Keresés

Részletes keresés

dr. laza Creative Commons License 2001.03.25 0 0 13
Hány éves korodban? Én 1 körül. Nagyon ment. :)
Előzmény: Feles Elek (12)
Feles Elek Creative Commons License 2001.03.25 0 0 12
Még, hogy a legnehezebb!
Nem vagyok egy poliglott tehetség, de a magyart elég hamar megtanultam. (nem kellett kilenc év, hogy eljussak a betűfelismerő szintre, mint az orosznál)

:)

Előzmény: dr. laza (10)
ElBundy Creative Commons License 2001.03.25 0 0 11
Ez igy igaz.
Előzmény: dr. laza (10)
dr. laza Creative Commons License 2001.03.25 0 0 10
Szerencsétlen németek most átestek a ló tuloldalára. Szerintem büszkék arra, hogy németek, persze a szó legnormálisabb és legjózanabb értelmében.

Én meg részemről, hogy magyar vagyok, és csípőből vágom a világ egyik legnehezebb nyelvét. :)

ElBundy Creative Commons License 2001.03.25 0 0 9
Ha nem fröcsögve olvasnál te baloldali barom,akkor láthattad volna,hogy a kérdésem nem genetikai.Akkor te valoszinüleg multi-kulti beálitootságu vagy.Nálad már hat az agymosás.
Előzmény: Probatbicol (6)
szalonna Creative Commons License 2001.03.20 0 0 8
Helyette megtaláltam egy cikket, amelyre itten valószinüleg hivatkozás történik. Tanulságos.

Szivesen vagyok német...

Laurenz Meyer leendő CDU-főtitkár a német "vezetőkultúráról" és a párt új helyzetértékeléséről
Wirtschaftswoche, 2000 november 2.

Laurenz Meyer, 52 éves diplomás közgazdász, aki 1990-től mostani megválasztásáig a düsseldorfi tartományi parlamentnél dogozott. Angela Merkel hozta Belinbe múlt héten, Ruprecht Polenz utódául.

Meyer úr, Roberto Blanco része-e a német "vezetőkultúrának"?

Igen, annak mindenki része. De Németországban is kell, hogy legyenek mindenki számára kötelező normák és értékek — mindegy, hogy külföldi vagy német az illető. Ilyenek például az alkotmány és a törvények, de ilyen a német nyelv is. Az, hogy valaki tudjon németül beszélni [Németországban] hozzátartozik az esélyegyenlőséghez.

Német "vezetőkultúrán" azt kell értenünk, hogy a CDU a világot német módira akarja átformálni?

A fogalmat nem lehet így értelmezni. Európában sok kötelező és közös értékünk van. Mégis, a franciáknak megvannak a saját külön elképzelései az együttélésről és a közös értékekről, mint ahogy az olaszoknak is. Ez az ugyanis, ami egy társadalmat összetart.

Miért örülnek a németek a válogatott csapat győzelmének, mikor — ellentétben a franciákkal vagy amerikaiakkal — nem nagyon tudnak mit kezdeni a nemzet fogalmával?

Ezt a nehézséget mi okozzuk magunknak, mert a "nemzet" és a "nemzeti" fogalma a félreértésektől való félelmek miatt tabuvá lett. Én ezeket fogalmakat ismét pozitiv tartalommal szeretném megtölteni, én ugyanis szivesen vagyok német.

Az Önök problémája viszont az, hogy a jobboldali radikálisok a nemzeti büszkeség fogalmát maguknak foglalták le.

Ez így nem pontos. A vita, amit jelenleg a vezetőkultúra fogalmáról folytatunk, arra is alkalmat ad, hogy a nemzet fogalmáról újra elfogultságok nélkül beszéljünk.

Ha ilyen témák megvitatásához mer nyúlni, hogy fogja a CDU elkerülni, hogy politikai ellenfelei esetleg kiszorítják a jobboldalra?

Az SPD természetessen meg fogja kisérni, hogy lejárasson bennünket. Erre törzsválasztóik között van elegendő ember, akiknek szemében az általunk javasolt témák szálkát jelentenek. Mi viszont szeretnénk a lakosság félelmeit feloldani azzal, hogy nyiltan beszélünk az integálódás, a menedékjog és a bevándorlás kérdéseiről.

Új hivatalában ön különösen a gazdaság- és szociálpolitikára kiván hangsúlyt helyezni. Ön szerint a CDU jobban áll ezekhez a kérdésekhez, mint az SPD?

Teljes mértékben. A mi alapállásunk a szociális piacgazdaságban gyökerezik. A globalizáció és az új gazdaság (New Economy) jegyében azonban néhány dolgot máshogy kell megélnünk, máshogy kell definiálnunk. Minden területen erősitenünk kell a versenyképességet, a gazdaságtól kezdve egészen az oktatásig.

Ez konkrétan mit jelent?

A gazdaságnak és a társadalomnak új mozgásterekre van szüksége. Az SPD ezzel szemben állandóan csak újabb bürokratikus szabályzókat teremt, és ez különösen a "közép" érdekeit érinti. A középhez tartoznak véleményem szerint azok a vállalkozások is, akiknek az állam versenyhelyzetben nem segít. Az új szabályzók révén a vörös-zöld szövetségi kormány a gazdaság egy teljes szeletének megfojtásával fenyeget. Itt jövünk mi, mert mi a közép pártja vagyunk.

A szociáldemokratákhoz az "új közép" és az aktiváló állam" fogalmai közelebb állhatnak, mint a CDU-hoz...

Ez egy igen fontos szempont, amin a pártnak dolgoznia kell. A vitát igazában mi indítottuk el, mikor Friedrich Merz felvetette a "vezetőkultúra" foglamát. De azért továbbra is úgy kell megszólalnunk, hogy az egyszerű emberek is megértsenek bennünket

Peter Leo Gräf/Dieter Schinaas.

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.20 0 0 7
Kedves Probatbicol!

Ha elolvastad volna, amit AlBundy írt, mielőtt hülyézni kezded...

Ne csak írj, olvass is!

Probatbicol Creative Commons License 2001.03.20 0 0 6
Ki volt "genetikailag magyar", hülye úr? Milyen egyedi kromoszómák vannak a "magyar" génállományban? Hadd tanuljunk már valamit...
Előzmény: ElBundy (4)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.20 0 0 5
ElBundy!

BÜSZKE VAGYOK ARRA, HOGY MAGYAR VAGYOK!

(Bár mindig van vagy negyven ember, aki miatt szégyenkeznem kell...)

Czeizel doktor ominózus megállapítását illetően egyetértünk.

Sokat elárul, hogy az általad idézett hír magyar nyelven nem hozzáférhető...

Előzmény: ElBundy (4)
ElBundy Creative Commons License 2001.03.20 0 0 4
Ha a német idézetre gondolsz,sehol,illtve minden német újság erröl szajkózik,és a hirekben is
hallható.A Czeizel megállapitása meg nem érdekel
különösebben,mert a kérdés nem genetikai,henem érzelmi.Petöfi sem volt genetikailag magyar.

Üdv
ElBundy

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.19 0 0 3
ElBundy!

Hol található az idézett kijelentés?

Amúgy pedig tudhatnád, hogy olyan, hogy "magyar", nincs is, már Czeizel doktor megállapította genetikailag... :-)

Előzmény: ElBundy (-)
ElBundy Creative Commons License 2001.03.19 0 0 2
Bocsánat!
čs Önök Hölgyeim és Uraim?
Előzmény: lujza (0)
JO Creative Commons License 2001.03.19 0 0 1
UDV!

Egyetertek.

m.t.:
JO

lujza Creative Commons License 2001.03.19 0 0 0
Én 0-n állok. Bár engem nem kérdeztél.... :(((

ElBundy Creative Commons License 2001.03.19 0 0 topiknyitó
Németországban nagy port kavart,amikor a zöld
környezetvédelmi miniszter,a CDU fötitkárát a börfejüekhez hasonlitotta azért a kijelentéséért,
hogy"büszke arra,hogy egy német".Leváltását követelték,bocsánatkérésre kényszeritették.
Hogy állunk mi?Mondhatjuk azt,hogy "büszke vagyok,mert magyar vagyok"?
Személyszerint én büszke vagyok erre,mert pl:
ez a kis ország nagyon sok kimüvelt föt adott már a világnak,büszke vagyok a hires magyaros vendégszeretetre,a kulturánkra,meg ugy álltalában.
Jó érzés magyarnak lenni.
És Önök Uraim?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!