úgy-úgy, jólbeszél ez a (Gold)stein!
Majd a nagytestvér figyeli… ezeket !!!
Ugyanmár,
én pölö emléxem, akkor is voltak köztünk „menő” srácok, akik előbb smároltak a suli bombázóival. (emléxem, Vámos Zolinak hívták az IstenÁsz-nagyKirályt)(na, az aztán ultra laza volt, több hiányzás, mint suli)(persze, tanár gyereke volt)(ehhh!) Sz’al, akkor is volt ami tiltott volt… (tüsszentőpor, BáÁHH!)(meg a basszuskulcs!)(anyám!:)… csövesektől is lehetett éppen tartani, vagy akár a cigányoktól… (emléxem, uszodából mentem a suliba – délután volt tanítás – s megvámolt volna egy bélásra… de be kellett érnie az uzsonnámmal)…
Semmivel sincs nagyobb különbség szerintem.*
S surmó aztán, az van, volt meg lesz is elég.
Katonaság: 80emberből nekem volt egyedül érettségim. Azon vitatkoztak a redneck kopárok, hogy kinek erősebb a faluban a zetorja. Áhhh!
Mindig is voltak primitív emberek.
Lesznek is. Csak a szülök felelőssége.
RiP
*esetleg, ha a suliba’majd maroklöfegyvert lóbálnak…
van erre a problémára egy kipróbált megoldás (hommage a K.P.), 12tol 18ig javitóba az összes kis nyomorultal, és amelyiknek ez se használ, azt sterilizálni!
kivéve a kiskatát ;))))
a szüloknek,a felnotteknek természetesen semmilyen felelosége nincs ebben a dologban, ezt szeretném hangsúlyozni! A magyartanároknak meg még annyi se!
le a 15 évesekkel!
Igen, valóban befolyásolja a gyerekek viselkedését a Dopeman-jelenség. 13-14 évesen mindenki próbálja leutánozni azt amit a klipekben lát, eltérő mértékben. Régebben sokan alapítottak metal együtteseket, sokan Simsonoztak a lakótelepeken (Harleynak képzelve a bringát :) Mert ilyesmiket láttak a klipekben. Most meg a kölykök közt legmenőbb klipekben a sztárok csak őgyelegnek a gettóban, körbeállják az égő hordót, betárazzák a shotgunt, stb. És a srácok erre próbálnak hasonlítani.
De valahogy a srácok itt Magyarországon mindig igyekeztek a leggázabb formulákat követni. Pl. a heavy metal nyugaton eléggé showbiz jellegő volt, nálunk majdhogynem punkjellegű egyének voltak a követői. Nálunk a '80-as évek végén a tipikus metálosok nem tupírozott hajú glamsterek voltak, hanem csapzott fejű szipus hobók, paxtollal összefirkát libafoszöld gázálarcostarisznyával. Sz'al a '80as évekbeli magyar rockerek inkább emlékeztettek egy '77-es brit punkra, mint a korabeli nyugati stílusra.
Most is valami hasonló van.
Esetleg nem lehet hogy a Dopeman és társai által sugárzott "kultúra" ami az egészért felelős ? Anno ez a rap - kábszer - gengszter zenei világ jótékonyan hiányzott. Voltak akkor is kemény dolgok, pl rock, heavy metal, de szvsz még a legállatabbak is kulturlények voltak ezekhez képest. Keresték a szabadságot, a vadságot, de nem a kábszerdíler gettópatkány volt az ideál.
És ha a másik oldalt nézem, anno sokat fikázták a kevésbé kemény együtteseket, lásd eurodisco, modern talking és társai, de ha ma megnézem a *boys, *girls csapatokat akkor meg kell mondjam hogy hozzájuk képest klasszikus zenemű volt amit régebben alkottak a műfajban. Az egész nem annyira csak az üzeletől szólt. Ma viszont szinte minden arról szól pl anno a C64-re egy szál ember meg tudott írni egy király játékot egy fél év alatt, és ha jó volt akkor "tarolt" vele. Ott annak a játéknak volt igazán nagy esélye ami újszerű volt, szellemes. Ma viszont arról lehet hallani, hogy új játékot nem is nagyon vesznek meg a kiadók, mivel azzal sokkal nagyobb a kockázat mint az n+1 doom klónnal.
De ugyanez a helyzet zenében, filmben (bár ott szvsz régen is így volt), mindenben. Nem véletlen hogy a mai fiatalok úgy reagálnak ahogy.
Hát mittomén. igasságod vagyon benne. De azért érdekes én tudtam úgy beszélni, hogy csak minden 80. mondatomban volt benne hogy g*ci, és a legtöbb kortársammal is így volt. Mosmeg... No comment. Bele lehet fulladni. Nem'tom honnan veszik ezt a nyelvjárást, de még Dopeman papa is egy Kazinczy ezekhez a kis surmókhoz képest.
Attól tartok, generációs ellentétek mindig is voltak és lesznek. A 14-18 (vagy ma már talán inkább 12-18) éves korosztály ha akarna, sem lenne képes gyökeresen másképp viselkedni, mert ez biológiailag bele van kódolva a kamaszkorba. Egyszerre vetik meg a felnőttek világát és követelnek maguknak felnőttjogokat az élet "kipróbálásában", csak éppen a felelősséget ne kelljen hozzá kipróbálni. Mi sem voltunk mások, csak a környező világ volt más. Amikor én voltam középiskolás, galeriktől volt hangos a sajtó, meg kulcsos gyerekektől, akik iskola után a lakótelepeken csellengenek és isten tudja, mit csinálnak, meg csövesektől és popperektől, meg Hobótól és Piramistól. Nem voltunk semmivel sem jobbak, akkor is volt, aki jobban átvészelte a kamaszságát, érettebben tudott "rákészülni" a felnőttségre, és volt, aki nehezebben vette az akadályt. A tizenévesek többsége úgyis magától beérik: eltelik pár év, és szinte magától másfelé fordul a figyelme, családalapítás, gyerek, szakma, cég, ki tudja mi felé, és egyszercsak azt veszi észre a nemrég még cifrán káromkodó és hetente berúgó, fékeveszetten csajozó csávó, hogy öltönyben izzad egy állásinterjún és nyuszimód nézeget, hogy megkapja az állást.
A baj csak ott van, hogy manapság sokkal több a veszélyforrás: alkohol, kábítószer, fegyver stb. minden sokkal könnyebben hozzáférhető, mint "bezzeg a mi időnkben". És olyan nehéz ellenállni. Miért is tennék? Hiszen ők tudják a mértéket, hol kell megállni, meg különben is.
Bocs, ha hosszú voltam.
De ezek az arcok nemcsak a lepukkant vagonokat firkálják össze, és ez a fegfőbb baj! Láttam már összefirkálva teljesen új (egyébként '94-es áron 76 milliós) spanyol gyártmányú étkezőkocsit is! Vagy buszokat, villamosokat, metrót, teherautókat stb.
Mondom, fessenek lepukkant gyárakat, szürke kerítéseket, vagy rajzoljanak papírra, de ez ÍGY nem művészet, nem kultúra, egyszerűen vandalizmus. Legalábbis szerintem.
Na, ebbe nem megyek bele inkabb, OK? :) Nem ertek a vasuti cuccokhoz. Csak ezek a vagonok is nagyok otrombak es jo zsirosak, mint minden kivalo szovjet termek. :) Olyan ruszki stilusban epultek. Engem inkabb az autok erdekelnek, nem akartam most sem vagon-ismeretben villogn, sorry. :)
gyurmosz: A műemlék motorkocsikat összefújkálni tényleg disznóság. De a közönséges lepukkant, megfakult 30 éves ruszki vagonok esztétikai érzékét növeli egy-két jó graffiti. Egyéb járműveket én sem szeretnék összefirkálva látni (eddig még nem is láttam szerencsére).
Épületeknél sem a lakóházakra és a műemlékekre gondoltam. Én speciel nagyon szeretem a szép régi házakat, és úgy általában a régi dolgokat.
Én sem tudtam 15 évesen annyira helyesírni mint mostanság. Viszont az általánosban az osztálytársaim háromnegyede messze nem írt még annyira sem helyesen, igaz ők nem is gimibe mentek továbbtanulni hanem hanem esetleg szakközépbe, de inkább szakmunkásképzőbe vagy sehová.
Nono! A vonatokat kívülről SEM kell kidekorálni, különösen nem az eredeti állapotukra helyreállított nosztalgia-motorkocsikat (mert ilyen is volt már)! Meg mást sem, ami szép! Az, hogy a gusztustalan, szürke gyárkerítésekkel mit csinálnak, nem érdekel, azokon olykor még jól is mutat a festék (legalábbis jobban, mint a csupasz beton), de a járműveket, házakat stb. nem kellene összefirkászni.
Sokan cigiznek a környezetemben, a fél suli cigizik, de csak nagyon kis részük ˝függő˝. Abban igazad van, hogy hülye aki rászokik, de ebben a korban még csak nagyon kevesen dohányoznak rendszeresen , megállás nélkül. Pár szálat én is elszivok a haverokkal egy-egy bulin és pontosan fel tudom mérni, hogy mennyit engedhetek meg magamnak. Nem akarom szétbaszni a tüdőmet 14 évesen, de néha kifejzetten jól esik. Mit lehet tenni..
Viszont megjegyezném, hogy teljes mértékben elitélem azokat a vadbarmokat, aki csak hogy hude rohadt menőnek nézzen ki, 10 perc alatt 3 szálra gyújt rá, amig vár a haverjaira a Moszkva téren.
Graffiti, street culture: ej-ej, kedves metró-busz filctollazó fiatalemberek! Mindent a megfelelő helyen és színvonalon, mert különben égő. :) A vonatokat kívülről kell kidekorálni, sprayvel, és úgy hogy pompázzon, és a néző ne tudja róla levenni a szemét. Erről fognak elismeréssel beszélni a városban, nem arról hogy fekete alkoholos filccel 5 centis kis gagyiságokat firkálgattok a buszülésekre. Nem, azok még nem tag-ek, csak ti hiszitek azt. Ilyeneket inkább apa Astra-jában alkossatok, jó?
Viszont a színvonalas graffiti igenis hozzá tartozik a kultúrához. Szép műemlék épületeken én sem szeretem látni, de újabb épületek ronda csupasz falain, betonkerítéseken, vagonokon jól néznek ki. Sz'al hiába vagány dolog a graffiti, ehhez sem elég csak az akarás, tudni is kell, különben csak gagyi lesz, nem street culture. :))
Engem a legjobban a trágárságuk idegesít. A munkahelyemre 40 perces buszozással jártam be (múlt hónapig), és csodálatos élményeim voltak. Ha 13-16 éves forma kölykök ültek le mögöttem, akkor általában egymást érték a g*ci és a f*szom szavak. A bazmegezés kezd kimenni a divatból. Egyszer megszámoltam -unalmasak voltak az utak, volt időm-, két srác eszmecseréjében 10 perc alatt 37-szer hangott el a g*ci szó. (Közben meg lehet hogy nem értik, reggelre mitől ragad a farkukhoz a lepedő. :) Erről nem'tom ki tehet, de suxx nagyon.
10 évesen masszívan dohányzók: erről viszont nem ők tehetnek, hanem a hülye eldaók akik nem kergetik el őket. Mikor kint jártam Kanadában pár éve, ahol szabályozva van a dolog, a bolt előtt megszólitott egyszer egy gyerek, hogy itt a pénz, csak vegyek neki cigarettát. Peeersze...
Itt is ezt kéne. A cigivel jó lenne azért legalább 16-17 éve korukig várni.
Én most 24 éves vagyok, és meg kell hogy mondjam én sem éltem szent életet. Szoktam néha brutálisan káromkodni, de csak ha olyan közeli haverokkal vagyok, akiket nem zavar. És nem úgy hogy más is meghallja. A cigire nem szoktam rá, és mikor ebben biztos voltam, csak akkor próbáltam ki a füvet. Amit nem vetek meg, de nem vagyok függő, mint sok kis pöcs. Elég szar, ha valaki 14 évesen rászokik valamire, aztán meg ha felnő, csak síránkozik, hogy milyen rossz neki, meg hogy le akar róla szokni. Bocs ha terjengős voltam.
No, elhatároztam, hogy belekezdek és végigmondom, amit gondolok, lehet, hogy egy kicsit hosszú lesz.Ja, és nincs hosszú i a billentyűzeten, emiatt ne szivasson senki, ha megkérhetném..Szóval:
14 vagyok, kicsit pimaszabb és nagyszájúbb a kelleténél. Néha iszom, néha cigizem, többet káromkodok a kelleténél, többet mint egy lánynak szabadna. Mindenki szörnyülködik, hogy mennyire borzalmas a ˝mai fiatalság˝ , de azért bele kéne gondolni abba is, hogy mindig ez volt. A szüleim sokat meséltek a fiatalkorukról, nekik is ugyanigy voltak problémáik az idősebb korosztállyal. Csak akkor nem a drog , meg az alkohol volt a téma, hanem a miniszoknya, a trapéz farmer és a hosszú haj. 25 év múlva valószinűleg én is veszekedni fogok a lányommal bzw. fiammal,bár mostmég fogalmam sincs min. Konfliktusok mindig voltak és lesznek a különböző generációk között, dehát változik a világ, mit lehet tenni. Én megértek minden aggódó, szörnyülködő felnőttet, de azért nem árt néha visszanézni a saját fiatalkorotokba, biztos ti sem szerettétek, ha az ősök minden számotokra apróságnak tűnő dolog miatt szivattak titeket.
Na és a helyesirási probléma ugyebár. Én részemről nem veszem magamra az ilyen célú megjegyzéseket, mert megtanultam helyesen irni és fogalmazni. Mindez csak mázli, mert a szüleim nagyon odafigyeltek rám kiskoromban, és viszonylag jó magyar tanárokat fogtam ki az elmúlt 7 évben. Nálunk az iskolában sincs ilyen jellegű probléma, miután egy olyan gimnáziumba járok, ahova csak igen nehéz felvételi után lehet bejutni. Még általánosban volt pár osztálytársam, akiknek nehézségei voltak a helyesirással, mára nem tudom mi lett velük. Az egyetlen megoldás az lenne, ha még a legszakadtam falusi iskolában is időben elkezdenének foglalkozni az ilyen bajokkal. De senki ne merje egy gyereknek a szemére vetni, hogy rossz a helyesirása, amig meg nem győződik arról , hogy arról nem a szülő vagy az iskola tehet. Persze , hogy van pár agyament állat, aki szándékosan , vagy szimplán figyelmetlenségből ir és fogalmaz szarul.
Na röviden ennyi lenne a véleményem, további szép napot mindenkinek:
Nem erről szól a topik, de még most sem tökéletes a helyesírásod... Nem akartam kötözködni, de legalább ne keresd a kifogásokat, ha nem tudod helyesen leírni azt, amit gondolsz. Bocs.
Mi az hogy kisköcsög ? :-).
Amúgy a helyesírási hibákról csak annyit, hogy a neten én nem szoktam ezzel annyira törödni, DE a való életben igen. A vajon-t pedig csak hülyeségből írtam ly-nal, nem vagyok én ilyen bunkó. Amúgy nem csak a 15 évesek agresszívek, haverjaimmal ha nappal megyünk az utcákon, már kis szaros 10-11 évesek is ott pattognak "Hogy beverem a pofád". Szerintem nem annyira vészes a helyzet, hiszen Angliában a '77-es Sex Pistols-féle punkokból is normális családapák lettem mára...
Ez az, Kinga, légy kemény, de igazságtalan! Így kell nevelni! Remélem,tanár leszel, ha nagy leszel :-)
Ja, az "egy"-ben nincs igazad. A határozatlan névelő létezik a magyarban, és az adott hozzászólásban helye is van az adott helyen.
A magyar nyelv ilyen szinten azért még nem igazán a te asztalod, én a helyedben az ilyen jellegű kötekedést kihagynám. :-)
Tény, hogy ha végigmész az utcán alkonyat után, összefutsz pár tizenéves bandával, akik gyakran agresszívek. De igenis vannak "normális" tizenévesek mostanában is. Csak éppen az agresszívek sokkal agresszívebbek, mint a 10 évvel ezelőtti agresszívek. És ezért ilyen negatív a kép a mai fiatalokról.
Különben városfüggő is a dolog. Itt Veszprémben pl egyszerűen hiányoznak azok az agresszív vadállatok, akikkel a szülővárosom (Hatvan) tele van. Itt az éjszaka közepén is - majdnem - nyugodtan sétálhatok bárhol a városban, odahaza csupán 1-2 napot vagyok havonta, mégis mindig valami miatt azt érzem, hogy este 6 után nem tanácsos kimenni, mert nem úszom meg, hogy senki se kössön belém.
Világ életemben ateista voltam, már gyerekkoromban sem hittem, hogy a vallás az egyetlen út a boldogsághoz.
Komolyzenét tanultam, ez lett a hivatásom is, szüleim pedagógusok. Soha nem volt, hogy ne lett volna idejük velem foglalkozni. Igaz egyke vagyok, de életem eddigi 35 évében nem éreztem, hogy elkapattak volna.
Sajnos Amerika egyre inkább közelsége előrevetíti a jövőnket. Egyre inkább a globalizáció határozza meg a lelki fejlődésünket is. A lényeg, hogy jó fogyasztó legyen az emberből.
Nemsokára olyan szakbarbárokat fogunk nevelni a fiatalságból, akik egy villanykörte kicseréléhez is „szakembert” fognak hívni. Ez a cél!?
Sajnos (inkább szerencsére) én még abban a korban nőttem fel, amikor még apróbb javítások házilagos megoldása volt a hőn áhított dolog, és nem az ahhoz szükséges pénz előteremtése.
Ez valami rettenetes, hogy mindent és mindenkor beárnyékol az anyagias szemlélet.
Szerintem addig, míg a szülőknél is így van, addig remény sincs a változásra.
Nem szeretnék a 6 éves, iskola előtt álló kisfiam helyében lenni. :c((((
Valójában ez a korosztály semmibe veszi
a morált, az erkölcsöt.
Egyszerűen leszarnak mindent, nekem ez a tapasztalatom. De nem is csodálkozom, mivel
a vallást, ami eddig az erkölcsöt tanította
száműzték az életükből. No nem a vallásokat akarom visszasírni, de ebben hogy adott egy erkölcsi útmutatást jó volt.
Az Oktatási Miniszterünk erkölcstan órákat akar bevezetni, hogy ott majd megtanítják a fiatalokat az erkölcsösségre, de az még odébb lesz.
Addig is néhány vallásmentes szabály a jobb erkölcsért:
http://www.thewaytohappiness.org/hun/why.htm
ja, igen, es nem akarom az ordogot a falra festeni, de:
ilyet en magam szemelyesen is tapasztaltam. a szemem lattara verte meg 3 kis kocsog 15 eves kouli forma gyerek egy evfolyamtarsamat, csak ugy fenyes nappal az egyetem (!) nyitott kosarlabdapalyajan. az indito szoveg: "mi van, seggfej, behuzzak egyet?" es mar be is huzott. a vegen szegeny srac mar segitsegert kiabalt, mert a nyakan szorongattak.
ja, es meg valami: nem egy alacsony, girnyo ficko volt, akit vertek, hanem egy 185 centis, kung-fura jaro, jo eroben levo srac. a "kicsik" kopaszok, egy fejjel kisebbek es agresszivek voltak. es mielott fikaznatok az evfolyamtarsam: annyira meglepte a dolog, hogy egyszerre harom kis szaros raront, hogy nem tudott mit tenni.
en mar regen kitalaltam, mit fogok tenni ilyenkor. az egyetlen gaz csak az, hogy kicsit korulmenyes. ilyenkor szo nelkul el kell kezdeni firkalgatni a kis faszok ruhajat. lehetoleg festekszoroval. minel markasabb a ruha, annal jobb.
ezen kivul van temerdek stilisztikai es elgepelesi hibad. 5 mondatban ez nem semmi, foleg, ha azt is hozzavesszuk, hogy egyhazi suliba jarsz, ami elvileg magasabb igenyszintet jelent.
ez peldaul kibaszott nagy kulonbseg mar az 5-10 evvel idosebbek korehez kepest is...