is szabadabb Apache licenszű. Mint ahogy a kereskedelmi szoftverekkel megvalósított honlapokon sincs kiírva az adott szoftver licensze, így ez a szabad szoftverek esetén sem kötelezö!
Ja hogy haragszol a városházára mert "kommunisták"! Hát ezt már magadnak kell megemésztened.
Az sem túl szerencsés, hogy egy milliárdos költségvetésű város honnlapja GPL licensz alatti tartalomkezelő rendszer segítségével épül fel fittyet hányva a GPL licenszben foglaltaknak.
Ha már csórók vagyunk: szégyen lenne kitenni az a nyavalyás licensz hivatkozást???
Ahhoz képest, hogy egy magánweblap, az Index Kelet példát vehetne róla. Érdekes módon vannak szép, színes és élettel teli fotók, ami az Index Keletről rohadtul hiányzik.
Szerintem lapos az oldal. De a temat sem kedvelem. Vessetek meg erte de nem szeretem oket. Ez meg az en velemenyem. Majd a forum talin el is mondom miert. Szemelyes ok van.
Nem tudom milyen Modzilla alatt, de már mások is panaszkodtak, hogy ha Modzillával néznek meg egy oldalt (bármilyet), akkor előfordul, hogy teljesen másképpen néz ki (pontosabban sz@rul), mint mondjuk IE-vel, vagy FireFox-szal.
Most specijjel nekem ez a fórum úgy van beállítva (IE-vel nézek, olvasok jelenleg), hogy 10 topicot mutasson egy oldalon. De nem annyit mutat. Az összest.
Na, megegyszer megprobaltam. Es sikerult! Velemenyem, a szinvilag, betutipus, kiegeszito kep nagyon kellemesek, de az oldal elrendezese olyan, mint egy szemettelep. Ossze van hajigalva az egesz. Legalabbis Mozzila alatt. Egy pillanatra mar majdnem megtetszett, kar erte...
- Nem szereted, hogy egy civil szervezet képvisel valamit, valakiket, s netán valamilyen célt is, vagy
- nem szereted azt, hogy az országban egyedülálló módon él egy ilyen régiós szervezet, ami jól működik és eredményesen? (nem beszélve a majd száz fős társaság tagjairól, akik ...., na mindegy. Ez már nem ide tartozik.)
Nem lehetséges az, hogy esetleg az UltraWeb gyengélkedett akkor?
Időnként az ingyenes szolgáltatók szerverei is lehetnek lassúak és nem feltétlen a HTML -ben lévő kód miatt nem jön be gyorsan az oldal. (arról nem is beszélve, hogy előbb a reklámcsík töltődik, majd aztán a kívánt oldal.)
Errol a 2-4 masodpercrol jut eszembe. Mostanaban en is a firefoxot hasznalom. Regebben Operaltam de az kicsit nyugos es robosztus volt. Ja es a lenye: allat gyors. Pl az Index-Keletet 3-szor gyorsabban hozza be mint az IE. Nekem bejott, de ugy latom masnak is mert a statisztikak szerint ha jol emlexem 1% korul esett az IE es ugyanennyivel nott a firefox nepszerusege.
Es az is fontos, hogy lehetoleg gyorsan lejojjon. Manapsag az emberek nem szivesen varnak 2-4 mp-nel tobbet egy oldalra. Ezert is nem neztem meg a krix-krax altal ajanlott oldalt. Ketszer is rakattintottam, de nem volt turelmem kivarni.
Gyerekek gáz van! A nyiregyhaza.lap.hu nem az én oldalam, csak a szabolcs.lap.hu. Mindemelett azért igaz, hogy nem szakadok meg vele, de legalább frissül időnként. Persze Lajosnak is igaza van! Ettől még nem bizsergeti meg az embert semmi. De, hogy még mondjak valamit, a www.banchieri.hu oldalt sem azért dícsérik, mert oly divatos, hanem mert szinte naponta kerülnek fel rá anyagok. Magyarul, naprakész! Szerintem az internet lényege ebben rejlik. Persze jó, ha pofára is cool!