"Nagyon sajnálom, hogy Pécs mindig így "kifogta" az ellenzéki polgármestert! Sok külfölditől hallottam már akik bejárták az országot, hogy Pécs volt az egyik legérdekesebb összetételű vidéki város Magyarországon!!! Sok-sok évet töltöttem Pécsett fiatalabb koromban -még az átkosban- akkoriban még reménykedtünk, hogy egyszer mégszebb lesz a város."
Igen, kevés ilyen hangulatú városa van az országnak, sokan kifejezetten mediterrán jellegűnek tartják. Mindenesetre amikor létrejött az ipari park, és betelepültek az első cégek (ELKOTEQ, ENSTOPLAST), amelyek sajnos az utolsók is lettek, szóval akkoriban megcsillant a remény. De önmagától a külföldi tőkétől nem lehet várni, hogy felvirágozzon egy város. Az infrastruktúra fejlesztéséhez állambácsinak kell(ene) a zsebébe nyúlnia...
"Sajnos jól látod amig ellenzéki lesz a polgármester PÉNZ NEM JUT PÉCS-nek de ez országszerte így van sajnos. Vagy nagyon-nagyon erős gyomor és lehet, hogy csurogni fog a pénz ~~~vagy marad így a város! Kár érte, (én azért így is nagyon szeretem). Én megtartanám a mostanit, hátha 8 év alatt többet tud kihozni mint 4 év alatt???!!!"
Főleg, ha a következő 4 évben változik a kormány... :-)
"A kérdésre válaszolva nem sokat, de hát ez így volt az elmúlt ciklusban is. Az ellenzéki kirekesztést a szocik kezdték."
Itt egyáltalán nem az a kérdés, hogy ki kezdte, mert attól az adott város helyzete mit sem fog javulni. Itt arról van szó, hogy az ország tíz legnagyobb városa között van legalább egy (az összes között meg ki tudja hány?), ahol közel 200.000 ember él, és egyre szarabbul, mert a mai magyar politikai kultúra nem tudja kezelni azt a helyzetet, hogy a városnak 11 éve ellenzéki a polgármestere.
Nem egészen stimmel a példa. A polgármester valóban szoci, a közgyűlés polgári többségű.
Az olasz befektetőkről csak annyit, túl sokat beszélnek a dologról, csak az érdemi lépés kevés. Pedig nagyon nagy szüksége lenne a városnak és környékének, hogy meg valósuljanak a terveik. Ha már jó példát akartál hozni, találhattál volna házunk táján(Zeg.),hiszen csak a mostani ciklusban azonos a kormány és a városvezetés politikai arculata. Márpedig a város kétségtelen prosperitását nem csak az elmúlt 2 év alapozta meg. Szomorúan bökölődhetünk, hogy " csináltváros", be milyen jól csinálják!
"Talan meg kellene talalni a varosok vezetesenek azt az utat modot ,hogy fuggetleniteni tudjak magukat a kozponti forrasoktol, mert azok egyertelmuen politikai szempontok alapjan kerulnek elosztasra, olykor jobban,olykor kevesbe. Erre jo pelda Kanizsa, ahol szoci a polgarmester es igy sokra nem szamithatnak a kormanytol,amig ez van ezert egy olasz vallalkozoi csoport segitsegevel kb 800 millio dollaros beruhazasba vagnak bele az olaszok penzen."
Igen, ez egy jó megoldás lehetne, de Pécsnek van egy másik, szintén jelentős problémája: közlekedésileg teljesen el van szigetelve. A 6-os utat felejtsük el, a legközelebbi autópálya cca. 100 km, és ez nem nagyon csalogatja külföldi tőkét. Ha így megy tovább (itt az M3-as építésére is gondolok), BAZ megye és Szabolcs hamarabb indul fejlődésnek, mint Pécs! Már csak azért is, mert mint tudjuk, Szabolcs megye ToJó apánk szive csücske.
Szóval ez a politikai felfogás, hogy "büntetek egy települést, mert nem ránk szavaztak az önkormányzati választáson" meglehetősen hányingerkeltő. Ennek ékes példája persze Budapest is, ott látszik leginkább, hogy mennyire nem tolerálja egymást a kormány és a főpolgármester...
Nagyon sajnálom, hogy Pécs mindig így "kifogta" az ellenzéki polgármestert! Sok külfölditől hallottam már akik bejárták az országot, hogy Pécs volt az egyik legérdekesebb összetételű vidéki város Magyarországon!!! Sok-sok évet töltöttem Pécsett fiatalabb koromban -még az átkosban- akkoriban még reménykedtünk, hogy egyszer mégszebb lesz a város.
Sajnos jól látod amig ellenzéki lesz a polgármester PÉNZ NEM JUT PÉCS-nek de ez országszerte így van sajnos. Vagy nagyon-nagyon erős gyomor és lehet, hogy csurogni fog a pénz ~~~vagy marad így a város! Kár érte, (én azért így is nagyon szeretem). Én megtartanám a mostanit, hátha 8 év alatt többet tud kihozni mint 4 év alatt???!!!
Talan meg kellene talalni a varosok vezetesenek azt az utat modot ,hogy fuggetleniteni tudjak magukat a kozponti forrasoktol, mert azok egyertelmuen politikai szempontok alapjan kerulnek elosztasra, olykor jobban,olykor kevesbe. Erre jo pelda Kanizsa, ahol szoci a polgarmester es igy sokra nem szamithatnak a kormanytol,amig ez van ezert egy olasz vallalkozoi csoport segitsegevel kb 800 millio dollaros beruhazasba vagnak bele az olaszok penzen. Persze itt is keresztbe tehet a kormany ,mert azok a teruletek ahol ez a nagy ,munkahelyeket teremto beruhazas beindulna, a regi ,azota kiurult laktanyak teruleten lenne a varos eszaki reszen az APV RT kezeleseben vannak es ha nem hajlandok eladni akkor keresztbe tesznek ezzel. Viszont akkor igencsak kilog a kormany reszerol a kibraszasi lolab.
Abból az indíttatásból nyitottam a topic-ot, hogy megtudjam a T. Olvtársak véleményét az alábbiakról:
Miért törvényszerű a mai magyar politikában az, hogy ellenzéki vezetésű települések – itt leginkább nagyvárosokra, közöttük Pécsre gondolok – kevésbé jutnak központi forrásokhoz, mint a kormánypárti vezetésűek? Miért nem tud kijönni egymással az ellentétes pártállású kormánytat és önkormányzat?
Vagy ez nem is törvényszerű, csak Pécs fogott ki három egymást követő cikluson keresztül hozzá nem értő vezetést? Mert az tény, hogy a városnak a rendszerváltás óta ellenzéki vezetése van (90-94: SZDSZ, 94-98 Fidesz, 98- MSZP). És az is egyértelműen látszik, hogy pl. Kaposvár kőkeményen előzi Pécset – ha már meg nem előzte – a dél-dunántúli régióközpont címért folyó küzdelemben (bár az MSZP kormányzás alatt itt is ellenzéki volt a polgármester). Míg a somogyi megyeszékhely napról napra fejlődik, addig tőle 60 km-re Dél-keletre mintha megállt volna az idő, mintha az Ormánság határa kezdene Észak felé nyomulni…
Vajon van-e remény a politikai kultúra pozitív elmozdulására ezen a területen (és persze sok másikon is), vagy a választóknak kell sokkal pragmatikusabban gondolkodni, és mindig az aktuális kormánypártok önkormányzati jelöltjeire szavazni - ha fejlődést akarnak? És ki bírná ezt gyomorral?