Keresés

Részletes keresés

gedeon_2001 Creative Commons License 2001.02.14 0 0 83
Persze, hagyjál csak nyugodtan a francba.
Egyébként szivesen hagyom az igét, amely enyire sért. Mondhatni úgy is, hogy kontextusba akartál helyezni egy kérdést, de nem volt ilyen a polcon, tehát konfabuláltál egyet. Nem nagy bun, ha van költoi kérdés, van költoi kontextuálás is. (Vö.: költo hazudj, csak rajt' ne kapjanak). De -- mint a zárójelesbol is kitunik -- ügyesen illik csinálni.
Engem történetesen jobban érdekel, hogy miért gondolsz te marhaságokat Amerikáról és az amerikaiakról, mint az, hogy az amerikaiak miért gondolnak marhaságokat Magyarországról. Tekintettel arra, hogy az utóbbi garantáltan álprobléma, mivel az amerikaiak nem gondolnak Magyarországról semmit. Különösen az amerikai analfabéták nem, még akkor sem, ha a Boston Review of Books-ban megjelent TGM és Haraszti esszékkel kelnek és fekszenek.
De ez csak úgy átsuhant a fejemen, már el is tüntem a topicodból.
Remélem, sikeresen védted meg a PhD-det amerikanisztikából.
Előzmény: kilgoretrout (79)
b.viridis Creative Commons License 2001.02.13 0 0 82
Legalább a nyílvánvaló ellentmondásaid miatt mosakodni egy kicsit.:-)
madám sosa Creative Commons License 2001.02.13 0 0 81
ebben a fórumban nem csak gedeon van!
itt vagyok én, kötexem is eleget.
a mai problémám a topikkal az, hogy a cím túlzó:
egy darab amerikai diák véleménye =/= amerikai vélemény.

Amellett nekem továbbra sincs megnyugtató magyarázat arra, hogyan fordulhat elő az, hogy idejön egy külföldi úriember, nem ismeri az országot és nem tud magyarul, majd négy hónap múlva elmondja a miép vélemnyét a népszabadságról.

luis Creative Commons License 2001.02.13 0 0 80
"Komoly baj csak a slumokban lévo iskolákkal van, ebbol nem kéne általánosítani. "
Nem általánosítottam, az említett iskola Alabama egyik városának legeslegfehérebb WASP környékén van, mint mondtam a legjobb high school volt.
Hiába más az oktatási rendszer azért 18 évesen ott is illene olvasni , írni egy kicsit (legalább angolul)
Előzmény: gedeon_2001 (76)
kilgoretrout Creative Commons License 2001.02.13 0 0 79
Amikor valaki azt mondja, hogy hazudok, és, amikor kikérem magamnak, megismétli, valóban nem tudok mit mondani. Szerinted mit kéne tennem ilyen esetben? Legjobb, ha hagyom gedeont a francba.
Előzmény: madám sosa (77)
Kiraly Creative Commons License 2001.02.12 0 0 78
Jo.

Anyaztak mar fenyes nappal csak ugy provokalva, miutan nem adtam penzt. Mas is tortent ami bizonyos dolgok eltulajdonitasara iranyult erovel. Egy pillanatra atvillant az agyamon mi lett volna ha... De hat ilyen az elet. Altalaban a feketekkel valo kommunikacio 90%-a penzkunyeralassal fejezodik be. Foleg ha kulfoldi vagy plane hulyenek neznek.

De egyebkent komolyan mondom hogy vannak nagyon ertelmes emberek az USA-ban, de a legtobbjuk szellemi szintje nem uti meg egy magyarorszagi melos altalanos muveltsegi szintjet sem.

Előzmény: Triste (72)
madám sosa Creative Commons License 2001.02.12 0 0 77
rossz lehet egyedül olyan magasban ;o)))))
Előzmény: kilgoretrout (74)
gedeon_2001 Creative Commons License 2001.02.12 0 0 76
Nincs igazi ellentmondás, kedves luis.
Amerikában másként tanítanak a középiskolákban, nem a tárgyi tudásra helyezik a hangsúlyt, hanem az információszerzés technikáira, az érvelésre, az érvek megítélésére. Az egyetemi felvételi vizsga neve SAT (Scholarly Aptitude Test -- tudományos alkalmassági teszt), amelyik jobban hasonlít egy intelligenciatesztre, mint egy magyar felvételi vizsgára. Mivel Magyarország kis ország, kevés az esély arra, hogy egy project témája legyen, de ha az lesz, hidd el nekem, hogy a nebulók egy hét alatt elég sokmindent összekaparnak. Kaptam én már emilt amerikai középiskolástól, aki pusztán a nevem alapján vélte úgy, hogy segíteni tudok magyar vonatkozású házi feladata elkészítésében.
Nem kéne ennek a mitosznak a buta, know-nothing amerikaiakról felülni. Komoly baj csak a slumokban lévo iskolákkal van, ebbol nem kéne általánosítani. Ha ott felmérést csinálnak, akkor nem a nemzeti hiúságukat akarják legyezgetni, hanem azt akarják megtudni, hogy mennyire hatékonyan költik el az iskolák az adófizetok pénzét. Kérdezz meg egy pedagógust, hogy nálunk hány hétig készülnek egy felmérésre.
Gedeon
Előzmény: luis (71)
M_Árpi Creative Commons License 2001.02.12 0 0 75
Ha az ismerősöd leereszkedik a Szabadság-hegyi luxuslakásból, amit nyilván a szülei bérelnek neki, és mondjuk nem a napfénytetőssel, hanem a fogaskerekűvel jön, és körülnéz a Moszkva téren, valószínűleg eloszlik a rózsaszín köd, ami elhomályosítja az éleslátását.

Vagy kezeltesd ki magad a skizofréniából!

Előzmény: kilgoretrout (-)
kilgoretrout Creative Commons License 2001.02.12 0 0 74
Nincs kivel vitatkoznom.
Előzmény: gedeon_2001 (54)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.12 0 0 73
Szamomra az a meglepo, hogy egy amerikai ugy jon ide, hogy egyaltalan tudja, hol van Mo.
Olvastam egy felmerest, miszerint az ami kozepiskolasok mintegy fele nem tudja elhelyezni az USA-t a vakterkepen. Kb. 30 % tudta, hogy Europa egy kontinens, ezek utan ketlem, hogy egyaltalan tudnak, hogy ez egy szuveren orszag.
Triste Creative Commons License 2001.02.12 0 0 72
OFF

"Nekem volt par kellemetlenebb elmenyem is veluk"

Elmesélnéd röviden?

Előzmény: Kiraly (56)
luis Creative Commons License 2001.02.12 0 0 71
Gideon bá’!
Nem keveredtél te önellentmondásba?
„ Amerikai szempontból Magyarország csak egy Légyszarisztán a térképen „
„Azért Chicagoban egy nyolcadikos osztályból több megbizható információt lehetne kicsiholni Magyarországról, mint a topicnyitóból az USÁ-ról. „
Azért az utóbbira ne vegyél mérget. Én 2 évet töltöttem ott.
Élmény #1: Jó ha hosszas gondolkodás után meg tudják mutatni egy világtérképen az USA-t, nemhogy Mo-t
Élmény #2: Egy 70 ezres város legjobb KÖZÉPISKOLÁJÁNAK végbizonyítványán (afféle érettségi, az unokatesómé) a következő mondat szerepel, apróbetűvel: „Amennyiben a munkahelyén vagy az életben az írással, olvasással, vagy az elemi matematikai műveletekkel problémája lesz és ezért hátrány éri, iskolánk ingyenesen pótképzést biztosít”
Azért egy ilyet nálunk a 3. elemi után szégyellnének kiadni….

Előzmény: gedeon_2001 (50)
gedeon_2001 Creative Commons License 2001.02.12 0 0 70
Lyó, kicsit megszorítom: egy héttel azután, hogy special projectnek megkapták Hungaryt.
Előzmény: krz (63)
gedeon_2001 Creative Commons License 2001.02.12 0 0 69
Szép az ido?! Aztán hol? Wisconsiban vagy a Mississipi deltájában?
Na, az emberek is kb. ennyire különböznek. De azok mindenütt.
Előzmény: Kiraly (60)
b.viridis Creative Commons License 2001.02.12 0 0 68
Pragmatikus minimumként elfogadható, amíg az utálók figyelembe veszik a törvényeket.
Na, akkor hadmennyen az ontopic is.
Előzmény: krz (67)
krz Creative Commons License 2001.02.12 0 0 67
ki tudja? mondom, minden definicio kerdese:)

csak azert irtam, mert pl a bbc-n hallottam mar olyan nemetekre meg franciakra vonatkozo kiteteket, hogy ha az m1-en ilyesmit mondanank a romanokra, masnap jonne a haduzenet.

de ott nem jon, es ez igy szep. szerintem lehessen mindenkit utalni, a torvenyek meg vedjek meg az allampolgarok mindenfele jogait.

de elegge elkanyarodtunk a topicnyitotol

Előzmény: b.viridis (66)
b.viridis Creative Commons License 2001.02.12 0 0 66
Kedves krz,

a francia az egy rassz? :-))

Igazad van, kicsit erősen fogalmaztam. Talán úgy lenne a helyes, hogy a megnyilatkozásaikban nem állnak távol tőlük a rasszista, antiszemita nézetek.

Előzmény: krz (64)
freu Creative Commons License 2001.02.12 0 0 65
Én is kételkedem.:-( Ez egy egyetemista srác? Már az is csoda ha a belvárost megismerte volna ennyi idő alatt, és a clubokat, csajokat, könyvtárakat. Ezt csak akkor hiszem ha látom, vagy ha politológusnak tanul. Akkor sem:-)
Előzmény: madám sosa (61)
krz Creative Commons License 2001.02.12 0 0 64
na ja, minden definicio kerdese. en pl. utalom franciakat, es ezt meg is szoktam osztani masokkal - en is rasszista vagyok? mer' akkor hiheto a 60 szazalek, de az is tuti, hogy anglia 95 szazaleka rasszista. ha meg mindenki az, akkor lehet, hogy megis definicios a problema...
Előzmény: b.viridis (21)
krz Creative Commons License 2001.02.12 0 0 63
"Azért Chicagoban egy nyolcadikos osztályból több megbizható információt lehetne kicsiholni Magyarországról, mint a topicnyitóból az USÁ-ról."

azer' nagy felhaborodasodban ekkora baromsagokat ne irj mar le:)

Előzmény: gedeon_2001 (50)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.12 0 0 62
Hmm...hmm...

Érdekes megállapítások. Lehet bennük valami...

Előzmény: madám sosa (61)
madám sosa Creative Commons License 2001.02.12 0 0 61
én ugyan nem hazugoztalak le, csak kételkedem.

Ha szeptemberben még nem tudott magyarul és nem ismerte az országot, akkor enyhe és költői túlzás, hogy négy hónap alatt már véleménye van a népszabadság egyoldalúságáról.

Ehhez kiválóan ismernie kellene mind a magyar nyelvet (az összes árnyalatával együtt) és az egész belpolitikai helyzetet.

Ha mindez a kisujjában lenne, és ehhez nem kellett volna neki több mint négy hónap, akkor zseni lenne.
Akkor viszont nem mondana ilyen ökörségeket, és nem ítélkezne ilyen sommásan.
(és nem hasonlítana a "véleménye" egy számomra nem túl szimpatikus politikai párt által sulykolt rögeszmékhez)

Előzmény: kilgoretrout (52)
Kiraly Creative Commons License 2001.02.11 0 0 60
Ja, egyebkent meg Amerikara egy dolog nagyon jellemzo: A felszinen minden kiraly, szep az ido, How are you?, stb. kozben a kep teljesen mas belulrol. A legkepmutatobb orszag ahol eletemben jartam
Előzmény: Törölt nick (59)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.11 0 0 59
Nem, itt élek Magyarországon, az Argentina csak a nickem.
Előzmény: Kiraly (58)
Kiraly Creative Commons License 2001.02.11 0 0 58
Argentina? Ott elsz?

Nem vicc. A feketek jo resze nem tud olvasni es irni, jomagam is talalkoztam ilyenekkel, akik az utcan s a bankban megkertek hogy olvassam mar el mi van odairva...

Előzmény: Törölt nick (57)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.11 0 0 57
Ez az írás, olvasás azért költői túlzás, nem?

Persze én nem éltem az USÁ-ban.

Előzmény: Kiraly (56)
Kiraly Creative Commons License 2001.02.11 0 0 56
En velemenyem az (igenis hosszabb ideig eltem az USA-ban) hogy van benne valami amit a topicnyito irt.

Szoval eloszor is nem hiszem hogy negativ az alapveto velemeny Mo-rol. Ha egyatalan tudjak hogy hol van...-)))) Mert ugye az amerikaiak tobbsege (kivetel van!) olyan szuk latokoru, hogy azt sem tudjak sokan hogy kivel hataros az USA eszek felol...-000)))))))))))) Szoval Mo-rol a velemeny nem negativ.

Rasszizmus IGENIS VAN az USA-ban. Ennekem az a tapasztalatom (par feketevel is beszeltem errol, aki haver volt) hogy a feketek tobbsege nagyon utalja a fehereket. Nekem volt par kellemetlenebb elmenyem is veluk, ezt most nem taglalom de lenyeg az hogy a feketek utaljak a fehereket, s forditva. Ez nem mindenkire vonatkozik, de a nagy tobbsegre igen.

A vegkonkluzio az hogy az amerikaiak igazabol nem is tudjak hol van Magyarorszag. Nem csoda, hiszen jo reszuk meg irni sem tud, sem olvasni...

armagnac Creative Commons License 2001.02.11 0 0 55
Visszamehetnél inkább a Lovas topicba rettegni.
Előzmény: gedeon_2001 (54)
gedeon_2001 Creative Commons License 2001.02.11 0 0 54
Hogy általában mi a viszonyod az igazmondáshoz, nem tudom. De a topicnyitóban és az azt követo beírásaidban nem mondtál igazat. Helyette eloadhattad volna azt is, hogy a kosárlabda olimpiai döntoben hatalmas gólt rúgtál a jobb felso sarokban. Az hihetobb lett volna. Végül is: labdajáték -- labdajáték.
Előzmény: kilgoretrout (52)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!