érdekes összefüggéseket vázoltál fel, némiképp kliséízű stílusban amelynek alapján inkább csak egy gimnáziumi lapban tudnám csak elképzelni, persze nem én vagyok főszerkesztőd.
Cserébe mondok én is egy oltári nagy közhelyet:
A műsorokon mérheted le a társadalmat.
Ha gondolod, én mindig örülök, ha a "halhatatlanjaimat" olvassák... de tényleg baromi hosszú. Ha valaki tudja honnan van, ne terjessze má' a polgári nevem, oké?
Tévézünk, miegymás
Szappanoperák, dáridó, tv3 halála... kis hazai TV-kritika
Biztos nem egyszerě dolog televíziózni. Rengeteg a kielégítésre váró igény, mindegyiknek meg kell felelni. Felmerül itt erkölcsi, ízlésbeli, de sajnos leginkább üzleti érdek - bármilyen kontextusból szemléljük a problémát, ugyanoda lyukadunk ki. Sehova. Mert probléma, az van: a magyar televíziók más-más úton próbálnak igényesek és szórakoztatóak lenni egyszerre, de egyiknek sem megy.
Ha az ember aktív tévénézô, ha még tanul is róla, netán esetleg szakmabeli, a helyzet még rosszabbnak těnik. Nagyon érdekesek ebbôl a szempontból a szombat-vasárnap reggelek. A két kereskedelmi csatornán a Cartoon Networkrôl átvett, szinkronizált amerikai rajzfilmeket adnak. Nem mondom, nem az a kimondott magas színvonalú szórakozás, de bevallom, én is jókat szoktam vigyorogni rajtuk. Eközben az MTV, na jó, az m1 měsorán valami homályos, fekete-fehér csehszlovák bábfilm megy. Könyörgöm, kollégák, szerintetek mégis ki fogja inkább a Kököjszi és Bobojszát (mondjuk) nézni, mint a Cow and Chickent? Talán nem sírni kéne egyfolytában, hogy nincs nézettségetek, mert így nem is lesz! Amikor a királyi ráncfelvarráson esett át s lett MTV-bôl m1, azt hittem, végre megújulnak. De nem. Az összes, ami változott, a háttér és a logó. Ennyi. És maradt épp'olyan harmatgyenge, mint volt. Maradt a csehszlovák mesefilm hétvégére, ami vagy totális szegénység, vagy totális korlátoltság. Mindkettô katasztrófa.
Viszont néha egészen kellemes meglepetéseket is tudnak okozni. Tegnap este, amikor mindkét kereskedelmin valami amerikai, harmadvonalbeli ,irtsunk ki minden mocskos rohadékot típusú" akciófilm ment, az m2 nagyon jó összefoglalót adott a taxisblokádról, remek archív felvételekkel. Még azt is hajlandó vagyok elnézni nekik, hogy alig leplezetten terelik a népet jobbos irányba, de hát közszolgálati szegénykém, a mindenkori hatalom mondja meg a véleményét. Mellettük szól, hogy hihetetlen nagy archívumuk van, amibôl mindig ki lehet(ne) mazsolázni valami érdekeset, aktuálisat, megvan hozzá az anyaguk. Jó, persze, ez annak köszönhetô, hogy x évig csak ôk voltak. Ez a tény ebbôl a szempontból édes mindegy, ez egy potenciális ütôkártya. Csak éppen tudni kéne kijátszani.
Más kérdés, hogy mostanság eltěntek az igazi egyéniségek a tévébôl. Gondoljunk csak utána (szigorúan tizennyolc év fölöttieknek - csak ôk emlékeznek rá): hol van ma egy olyan formátumú tévés, mint Déry János volt? Igen, ô az, aki mindenhez hozzá tudott szólni, akinek a helyén volt a szíve, az esze, a humora. Ha körülnézünk a kereskedelmi tévék legénysége között, még a gyenge utánzatát sem leljük fel sehol. Ha van valaki, aki tényleg egyéniség, három út áll elôtte: Ha nincs nézettsége, könyörtelenül kivágják. Ha van nézettsége, még többet várnak el tôle, és elkurvul. (Mint Csiszár Jenô. Bocsesz. Nincs igazam?!) Harmadik, hogy van nézettsége, próbálkozik mással, ha bejön, oké, ha nem, leveszik a měsorról, állhat vissza a mókuskerékbe. Nagyon jó példa erre a Fókusz legénysége. Csinálják a Fókuszt, mivel sokan nézték, próbálkozhattak mással is. Ott volt a Vasárnapi kiadás, amikor nemcsak kutyafuttában, mint a Fókuszban, hanem kicsit mélyebben foglalkoztak egy témával. Már nincs meg. Emlékszünk még a Nagyfeszültségre, amit szintén ôk csináltak? Itt szó nem volt a Fókusz megrágott és készen a közönség elé köpött riportjairól, hanem érdekes témákat, meghívott vendégekkel vitattak meg, lehetett telefonon szavazni, jó, igényes, nagy távlatokkal rendelkezô měsor volt. El is těnt! Nem volnék a ,fókuszosok" helyében. Biztos örültek, hogy végre lehetôségük van továbblépni, valami igényesebbet is csinálhatnak, ôk is inkább ,ott lehetnek" a měsorban, nem csak mint konferanszié. Nem akarom tudni, milyen érzés lehetett, amikor közölték velük, hogy bocsika, de nem kell. Csináljátok csak tovább a Fókuszt, az való nektek.
Sokan csodálkoznak azon, hogy a Dáridó és koppintása, a Péntek esti vigadó hogy dönthet mindenféle nézettségi csúcsokat, miért lóg az egész ország a képernyôn, amikor valamelyik agyatlan dél-amerikai szappanopera megy. Nagyszüleim diplomás, értelmiségi emberek, mégis nézik ezeket a kultúrszenny kommersz měsorokat. Amikor egyszer kifakadtam, és megkérdeztem, hogy mégis miért, visszakérdeztek, hogy miért, mibôl lehet választani? Igazuk volt. A tévék még csak a választási lehetôséget sem adják meg, hogyha esetleg valaki igényesebb měsorokat nézne, nem teheti meg. Mert nincsenek. Délutántól késô estig akárhova kapcsolok, minden csatorna ,habzik". Nincs alternatíva, valaki vagy nézi a szappanopikat, vagy semmit. Márpedig rengeteg unatkozó ember van, akik rákényszerülnek a tévézésre. Persze, van igényes měsor is kereskedelmiéknél, például a Magyarország holnap címě a tv2-n. Csütörtökön, éjjel háromnegyed tizenkettôkor, amikor az átlag halandó már régen alszik. Gratulálok! Szörnyě, hogy mindent ennyire a pénz, a nézettség határozzon meg. Megöli az igényességre való törekvést a nagyfônökök ,azonnal ide a nagy suskát" mentalitása, hogy csakis és kizárólag a nézettségi mutatókat bújják. Egyébként a nézettségi mutatók sokszor totálisan melléfognak. Axióma, hogy leginkább a fiatal, dinamikus, nagy igényekkel, vásárlóerôvel rendelkezô embereket kell megfogniuk. Pontosan ez a réteg internetezik aktívan, az internetes fórumok pedig színtisztán mutatják, hogy mennyire elegük van a kereskedelmi televíziók igénytelen měsorpolitikájából. Éppen az a réteg fordul el leginkább tôlük, amelyikre a legégetôbb szükségük volna. Hatalmas öngól. Nem értem, a měsorszerkesztôk miért nem olvasnak internetes fórumokat? A lehetô legtisztább, legolcsóbb közvélemény-kutatást végezhetnék egy modemmel meg egy egérrel. De nem teszik. Remek példa a Tv3 halála. Nem véletlen, hogy a netezôk még ma sem heverték ki a Tv3 halálát. Érdemes rákeresni a Tv3 emlékoldalra, kedves tv2-sök, RTL-esek, MTV-sek, majd pedig csodálkozni.
Azt hiszem, talán néhány szót az emberi oldalról is ejtenem kéne. Azzal, hogy újságokat, tévécsatornákat egyik pillanatról a másikra megvehetnek, megszüntethetnek és a dolgozóikat az utcára tehetik, rengeteg remek szakembert tesznek teljesen tönkre. Csak két példát hoznék: Hardy Mihály az utolsó nagy televíziósok közé tartozik, remek szakember. Két és fél év alatt egy olyan adót hozott létre, ami igényes, korrekt volt. (Szó nincs a Tv3 kapcsán "halottakról jót vagy semmit" effektusról.) Két nap alatt dôlt el, hogy vége. És hol van azóta Hardy? Mert én sem tudom. Valószíněleg elege lett az egész magyar médiából és kiszállt. Meg tudom érteni! Egész egyszerěen nincs értelme sok munkát, pénzt beleölni egy csatornába, újságba, tök mindegy, amíg minden szakember ki van téve a multik kényének-kedvének. A másik példa a Kurír, és volt fôszerkesztôje, Szěcs Gábor. Szintén nagyszerě újságíró, de a Kurír halálát azóta sem heverte ki. Ez pontosan olyan, (mind Hardy, mind Szěcs esetében) mintha lett volna egy gyerekük, akit x évig neveltek, akit valaki egyszer csak tarkón lô. Ezután pedig azt mondja: ugyan már, fiatal vagy, lehet még gyereked! Valahogy nem vigasztaló. Az egyetlen adó, amire nem tudok rosszat mondani, a Spektrum. Csakis és kizárólag ismeretterjesztô filmek mennek rajta, azt a paradoxonnak těnô tétel valósította meg, hogy tényleg szórakozva tanít. Bárkit bármi érdekel, biztos talál rajta valamilyen měsort, ami neki szól. És az internetes fórumok szerint, (mily' meglepô!) éppen a ,minden marketingesek álma" réteg körében a legnépszerěbb. Szó nincs a ,királyin" megszokott, dögunalmas, szájbarágós oktatóměsor stílusról. (Egy internetes hozzászólás a Tv3 megszěnésének kapcsán: "Még kinyírják a Spektrumot, én meg eladom a tv-met." Na persze ott van a ,futottak még" kategóriás BP Tv, Zenit Tv, ATV. Mind nézôi, mind szakmai szempontból egy közröhej mindegyik, igénytelen, amatôr, vérgagyi, és maximum a bemondó mamája nézi, mert egyébként még az sem, aki csinálja. Én is csak a teljesség kedvéért ejtek szót róluk, meg az összehasonlítás érthetôsége miatt: állítólag az volt a Tv3 megszüntetésének az egyik oka, hogy ,kicsi volt a nézettsége". Ez egyrészt azért furcsa, mert majdnem minden ismerôsômnek a kedvence volt, az interneten is nagyon szerették, de ha tényleg a nézettség volt alacsony, akkor mit keresnek az éterben az említett ,futottak még" adók? Mert azokat biztosan verte a Tv3. Befejezésképpen talán annyi, hogy ez így nem mehet tovább. Nem mehet, mert az (igényesebb) embereknek érezhetôen kezd elmenni a kedvük minden televíziótól, mint intézménytôl, és ha nem változtatnak az illetékesek, akkor pont a görcsösen mindenkinek való megfelelni akarás fogja a csôdjüket okozni.
Ennyit dióhéjban. Asszem, ebben minden benne van, várom a véleményeket, a kritikákat. Köszi.
Talált.
Egyébként ez a topic megihletett, írtam egy szép, hosszú, nagyon véres kritikát a magyar televíziókról, mindegyiket belefikáztam a betonba. És milyen egy világ ez, éppen nektek nem mondhatom meg, hogy hol jelenik, mert nem akarom felfedni a polgári nevem. A franc egye meg!
Hubasszus, az a baj, hogy fogalmam sincs, hogy idojos baratunk merrefele tengeti most az eletet. Na mindegy, kinyomozom, aztan sarokbaszoritalak, ok?:))
Legújabb információim szerint több újságban is megjelent már a műsor, ha van időtök nézzetek meg egy-két jövő heti TV műsort.
Lesz a Star Trek Voyager, az ausztrál Home and Away(Hazai Pályán), a Tropical Heat, rengeteg német sorozat - így pl. a Tetthely újabb részei - moziajánló, divatműsor, késő esti erotikus műsor + esti filmek.
Saját készítésű műsorok csk jövőre várhatók.
Ja, majdnem elfelejtettem: Az RTL měsorán a kedvencem a fókusz plusz. Csak azt nem értem, mit keres benne a Kolosi, meg az a rengeteg bárgyú riport. A měsor többi része viszont kifogástalan...:-)
Tomiboy, egy kicsit szenvedj meg az infoért! Annyit árulok el, hogy az ex tv3-mas idôjós az én szövegeimet mondja el a měsorában.
Chromax! Nem vagyunk mi véletlenül kollégák?
Javaslok egy korrekt kultúr-ajánló programot,
mert Fókuszból, forró nyomonból Dunát lehet
rekeszteni, de pl. koncert, színház és moziajánlók
sehol sincsenek.
Jóval több sikert, mint a TV3-nak volt, eddig az
volt a kedvencem.
most olvatam ezt a "férfiak nagy örömére késő esti műsor" - t. mit lehet erről tudni? unalmas stúdióbeszélgetés megfejelve egy vörös cipellők kaliberű 30 percces "kultúráltan-erotikus" tévéfilmmel?
chromax: szerintem zarjuk le ezt a vitat. En nem szeretem se az RTL Klub, se a TV2 hiradojat, bevallom szivesebben nezem az MTV-et. Pedig egyaltalan nem vagyok kormanyparti. Topikindito baratunk, cinemaniac keresere vazoljuk inkabb, mit szeretnenk latni az uj adon (illetve mit nem):
Frei Tamast
Szerencsekereket
Del-amerikai sorozatokat
Daridot/Jimmyt
Mennyire cikik mondjuk a német sorozatok?
Szerintem sokkal jobbak, mint a brazil förmedvények. Sajnos be kell vallanom, hogy az is lesz rajta. Hál' Istennek csak egy.
Később, ha nagyobb lesz a lefedettség olyan müsorok lesznek rajta, mint a David Lettermann, meg egy csomó újabb amerikai sorozat.
Plusz! A férfiak nagy örömére lesz késő esti müsor is
Hogy az MTV híradó objektív? :))
Ne szivass már egyszerűen NINCS BENNE HÍR!!! (azt leszámítva, hogy Viktor és Torgyán itt ott mit mondott) Nézz megy egy napi MTI termést, és nézd meg mi van benne este a Híradóban. Valamelyik este az volt a harmadik headline hír, hogy valahol vidéken elneveztek valakiről egy iskolát. EZ HÍR??? Meg, milyen már, hogy 22.25-ös adásban képesek benyomni pl a 20.55-ös tőzsdeadatokat, amikor 6 db számbillenyű lenyomásával be lehet frissiteni.... A műsorvezetők felkészültségéről meg felesleges vitatkozni, mivel mindegyik csatornán felolvassák a súgógépről...egyébként szerintem aki az MTV hiradót designolta, az vmi nagy művész lehetett, mert ilyen okádék designt szerintem már régen gyártottak tv-ben. Persze aki nem szereti mondjuk az RTL-t az azt mondja hogy ez hú de jó. Szerintem sajnos az MTV híradó, karöltve a Duna TV híradójával igencsak szégyenletes szakmailag...és ilyen adást fellőnek műholdra hadd nézze egész Európa :(
Azt várom egy új tévécsatornától, hogy nézni lehessen legalább, mert a mi kábeltévénk még nem hajlandó tudni róla. Bezzeg háromféle "információdús" képújságból is mazsolázhatunk, hátha megunjuk Erős Antóniát és Pálffy Pistát egyidőben.
Kicsit elkalandoztatok kedves hozzászólók!
Engem egyáltalán nem érdekel az RTL Klub , vagy az MTV1 műsora. Leginkább azt akartam megtudni, hogy ha már indul egy új adó, akkor Ti mit várnátok tőle.
én nem ezekre a dolgokra gondoltam, de annak örülnék, ha mondjuk borókai gábor után megszólalhatnának az ellenzéki politikusok is. vagy annak is, ha az szdsz-en belül zajló aktuális eseményekről készült tudósítás nem úgy kezdődne, hogy: "válságban van az szdsz..."
Te mit varsz egy hiradotol? Hogy itt ilyen botrany volt, ott kiraboltak egy bankot, emitt egy gyilkossag, amott egy termeszeti katasztrofa? Mindezt Blikk-szintu "hozzaertessel" talalva? Az egesz arra megy ki, hogy mi tobb "szenzaciot" mutatunk, mint a masik ado, igy tobben neznek minket. Emiatt a "latvanyossag" mogott elvesz az igazi info. Engem spec. erdekel az MTv hiradoja, es "a bajszos, ex-ablakos műsorvezető" ezerszer felkeszultebb, mint teszem azt Pataki Tibor.
De mindegy, en nem szeretem az RTL hiradot, nem is surun nezem. Ha neked az tetszik, lelked rajta.
Amugy miket nevezel erdekesebb esemenyeknek?
az mtv híradója szar, figyeld csak meg, hogy az érdekesebb eseményekről általában nem szoktak tudósítani, a kormányszóvivő megnyilatkozásain, meg az olyan jellegű híreken kívül, hogy "szlovéniába utazott torgyán józsef, hogy megvitassa a két ország közötti agrár-együttműködés szélesítésének lehetőségeit" semmi sincs. ezek meg kit érdekelnek? attól a bajszos, ex-ablakos "műsorvezető"-től pedig röhögőgörcsöt lehet kapni.