Keresés

Részletes keresés

upszi dézi Creative Commons License 2016.06.03 0 0 6

Ákos szuterénáron bérel helyiséget borpatikájának a fideszes önkormányzattól

A Lánchíd tövében fekvő Andante Borpatikáról van szó. Tovább »

forrás: Index.hu

Gilice a gólya Creative Commons License 2015.12.16 0 0 5

Kultúra rovatba, ákosi kulTúrha és "műveltség"...

http://www.nyest.hu/hirek/felmuveltseg

Miközben az egész ország Ákos nőkkel kapcsolatos ostobaságain hüledezik, dühöng vagy kacarászik, teljesen megfeledkezik Ákos egy másik épületes kijelentéséről – pedig az Index még ki is emeli, ha részletes magyarázatot nem is fűz hozzá:

A kultúra szavunk az agricultura szóból származik, ami földművest jelent: először a saját kérges lelkünket kell felszántani, hogy a belénk vetett mag megteremjen.

Ha semmit nem tudunk a szóban forgó szavakról, az akkor is szöget üthet a fejünkbe, hogy miként lesz egy hosszú szóból rövid. Ahhoz ugyan hozzá lehetünk szokva, hogy a szavak vége lekopik, így következik be a rövidülés, de hogy az elejéről kopjon le, ráadásul két szótag, az mégis furcsa. Ráadásul sejthető, hogy a kultúra szó hasonló alakban van meg a latinban is, hiszen számos nyelvben hasonló alakban található meg, tehát aligha volt kétezer éve a kopásra.

Ha elkezdünk a tények iránt érdeklődni, akkor könnyen kideríthetjük azt is, hogy az agricultura jelentése a valóságban nem ’földműves’, hanem ’földművelés’. A szó előtagja a latin ager ’föld, mező, tanya’ birtokos esetben, utótagja pedig a cultura ’gondozás, művelés, gazdálkodás’ – a szerkezet jelentése tehát kb. ’a föld művelése’, azaz ’földművelés’. Jelentésbővüléssel vált általánosabbá, és vette fel a ’mezőgazdaság’ jelentést, és ebben az értelemben terjedt el számos nyelvben.

Mivel a cultura az agricultura eleme, nem is származhat belőle. A cultura továbbképzés a cultusból, ami viszont a colo ’termeszt, tenyészt, nevel’ befejezett melléknévi igeneve, azaz eredetileg ’termesztett, tenyésztett, nevelt’, illetve ebből ’termesztés, tenyésztés, nevelés’, illetve ’(vallási) kultusz, szekta’, továbbá ’kultúra, civilizáció, stílus, elegancia’ stb. A cultus utóbbi jelentése magyarul talán csak az elavult kultuszminiszter szóban tükröződik. A szócsalád eredeti jelentése az ide tartozó szavak magyarításaiban is felfedezhető: kultúra ~ művelődés, kulturális ~ művelődési.

A legnagyobb bölcsességek a legújabb Kovács Ákos-interjúból

"Először a saját kérges lelkünket kell felszántani, hogy a belénk vetett mag megteremjen." Tovább »

forrás: Index.hu

D.Fruzsi Creative Commons License 2015.06.26 0 0 4
káposzta18 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 3

Kedves Loréna!

Neked mi a véleményed Ákosról?

Találkoztál már vele?

Szerinted beképzelt ő?

Vélaszodat köszönöm előre is

Előzmény: LoReNa (2)
LoReNa Creative Commons License 2001.01.06 0 0 2
Na jó legyen. Végülis ti döntitek el, hogy megmarad vagy sem. (már megint nem bírtam ki, pedig megigértem, hogy csendben maradok!)
De én úgy gondoltam, hogy van rá igény, és ez csak egy kis szünet volt. Ezek szerint nem. Akkor búcsút veszek mindenkitől! Legyetek jók!
Loren
Előzmény: MarK (1)
MarK Creative Commons License 2001.01.06 0 0 1
Nnna, már majdnem anyáztam, hogy eltűnt a topic... De nem tűnt el! Lorena, ezt miért nyitottad? Hagyd elsűllyedni!
Zer Creative Commons License 2001.01.06 0 0 0
Jee...
...
...
egy nullas!!!!
:P

LoReNa Creative Commons License 2001.01.05 0 0 topiknyitó
Jók vagytok, gyerekek! Én itt szépen elterveztem, hogy egy hónapig nem írok, mert már úgyis mindenki ki volt akadva tőlem, legyen egy kis nyugtotok, és máris kipurcant az egész mindenség... :)
Na de mostmár hozzászólásokat szeretnék, mert ha nem is írok, legalább elszórakoztatom magam a csevegésetekkel.
Hát rajta!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!