Ne haragudj, ez siralmas, vagy inkább egy kalap szar. Legalább öthelyen egy értelmetlen vagy egyszerűen hamis választ kellett megjelölnöm, mert a meglévő lehetőségek választása nélkül nem engedett tovább. Ezt így inkább ne add be szakdolgozatnak, mert úgy jársz, mint Pali bácsi.
Az alábbi kérdőívvel a szemüvegekre/kontaktlencsékre és napszemüvegekre vonatkozó vásárlói szokásokat és vevői igényeket mérem fel, azért hogy az optikák minél jobban ki tudják szolgálni az igényeiteket, illetve azért, hogy a számotokra legmegfelelőbb látáskorrelciós eszközt vehessétek igénybe. Kérem töltsétek ki az alábbi rövid kérdőívet: http://kerdoivem.hu/kerdoiv/520651942/
Én éppen ma voltam Bp-en a Margit körúti OFOTÉRT üzletben. Nem emiatt mentem, de ha már ott voltam megnézettem, 2 perc volt az egész, azt mondták, hogy minden oké vele, jó az UV-szűrője, szal no para.:)
Korábban (2005-ben) már írt valaki egy linket, most megnéztem, a mai napig működik a http://www.uvteszt.hu . Most is van fent egy lista olyan helyekről ahol bevizsgálják a szemüvegek, napszemüvegek UV-szűrő képességét. Ha valaki elmegy esetleg, megírhatná hogy mi volt. Danke!
la_pi_00! Én dioptriás szemüveget viselek üveglencsével, és eddig nyugodtan éltem abban a tudatban, hogy az UV többségét kiszűri, de tegnap egy Ofotértben megmérettem csak kíváncsiságból (és bár nem igazán tűnt úgy, hogy a hölgy nagyon ért az eszköz kezeléséhez), az jött le, hogy szinte semmit nem szűr ki belőle. Szóval mi az igazság?
A korom IR szűrő képességéről tud valaki vmit? (Anno a napfogyatkozás idején nagyapáink kormozott üvegét használtam, mert nyilvánvaló volt, hogy az UV-t megszűri az üveg.)
Manapság már igen nehéz olyan szemüveget venni ami nem UV szűrős. Én a múlt héten kíváncsisából többet is megmértem.
Érdekes volt. Pl. Tesco-s Metaxához ajándékba hozzáragasztott noname napszemüveg 400 nm-mél tökéletesen levágott, de már 500 nm-től lefelé is ugyanúgy nézett ki a spektruma, mint egy 15 eFt-os példánynak.
A különbség csak annyi volt, hogy a drágább szemüvegek a látható tartományban minden színnél nagyjából ugyanúgy 20-25% körül eresztették át a fényt. Az olcsó kategóriások, pedig a hosszabb hullámhosszokon (vörösben) jobban 60-80% körül majd kék felé egyre kevésbé 10-15% körül. De az 400 nm-nél mindegyik átlátszatlan lett.
Ez hétköznapi nyelven azt jelenti, hogy az olcsó szemüvegek is jók, csak kicsit színezik a képet (pl. vöröses sárgás árnyalatot kap a látvány), de tökéletes színhűséget nyilván egyik napszemüveg sem tud elérni.
Ami még látható volt (ill. az emberek 90% biztosan nem látja), a felületek optikai minősége. A drágább modellek kontrasztosabb képet adtak.
Ezért, szerintem aki csak a szemét akarja védeni annak majdnem mindegy, hogy milyen szemüveget vesz.
Aki jobbat akar, az nézzen át néhányon, és amelyik képe jobban tetszik (pl. messzebbről tud vele egy szöveget elolvasni, vagy jobban hasonlítanak a színek a szemüveg nélkül látottakra) azt vegye meg. Itt szóba jöhet még a reflexiócsökkentés is, de ezt nem mértem.
A highend kategória pedig olyan mint minden másnál. Akinek ékszernek kell a szemüveg az úgysem az optikai preferenciák alapján választ. És egy 50 eFt-os szemüvegbe biztos nem tesznek olcsó lencsét.
Kipróbáltam ezt az órás tetszet, tényleg ha forgatom elötte szinte teljesen elsötétül az óra kijelzője, de ugyan ezt csinálja ha egy TFT monitor elött kezdem forgatni a szemüveget. :)
Nekem Retro Polarized RR3523-as napszemüvegem van az Optic Word-be, 14 990 Ft volt. Tudom, hogy nem a legkomolyabb darab, de remélem megfelelően véd.
Elmentem egy Ofotértbe bevizsgáltatni, azt mondták UV400-as lencse van benne, ami a legjobb.
Ha valódi üvegből van a szemüveg, akkor az üveg maga is kiszűri az UV nagy részét, mindenféle sötétítés nélkül is. Ki lehet próbálni, a szemüvegben kell napozni pár órát (célszerűen lehunyt szemmel), és ha fehér marad a szem környéke, akkor szűri az UV-t a szemüveg.
Ne riogass, én boldogan hordom az enyémet, és meg vagyok győződve, hogy mindent megtettem a gonosz UV elleni védekezésben. Kifizettem egy kalap pénzt, barnul is az üveg rendesen, most akkor ez nem jó? De félre a tréfát, úgy tudom, hogy a fotogray, szóval a fényre sötétedő lencsék üvegből vannak, és az üveg elég rendesen szűri az UV sugárzást. Remélem ez igaz is.
sziasztok!
azt szeretném megkérdeznim hogy hol lehet viszonylag olcsón venni UV-s napszemüveget, mivel 2 hete voltam lézeres szemmütéten és muszály.
köszi a segítséget
Bezony vigyazni kell a gagyi szemuvegekkel. Egy munkatarsamnak elegge tonkrement igy a szeme, majdnem vak volt mire orvoshoz ment. Azonnal vegeztek rajta ket mutetet, honapokig nem latott, de most mar rendben van. Az orvosok azt mondtak hogy az elsosorban az volt a baj hogy az eros sotet napszemuveg alatt kitagult pupilla beengedte a nagy mennyisegu uv meg meg mindenfele sugarakat aztan az teljesen tonkretette a szemeit (valoszinuleg az elozo szakmaja is hozzatett az intenzivebb sugaraknak mivel tuzolto a lelkem es bazi nagy letran aldigalnak nap mint nap).
Én csak azt nem értem, hogy ha ennyit foglalkozik mindenki a napszemüvegek uv-szűrésével, miért nem foglalkoznak a nem napszemüvegesek és a sima szemüvegesek védelmével? Mert ugye ha nincs uv-szűrés, akkor olyan, mintha nem is lenne rajta, tehát aki nem hord napszemüveget vagy csak sima szemüveget hord, az ugyanúgy veszélyeztetett...
Vagy nem? Miért nem?