Dadus!!!!!!!!!!!!!
Hát Te meg mifenét keresel erre? Na mennyünk be a bótba oszt vegyünk egy RedHat 7.3 -at. Te fizeted, én lemásolom, ez gondolom tisztességes munkamegosztás. De a TvNet-ről ezerrel jön az isó! legalábbis 384 K-val, de az gyakorlatilag 400 K. Úgyhogy ma éjjel meglesz a Red6 7.3 ! Kő Neked is? Mert ingyé' nem adom ám! Hogy miért? Mer ge..ci vagyok!
A non-free dolgok általában tartalmaznak teljes értékű dolgokat, csak shareware vagy hasonló dolgokat. Pl. Kylix open editation, Forte for java community editation, ilyen-olyan trial, de általában semmi olyat amit ne tudnál letölteni a hálóról.
Na most akkó' ingyé' van, vagy nem? Tapasztalataim: A RedHat -on kívül már az összes általam ismert Linux-os helyen pénzt kell fizetni, de legalábbis tagnak (membership) kell lenni ahhoz, hogy le lehessen tölteni az ISO-kat. Ami persze pénzbe kerül. A Red6 7.3 -as pedig ADSL-en 2.5 kb / s, mint a régi szép szürcsögős modemes időkben. Gondolom, azt annyian akarják leszedni, hogy a szerver nem bírja. Na akkor azt hiszem, hogy számomra most érkezett el az a pillanat, mint másoknál a Matáv kedvezmény vége, hogy ha nem megy ingyé' akkó nem kő. Etették a népet, aztán, ahogy be is harapták, most már pénzé' van. Nyugtassatok meg, hogy ez mégsem így van, de akkor választ is adjatok, hogy honnan lehet az isó-kat leszedni Mandrake 8.2 vagy Red6 7.3 ?
Rendben tehát akkor _magukat_a_disztribúciókat szabadon használhatom, a dobozos termékekhez tartozó (esetenként nem a disztrib. gyártója által kibocsátott és esetenként non-free) szoftverek használatakor pedig az adott gyártó által írt licensz az irányadó. Köszönöm mindenkinek a válaszokat, megnyugodva várom a héten "szállított" hozott CD-re felírt linuxokat.
A többiek válaszai alapján (is) szerintem egyértelmű a helyzet: dobozos Linuxot szabadon másolhatsz, senki nem haragudhat rád (sőt, még örülnek is, hogy az ő disztibúciójukat használod!).
Más kérdés a support: azt csak akkor kapsz (pl. Suse, Redhat...) ha megvetted a dobozt, akkor is csak valamennyi időre. (Persze, ha itt a fórumokban kérdezel, az más... :-)
A szoftverek _használata_ egészen más kérdés. Pl. nyugodtan lemásolhattad a Suse non-free lemezét is, de mondjuk a WP-et csak akkor használhatod, ha elfogadod a csatolt licensz-politikájukat (amiben lehet pl. az is, hogy x napig használhatod ingyen, de aztán küldj egy képeslapot, vagy regisztráld magad weben, vagy hasonló).
Tegyük fel hogy a dobozos Suse rendszered tartalmaz egy WordPerfect-et. Szép dolog, hogy a Suse szerint őket nem sérti ha lemásolod, de a WP-gyártója lehet hogy nem így gondolja... (persze ez csak példa akart lenni, nem állítom hogy a Suse-ban van WP)
Tehát akkor a teljes,dobozos verzió nem másolható? És ha hirdetés alapján hozott CD-re felírnak nekem (ingyenesen) ilyen verziót az nem legális? Mert a topicban is kétfélét mondtak:
aurorix szerint legális csak nincs hozzá support,a többiek szerint pedig nem is legális.
Mi az igazság?
Egyébként nem a BSA miatt érdekel, de kifoghatok egy olyan rendőrségi szakértőt (elméletileg(!) lehetséges) aki tudja mi az a linux és akkor koppanhatok.
Amióta a KK akciózik, nekem fontos a 100%-ban legális gép. M$ alatt ez megvolt mert a géphez volt OEM W$ a többi SW pedig ingyenes volt (StarOffice stb.) Szeretném ha linux alatt is megmaradna ugyanez.
Köszönöm előre is
Üdv.
[fo]
1. Helyesen látod, a Debianban nincs olyan, amiért fizetni kellene.
1.a vannak különbségek a debianos dolgok licenszei között, de erre fel is hívják a figyelmet.
1.b ezek elsősorban olyanok, hogy például a pine nem terjeszthető binárisan, csak forráskódban, vagy hogy a gif-et kezelő programok jogsértők, azért azok helyett valami butított gif formátum van.
2. mindenhez van licensz. Olvasni kell
3. érdemes e téren paranoiásnak lenni. Tanuljuk meg tisztelni mások jogait.
Ami roppant izgalmas: Egyszer valaki a HIX-en hirdette, hogy a SuSE, v. a RedHat valamelyik dobozos valtozatat nagyon szivesen lemasolja. Tobben megemlitettuk, hogy nem kellene,mert illegalis.
Csak folytatta. Ezek utan megkerdeztem a kiadot, hogy mi a velemenyuk? A valasz: szabadon masolhatja a dobozos valtozatot is, de support a masolathoz nem jar. Szoval, ha jol ertettem, azt a valtozatot ha megvettem, akkor az osszes plusz a support volt a rengeteg penzert...
A kérdés egyáltalán nem hülyeség, a dobozos termékekben gyakran vannak nem-free részek, amiket nem szabad másolni... érdemes esetleg elolvasni a liszenszeket
A "sok-CD"-s dobozok általában nem másolhatók szabadon. Szokott lenni 1-2 CD, amin non-free programok is vannak. Általában ami letölthetö az ftp szerverröl, az a free. Az újságmellékletek, stb is ez szokott lenni.
Ha BSA miatt kérdezed, ök 0-t értenek hozzá, tehát amint meglátnak egy gépen Linuxot, undordova elfordulnak.
Mint a nikkembol latszik,en altalaban olvasom a forumokat de neha azert irok is.
1 hónapja készülök a Linuxra ezalatt elolvastam kismillió leírást és egyéb fejtágítót és több mini-linuxot is kipróbáltam. (Az "éles" linuxot ezen a héten hozzák.)
Eddigi tapasztalataim alapján teljes mértékben meg vagyok vele elégedve, csak egy dolog van ami továbrra sem világos nekem:
(A kerdes kisse paranoid lelkivilagra vall de nezzetek ezt el nekem azutan hogy tavaly nap mint nap olvastam a Kopirajt Kommando remtetteirol (lekopogom,szerencsere nekem meg nem volt szerencsem hozzajuk)) Tehat a problema:
Ugye adott,hogy a Linux (legalabbis a kernele es a fobb reszei) szabad forraskoduak.
De jelenti e a szabad forraskod minden esetben az ingyenesseget is?
Például az általam az elmúlt 2 hónapban elolvasott kismillió linuxos leírás és könyv egyikében a Linux Abszolút kezdő HOGYAN-ban ez olvasható:
"Debian
...
Első lényeges dolog, hogy teljesen free, azaz szabad szoftver, és ezzel megőrizte a Linux 'filozófiáját', míg a másik háromban - ha boltban vesszük meg - vannak olyan dolgok, amit nem szabad csak úgy másolgatni.
...."
Tehát én ebből azt szűröm le hogy a Debianon kívüli Linux disztribúciók (SuSE,Corel,RedHat,Mandrake stb.) nem minden verziója másolható szabadon
Ez most így van?
Tehát a "kereskedelmi" Linux disztribúcióknak vannak olyan kiadásai (pl. a Full, Professional, Deluxe és hasonló fantázianevű, teljes verziók) , amelyek nem másolhatóak szabadon?
Vagy pedig bármelyik Linux bármelyik kiadását szabadon és gond nélkül másolhatom, és a másoltat teljes értékű, legális szoftvernek számít?
Ezenkívül azt kérdezném,hogy léteznek ugye különböző néven (Evaluation,Open Circulation stb.) különféle "kisebb terjedelmű" (általában egy CD-s) kiadások.
Ezek egyszerűen csak kevesebb szoftvert tartalmaznak,vagy licensz szempontjából is különböznek a teljes kiadástól?
Elnézést kérek mégegyszer a hülyének ható kérdésért, de mint már említettem , de ez valahogy nem lett nekem világos.