Hallgatom én egyfolytában! :)))
A többi is jó, de én a Rendet! c. számot vadászom már jó ideje, és sekazi, se CD, a Pannonban sem megy már asszem tavasz óta, és nem is válaszoltak, mikor rákérdeztem, hogy miért nem játszák.
Ha valakinek meg lenne akár MP3-ban, azt kurvára megköszönném.
Ma reggel leadtak a pannon radion a Csodaszarvast :)) Tiszta jo volt!!! Ugy fel het fele. Pannont amugy is szeretem, sokat lehet rohogni. Foleg azon a mely hangu musorvezeton. A multkor az szdsz-es "madar" szimbolumot lekarvalyozta:))
Ahha, benéztem oda, írtam is pár témájukhoz, de mondjuk elég kicsi még ott a társaság. Mosolyogtam egy kicsit azon a túlzásba vett udvariaskodáson, hogy nem akarlak megsérteni, kioktatni, ugye nem haragszol, ha azt mondom, ugyan dehogy, stb.... %) Persze még mindig jobb, mint bármi más. Meg is kérdeztem tőlük, mi a véleményük az elbaszott térítési kísérletről, aminek én voltam az alanya. Kíváncsi vagyok.
Egyébként kösz a linket, ott legalább van pár ember, aki tényleg ilyen zenéket hallgat, majd tőlük megtudok mindent.
cpg = come on punk group
a roluk keszult filmben meg pl itt kiderul hogy ok a komcsikat es nem a ciganyokat utaltak, ellentetben pl a mos-oi zenekarral, amivel gyakran osszekeverik oket. innen a felreertes, ciganypusztito garda stb...
Jaja, én is úgy tudom, hogy polgárpukkasztási célzatú a dolog. Csak aztán hallottam olyanokat a CPg-ről annak idején, ami ugye egy punk zenekar, hogy Cigánypusztító Gárda a rövidítésük valódi alapja. Nem is tudom, mit jelent tulajdonképpen a CPg, tudja valaki? Mindenesetre van egy számuk, ami a hosszú hajú gyerekekhez szól, és miután felsorolja, hogy nem kellenek nekik a fogyasztói társadalom árucikkei (vasaló televízió stb.), megkérdezi, hogy "Mi a fasz van veletek?" Namost a punkok a hosszú hajú gyerekek, mert ebben sem vagyok biztos. Mindenesetre a szám gondolom arra próbál rávilágítani, hogy el kéne gondolkozni, miért csinálják ezt egyesek.
Ez úgy van szerintem, hogy a punk polgárt pukkasztani indul reggelente, és ebbe jól beleillik egy kis szvasztika a bőrbe stb. stb, a szkin meg utálja az idegent, ideológiai alapon, hogy milyenen, azt ne kérdezd, mert a többség ostoba, mint a beton.
Nemaztmondtam, hogy nincsenek M.o-n nácik, csak volt egy olyan elképzelésem, hogy az oi-zenekaroknak ez a megkülönböztetésük. De ez igy megdőlt.
Csillaghegyen is volt egy cigány szkinhead, aki utálta a cigányokat, vagy mi... :-)
Még az is érdekelne, hogy a kezdetekben a szkinek együtt mozogtak a punkokkal, meg nem vált szét a dolog annyira. Pl vagy a Sid-nek, vagy a Johhny-nak horogkereszt volt tetoválva, vagycsak belenyirva a hajába, meg CPG-dobján horogkereszt, stb. Erről mit tudtok?
Jéjzos Márija, ez a szüleit verő fekete szkin nem valami hülye vicc inkább???
És igaz, egy ismerős is mesélte, hogy ez a sighejezés nem mindenhol menő. Mindenesetre igenis vannak németekkel szimpatizáló szkinek Magyarországon, be is próbáltak szervezni, a marhák, aztán amikor elmeséltem, hogy nem kéne az az adolf-tetkó, mert rühellte a magyarokat is, akkor meg nem értette, mi is van akkor most %I
Zenénél maradva, az oi! kaziaimból azért rémlik, hogy ott van valami zighejezés azért, szóval ez a dolog nem egységes. Hallottam is egymást verő skinekről, mondjuk csak egyszer.
A oi! eredete meg úgy hallottam, a német "siga-saga-siga-saga oi! oi! oi! siga oi! saga oi! siga-saga-siga-saga oi! oi! oi!" nemtommineknevezzem, talán mondóka.
A könyv pedig tényleg nem túl szuper, de vannak benne részek a zenéről, ha jól emlékszem.
A bőrfejűs könyvtől óva intek mindenkit, egy nagyon buta újságíró igyekezte meglovagolni a nyolcvanas évek második felében a sajtót pár napig lázban tartó szkinhed-ügyet, kubai szövőnőket vertek meg a metrón, valami ilyesmin pattant ki a dolog, abszolút hozzá nem értő könyv, dedós interjúk vannak benne az előzetestől halálra rémült gyerekekkel, de asszem, innen ered a cipőfűzők színelmélete is, hogy a piros, az a balos, a fehér a náci, a zöld meg a környezetvédő :D, de lehet olvasni fekete szkinekről is, akik verik a szüleiket, amiért feketének kellett megszületniük, szal nem egy Magyar Tudományos Akadémia.
Nekem pl. volt egy Master of oi kazim anno, középiskolásként, azt szerettem, s valóban, erős ska jegyek, meg minden, meg egy bakelit is megvolt, most is megvan, egy ska fesztiválról, hihetetlen hangulat, buli zene, olyan bizarr a gondolat, hogy a közönség, amennyiben feltűnt volna egy fekete, feltehetőleg széttépte volna.
Az első szkinek angol prolik voltak, fekete zenét nyomtak, szkát elsősorban, nem volt kurvára melójuk, pénzük mozijegyre, satöbbi, viszont szabadidejük volt egy csomó, szal rászálltak a feketékre meg a pakikra, a punk-hullám sodrásában aztán a zene is bedurvult szépen (ld. 4skins, Skrewdriver)... az amcsi szkinek ezt a brit divatot importálták, a zenét a metállal keverték(ld Agnostic Front, Cro-Mags) így egyre szélesebb tömegekhez jutottak el, viszont kezdett felhígulni az egész szkin téma, a Böhse Önkelz például, ami egy masszív fajgyűlölő szkin zenekar volt korábban, a német rock teljesen ártalmatlan árucikkévé vált, a fű alatt serénykedő fasiszta csoportoktól eltekintve tömeg méretekben nem sok történt, kiment a divatból a náci téma, míg aztán a norvég black metál virágzásával újra teljes fényében bukkant elő, a grunge-ra ráunt középiskolások legnagyobb megelégedésére... hát valahogy így zajlott, asszem.
Érdekes amit irtok, már a másik topicban is előadtam, hogy én úgy tudtam, hogy az oi az valami spec magyar dolog (Nagy Magyarország, Turul, Trianon, stb.), és ráadásul utálják is a náci szkineket. Volt is valami koncert (talán oi-kor) ahol asszem az énekes amikor meglátott zieg heil!-ezni tagokat a teremben, leugrott a szinpadról és megrugdosta őket. Persze nem voltam ott...
De mostmár kezdek elbizonytalanodni. Sajna nekem sincs "megfelelő" ismerősöm, akit hivhatnék tájékoztatni.
Hát, pont azért indítottam ezt a topikot, mert reméltem, majd összeakadok ilyenekkel is. Meggyűzűdéses skinhead ismerőseim között kevés az értelmes ember, akiből kinézem, hogy itt kifejtené, amit tud. Mindenesetre majd szólok az egyiknek. Meg végül is megvan valami SkinheadS c. könyv a barátnőmnek, majd felfrissítem az idevágó részt.
A koncertplakátot én is láttam, gondolkodtam is rajta, kíváncsiságból. Bár a fejbőr az nagyon meglágyult már, mikor utoljára hallottam tőlük kazit. Eleinte még jók voltak, végül is lehet, hogy megpróbálnak visszatérni a gyökereikhez, de nem nagyon hiszem.
Én már olyasmit is olvastam valahol, hogy az OI az OberIntelligenz rövidítése. :-)
Mostanában lesz Fejbőr koncert a Wigwam-ban, nem?
Az lesz a baj ezzel a topikkal, hogy az OI zenékben igazán járatos arcok nem sűrűn interneteznek. Fenris, ha ismersz ilyan fazonokat, szólj nekik, hogy kapcsolódjanak be.
Hát pont ez az, hogy nem vagyok valami tájékozott, csak egy időben nagyon sok ilyen kazi ment át a kezemen, és azokat a számokat, amiket valamilyen okból jónak találtam, átmásoltam, sőt, mivel igen tetszett akkoriban ez a zene, sokszor még az is, amit mondott, vettem is pár oi! kazit. Hát, én is csak megosztom, amit tudok. Asszem nem mindegyik skinhead zene kifejezetten oi! zene, mert van, amit nekem úgy mutattak be, mint ska-zenekar, és valami agyament Madness-es stílusban nyomultak, szövegeikben volt humor, de nem ilyen vaskos katonahumor jellegű, ami a brutálisabb oi! zenékben fordul elő, hanem olyan mosolyogtató jellegű. Felénk elég erős volt a skinhead mozgalom, és tagjai a többi ilyen zenekart oi! zenének hívták, de a németesebb és legdurvább zenekarokra (pl. Archívum) már inkább használták a náci vagy NS-Rock kifejezést. A nagyon réginek tűnő felvételeken (amiket szintén csak oi! gyűjtőnév alatt kaptam) sokkal inkább társadalmi, munkásosztálybeli, kommunizmussal kapcsolatos problémákról énekelnek, mintsem cigányoznak.
Mindenesetre a gyűjtőnév az oi! volt, ez alá a megnevezés alá szükség esetén minden belefért, és szerintem attól oi! az oi! (ami egyébként valami német katonakiáltás vége, ha jól tudom), hogy skinheadek éneklik és a skinheadek általános gondolatvilága jelenik meg benne.
Ami kijön kazettán a boltban, ott nagyon figyelnek a burkolt fogalmazásra.
Külföldi zenekarok kazijait csak ritkán kaptam meg, a nevük sose volt feltüntetve, és a minőség se volt valami fasza, sajna mást erről nem tudok mondani. Vannak köztük igen jók és kurva szarok vegyesen, az énektudás gyakran nem az erősségük ezeknek a külföldi bandáknak. oi!-koncerten sose voltam, pedig manapság is vannak, de van barátom, aki volt.
udv.... Mondjuk en nem nagyon mozgok otthonosan az ilyen oi cuccokban, de hallottam mar par skin/oi zenekart, illetve amit tudok azt megosztom veletek..:
Szoval ha jol tudom, akkor az elso skinek vegeredmenyben Harcore zenekarok voltak (Warzone, Agnostic F. stb....). Hogy miert alakult ki az ami polo a 90-es evek elejen nagyon divott skin korokben, fogalmam sincs...
Viszont amit mindenkinek ajanlok az az Iron Youth...
fenris: mivel úgy tunik te tájékozott vagy OI-zene ügyben, toled kérdezem: Mitol OI zene az OI zene? Mit jelent az, hogy OI? Minden skinhead zene OI zene? Minden OI zene skinhead zene? Archívum-ot mindketten hallottunk már, az például OI zene? Vagy mi van például a Skrewdriver-rel, vagy a Böhse Onkelz-zel, ezek is OI zenék?
Légyszives ne piszkálj, tökéletesen elolvastam a nyitó szöveget, nem is cigányoztam. Tudom, hogy általában az ilyen zenéket úgy állítják be, hogy cigányellenesek, de nálunk Barcikán semmi gond a cigányokkal, bár az Eddát nem szeretik annyira, de például az Ektomorf is lázadó zene, noha én nem szeretem annyira őket. Nekem a dallam is fontos. Vannak a skinhed zenékban olyan dallaoms részek is? Még nem tudom, hogy bőrfejű akarok-e lenni vagy hauzer, fontos volna mindkét oldal véleménye.
Ne kezdd... Elolvashattad a topiknyitó szöveget, ezek alapján kérlek, árulkodj nyugodtan a moderátoroknak, hogy ilyen is van (láttam ám), de ne gyere ide topikrombolni. Jó?
A Pogó az nem egy ország? Van ilyen sziget valahol Óceániában. Vagy ez ilyen törzsi tánc is egyben? Nem tudjátok, az Edda is oi-zene? Csak mert én az ilyen lázadó zenéket szeretem, bár a Tankcsapdát már nem annyira. Nálunk Kazincbarcikán mindenki pank vagy szkinhead. Ez nem ugyanaz?
Dehogy. A mostani Kataklysm koncerten pl. most is volt egész jó pogó, de az elso mo-i Kataklysm koncerten igazán brutál volt. Véletlenül se csápolás ment %D Aki headbangelni akart, az meg csak hátrébb tette, vagy épp a legelső sorokban. Rögtön mögöttük ott volt a pogózó förgeteg.
Ez azonban csak egy a rengeteg példa közül. Sok metál koncerten van ilyesmi.