Keresés

Részletes keresés

Fidél Creative Commons License 2003.01.20 0 0 541
Lehet itt beszélni Szenes Hannáról is?
Életrajza a www.cionoista.hu-ról
"Költo és a palesztinai zsidó ellenállási mozgalom harcosa. 1921-ben született Budapesten, asszimilálódott zsidó család tagjaként. Apja, Szenes Béla sikeres szinpadi szerzo volt. A református Baár-Madas leánygimnáziumba járt, de az egyre erosödo antiszemitizmus és a nácizmus eloretörése cionistává tette. Megözvegyült édesanyja akarata ellenére héberül kezdett el tanulni és készülni kezdett az alijára 1939-ben érkezett Palesztinába, és a nahalal-i lányok számára fenntartott mezogazdasági iskolába járt, ahol eloször kezdett el költeményeket írni. Késobb a Caesarea melleti Sdot Yam kibbuchoz csatlakozott.

1943-ban kezdett el foglalkozni a gondolattal, hogy visszamegy Magyarországra, hogy aliját szervezzen a fiatalok között, és hogy anyját kimentse. Csatlakozott a brit hadsereghez, és önkéntesként egy csoport palesztinai zsidó fiatallal együtt ejtoernyos kiképzést kapott Egyiptomban. A kiképzés célja az volt, hogy a náci vonalak mögött szervezzék és segítsék a zsidó ellenállási mozgalmat. Két társa, akiket a britek magyarországi munkára szemeltek ki, Joel Nussbächer (Palgi) és Goldstein Peretz (Ferenc) voltak.

Ejtoernyosként az olaszországi Bariba vitték oket, majd 1944 márciusában ledobták oket Jugoszlávia partizánok ellenorízte területe felett. Szenes Hanna Reuben Dafni társaságában 1944 juniusában átlépte a magyar határt, de azonnyomban elfogták, és a szombathelyi börtönbe szállították, ahol kihallgatták. Palgi és Goldstein eljutott Budapestre, ded ok is a hatóságok kezére kerültek.

Szenes Hannát Budapestre szállították, ahol válogatott kinzásokkal próbálták információi kiadására kényszeríteni, és édesanyjával is szembesítették, hogy valljon, sot le is tartóztatták. A Szálasi-puccs után, 1944 októberében a nyilasok bíróság elé állították, majd november 7-én kivégezték. 23 éves volt ekkor.

Földi maradványait 1950-ben Izraelbe szállították és a jeruzsálemi Herzl-hegyen helyezték végso nyugalomra.

Szenes Hanna kiváló író és költo is volt. A hegedu címu, erosen önéletrajzi ihletésu egyfelvonásos darabjában egy fiatal lányról ír, aki feladja karrierjét azért, hogy egy kibbuchoz csatlakozzon. Több versét, így az 1944 májusában Palesztinában íródott Boldog a gyufa kezdetut is egész Izraelben és a zsidó világban népdalként éneklik."

Életrajzából látható, hogy sok kötődése nem volt Magyarországhoz (az itt élő rokonain kívül semmi), ideküldésének egyetlen oka valószínüleg a nyelvismeret volt.
A pere során el is határolódik Magyarországtól és kijelenti, hogy semmit nem érez szülőhelye iránt.

alfredoo Creative Commons License 2003.01.20 0 0 540
kaleb

ugyanott vagyunk. van valamilyen ha jol tudom zsido identitasod. ezt erosited es csapatban (is) vagy. es ez azt jelenti hogy te egy 'zsido' lanyt preferalsz a tobbi lanyok kozul?

inkabb zsido lanyt veszel felesegul hogy a gyereked is zsido legyen?

jo kis szerelem. mondhatom.

vagy nem igy van?

akkor viszont emberseged es csaladod boven ismetlem boven zsido identitasod elott van. szerintem igy jo. persze en sem irok elo senkinek semmit. csak ugy mondok...

Előzmény: kaleb (538)
alfredoo Creative Commons License 2003.01.20 0 0 539
kaleb

ezeket mar irtad.

nekem a hottentotta az oroksegem. meg az okorsegem.

ha elmegy az urge ausztriaba. es osztrak lesz. pedig magyar volt. akkor mi van? van valami? ha magyar marad mi van? semmi?

mindket megoldas ervenyes.

de te peldaul tudsz heberul?

en peldaul tudok hottentottaul?

ennyi erovel nonek is tekinthetem magamat. de nem vagyok az. igy CSAK magyarnak tudom tekinteni magamat. pedig 10. osom szlovak volt. akar szlovaknak is tekinthetnem magamat. de hat nem tudok szlovakul es nem ismerem a nagy szlovak koltot petofi sandort. illetve alexander petrovicet...

ki a fene vonna ketsegbe petofe es/vagy radnoti magyarsagat?

en nem tiltakozom a TE identitasod ellen. mongyuk nem baj ha van alapja (ferfi/no) es mongyuk esetleg szabad valasztas alapjan.

esetleg ne masok jeloljek ki az identitasomat. majd en. jo?

Előzmény: kaleb (538)
kaleb Creative Commons License 2003.01.20 0 0 538
Ismertem székieket. Ismertem csángókat. Meg svábokat, meg mindenféle embert. Láttam, hogy nekik van egy örökségük, egy identitásuk. Úgy döntöttem, nekem is lesz ilyen. Nekem miért lenne kevesebb jogom ehhez?

Aztán, ha másképp döntesz, akkor is van. Nemcsak mások látják beléd, de nem véletlen, ki mire érzékeny. Ez valahol egy megkerülhetetlen dolog. Olyan mint a szerelem. A szó szoros értelmében. Ha nem gondolsz rá, akkor is csak rá gondolsz. Ez nekem ilyen. De nem erőltetném másra. Ha másnak más utak tünnek jónak, ám legyen. Rajtam nem fog múlni.

Előzmény: alfredoo (537)
alfredoo Creative Commons License 2003.01.20 0 0 537
kaleb

onnan indul a verkli ahonnan mar irtam. emberek vagyunk. ezekutan nok es ferfiak. ezekutan csaladapak.

ezekutan magyarok vagy masok. szvsz.

hogy a francba kerulhetne magyarsagom a csaladom ele? kerulhet de akkor en azt abnormalisnak tartom.

es aldozza fel eletet amiert akarja. viszont ha lehet az en es csaladom eletet hagyja beken. es ne keverje hulyesegevel az orszagot haboruba. mert kepes lenne ra.

annyira nagy magyar. es CSAK magyar lanyt hajlando elvenni. hiszen szlovak lannyal torteno frigy eseten a gyerek nem lenne magyar. nem lenne ANNYIRA magyar. tehat szlovak lanyt nem vesz el. neger lanyt meg plane nem vesz el. eszkimot meg megugysem vesz el. magyar lanyt vesz el.

es azt a magyar lanyt aki hozzamegy egy szlovak gyerekhez megveti. hacsak a szlovak gyerek nem ter meg magyarnak. akkor viszont jot tett a magyar lany.

pont mint a kiralydramakban. pont nem ugy mint europaban.

Előzmény: kaleb (535)
alfredoo Creative Commons License 2003.01.20 0 0 536
kaleb

persze hogy elvitatkozhatunk hogyha van min.

amit irtal egyertelmu volt hogy enram is ertheto. meg is lepodtem.

de cigany temaban is mondtak ram hogy rasszista vagyok es el kellett gondolkodnom. mert szepek az elvek es csunya a gyakorlat.

mondjuk hogy tendenciajaban igyekszunk nem rassistanak lenni.

ja es kovacsot is lerasszistaztak a 23 millio romannal. a nagy romanvedok. a nagymagyarorszagi nagy romanvedok. ilyen is volt. es bofogodik fel folyamatosan.

meglepodtem. igy spongya.

azon kivul amiket meg elkepzelsz neha hulyesegek.

miert ne vallalhatna valaki hogy o neger. vagy indian. te gyerekkorodban nem voltal indian? vagy varvedo torok? vagy magyar? nem mindegy?

miert csak a vallas alapjan kapcsolodhat valaki a zsidosaghoz. miert ne jelenthetne ki orban viktor hogy o zsido. es nem ter be. csak zsidonak vallja magat. mitol lenne a zsido olyan kulonleges hogy orban viktort ne fogadhatna be. miert ne lephetne ki valaki a zsidosagbol? mert gorbe az orra? egy faj? adottsag? egy adomany? ajandek? na ugye.

persze hogy nehezen lehetek no. mert kirohognek. de ez azert egy picit mas.

ha nincs olyan hogy zsido identitas akkor hogyan hatarozod meg? vagy mi a kozos a nem vallasos, nyelvet nem beszelo franciaorszagi es magyarorszagi zsidonak 'nevezett' ember kozott? vagy egyik a francia franciara hasonlit a masik a magyar magyarra?

felreertes ne essek az onkent vallalt vallasos zsido es izraeli allampolgar identitast elismerem. es elismerek atmeneteket. tehat ha valaki tud heberul nyilvan tobb 'zsido' identitassal rendelkezik mint aki nem tud heberul. ha valaki tartja a hanukat az 'tobb' vagy teljes 'zsido' identitassal rendelkezik, rendelkezhet.

tegyuk ezt a kerdest az onvallalas kerdeseve. es minositse a rabbikat ha maskeppen gondolkodnak.

a dan kiraly felvarrhatta a csillagot? vagy ez legenda? a dan kiralyt a zsidok nem fogadjak el zsidonak? hiszen felvarrta a csillagot? akkor hogy is van ez?

Előzmény: kaleb (535)
kaleb Creative Commons License 2003.01.20 0 0 535
Nem akartalak felháborítani, és különösen nem megvádolni semmivel. Nem feltételezem, hogy egyetértenél azzal, ami a zsidó vallású zsidókkal történt. Ha így volt érthető, elnézést.

Talán nem is neked írom, amit írok. Csak nem látom értelmét azoknak a finom megkülönböztetéseknek, hogy mi keresztények vagyunk, habár zsidó származásuak, nem úgy, mint ők. Meg mi itt élünk 213 éve és két hónapja, ők meg ugye, nem. Értem, hogy az életéért sok mindent megtesz az ember, meg néha komolyan is gondolja, da akkor sem.

Erről az identitáskérdésről elvitatkozhatunk még. Én úgy gondolom, hogy ez adottság. Mint a szemszín, a nem. Terry Black akart utóbbin változtatni, de neki sem sikerült. Jobb ezt úgy elfogadni, ahogy van.

Előzmény: alfredoo (534)
alfredoo Creative Commons License 2003.01.20 0 0 534
kaleb

ugye azon az alapon IS allhatnal hogy emberek vagyunk?

ugye a katolikus sem emberfajta?

ugye a zsido sem emberfajta?

mitol lenne a zsido emberfajta?

akkor az arabokat miert nem tekintik a zsido emberfajta reszenek? hiszen meglehetosen semik. pont ugy mint a zsidok.

ugye nem feltetlenul kell maszatolni?

Előzmény: kaleb (532)
alfredoo Creative Commons License 2003.01.20 0 0 533
kaleb

amit nekem tulajdonitasz azt hol a banatba olvasod ki?

a nurnbergi torvenyeket mindenestol fasisztanak minositettek. az embercsoportba valo besorolast IS.

nem csak a hatranyos jogkovetkezmenyek miatt minositettek annak.

ugy tudom hogy ez vallalas kerdese hogy minek vallom magam. nem az allam szabja meg.

a nepszamlalasok is errol szoltak.

ha benosulsz egy svab csaladba egy ido utan nyugodtan vallhatod magad svabnak es el is fogadnak.

az hogy a zsidok 'kisse' rasszista alapon definialjak onmagukat az a nem zsidokat nem minositi az ilyen alapon allokat pedig igen.

nem a zsido fajba tersz/terhetsz be hanem a zsido vallasba.

kicsit bonyolultabb a kep mint ahogy lefested.

olyat meg nagyon szepen kerlek ne adjal a szamba mintha en egyetertenek azzal ami a zsido vallasu emberekkel tortent. ha egy mod van ra. mert ez nagyon nagyon sulyos inszinuacio.

foglalkozzal azoknak a rasszizmusaval akik rasszistak. en a reszemrol nem vagyok az.

Előzmény: kaleb (531)
kaleb Creative Commons License 2003.01.20 0 0 532
Látod, ebben hasonlóan gondolkozunk. Én nem gondolom persze, hogy a származási csoportok tudomásulvétele fasizmus lenne önmagában.

Megtennéd, hogy elmondod, hol találkoztál Streicher emlékirataival, ahol beszámol a nürnbergi per alatti kinvallatásokról?

Előzmény: schraubenmutter (529)
kaleb Creative Commons License 2003.01.20 0 0 531
A nürnbergi törvények nem azért fasiszták, pontosabban rasszisták, mert származási alapon definiálták a zsidókat, hanem azért, amilyen következményt fűztek ehhez.

A zsidóság magát is lényegében származási alapon definiálja. Zsidó az, aki zsidó anyától született, vagy a zsidóságban szabályosan betért. Ez eltér a nürnbergi definíciótól, de nem a lényeget tekintve.

Én visszataszítónak tartom azt az érvelést, hogy teljesen rendben van, hogy mit tettek a zsidó vallású zsidókkal, de az már fasizmus, hogy keresztény hitre tért emberekkel is zsidóként bántak. Nem, ha valami immorális, akkor ez a megközelítés az.

Előzmény: alfredoo (530)
alfredoo Creative Commons License 2003.01.17 0 0 530
sm

gondolom a vallas az vallas. a zsido vallas PONT ugyanolyan mint a belole keletkezo(??) katolikus vallas. mi a gond.

a nurnbergi torvenyek nem fasisztak? ha ez a velemenyed mondd meg. nalam okosabbak majd vitatjak...

Előzmény: schraubenmutter (529)
schraubenmutter Creative Commons License 2003.01.17 0 0 529
Akkor ezek szerint maga zsidó vallás is fasiszta.
Előzmény: alfredoo (528)
alfredoo Creative Commons License 2003.01.17 0 0 528
sm

ha valaki a nurnbergi torvenyek alapjan definial embereket az fasiszta.

ha kertesz annak alapjan definial embereket akkor kertesz fasiszta.

Előzmény: schraubenmutter (526)
keresztpapa Creative Commons License 2003.01.17 0 0 527
Jó volna, ha valamelyik szakértő összehasonlítaná a zsidók meghatározását a nürnbergi és a jelenleg hatályos izraeli törvények alapján.
Előzmény: alfredoo (524)
schraubenmutter Creative Commons License 2003.01.17 0 0 526
egyebkent barki aki a nurnbergi torvenyek alapjan definialja a zsidokat az fasiszta. ha denes dr(??) ezt teszi akkor denes doktor fasiszta.

Hát nem tudom, ezt talán Dénes Bélától kéne megkérdezned.

De akkor a te logikád szerint Kertész is fasiszta.Meg TGM is.

Szerintem gondold át, hogy mit is mondtál.

Előzmény: alfredoo (524)
RobUr Creative Commons License 2003.01.17 0 0 525
"Szenes Hannát Budapestre szállították, ahol válogatott kinzásokkal próbálták információi kiadására kényszeríteni"

"Hosszas huzavona után, szeptember 11-én a Gestapo kénytelen volt átadni a borzalmasan megkínzott Hannát, aki így került a Hadik laktanya börtönébe."

Hol volt ez a kinzas?

Előzmény: szarvasmarha (489)
alfredoo Creative Commons License 2003.01.17 0 0 524
sm

ezt irod:

'Megérdemelték. '

megjegyzem egyebkent is eszbonto marhasagokat irsz.

egyebkent barki aki a nurnbergi torvenyek alapjan definialja a zsidokat az fasiszta. ha denes dr(??) ezt teszi akkor denes doktor fasiszta.

a nurnbergi torvenyek fasiszta torvenyek voltak.

ez miert okoz neked problemat?

a nurnbergi torvenyek alapjan radnoti miklos zsido volt.

mi, normalis emberek, egyebkent radnoti miklos magyar embernek tartjuk. kereszteny magyar embernek.

en osszefuggoen irtam. es nem valaszolsz. nem valaszolsz erdemben. de ez nem baj ez teged minosit.

es senki nem erdemli meg az izzo kalyhan tancoltatast. ha ugy veled hogy ilyet barki megerdemelne akkor ez is teged minosit. es nem irok alparit mert minek.

tudod a katolikus egyhaz allaspontja szerint a jezust megfeszitteto emberek sem erdemlik meg az izzo kalyhan valo tancolast. pedig nagyon nagy bunt kovettek el. a legnagyobb bunt kovettek el a vilagon. es megsem erdemlik meg. mert az ilyen buntetes kiagyaloja es vegrehajtoja nem is ember. szvsz. persze te azt irtad megerdemeltek.

Előzmény: schraubenmutter (517)
kaleb Creative Commons License 2003.01.17 0 0 523
Már a Stürmerbe is. Aki nem tudná, ez egy uszító antiszemita lap volt a náci birodalomban.
Előzmény: kaleb (522)
kaleb Creative Commons License 2003.01.17 0 0 522
Például Streicher emlékiratai

Ez biztos megbízható forrás. Más a Stürmerbe is mindig igazat írt.

De azért mond már meg, hol vannak azok az emlékiratok? Én kerestem, de nem találtam őket. De majd biztos segítesz.

Előzmény: schraubenmutter (518)
Caidhan Creative Commons License 2003.01.17 0 0 521
hát ez meg mit csinál itt?

"polmoderator adatok | e-mail 2003-01-13 16:27:59

schraubenmutter ciganyozasert letiltva (53. hozzaszolas). "

Előzmény: schraubenmutter (520)
schraubenmutter Creative Commons License 2003.01.17 0 0 520
ha meg a nurnbergi torvenyek alapjan definialt zsidot tekintenetek zsidonak akkor bizony jolfejlett FASISZTAK vagytok.

Hihihi, ez érdekes:))

Akkor bizonyára a cionista perben elítélt zsidó Dénes Béla is fasiszta, ugyi?

Előzmény: alfredoo (515)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.17 0 0 519
Lelkem!

Ha x.y. emlékiratait bizonyítékul veszed a Nürnbergi perekről, másokéit miért nem a Holokausztról? Hát hogy van ez? Ez már nem is logika, hanem becsület, illetve annak a hiánya.

Előzmény: schraubenmutter (518)
schraubenmutter Creative Commons License 2003.01.17 0 0 518
a nurnbergi kinzasokrol valami bovebb bizonyitek?

Például Streicher emlékiratai.

hivatkoznek a masik nagy nagy hazugsagra hogy az avh 90%-a zsido volt? ehhez tudnad a 'zsidot' definialni. vagy csak hazudoztok orrba szajba?

Olvasd el dr.Dénes Bélának, az ÁVH rabfőorvosának "Ávós világ Magyarországon" című könyvét, amiben leírja ezt.
Sőt, azt is leírja, hogy az ÁVH nyomozógárdájának meg közel 100%-a zsidó volt.
Ja, amúgy dr.Dénes Béla is zsidó volt.

Előzmény: alfredoo (514)
schraubenmutter Creative Commons License 2003.01.17 0 0 517
Túl hamar elküldtem az előbbit.Na szóval...

en a reszemrol ugy tudom hogy a 'kulturnemzet' franciaorszag is kinozta allampolgarait amikor meg akart tudni toluk valamit.

Meg az amcsik is meg az angolok is.Elég csak a nürnbergi perre gondolni.

a tanacskoztarsasag vezetoinek kalyhatancoltatasa es orgovanyi meggyilkolasuk sem tartozik kedvenc elmenyeim koze.

Megérdemelték.

Előzmény: alfredoo (513)
schraubenmutter Creative Commons License 2003.01.17 0 0 516
haat en a reszemrol ugy tudom hogy a fultoni nyilatkozattal elkezdodott a hideghaboru.

Ahhoz nekünk nem sok közünk volt és az egyébként sem volt klasszikus értelemben vett háború.

Előzmény: alfredoo (513)
alfredoo Creative Commons License 2003.01.17 0 0 515
sm

mivel ugyis mindenki magasrol leszarja hogy mit irok vagy mit gondolok nyugodtan folytatom.

hogy ki is a zsido?

a nurnbergi FASISZTA torvenyek alapjan definialjatok a zsidot?

hiszen akkor nagyon nagy reszuk peldaul radnoti miklos is magyar volt es kereszteny volt.

akkor ha nem a nurnbergi torvenyek alapjan definialt zsidot tekintjuk az avh tagjanak akkor azok bizony magyarok voltak es/vagy keresztenyek.

ha meg a nurnbergi torvenyek alapjan definialt zsidot tekintenetek zsidonak akkor bizony jolfejlett FASISZTAK vagytok.

ez egyszeru.

tehat?

Előzmény: alfredoo (514)
alfredoo Creative Commons License 2003.01.17 0 0 514
sm

abszolut mindent egy szemuvegen keresztul latsz. csolatasnak hivjak ezt. en remelem hogy nekem nincs ez meg de sajnos biztos nem lehetek benne.

gondolom erted mire celzok.

a nurnbergi kinzasokrol valami bovebb bizonyitek? es hogy mire szolgaltak a kinzasok? mit akartak beloluk kiverni ami nem volt igaz es amit maguktol nem mondtak volna el? ki irta a forgatokonyvet?

hivatkoznek a masik nagy nagy hazugsagra hogy az avh 90%-a zsido volt? ehhez tudnad a 'zsidot' definialni. vagy csak hazudoztok orrba szajba?

ki volt a 90%? itt isten bizony megtervezett hazugsaggepek vannak. minden bizonyitek, minden definicio nelkul a pofankba ontik hogy 90%.

mirol beszeltek?

mint lattuk a becsuletes magyar ember, horthy rendor, kis es nagy nyilas IS tudott kinozni. nem kellett ahhoz zsido. tehat???

ki es miert hazudozik ossze vissza?

MILYEN 90%. valaki elmeselne?

szerintem meg 90% katolikus volt az avh-ban. kinzasi ismereteiket meeg az inkviziciotol szereztek be. szakkonyvekbol. ez az elmelet legalabb annyira dokumentalt mint a masik.

Előzmény: schraubenmutter (507)
alfredoo Creative Commons License 2003.01.17 0 0 513
sm

haat en a reszemrol ugy tudom hogy a fultoni nyilatkozattal elkezdodott a hideghaboru.

en a reszemrol ugy tudom hogy a 'kulturnemzet' franciaorszag is kinozta allampolgarait amikor meg akart tudni toluk valamit.

en a reszemrol mindenfele 'kinzasra' hanyingerrel gondolok. amiben a szigetvarott es a terror hazaban latott eszkozok is hozzasegitenek.

a tanacskoztarsasag vezetoinek kalyhatancoltatasa es orgovanyi meggyilkolasuk sem tartozik kedvenc elmenyeim koze.

es nem csokkentve a terror hazaban TENYLEGESEN elkovetett dolgok sulyat.

persze a kinzasokban az az egyik erdekes dolog hogy sokszor eleg roluk beszelni es az aldozat magatol elkezd vallani. en is igy tennek.

Előzmény: schraubenmutter (512)
schraubenmutter Creative Commons License 2003.01.17 0 0 512
az ÁVH által végrehajtott kinzások is más fénybe kerülnek. Ha az egyik védhető jogilag és etikailag, akkor a másik is.

Csak szokásod szerint egy apró különbséget figyelmen kívül hagysz.
Jelesül azt, hogy az ÁVH idején nem volt háború.

Előzmény: kaleb (511)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!