És milyen a vajatok a kenyérhez? Nálunk a Berg vaj a menő, hegyi vaj, állitolag alpesi tehenektől származik. 25 dekás, arany színű papirba van. A tescóban mindig kapni, de a Délinél levő CBA-ban sokszor le van árazva, olcsóbbra, mint a tesco (339 ft)
szerintem a pogi még elmegy...családon belül az ubi is...no de kiirni? Az említett cikk szerzője, Szabó úr az olasz nyelv tudora, és irodalmár, egyetemi tanár.
ismerem a kimcsit, elég híres. tényleg minden fogáshoz adják! Nem olyan savanyú, mint nálunk a savanyú káposzta, talán úgy lehetne a legjobban utánozni, hogy az erjedési folyamatot előbb megszakítjuk.
Hálás köszönet! Soha nem hallottam Arbat delicatessről, ami a neve alapján örmény lehet, de ez nem baj, egy birodalom voltak. De majd keresem a boltot. a recept érdekes, biztos nem az, amit a topic elején írnak, miszerint a muszkák meg az ukránok hozzák, az illető biztos a keleti hatászélen lakik. Én még a Szovjetunióban ettem, és isteni finom, ízes, savanykás volt, és nem volt rossz a német barna kenyér sem (mondjuk kicsit más kategoria, de savanykás, rozs).
De úgy látom nem egy nagy dolog otthon megcsinálni:
Orosz fekete kenyér
Hozzávalók (2 kenyérhez): 6 dl viz, 5 dkg mez, 7,5 dkg éleszto, 1 ek. só, 1 ek. ecet, 1 púpozott kiskanál köménymag, 2 ek. instant kávé, 2 ek. finomra aprított hagyma, 7,5 dl (kb. 45 dkg) rozsliszt, 4 dl (kb. 22 dkg) finomliszt a nyújtáshoz: liszt a tetejére: 1 ek. kukoricaliszt, 1 dl víz
A vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Megsózzuk és az ecetet és a fűszereket hozzáadjuk. A kétfele liszttel bedagasztjuk, meleg helyen letakarva, kb. 45 percig pihentetjük. Belisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük, cipóvá formáljuk, és újabb 45 percig pihentetjük. A cipők tetejét éles késsel 2-3 helyen bevágjuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200°c, légkeveréses sütőben 180 °c) kb. 45 percig sutjuk. A kukoricalisztet a vízzel 1 percig forraljuk, a kész kenyeret alaposan bekenjük vele és 3 percre visszatoljuk a sütőbe.
Nem ettem még orosz kenyeret, de szerintem az Arbat Delikatesz boltokban bizonyosan találsz ilyet is. Úgy tudom szinte minden Cora-ban ott vannak, sőt nemrég a Fény utcai piac oldalában az Auguszttal szemközti mélyedésben nyílt egy boltjuk. Sőt a VII. ker. István utcában is van üzletük.
alig vagyok fiatalabb nálad. jó tudni, hogy nemcsak a húszéveseké a világ és az internet! A becézésektől én is elájulok, pl. nem szavaznék olyan elnökjelöltre, akit Billnek, Bobnak stb. hívnak. az ubisaliról egy néhány évvel ezelőtti Népszabadság glossza jutott eszembe. pont ezt kritizálta az újságíró, hogy a piacon, az étkezde tábláján pörit hirdettek. és ezt ragozta tovább. a vége így hangzott: Míg meg nem suhint kaszájával a hali.
én tudom, mi a kimcsi. Koreai savanyúság, gyakorlatilag minden ételhez adják az asztalra. Olyan...mondjuk kövesztett káposzta, szóval érlelt, kenyérrel, mint nálunk a kovászos uborka. utána csípős paprikamártással keverik össze, tán olaj is volt benne (Thaiföldön ettem, koreai étteremben). elég közel áll a magyar ízvilághoz, mondjuk ha a leveles, nem a szálasra vágott savanyú káposztát széles csíkokra vágod, és azt kevered össze cseresznyepaprikakrémmel, meg egy kis olajjal. Jó volt.
ha ez olyan kenyér, akkor azért inkább savanyúsággal, mint savanyúságként (kimcsivel, savanyúkáposztával remek) igazából nem is vajas-, hanem túróskenyérnek a legjobb
Szia Petike!
Nincs szerencsém. Pénteken már elvileg vettem orosz fekete kenyeret. Az eladó ugyanis azt mondta, hogy elvileg árulnak fekete kenyeret. Hétfőn is csak elvileg árulták, mert ma sem kaptam. Vagy eladták mindet vagy egyesével hozzák ezt a fajta kenyeret. Mindenesetre megpróbálkozok valami mással, mert éhenhalok.
Hali rlytl!
A fagyi tényleg jellegzetes ízű volt, de már meg nem mondanám, hogy az miben is állt.
Szia Petike!
Hát..
Szerintem minden kenyérnek kell, hogy legyen valamilyen jellegzetes íze.
Bár találkoztam már olyan fagylaltossal, ahol bármilyen fagylaltot kértem, mindnek ugyanolyan íze volt.
Mindenesetre a kenyérboltot megnézem ma.
Igy vagyok én a korai cseresznyével. Egészen addig jóízűen eszem, míg valaki meg nem tekinti a belsejét is. Akkortól kezdve nekem lőttek az az évi cseresznyének.
ami tényleg savanyú, az pl a piszkei élesztőmentes, amivel a candidásokat is takarmányozzák, de az köszönőviszonyban sincs a jóféle feketekenyérrel, viszont ótvar drága és egyszer sikerült olyat vennem, amin már aznap szép setétzöld foltok vigyorogtak
Xanaxx, nem is nagypapa, szülők, úgyhogy nem volt,aki megvédjen :-)ők állítólag sima kenyeret kaptak vasárnap kockacukorral, mer' az jó :)))
ha ez olyan kenyér, akkor azért inkább savanyúsággal, mint savanyúságként (kimcsivel, savanyúkáposztával remek) igazából nem is vajas-, hanem túróskenyérnek a legjobb
Vik, attól még, hogy te nem tudsz róla... A debreceni állatkert bejáratával szemben volt egy tabló mindazzal a szeméttel, amit állatok megettek, ilyet sztem óvodákkal szemben is föl lehetne állítani, megkérdezhetnéd, mondjuk, melyik volt a kedvenc hernyója (mikor középsősök voltunk a fiúk nagyon szerették a hosszú szőröseket, nekem vhogy sosem kívánta a szervezetem, de az apró pondrót sok biocseresznyével ma is jóízűen megeszem:-))