Helló Hunok! 2012 áprilisában ismét INGYEN látogattuk meg PLITVICEI TAVAKat, ahol a felnőtt jegy még mindig meglehetősen magas áru, 15 EUR volt. Ezért megint megosztom, hogy hogyan lehet ingyen bemenni, és végigsétálni a parkon sétahajó és a parkbusz használata nélkül.
térkép:
(nagy mérethez kétszer kattints a képre lassan egymás után)
Szóval parkolj le a park északi bejáratnál (1-es bejárat. A csatolt linken található térképen az északi irány jobbra van!) a kocsiddal (kb 1 EUR/óra).
Ha a parkolásért sem akarsz fizetni, akkor indulj el a 1-es parkolóból vissza északra és fordulj be rögtön az első jobbra eső utcába és a KRESZ szerint a saroktól 5méterre parkolhatsz is a megállni tilos tábláig. Ha ez a 4-5 hely tele lenne (kb GPS 44.90849 15.61168, akkor haladj tovább ezen az úton és a házak közt simán le tudsz parkolni.
BEJUTÁS (3db): 1.) Gyalog indulj el a főút mellett dél fele (balra van ha nem használod a gyalogos hidat) az út jobb oldalán, majd pár száz méter után térj rá az autóút melletti, azzal kb 10 méterrel párhuzamosan haladó parki sétányra. Ezzel már meg is érkeztél.
2.) Gyalog indulj el az 1-es parkoló déli részéből egy kitaposott ösvényen dél felé a műúttal párhuzamosan. pár száz méter után az ösvény kivezet a műúthoz, keresztezi azt és már meg is érkeztél a parkba.
3.) Van egy harmadik bejutási módszer félősebbeknek, korán- vagy későn kelőknek, ami pedig annyi, hogy besétálsz bármelyik főbejáraton nyitás előtt pl reggel 6-kor vagy zárás után kb este 6 (nyáron 10-ig van világos :-)
Én már 3-szor voltam a parkban, sosem kérték a jegyeket a bent sétálóktól, de ha kérték volna akkor sem ijedtem volna meg. jó szórakozást. amax
kérdés? (email cimem a csatolt kép sarkában)
ajánlom még, hogy vizet vigyetek magatokkal a parkba, mert bent az is horror áron van, hacsak nem töltöd fel a készleteid abban a kevés WC-ben, amit találsz bent. továbbá vad-kempingeztünk is Horvátországban Velika Goricában (GPS 45.70561 16.05067) és egyéb helyeken...
Helló Hunok! 2012 áprilisában ismét INGYEN látogattuk meg PLITVICEI TAVAKat, ahol a felnőtt jegy még mindig meglehetősen magas áru, 15 EUR volt. Ezért megint megosztom, hogy hogyan lehet ingyen bemenni, és végigsétálni a parkon sétahajó és a parkbusz használata nélkül.
térkép: (nagy mérethez kétszer kattints a képre lassan egymás után)
Szóval parkolj le a park északi bejáratnál (1-es bejárat. A csatolt linken található térképen az északi irány jobbra van!) a kocsiddal (kb 1 EUR/óra).
Ha a parkolásért sem akarsz fizetni, akkor indulj el a 1-es parkolóból vissza északra és fordulj be rögtön az első jobbra eső utcába és a KRESZ szerint a saroktól 5méterre parkolhatsz is a megállni tilos tábláig. Ha ez a 4-5 hely tele lenne (kb GPS 44.90849 15.61168, akkor haladj tovább ezen az úton és a házak közt simán le tudsz parkolni.
BEJUTÁS (3db): 1.) Gyalog indulj el a főút mellett dél fele (balra van ha nem használod a gyalogos hidat) az út jobb oldalán, majd pár száz méter után térj rá az autóút melletti, azzal kb 10 méterrel párhuzamosan haladó parki sétányra. Ezzel már meg is érkeztél.
2.) Gyalog indulj el az 1-es parkoló déli részéből egy kitaposott ösvényen dél felé a műúttal párhuzamosan. pár száz méter után az ösvény kivezet a műúthoz, keresztezi azt és már meg is érkeztél a parkba.
3.) Van egy harmadik bejutási módszer félősebbeknek, korán- vagy későn kelőknek, ami pedig annyi, hogy besétálsz bármelyik főbejáraton nyitás előtt pl reggel 6-kor vagy zárás után kb este 6 (nyáron 10-ig van világos :-)
Én már 3-szor voltam a parkban, sosem kérték a jegyeket a bent sétálóktól, de ha kérték volna akkor sem ijedtem volna meg. jó szórakozást. amax
kérdés? (email cimem a csatolt kép sarkában)
ajánlom még, hogy vizet vigyetek magatokkal a parkba, mert bent az is horror áron van, hacsak nem töltöd fel a készleteid abban a kevés WC-ben, amit találsz bent. továbbá vad-kempingeztünk is Horvátországban Velika Goricában (GPS 45.70561 16.05067) és egyéb helyeken...
Idén mennénk először a horvát tengerpartra, az Isztriát, Pula környékét néztük ki magunknak.
Szeretném a segítségeteket, tanácsaitokat kérni az utazással kapcsolatban.
Ti milyen útvonalat javasolnátok? Hogy néz ki a gyakorlatban a horvát autópálya díj dolog? Ahol felmegyünk, regisztrálnak, és a lehajtáskor kell fizetni, vagy előre kérik a pénzt?
A határon ugye nem szabad húst, tejet... átvinni, ezért úgy gondoltuk, valahol horvátországban (valahol a határ közelében, vagy kicsit távolabb, de még jóval a tengerparti árak előtt :)) vennénk meg a kempingezéshez szükséges ellátmányt. Tudnátok ajánlani valami bevásárló-központot?
mi vir szigetén voltunk egy hetet.ez a sziget zadartól(vagy zárától:)) van északra mintegy 40-50 kilométerre.
a sziget még csak most kezd kiépülni,az idegenvezető azt mondta,hogy 6-7 éve még csak pár tucat házikó volt rajta,most meg már 10.000 ember is elférne a felépült nyaralókban.
a határon nem volt semmi,még az útleveleket sem nézték meg.az út kábé 9 óra volt,jó tempóban.
az emberek tényleg kicsit nyersek de egyébként szimpatikus népség.Zadar is gyonyörű,főleg az óvárosa.
mondjuk nekem az volt furcsa hogy krajina még szépen szét van lőve,lehet látni,hogy melyik házban laktak szerbek,mert azok még mindig kiégve elhagyatva állnak...
a tenger egyszerűen csodálatos,kristálytiszta volt.
Sziasztok!
Talán hasznos információ azoknak akik mostanság jönnek haza (kocsival vagy busszal) Dalmáciából. Tegnap délelőtt indultunk Dubrovnikból és tizenkét óra út után szerencsésen meg is érkeztünk Budapestre.
Javasolom tehát, aki csak teheti utazzon Mostar felé majd tovább ismét Horvátországon át a magyar határig. Bosznián keresztül pedig egyébként is gyönyörű az út. Ismét Horvátországban aztán nem fordultunk nyugatnak az autópálya miatt ,hanem jöttünk tovább a sima pirossal jelelölt vonalon egészen hazánk határárig. Sehol nem találkoztunk még csak kisebb dugóval sem, úgyhogy mindenkinek jó utat és várok élménybeszámolókat akár csak néhány sor erljéig..
Laptopomrol szeretnek Internetezni Horvátországban. Ha valakinek van valami tippe, hogy milyen szamon lehet valami free-re betarcsazni, akkor ne tartsa vissza magat'
Aha, bringázni mentünk, de mi kocsival mentünk ki. Hát emelkedők azok bizony vannak, az alagut az szerintem király, bár tény h elég félelmetes volt az első pár napban, de muszáj volt átmenni naponta kétszer. Általában ugy oldottuk meg a dolgot, hogy vártunk autót (rendesek voltak a helyiek általában) és előtte mentünk át. térképvázlat az sajna nincs, helységneveket irhatok, ha az mond valamit: Zavala (ez volt a szálláshely)-Alagút-Pitve-Jelsa-Stari Grad (-Hvar, ha jó erőben vagy:)))) Vagy Zavala-Ivan Dolac-Bad Bojanic mi erre futni jártunk, de bringázni is jo, errefelé 0 forgalom!!!
merész R4-esek azok tényleg vannak, de nem volt semmi komoly veszélyes helyzet. Egyébként majd lesz egy élménybeszámolo a honlapomon ,ha lesz időm bepötyögni.
Ezek szerint Te pont biciklizni mentél Hvarra?! Én csak gyalog jártam ott (akartam vinni bicajt, de a MÁV abban az évben nem volt hajlandó felvenni!) és nézlődtem olyan szemmel, h. milyen lenne itt tekerni - hát elég rossznak tűnt, hirtelen emelkedők, kivilágítatlan alagutak, ezerrel száguldozó Renault 4-esek :) De biztos megyek még vissza, lehet, h. legközelebb mégis megpróbálom...
Melyik utakat használtátok? Nincs térképvázlatod róla?
Plitvicén keresztül akarunk menni mert ott van a nemzeti park vagy mi, azt is meg akarjuk nézni!
köszi minden infót a leírtak alapján járunk el, ahogy elnézem vizet vinni kell
Letenyén, a határon gyakran osztogatnak a horvát részen egy csomag prospektust, bennük egy csomó hasznos infóval, többek közt adnak egy térképet is, az újonnan átadott autópályaszakaszokkal.
nem tudom merre akartok menni, mi Plitvicenek akartunk de qrva nagy volt a forgalom - Karlovacnal 40km-t tettunk meg 1(!) ora alatt, ugyhogy Karlovacnal lementunk a tengerpart fele, Senj-nek es onnan vegig tengerparti ut Zadarig, de olyan hogy az egyik oldalon a sziklas part, masikon a tenger lent a melyben ja es persze szerpentinek! nagyon kanyargos az ut, sok helyen meg korlat sincs az ut mellett csak a tenger :) de lelegzetallitoan szep!! tobb helyen meg is alltunk gyonyorkodni a kilatasban...gyorsan nem tudsz menni mert ha nem jol veszed a kanyart, egyenesen belcsobbansz a vizbe :)
Ja meg egy: a magyar terkepek nem jok, mert Karlovac-Senj autopalya majdnem vegig kesz es ezt nem jelzi egy magyar terkep sem! mi is csak visszafele tudtunk ramenni...kepzeld el, Karlovactol letersz Senj fele, a fouton haladsz persze csak a normalis sebesseggel :( es felletted keresztezi az utat tobbszor is egy autopalya!...na el sem tudtuk kepzelni melyik az, mivel a terkepen nem volt
a Plitvice-i tavak fele allandoan nagy a forgalom, ezt onnan tudtuk hogy a HRT horvat radiot be tudtuk fogni a kocsiban es orankent mondanak kozuti hireket angolul es nemetul is, ugyhogy naprakeszek voltunk es sajna Plitvice most kimaradt :(
igen, atmentunk a varoson :) biztos jo hely, ott csak szep helyeket lattunk
a tengerpart arra inkabb aprokavicsos, beljebb sziklas, homokos partot ritkan lattunk, foleg hotelek kornyezeteben, ott kiepitett strandok vannak, de oda meg nem lehet csak ugy besetalni
szoval gumicipot vigyetek magatokkal (bebujos fajta, foleg kek szinben lehet kapni, mi itthonrol vittunk, persze a parom nem...minek az egy ferfinak? o birja szoveggel :) aztan vegul o is beadta a derekat :) ott is lehet kapni hasonlo aron mint itthon)
ettermek:
sokfele, ranezetre el lehet donteni melyik a draga hely...pizzak, spagettik, lasagne 30-35 kuna, grillezett kagylo 30 kuna, 1 kg fekete kagylo 60(!) kuna a legtobb helyen, ez foleg eloetelkent eszik, de van aki foetelnek is...
rak rizottok 35-40 kuna. tejszines lazac 48 kuna, grillezett tintahal pl 45 kuna (fini volt) egyeb grillezett halak grammra mennek
Zadarban tudom ajanlani a "Fosa" ettermet a belvaros nagykapujanal (a neve ellentetben van a minoseggel :) pincer kiser az asztalhoz, elotted filezi a halat, stb. ES nem draga a hely attol fuggetlenul hogy ismert es allandoan tele van
etteremben sorok 10-15 kuna, udito qrva draga: 12-15 kuna 2 dl! (azt nem ittunk, inkabb soroztunk:)asvanyviz 1 liter 10 kuna
fagyijuk nagyon fini - igaz 4 kuna egy spatula, naluk nem gomboc van, hanem egy nagy kanallal merik, ami 2 adagnak felel meg - szerintem iden nem ettem annyi fagyit mint ott 1 het alatt :) de nehez ellenallni...
Bevasarlas:
ahogy mentek Biograd fele, Zadar kulvarosaban van egy nagy aruhaz GETRO, tok olyan mint nalunk a METRO :) ott minden olcsobb mint mas uzletben
mi vittunk kajakat, konzervet, egyebkent a kis uzleteket valasztottuk, nagyon eltero arak vannak uzletek kozott, sot piacra is elmentunk, ott vasaroltunk gyumolcsoket, kenyeret.
Ja, kenyeret csak pekuzletben (pekarnica) vegyetek, mert finomabb, frisebb es olcsobb mint boltban (mi pl. kaptunk kenyeret 1.50-ert(!) ami mashol 4-5 kuna volt)
es persze az ut menten is arulnak gyumolcsoket, zoldseget, es fugebort...ami nekem nem igazan jott be, tul edes, a tokajihoz hasonlit, de a hugomnak izlett, ugyhogy nem veszett karba egy cseppje sem :)
egyebkent dragabb minden mint itthon, kiveve a benzint
de aki nyaral, akkor nem ezt nezi ugye? :)
kis ettermekbe is jartunk parszor, tengeri herkentyuket enni, finomak! foleg a grilezett dolgok (pl. tintahal, kagylok, egyeb halak) erdemes megkostolni
jaj, írjál csak minden szavad kincs a számunkra!:-))
minden pici info is érdekel campingbe megyünk egy zadar melletti campingbe Turanj nevü faluba
ő az:
http://www.autocampmarko.com/english.asp
írjál még mindent ami eszedbe jut!!
köszi!
éttermek árak piizériák stb!
Kirandulas:
Biograd, Sibenik nincs messze, szep kis varosok, es persze a Krka vizeses, oda feltetlenul menjetek el! Megeri! Ket parkolo van ahol meg kell allni kocsival es egyik helyrol busszal lehet felmenni a vizeseshez, majd gyalogosvenyen - mi ezt valasztottuk, nem veszes, sokat kell gyalogolni, de gyonyoru helyeken mentunk keresztul, ahol folyik a Krka folyo (a lurkok is birtak a setat - 6 es 10 evesek - elveztek)...a masik parkolobol hajo visz fel (szinten ingyen) persze belepo van (45 Kuna felnotteknek). A vizeses szep, de rengeteg turista jar arra, ugyhogy tomegnyomor, ott kajaltunk, hasonlo a latvany mint egy nagy vasarban - hiaba a turizmus! :(
Aztan persze ott van Zadar tortenelmi belvarosa, amit nem szabad kihagyni, de inkabb delutan menjetek varostnezni, mert este millio ember van (persze azert mi is megneztuk az esti fenyeket is, es hat az esti sortura sem maradhatott ki ;)
a parommal egy szigetre is elmentunk, Vir sziget, az igazi felderitetlen termeszet, turistak alig...kimentunk a sziget vegeig, egyszercsak elfogyott az ut...es ott a nyilt tenger...egy kis obolbe masztunk le uszni, szoval nagyon elveztuk
persze vannak hajoutak is, mi azt kihagytuk most
folyt. kov
(bocs ha hosszu vagyok, de meg nagyon friss az elmeny :)
Zadar gyonyoru kis varos - jo valasztas!
Jul 26-aug 2-ig voltunk ott iden, szombaton ejjel 3-kor leptuk at a hatart Berzencen, direkt nem nagy atkelot valasztottunk, epphogy megneztek az utleveleket (5-en voltunk, 2 kis lurkoval).
A csomagtartot kinyittatta a vamos, de csak belenezett, dugig volt, csomagok tetejen szalmakalap, gyekeny :) annyit kerdezett: Adria? es csak intett mehetunk tovabb...
Visszafele Barcsnak jottunk, ott csak legyintett a horvat hataror, meg se kellett allnunk, ez este 5 korul lehetett...ezt csak azert irtam le mert valtozo, attol fugg milyen hatarort fogsz ki es mikor leped at a hatart
egyebkent asvanyvizet es tejet is vittunk, igaz hust nem
az igaz, hogy az ut menten is kinalnak szallast, oreg bacsikat, neniket kiultetik az ut melle egy tablaval...es a legtobb hazra is ki van irva hogy kiado, szallast tuti hogy fogtok talalni
ha tudok javasolni valamit, Diklo, Borik negyedekben nezzetek korul, tok szep helyek, jo a tengerpartja es nem olyan nyuzsgo mint maga Zadar (mi Dikolban bereltunk egy apartmant)
Nálunk azzal sem foglalkoztak mennyi pénzt viszünk ki. Viszont nem jártok rosszul az euróval, mert ha kint váltotok eurót kunára, olcsóbban jön ki, mint itthon.
hátha itt tud vki tanácsot adni!
most akkor még mindig csak 2000kuna/fő helyi pénzt lehet kivinni?? a többit Euroban vigyük??? mi a megoldás, kempingbe akarunk menni!!
kártyázni nem akarok