.... szóval ha hardverszinten támogatott az alaplapi chipkészlet (és nem csak mondják, hogy az, hanem télleg!) akkor érdemes Duronba ruházni (Nekem az Echo kártyával 3 hete stabilan megy a Gigasampler Duron alatt 64 hang polifoniával a CW9 mellett), de ha nem, akkor marad a jó öreg intel.
Nu, eltelt jó pár nap, és alaposan leteszteltem a saját idegrendszeremet valamint az AMD versenylovát, mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeimet, félelmeimet...
Először is a tesztkörnyezet: a mérkőzés két résztvevője egy Duron 600-as proci volt Tyan S2390-es alaplapban (VIA KT133 chipset), és a jó öreg BX-es ASUS P2B alaplapom 500-as celeronnal. Hogy némiképp összevethető legyen a két versenyző, a Celeronnal mért értékeket (lehet, hogy nem a legtökéletesebb megoldás, de nem jutott jobb eszembe) extrapoláltam 600 MHz-re. A többi alkatrész azonos volt a teszt során (128MB SDRAM, Terratex EWS64 XXL + Echo Darla + Montego I-II + TB Pinnacle hangkártya, Adaptec 2940UW SCSI kártya AtlasIV HDD + 30GB Matrox UDMA66 HDD, Viper 770U videokártya, DC30 vidodigit. kártya, Win98 angol).
Az eredmények elég vegyes érzelmeket keltettek bennem.
A.) Kompatibilitás
Hát itt szívtam rendesen. Bár az AMD site-ján találtam egy kompatibilitási listát, ez nem bizonyult korrektnek. A baj valószínűleg nem a procival van -állítják az okosok - hanem az alaplapi vezérlő chipsettel, amit kissé összegányoltak a VIA mérnökei. Konkrétan: a TB Montego I-et kapásból nem támogatja, csak a Montego II-t, a Turtle Beachnél megoldásként azt javasolták, hogy "upgradeljek" Montego II-re, (magyarul dobjam ki a régit, és vegyek újat), DE: a Montego II sem ment, fagyott összevissza, pont úgy, mint az elődje. Ez fölöttéb bosszantó. Aztán a DC30-as mint támogatott eszköz szerepel a listájukon, hát mit mondjak: működni működött, de összevissza szakadozott a képe lejátszáskor, valami PCI buszos összeférhetetlenségre utalt erősen a dolog. (Celeronnal tökéletesen működött mindegyik cucc). A többi résztvevő tökéletesen működött, (beleértve a Darla-t, ami Motorola DSP-t használ, MidiTom ezt neked mondom!) de számomra ez a három példa intő jel volt arra nézvést, hogy
1: alaposan nézzünk körül. hogy ha ilyen gépet akarunk venni, kompatibilis-e a hardverünk az Athlonnal;
2: még az se biztos, hogy igaz, amit a gyártó site-ján olvashatunk...
Software-es kompatibilitási gondom nem volt, minden program megfelelően működött.
B.) Izomzat.
Egy szóval azt mondhatnám: impozáns. A Duron tényleg hasít, bár ez szubjektív, de pl. az általam meglehetősen utált és lomha Windows Media Player 7 is olyan gyorsan jön be Duron alatt, mint pl. a notepad... de lássuk a számokat (zárójelben az Duron teljesítménye az azonos órajelű Celeronhoz képest):
- VirtualDub AVI konverzió: Celeron 5,2 fps Duron 7,1 fps (136%)
- True Verb DirX plugin (Chatedral) Sound Forge alatt Celeron 11% CPU Duron 9% CPU (122%)
- Sek'd Samplitude 2496, 12 mono sáv, effektek, stb.. Celeron CPU 62% HDD usage 58% Duron CPU 43% HDD usage 49% (144% , 118%)
Nem nagyságrendnyi a különbség, de azért szembetűnő... az mindenesetre tisztán látszik, hogy bizonyos programok (pl. Virtualdub) erősen támogatják az AMD kibővített SSE utasításkészletét, és itt ugrásszerű a különbség.... hű, de késő van, bocs folyt. köv...
Hozzám is megérkezett a Tyan-Duron páros, még egyelőre dobozban pihenik a Távol-keleti utazás fáradalmait, de holnap reggel ráeresztem őket én is a kinpadra...:)
Igen, erről szólt a történet. Más helyeken is hasonló infókat találtam, de akkor még ezekről az új chipsetekről nem tudtak mást mondani, mint hogy "majd meglátjuk!". Ezek szerint ezekkel frankó. De állítólag még a Duron is bekavarhat. Erről még pláne nincs semmi hírem.
Az Asus P3V4X 533B PIII-mal egyelőre nagyon jól műxik, de az igazi szadizást csak most kezdem meg.
Szia Miditom!
Találtam valamit az echoaudio honlapján, ami összecseng azzal, amit Te emlitettél( ezek a kártyák is motorola DSP-t használnak):
www.echoaudio.com
AMD ATHLON USERS
There have been reports of compatibility problems when using an Echo Digital audio card with AMD ATHLON processors. Echo, AMD, and Motorola have joined together in trying to determine the cause of these compatibility issues. It appears that the problems are related to the Motorola DSP that we use in our products and certain Athlon motherboard chipsets and not the Athlon processor itself. There is a new Athlon chipset from VIA (the Apollo KX133 or KT133) that works well with our products. This chipset is now available on motherboards from numerous manufacturers. Click the link below to get a list of manufacturers from the VIA web site. (http://www.via.com.tw/support/partnerskx133.htm ) This goes for the AMD Thunderbird as well. We recommend Athlon and Thunderbird just as much as Intel as long as you follow the information above. The only brand board that we may have a problem with is ABIT. We are looking into this.
Szia András!
A kérdés nagyon érdekes. Mi elsősorban a VST és vidéke oldaláról kezdtük el körbejárni. A VST hardveres ügyeiről a KEYBOARDS-ban van már jópár hónapja egy cikksorozat. Amikor megjelent az Athon, össze-vissza lelkendeztek, hogy az milyen jó, és minden paraméterében szárnyakat ad a VST-nek, meg a többi sokcsatornás audio proginak is.
Aztán nemrég már arról beszéltek, hogy valami mégsem egészen OK, de nem tudják még, hogy mi.
A legújabb cikkben részletesen kitárgyalták a dolgot. Röviden a lényeg: az újabb Athlon alaplapokon szinte kivétel nélkül VIA chipset van, és 133 M FSB-n pörögnek. Ez a VIA chipset egyébiránt teljesen jól vizsgázott, de a PCI slotba dugott digitalizáló kártyák egy részével egyszerűen nem kompatibilis. Azt mondják, hogy a digi kártyák jelentős hányadán az a chip, ami a PCI kommunkációt intézi, egy jó öreg Motorola kontrollerre épül, és ennek időzítése nem teljesen jön össze a VIA PCI kommunikációjával. Ráadásul van bizonyos szórás is, tehát lehet, hogy megy, lehet, hogy nem, lehet, hogy bizonytalan dolgokat művel.
Tehát az ő állásfoglalásuk szerint az Athlon teljesen jó, az alaplap viszont meghatározó a játékban. Hallottam továbbá olyanról is, hogy az Intel procis 133-as VIA-s alaplapok PCI megoldása ugyanezen sémán alapul, tehát ott is felléphetnek hasonló gondok. Most ezt a gyakorlatban is meg fogjuk próbálni egy Asus-on.
Kiváncsi vagyok, kinek milyen pozitiv/negativ tapasztalata van a K7 procik és a zenei soft/hardware-ek viszonyáról. Szerintem ez fontos kérdés lehet azoknak, akik a közeljövöben upgradelni akarják a gépüket, mert egyfelöl az Athlon brutál jó ár/teljesitmény aránnyal büszkélkedhet, másfelől viszont -a rengeteg babonát leszámitva - nekem pl. nincs konkrét tapasztalatom a kompatibilitásukról. Az e heti kérdésünk tehát: hogyan viselkedik egy Athlonos gép erősen multimédiás környezetben?