Helyette megtaláltam egy cikket, amelyre itten valószinüleg hivatkozás történik. Tanulságos.
Szivesen vagyok német...
Laurenz Meyer leendő CDU-főtitkár a német "vezetőkultúráról" és a párt új helyzetértékeléséről
Wirtschaftswoche, 2000 november 2.
Laurenz Meyer, 52 éves diplomás közgazdász, aki 1990-től mostani megválasztásáig a düsseldorfi tartományi parlamentnél dogozott. Angela Merkel hozta Belinbe múlt héten, Ruprecht Polenz utódául.
Meyer úr, Roberto Blanco része-e a német "vezetőkultúrának"?
Igen, annak mindenki része. De Németországban is kell, hogy legyenek mindenki számára kötelező normák és értékek — mindegy, hogy külföldi vagy német az illető. Ilyenek például az alkotmány és a törvények, de ilyen a német nyelv is. Az, hogy valaki tudjon németül beszélni [Németországban] hozzátartozik az esélyegyenlőséghez.
Német "vezetőkultúrán" azt kell értenünk, hogy a CDU a világot német módira akarja átformálni?
A fogalmat nem lehet így értelmezni. Európában sok kötelező és közös értékünk van. Mégis, a franciáknak megvannak a saját külön elképzelései az együttélésről és a közös értékekről, mint ahogy az olaszoknak is. Ez az ugyanis, ami egy társadalmat összetart.
Miért örülnek a németek a válogatott csapat győzelmének, mikor — ellentétben a franciákkal vagy amerikaiakkal — nem nagyon tudnak mit kezdeni a nemzet fogalmával?
Ezt a nehézséget mi okozzuk magunknak, mert a "nemzet" és a "nemzeti" fogalma a félreértésektől való félelmek miatt tabuvá lett. Én ezeket fogalmakat ismét pozitiv tartalommal szeretném megtölteni, én ugyanis szivesen vagyok német.
Az Önök problémája viszont az, hogy a jobboldali radikálisok a nemzeti büszkeség fogalmát maguknak foglalták le.
Ez így nem pontos. A vita, amit jelenleg a vezetőkultúra fogalmáról folytatunk, arra is alkalmat ad, hogy a nemzet fogalmáról újra elfogultságok nélkül beszéljünk.
Ha ilyen témák megvitatásához mer nyúlni, hogy fogja a CDU elkerülni, hogy politikai ellenfelei esetleg kiszorítják a jobboldalra?
Az SPD természetessen meg fogja kisérni, hogy lejárasson bennünket. Erre törzsválasztóik között van elegendő ember, akiknek szemében az általunk javasolt témák szálkát jelentenek. Mi viszont szeretnénk a lakosság félelmeit feloldani azzal, hogy nyiltan beszélünk az integálódás, a menedékjog és a bevándorlás kérdéseiről.
Új hivatalában ön különösen a gazdaság- és szociálpolitikára kiván hangsúlyt helyezni. Ön szerint a CDU jobban áll ezekhez a kérdésekhez, mint az SPD?
Teljes mértékben. A mi alapállásunk a szociális piacgazdaságban gyökerezik. A globalizáció és az új gazdaság (New Economy) jegyében azonban néhány dolgot máshogy kell megélnünk, máshogy kell definiálnunk. Minden területen erősitenünk kell a versenyképességet, a gazdaságtól kezdve egészen az oktatásig.
Ez konkrétan mit jelent?
A gazdaságnak és a társadalomnak új mozgásterekre van szüksége. Az SPD ezzel szemben állandóan csak újabb bürokratikus szabályzókat teremt, és ez különösen a "közép" érdekeit érinti. A középhez tartoznak véleményem szerint azok a vállalkozások is, akiknek az állam versenyhelyzetben nem segít. Az új szabályzók révén a vörös-zöld szövetségi kormány a gazdaság egy teljes szeletének megfojtásával fenyeget. Itt jövünk mi, mert mi a közép pártja vagyunk.
A szociáldemokratákhoz az "új közép" és az aktiváló állam" fogalmai közelebb állhatnak, mint a CDU-hoz...
Ez egy igen fontos szempont, amin a pártnak dolgoznia kell. A vitát igazában mi indítottuk el, mikor Friedrich Merz felvetette a "vezetőkultúra" foglamát. De azért továbbra is úgy kell megszólalnunk, hogy az egyszerű emberek is megértsenek bennünket
Peter Leo Gräf/Dieter Schinaas.