Szia, szilvácska!
Nézd meg a Ferdítés... topicot innentől fölfelé vagy 15 hozzászóláson át. Ott ki van tárgyalva. (Remélem, a könyvjelzőt jól adtam meg, és működik a link, régen nem volt ilyen bonyolult az index rendszere.)
Additív, de nem szoftveres (festékes).
Szoftveresen nem kell telíteni sem a kéket, sem a pirosat (ami nem vörös, lehet, hogy én is elírtam?), de pontos értéket ne kérj. Még az ibolya is nagyjából ebből a két színből jön ki, igen kicsit szól hozzá a zöld.
Additív vagy szubtraktív keverést használsz? A vöröset és a kéket additívan, majd a feketét levonod belőlük?
A fekete nem változtatja meg a szín árnyalatát, csak a telítettségét. Tehát akkor fekete nélkül is bíbort kell(ene) kapni a pirosból és a kékből, csak világosabbat.
A bíbor más árnyalat, az ibolya és a vörös között van, tulajdonképpen zárja a színkört.
Azt tudod-e, hogy egészen addig, amig a német vegyipar elő nem tudta állítani szintetikusan, a bíbor volt a legdrágább festék, mert csak a ritka és egzotikus bíborcsigából tudták kivonni? Talán ezért bíboros a bíboros.
És azt tudod-e, hogy így végeredményben a bíbor festék miatt tört ki mind a két világháború?
Az emberi szem több millió színárnyalat felismerésére és megkülönböztetésére képes. Munkácsy állítólag a kék 4000 árnyalatát volt képes kikeverni. Bár az összes árnyalatnak nincs külön neve, de igen sok színt és színárnyalatot különböztetünk meg név szerint. Mennyit is? Próbáljuk meg összeszedni.