Örülök neki! Nálam fél sikert hozott. Volt ami szépen helyreállt, volt ami csak javult. Volt ami nem reagált. Ez utóbbiaknál valami gátolja a vas felvételét. Elvileg a mész lehet vagy a magas PH érték, de nálam egyik sem jöhet szóba. Bár ki tudja az előző tulaj épp ott mit művelt.:)
Sziasztok! Az ősszel ültetett bouche de betizac fámon lett egy ilyen feketés folt a kérgen. Tudna segíteni valaki hogy ez most mi? Gombás fertőzés? Ha az, mivel kezeljem? A segítséget előre is köszönöm.
41 db fám van és nem viselkednek egyformán. Van ami úgy sárgul, mint a tiéd, van ami már el is barnult, van ami minden átmenet nélkül 1 hét alatt elszárad, van amelyik minden évben a törzs aljáról még az oltás felett hajt ki az előző évi hajtásai elfagynak és van aminek meg semmi baja.
Abban bízok, hogy ha megerősödik a gyökerük, akkor nagyobb területről biztosabban találnak megfelelő tápanyagot.
Lombtrágyázni nem tudok, mert ritkán jutok a telekre és az időjárás nem kedvező hozzá. Mikor sikerült lombtrágyázni, nem igazán láttam változást. Szerintem a nap túl hamar leszárította. Azt este kéne permetezni.
Vitaflóra örökzöld és rododentron tápoldattól szépen megindultak azok a fák is, amikről azt hittem menthetetlenek. De ez inkább a növekedést, levélhajtást indította meg. A sok új hajtás eredménye lett a vashiány. Nem tudott elég vasat felvenni a sok új hajtáshoz. Két hete szórtam nekik vasgálicot, van amin már látszik, hogy zöldül, van amin még semmi.
Szép nagy fa volt mikor ültetted is. Az első évben elvan a hozott földlabdával is mire átáll a végleges talajhoz. Utánna jelennek meg az végleges talaj hatásai. Olvasgatom mikkel tápanyagozod. Bár vitatott, de elvileg a savanyú kémhatású talajt kedveli. A marhatrágya pont lúgos kémhatású. Lehet most érte el a gyökere. A másik az Orgevit NKP trágya, aminek ugyan magas a mikroelem tartalma, de magas a kalcium tartalma is. A gesztenye nagyon nem kedveli a kalciumot. Gátolja a mikroelemek felvételét. A Greenman Agro és a Humin Garden Plusz jónak tűnik, elvileg azokat nem lehet túladagolni, de úgy vagyok vele, hogy én is szeretem a rántotthúst, de nem szeretnék belefulladni.😁
Ezek elég csúnyán néznek ki. Az enyém is telibe napon van, úgy ültettem, hogy legyen helye ha megnő majd. Hetente 1-2 alkalommal viszek neki egy öntözőkanna vizet benne egy evőkanál Volldünger Linz műtrágya feloldva, az nagyon hajt minden növényt, bevált.
Most úgy néz ki erőteljesen fejlődik, idén megjelentek a porzós virágok, remélem lesz termése is, aztán kiderül milyen termése lesz.
Azért kérdeztem felismeri-e valaki a vélhető fajtáját az alakjáról levelekről mert nem tudom milyen, de biztos hogy oltott konténeres növény volt. A levelei nem a klasszikus hosszúak, inkább szélesednek a végek felé, a levél szélén a fogak is elég nagynak tűnnek, a fa felfelé törő sűrű ágazatú, nem a megszokott terebélyesedő magyar fajták.
Nekem meg a kis gesztenyeültetvényemmel vannak gondjaim.
Az árnyékosabb helyekre ültetett fák többnyire megmaradnak, viszont a teljes napra ültetettek tönkremennek.
Megperzseli a nap? Kiszárad a földje? Esetleg a szeles környezetet nem bírja? Vagy a műtrágya égeti ki a gyökerét. Nem jövök rá.
A környéken több nagy gesztenyefa is van, tehát a föld nem lehet rossz. Építettem ki földalatti öntözőrendszert, az öntözés mennyiségével lehet gond? Mit ronthatok el?
Még nem termett mióta újra hajtott, kb. fele ekkora volt 1 éve. Tavaly májusig hideg fagyos idő volt, most látom egy-két hete a porzós virágokat rajta. A beporzással nagy gond nem lesz, van itt sok háznál gesztenyefa.
Esetleg segíthet, hogy hol vetted. 2017-ben még nem volt akkora választék, mint most. Ránézésre is oltványnak mondanám. Ha jól tudom a sativáknak szögletes a fiatal ága, ez meg hengeres.