Keresés

Részletes keresés

Gall Zsolti Creative Commons License 2003.02.23 0 0 14
Ez már igazi mélylélek filozófia:-)
Előzmény: Feanor (-)
_TomTom Creative Commons License 2001.06.09 0 0 13
Nem, az apró betűk azt jelentik, hogy éppen offolok. :-)
Előzmény: outdownS (12)
outdownS Creative Commons License 2001.06.09 0 0 12
Ezek az apro betuk nem azt mutatjak, hogy meg nem bujtal ki egeszen a csigahazadbol? Tessek nagyobbal irni - homalyos latasuak igy nehezen olvassak! (-:)
Előzmény: _TomTom (10)
Feanor Creative Commons License 2001.06.08 0 0 11
Nem baj, jólesett a helyeslés! ;-)
Előzmény: _TomTom (10)
_TomTom Creative Commons License 2001.06.08 0 0 10
Most látom csak, hogy az a negatív hangulat még a látásomat is elhomályosította... Olyasmiben adtam igazat Feanor-nak, amit nem állított. ;-)
Előzmény: _TomTom (9)
_TomTom Creative Commons License 2001.06.08 0 0 9
Kedves Pathmaster, az aznapi negatív hangulatom már elmúlt... :-) Az okát - ha nem haragszol - most inkább nem tenném ki ide az ablakba: az e-mail címem ui. tartalmazza az IRL nevemet.
Előzmény: Pathmaster (7)
Feanor Creative Commons License 2001.06.08 0 0 8
"Omnis mundi creatura quasi liber et pictura nobis est et speculum": A világ minden teremtménye számunkra könyvként, képként és tükörként szolgál.

"Credo in unum Deum": HIszek az egy Istenben.

Előzmény: Pathmaster (7)
Pathmaster Creative Commons License 2001.06.08 0 0 7
Kedves Hozzászólók!

Megetenné valaki, hogy lefordítja nekem a latin idézeteket.

Valamint megkérlek _TomTom, hogy magyarázd már el nekem a "negatív hangulatod" okát.

Üdv mindenkinek: Pathmaster

_TomTom Creative Commons License 2001.06.05 0 0 6
Kösz. :-)
Előzmény: outdownS (5)
outdownS Creative Commons License 2001.06.04 0 0 5
Fel a fejjel! Van rosszabb is: amikor valaki tevedesbol azt hiszi, hogy - van Terv.
Előzmény: _TomTom (4)
_TomTom Creative Commons License 2001.06.04 0 0 4
Ja, még annyit hadd tegyek hozzá:

1. Feanor, teljesen igazad van: egy ilyen indok teljességgel elfogadhatatlan. Sőt: bármilyen indok. Nincs kivétel, sem "a cél szentesíti az eszközt", sem más kifogások.
- Borzalmas volna, ha egy ember azért halna meg, hogy megölésével a gyilkosa azt mondja: bú-bá-baff!
- Ugyanilyen borzalmas volna, ha a gyilkosa azt akarná a megölésével mondani: Credo in unum Deum...

2. Ez a kiemelt párbeszéd is rávilágít, de Eco későbbi művei, különösen a Foucault-inga még inkább beletalál: mi mindenre képesek voltak és lehetnek az emberek, ha tudatlanságukból, ilyen-olyan kielégületlenségükből adódó frusztrációjukat másokra vetítik. A nagy "összeesküvések", az azokhoz hanyatt-homlok csatlakozók, és őket tűzzel-vassal üldöző középszer, gittegyletek és konyhapolitika, világmegváltásnak hitt pótcselekvés... "Nem volt terv, és én tévedésből jöttem rá."
Nagyon negatív hangulatban vagyok ma, bocsánat. Mi az élet értelme? 42.

Előzmény: _TomTom (3)
_TomTom Creative Commons License 2001.06.04 0 0 3
Ó, a Rózsa Nevé-vel tessék ám vigyázni, az hamisítvány! :-)))

"Egy XIV. század végi német szerzetes latin nyelven írott művének XVII. századi latin kiadása alapján készített, bizonytalan, neogótikus francia változatból született olasz változat" magyar fordítása... na persze.

outdownS Creative Commons License 2001.06.04 0 0 2
Eco-nal nem lehet reklamalni, o megmondta:

Nosza adok en teneked sok latint es keves not, teologiat dogivel es vert, literszam...

Előzmény: Feanor (1)
Feanor Creative Commons License 2001.06.02 0 0 1
Én csak idéztem, Ecónál tessék reklamálni.
Előzmény: Arthur the King (0)
Arthur the King Creative Commons License 2001.06.02 0 0 0
Mit akarsz? A kereszténység gyilkossággal kezdődött. Nem borzalmas volna a hitvallás, hanem logikus.
Feanor Creative Commons License 2001.06.02 0 0 topiknyitó
Umbero Eco A rózsa neve c. könyvében Vilmos és Adso épp taglalják, hogy miért ölhette meg valaki az egyik szerzetest, és miért dugta utána fejjel lefelé a sertésvérrel teli hordóba. Ekkor a következő párbeszéd alakul ki (Vilmos szól először):

- Venantius amolyan esetleges áldozat is lehetett, akinek a megölése a gyilkos szándéka szerint jelzés csupán, valami másnak a jele.
- "Omnis mundi creatura, quasi liber et pictura"... - dünnyögtem. - De vajon minek a jele?
- Ez az, amit nem tudunk. Ne feledjük azonban, hogy némely jelek csak látszatra azok, valójában semmi értelmük, mint például annak, hogy blitiri vagy bú-bá-baff...
- Borzalmas volna, ha egy ember azért halna meg, hogy megölésével a gyilkosa azt mondja: bú-bá-baff!
- Ugyanilyen borzalmas volna, ha a gyilkosa azt akarná a megölésével mondani: Credo in unum Deum...

[A topicnyitásnak annyi az apropója, hogy most olvasom újra a könyvet, és nagyon szíven ütött a fenti gondolatsor, ezért úgy döntöttem, hogy megosztom, remélem, az Európa Kiadó nem fog beperelni. :-) ]

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!