ha valóban ismered a fővárosi színházak kínálatát, akkor nem hiszem el hogy nem találsz/találtál tehetséges fiatalt.
pl: Schell Judit, Fekete Ernő, Nagy Ervin, Rezes Judit, Bertalan Ági, Gyuriska János, Majsai Nyilas Tünde és még sokan mások.
úgy vettem észre hogy a nagy öregek esetében is általában a filmekre hivatkozol.
a fiatal színészek nem tehetnek arról, hogy manapság kevés és általában alacsony színvonalú filmek készülnek.
Vannak ma is tehetségek, ezt nem vitatom. Csak nagyon kevés és még azokat is legtöbbször csak egy szűk, színházba járó réteg láthatja.
A TV képernyőre kerülők többsége Ábel Anita,Liptai Klaudia és hasonló antiszínészek.
A többség azonban csak őket ismeri. Az ismertség azonban nem jelenti a tehetséget. Filmek elenyésző számban készülnek, ott sincs igazán lehetősége a kiugrásra a tehetségeknek.
A kevés számú jónak a megismerésére épp ezért szinte nincs is a színházon kívül lehetőség.
Azért régen sokkal több út állt nyitva a jó színészek előtt (film,színház,később TV), de többen is voltak.
Ahogy Kezemafegyveren említette nincsenek "varázslók" ma már.Akik személyisége szinte átsüt a régi filmekből a képernyőn.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy csak a drámai színészek lehetnek ilyen Varázslók.
Gondoljunk csak egy Latabár Kálmánra, vagy Kabos Gyulára akiknek a varázsa a mai nézőket is magával ragadja.
Pl. A selejt bosszúja című kommunista propagandafilmből is egy nagyszerű komédiát csinált Latabár Kálmán. Mi ez, ha nem varázslat?
Mai fiatalok között sajnos Latinovits,Latabár kaliberű művészt nem találhatunk. De ők zsenik voltak, de mint korábban említettem szinte minden évtizedben voltak színész óriások.
Az utolsó 20 évben viszont már nem volt ilyen.
Remélem lesz még, jó lenne!
Régen, ha jó volt, ismert lehetett valaki.
Vagy a fene tudja, hogy hogyan volt.
Ma az számít, hogy eladható legyen.
Ábel Anita pl. eladható, pedig szerintem 0.
Van neki gondolom jó erős hátszele. Eccerűen nem bír lekopni a képernyőről.
Az ellenpélda szerintem Gubás Gabi.
Szerintem baromira tehetséges. "Hiteles". Élőben játszani sajnos -még- nem láttam.
Ő mondta valamely interjúban, hogy neki a szakmája az élete. Ezért nem vállal el mindent.
És ezt el is hiszem. Azért, mert szép. A szépségével többet elérhetett volna, mint a tudásával. Ebben előnye van. Ő megteheti.
Egy kevésbé szép, de nagyon tehetséges színésznőnek szerintem ma nincs esélye.
Én úgy gondolom Latinovits afféle Isten-színésze, aki valami nagyon nagy eszmét, nagyon nemeset akart létrehozni, szemben valami nagyon züllöt értéktelennel; nevezzük ezt akár társadalomnak is.
A nagy "nevettetők", a komédiás színészek is nagyon jó színészek, de szerintem az az igazán nagy színész, aki Varázsló. Ezt nem részletezném, mert attól tartok, valami misztikus marhaságnak hinnéd.
Láttad az Oliver!-t? Mit szólsz például Kovács Ákos szerepléséhez?
Kedves Vaszilij!
A hír igaz: Usztics Mátyás TÉNYLEG OKTAT színésznek készülőket!
Korábban volt egy saját iskolája, de az egyszercsak abbamaradt(valószínüleg megbukott).Később pedig itt-ott különböző szinitanodákban felbukkanva okítja a palántákat a mesterségre.Sajnos.
Róla eszembe jutott egy újabb anekdota:
Amikor Csortos Gyulának a fülébe jutott, hogy egy szerény képességű kollégája oktat szininövendékeket, így kiáltott fel:
-Mi az, hogy tanít?! Hát nem tanul?
Ez azt hiszem Uszticsra és még sok másra is igaz, akik a különféle tanodákban és sajnos a főiskolán is tanítanak.
Szerintem ez is az oka, hogy itt tart a mai színvonal.
Valamit biztosan félreértettél.Egy szóval se mondta itt senki, hogy attól tehetséges valaki, hogy idős.
Sőt korábban épp arról volt szó, hogy régen már a fiatalok között is sok kiváló színész tünt fel.
Pl. 60-as években Latinovits,Bodrogi,Őze Lajos,Sztankay,Garas Dezső,Ruttkai Éva, Szemes Mari és még sorolhatnám.
Szeintem pedig régen elég sokszor láthatott a közönség Latinovitshoz hasonló zsenialitású színészt felbukkanni.
Gondolj csak a 30-as, 40-es években Csortos Gyula, Gózon Gyula, Kabos Gyula nevére.
40-es, 50-es évekből elég azt hiszem Latabár Kálmánt,Ungvári Lászlót,Pécsi Sándort említenem.
A 60-as évekbelieket meg már fentebb felsoroltam.
Kaszás Attila szerintem kakukktojás a mai tehetségek közül, én még jól játszani nem nagyon láttam, pedig néhány darabban már megnéztem.
Alföldi kiemelésével viszont egyetértek.
Ja, valamit elfelejtettem ami nagyon megragadt bennem. USZTICS MÁTYÁS TÉNYLEG SZÍNÉSZEKET OKTAT? Ez nem lehet igaz! Nem akarom azt mondani rá, hogy tehetségtelen de mindesetre biztos, hogy nem képvisel valami magas színvonalat. Talán harmad-negyedrendű mellékszereplőnek elmegy, nade tanítani? Bár talán még mindig jobb, mint amikor humorral probálkozik
Most, hogy így mondod igazad van. Egyébként a Vámosnak abban a rögtönzős müsorában derülthetett ki igazán, hogy ki a jó színész. Nekem például a legelső Máté Gáborral és Csákányi Eszterrel nagyon tetszett, aztán bejött Gryllus Dorka...
Ennek az egésznek az lehet az oka, hogy nincs vonzása a színészi pályának, mert nem csinálnak filmeket, ahonnan az emberek megismerhetnék őket. Végülis ki megy ma színésznek? Talán csak az akinek az apja, anyja stb.-je az. De mivel a tehetség nem (feltétlenül) öröklődik hát itt tartunk. A Filmmúzeumból az is kiderül, hogy hány kis tv-filmet, tv-játékot, sorozatot és persze filmet forgattak akkoriban egy évben. Ma talán 10 év alatt sem gyülik össze annyi.
Egyetertek veled, hogy regen NAGYON JO szineszek voltak, es a 43. hozzaszolasodban felsorolt szineszek is jok. De Kubik Anna nem az 50-es generacioban van. Fiatalabb.
Szep dolog a régi idő moziját, színházát nézni, csak nem élő.
Rettenetes, hogy kik kerülnek ki a Színházművéstetiről, de a színház a pillanaté, és nem a múlté.
A Latinovitsok nem "teremnek" minden bokorban: most sem, de rég sem. És ugyebár a színész lehet komédiásan is jó, de a legjobb a varázsló.
Attól, hogy valaki idős, még nem tehetséges.
Szerintem Alföldi, Kaszás Attila az, de a mai színész"csajszik" közül egyet sem tudnék mondani.
Látod te is csak 50 felé járó, vagy afeletti színészeket tudtál felsorolni.
Nem véletlen, utoljára a 70-es években végzett olyan gárda, amelyik említésre méltó színészeket hozott a honi kultúrális életbe. Gondolok itt többek között pl. Vándor Éva, Gáti Oszkár, Koltai Róbert, Kern András, Kubik Anna és még sok más nevére.
Sajnos ez az utolsó korosztály ( a mai 50-esek), amelyik még talán a nyomában volt a nagy elődöknek.
Lám Lynn sem tudott hozzászólásában, csak 2 nevet felhozni, azok közül, akiket jónak talált a fiatalok között.
A régiekből pedig bármikor kapásból fel lehetett sorolni 8-10 kiválóságot.
Vajon miért romlott le a színvonal ennyire?
Hol vesznek el a tehetségek?
A főiskolán rontják el őket, vagy utána tűnnek el?
Pedig Magyarország mindig híres volt arról, hogy remek színészei voltak.
Ha kihalnak a nagy öregek nem nagyon lesz aki pótolja őket.
Marad a Filmmúzeum. :(
Sziasztok!
Azért én nem vagyok ennyire pesszimista, van ma is jó színház jó színészekkel. Én inkább kisebb alternativ szinházakba járok, de a Katonában is vannak jók. Pl. Ónodi Eszter szerintem kifejezetten tehetséges (azt ugyan nem láttam mit művelt a Meseautóban...)A Krétakör szinház előadásaiban Bodó Viktor is tetszett. Most ennyi jut eszembe.
Én inkább azon szörnyülködöm, hogy egész ígéretesnekinduló színészek hirtelen valami idétlen tv műsorban kötnek ki. Biztos keveset keresnek, de szerintem a kettőt nem lehet összeegyeztetni.
Én már igazság szerint kezdtem magam furcsán érezni, hogy 20 éves létemre a Filmúzeumot nézem a legtöbbet. De mit csináljak hacsak ott vannak (nézhető) filmek, amikben színészek játszanak? Joker kolléga sokat felsorolt már de jópár kimaradt pl. Latinovits, Tomanek, Őze, Kálmán és még lehetne sorolni. És ők csak a főszereplők de az akkori mellékszereplők is jobbak voltak, mint most a reflektorfényben lévők. Egyébként szerintem a Színházban azért nem ilyen szomorú a helyzet, mert ott azért még van színvonal. Épp nemrég láttam egy jópofa zenés vígjátékot a József Attilában sajnos a címére már nem emlékszem de Józsa Imre, Sztankay meg Besenczy Árpád voltak a főszereplők. Egyébként jellemző, amikor láttam idén a Vámpir árnyékát Darvas Ivánnal senki más nem maradt meg a szereposztásból annyira "egyszemélyesnek" tünt a darab.
Mostanában elég gyakran nézem a Filmmúzeum adásait, ott rengeteg zseniális színészt láthat az ember, még a legegyszerűbb kabaréban is, különböző korosztályokból.
Múltkor pl. ilyenek voltak egy műsorban: Básti Lajos,Ungvári László,Márkus László,Feleki Kamill,Bessenyei Ferenc,Margittai Ági,fiatal kezdőként Szemes Mari,Pápai Erzsi,Kállai Ilona, stb.
Arra gondoltam vajon most egy ilyen gárdának csak az egytizedét össze tudnák-e hozni?
Szerintem nem, mert most a tehetség már lassan a háttérbe szorul.
Ma már olyanok lehetnek színészek és ráadásul "elismert" színészek (Eszenyi& Co.), akik annak idején legjobb esetben is a másodvonalhoz tartozhattak volna.
Erről jut eszembe az az anekdota, amikor Csortos Gyulára ráköszönt a színházi folyosón egy ilyen kis másodvonalas színésznőcske:
- Jó napot, KOLLEGA úr!
Mire Csortos kifakadt:
-Mi az, hogy kollega! Mióta vagyok én kurva?!
így már megvan, ezt feszegette az a szőke csaj, mellesleg zseniálisan, államtitkár úr itt akkorát bukott (dadogott is picit), hogy normális esetben azonnal le kellett volna váltani, ott, helyben
(janisch attila sem volt kutyafüle, és örültem, hogy szakmabeli is hozzászól a másik oldalról - "ha így megy tovább, nem lesz új film a filmszemlén")
de ezek süket gecik
apropó, láttátok tegnapelőtt reggel az atv-n a riportot a kultúrállis államtitkár úrral? :(
téma: szakra korona, bánk bán, szécsenyi, és a többi magyar film (ami nincs)
az enyémhez eddig nem kellett...
de ahogy a színház-témájú topikokat olvasom, lassan szükségem lesz legalább egyre.
de ahhoz persze pénzt kell keresni, hogy fizessem, úgyhogy szerintem elszerződöm vmelyik kereskedelmi csatornához, és akkor rólam is lehet topikot nyitni, és akkor már többet nem is kell pszichológus :))
Pont olyan a mai magyar színház, mint a mai magyar foci.
Emlékszünk a régi nagyokra, némelyek itt is élnek közöttünk, oszt' még sincs semmi. Egy csomóan hajtanak rá, nyüzsögnek körülötte, szakítják a nagy pénzeket; továbbra is semmi.
Valahol a szemlélettel lehet igen nagy baj... De ehhez pszichológus kellene... szerintem.
direkt távolsági ellenőr vagyok, sofőrként kezdtem, de nagyon idegesített, hogy az utasoknak nincs aprópénze, és vissza kell adni, és amikor nem adtam vissza, rámhívták a rendőrséget, akiknek kimagyaráztam volna magam, de az alkoholteszt miatt eltiltottak a vezetéstől, ezér mentem ellenőrnek, mer oda nem kell aprópénz, és ihatok is
piszok vagy, hogy lebuktatsz, legközelebb nem fogadom el a lóvét, hanem feljelentelek azonnal, számlával, aztán fizetthecc, úgyis tudom, melyik busszal jársz!