Mostanában kezdtem felfedezni az írónőt és munkásságát. Tulajdonképpen gimnáziumban még csak megemlítés szintjén sem beszéltünk róla. Aztán egyszer a véletlennek köszönhetően kezembe akadt a Gwyneth Paltrow-s életrajzi film és azután kezdtem el olvasni Sylviától, sőt Tedtől is.
nem érdekel, hogy túl sok vagyok...de nem tudtam, hogy ez volt:
Hat évvel később Assia Wevill - aki együtt nevelte Hughes-szal Nicholast és Fridát - is megölte magát és négyéves kislányát Shurát, ugyanolyan módon mint Plath, szintén nyitva hagyta a gázsütőt.
nem tudtam, h a kislányt is. pedig azt hittem, mindet tudok, amit lehet. hát nem.
Márpedig valamelyiknek igaznak kell lennie, bár én hajlok arra, hogy akár mindkettő egyszerre is igaz lehet, még ha időben nem egyszerre zajlik le egy emberben. Az öngyilkosság minden, csak nem valamiféle neutrális attitűd kifejeződése az élettel szemben. Vagy a lesújtó igazság meglátásának, átélésének hátborzongató betetőzése (ennyiben megvilágosodás, megváltás), vagy egy józan életörömnek, -akarásnak a körülményekre és/vagy a lelkialkatra visszavezethető folyamatos meghiúsulása, permanens méltatlan életút (ennyiben elkárhozottság). Ez a két végpont, amely akár egymásba folyhat...
De inkább vízszintes volnék. Nem vagyok fa, gyökerem nem fogja a földet, Nem szív ásványi sókat, anyai szeretetet, Márciusban nem hozok új levelet, Nem vagyok virágágyak szépe, Nincsenek láttomon Ah!-ok, nem kerülök mutatós festményre, Tudatlanul kell nemsoká ellhulnom, Hozzám képest egy fa halhatatlan, S egy virágfej nem nagy, de megdöbbentőbb, S én azt a sok évet, ezt a vakmerőséget akarom, együtt.
Ma este, csillagok elenyésző fénye alatt, Fák és virágok szórnak hűs illatot. Járok köztük, és egyik se vesz észre. Olykor azt gondolom: ha alszom, éjjel, Tökéletesen hasonlítok rájuk - Agyam ájult. Nekem a fekvő helyzet természetesebb. Akkor az éggel nyíltan beszélhetek, És hasznos leszek, ha lefekszem végleg: Akkor a fák egyszerre megérintenek, és a virágok rám érnek.
Köszi, valószínűleg megrendelem. És azt is, ha begépeled. Én belőle írtam a szakdolgozatomat, de kb. 5 éve nem volt a kezembe. De az Ariel verseket magyarul is újra elolvasnám szívesen.