Talán fel kéne támasztani ezt a topicot.
Pénteken 23:30-tól az mtv-n adják a filmet, vasárnap este pedig a Dunán.Hátha akad valakinek hozzáfűznivalója a témához.
ezekiel 2517!
ha eddig nem olvastal semmit krasznahorkaitol, akkor az Ellenallas Melancholiaja eleg kiraly kezdes. a film tenyleg eleg masmilyen, mint a konyv. ott eleg jol kiderul, hogy mi a halalert is varakoznak az emberek, meg hogy mi is folyik az egesz varosban, meg orszagban, meg vilagban.
de ha nincs az egesz konyvhoz turelmed, akkor olvasd el a Kegyelmi viszonyok elso novellajat. nem egy szivvidito kep amit fest, de bizonyos tekintetben eleg szorakoztato (es szerintem kicsit hasonlit a Werkmeisterhez).
Azért hadd mondjam el, hogy az avantgardizmus nem egyenlő az absztrakttal. De ennek külön topic-ot kéne szentelni, mert itt Mr. Roth-ról és Mr. Oldman-ről van szó, bár azt sem tudom, hogy miért...
az absztrakt film olyan mintha avantgard festményeket nézénél amelyek mozognak...
ahol a forma jelenti a tartalmat, geometrikus mintázatok ritmikus átfordulása egymásba, fények játéka megfogalmazhatatlan dolgokon, tárgyakon, színek úsznak egymásba, összevissza stb., mint egy pszichedelikus élmény.
a húszas hamincas években sok ilyen törekvés volt, amelyek mai szemmel nézve is élvezetesek, bár sokak számára a computeranimációhoz viszonyítva csak primitív törekvéseknek tűnnek, de az ember nagyon bele tud mélyedni és valami olyat érez miközben nézi, amit soha máskor.
tudom ez nem egy pontos megfogalmazása az absztrakt filmnek, csak érzékeltetni akartam kb milyen az.
nézni kell oskar fischinger, moholy-nagy lászló filmeket és akkor megláthatod a párhuzamot.
egyébként hogy mire várt a tömeg a filmben az tök mindegy, az a lényeg hogy várt és az már magában elég nyomasztó volt, és elég volt ahhoz hogy beinduljon a cselekmény
Miről van itt szó, kérem? Nagyon kérem alássan, hát hogy van ez - hogy lehet ilyet...?
Ez a film teljesen korrekt. Maguk minden "nem-tetszett" filmről topic-ot nyitnak, vagy csak zavarba jöttek, mert nem tudták eldönteni, hogy jó-tetszik vagy rossz-tetszik?
Szörnyű, kérem. Szörnyű!
en nem lattam a filmet, sajnos
pedig a konyvet olvastam, es szerintem Krasznahorkai a legnagyobb ma elo iro. Egyedul o tudja azt megcsinalni, legalabbis velem, hogy olvasom, es beleszedulok a szovegbe, mint egy orvenybe.
A Satantango eletem legnagyobb filmelmenye. Amiota megneztem, azota nem tudom elfogadni ezeket a rovidke, 2-3 oras, suritett tempoju filmeket. Arrol a soktonnas, iszonyatosan nyomaszto atmoszferarol meg, amit az a film ugy teremt meg, hogy csak a valosagot meseli, nem tesz hozza semmilyen kiagyalt plusz remseget... aa, kesz. En ezt nem tudom elmondani. Nem tudom elmondani, miert voltam kepes azt a 440 percet egy euforikus hangulatban vegigulni, ugy, hogy nem faradtam el, sot .......................
A látvány egyébként tényleg csodálatos volt. Egyszerűen jó volt nézni a képeket. Ellenben maga a film, az nekem is túl lassú volt, és valamiért nem ragadott magával.
nem szabadna ennek a topicnak elhalnia! egy ilyen filmről nem hét hozzászólást kell produkálni hanem minimum 38-at. ennyi vágás volt a filmben és mégis kerek volt és egész. egyszerűen szólva zseniális és aki ezt nem veszi észre az nem lát. micsoda képek! micsoda koreográfiája ez a kamerának! micsoda zene!
miről beszéltek ti?
hát nem értitek?
végre egy olyan magyar film ami a film száz éves történetében méltó helyet foglal el!
végre egy olya alkotás amely képes a film nyelvén, a képek nyelvén szólni hozzám, úgy hogy a hátamon futkos a hideg.
milyen volt már amikor a bálnás kocsi végigment a vásznon és valuska beúszott a képbe!!
ilyen képek a harmincas évek óta nem születtek. mintha egy absztrakt filmet néztem volna.
sziasztok
Tarrt csak imadni meg utalni lehet azert, amit csinal.
/kozonsegdij??/ Sokaknak mesterkeltek ezek a hosszu, vagas nelkuli kamerazasok /en meg erre gerjedek, ez van../, meg hogy mindent olyan 'sokaig' tart. Szerintem az kell elfogadni, hogy o nem sztorizni akar, nem tortenetet mesel, hanem valamit, egy allapotot, egy helyzetet, erzeseket nagyon meg akar mutatni, nagyon hitelesen. Egy Tarr filmre nem lehet csak ugy pojenbol beulni, itt partnernek kell lenni. Minden mas kikapcs, es belemenni nyakig abba a vilagba, full odaadassal.
Medvigy Gabor /operator/ meg egy zseni es kesz. Megerdemelte o is a dijat jol.
Sajnos en nem egy erre alkalmas napon lattam a filmet, ezert az utolso oraban mar csak szenvedtem, de ez nem az o hibaja volt.
Szerintem kibott jó volt!
Mondjuk én előtte olvastam a könyvet, úgy más...
Egyébként ha már ennyire nem értetek egyet a helyezésével, mire szavaztatok volna?
Báj
Sajna igazad van. Gondoltam, ha közönségdíjat nyert, csak nem lehet olyan, mint a Sátántangó.
De lehet.
Jó a színészi játék, remek a fényképezés, eltalált az egész koncepció, csak éppen 130 perc 50 helyett. Tarr Béláról persze tudhattam volna, hogy egy-egy jelenet nála 15 perc is lehet, de ez kissé megfeküdte a gyomromat. Ott már el van rontva valami, ha film közben jut időm máson gondolkodni, és mégis hiánytalanul tudom követni a történéseket. Ez kb. olyan lassú sodrású volt, mint a Balaton.
Miután kijöttünk a moziból, soroltuk egymásnak a jobbnál jobb részleteket, majd megállapítottuk, hogy Tarr Béla-filmre mégegyszer traktorral sem lehet bevonszolni minket.
Nekem bevallom nagyon nem tetszett a film. Egyáltalán nem értem meg, hogy miért ez a film nyerte meg a szemlét?! Ettől a filmtől inkább csak elmegy az emberek kedve a magyar filmektől...
Ha valaki nem így vélekedik erről, győzzön meg. De nehéz lesz...