Keresés

Részletes keresés

madcat Creative Commons License 2000.11.29 0 0 109
Kedves Rozali,

meglehetőst logikátlan lenne Istentől, ha adna szabad akaratot, de nem engedné, hogy használjuk :)) Tudom, erre most azt mondod: dehogynem, használhatjuk, hiszen szabad akaratunkból választva kell elkerülnük az Istennek nem tetsző dolgokat, vagyis a bűnt. Nos, egyrészt bűn nem létezik, mert nincs objektív mérce. Akit te objektív mércének tekintenél, azaz Isten, nos ő nem emberi fogalmakban él, számára nincs rossz és nincs jó, csak létező. Másrészt pedig ha igaz lenne ez a feltevés, hogy csak ebből a célból kaptunk szabad akaratot, akkor ez egy cseppet sem hízelgő képet festene Isten jelleméről... Beteges, perverz hatalmi játék lenne, ugye érzed? :) (Gondolj csak bele: pl egereket teszel egy labirintusba... ugyebár arra mennek, amerre szeretnének. De ha nem arra mennek, amerre a kijárat található, akkor mondjuk áramütést szenvednek... Mondd csak: jóságosnak éreznéd magad, mikor esetleg egyetlen egér sem jut el a kijáratig??) Nem lehet, hogy egyesek (ehh, még ha csak egyesek... :)) ilyen torznak képzeljék Istent...
bye
madcat

Előzmény: Rozali (108)
Rozali Creative Commons License 2000.11.22 0 0 108
Szia Matey!

Köszönöm, kedves jókívánságodat, mármint, hogy” Isten hozott :))))”

Téged is áldjon meg Isten!

"mindent szabad nekem, de nem minden használ" - azért remélem azt tudod, hogy ez azt is jelenti, hogy nincs "rossz döntés", ezért nincs "bűn" és ezért nincs büntetés sem :)))))”

Na. Na azért, nem ilyen egyszerű ez! Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nincs "rossz döntés", ezért nincs "bűn"! Sőt! Ha valaki rosszul dönt, akkor bizony bűnbe esik, de cefetül ám. Minden olyan ember, aki elkötelezte már magát Istennek, az tökéletesen tisztában van azzal, hogy olyan dolgot követ el, ami Isten előtt utálatos, akkor, annak meg lesznek a következményei. Ezért mondja, azt az Ige, hogy „nem ninden használ”! Tehát bármit is teszel, egyértelmű következményekkel számolhatsz!

Bizony Isten mindenkit megítél, de az Ő ítélete igazságos! Éppen azért figyelmeztet minket, hogy bár megtehetünk mindent, de, ha nem tartjuk meg az Ő törvényeit és rendeléseit, akkor bizony számolnunk kell, azzal, a pokolba kerülünk.

Mert nem a halál után van a „tisztítótűz”, hanem még itt a földön. Aki hajlandó megbánni a bűneit Isten előtt, és megtérni azokból, és nem esik vissza állandóan ugyanazokba a hibába, annak

Isten megígérte, hogy örök élete lesz, és semmiképpen jut pokolra! De, ha valaki nem hallgat Isten figyelmeztetésére, és a saját feje után megy, azt bizony nagy-nagy meglepetések érhetik.

Minden ember a saját sorsának a kovácsa, és szerencsére minden embernek csak a saját bűneiért kell felelnie. Mert isten mindenkivel személyes foglalkozik. Ezért egyetlen egyház sem képes senkit megmenteni! Mindenki csak saját magát mentheti meg!!!

Tudom, hogy sok mindennel nem értesz majd egyet, de nem probléma.

Sok szeretettel:

Rozali

Előzmény: t_matey (106)
attus Creative Commons License 2000.11.22 0 0 107
Sziasztok!
Szerintem a szabadság ezt jelenti: ötvennel menni a nyílegyenes, négysávos, teljesen üres Megyeri úton. Képes vagy rá?
Ha igen, ez a szabadság.
Attila
t_matey Creative Commons License 2000.11.20 0 0 106
Sziasztok!

Rozali, Isten hozott :)))) Amit irsz, nagyérszt fedi amit gondolok.
"mindent szabad nekem, de nem minden használ" - azért remélem azt tudod, hogy ez azt is jelenti, hogy nincs "rossz döntés", ezért nincs "bűn" és ezért nincs büntetés sem :)))))
Bármit is tégy, egyértelmű következményekkel számolhatsz, de ebben nincs semmiféle itélkezés vagy pokolra juttatás.
Musaic, talán valahol eltévedtél :)
Az eleve elrendelés vallási körökben azt jelenti, hogy Isten már mindent előre eldöntött, és egyszerűen csak lezajlik ez a "film". Nem tudom ennek mi értelme lenne de vannak akik hisznek ebben. Ja, és ennek semmi köze ahhoz, hogy a boltokban van-e kenyér. Az hogy ott van kenyér, az pl. a pék és a boltos szabad akaratának eredménye :))))))
További minden jót,

Matey

Törölt nick Creative Commons License 2000.11.20 0 0 105
Helló Rozali!
Miért üti egymást a szabad akarat és az eleve elrendelés?
A szabad akarat kevés lenne az élethez..
A napsütés például eleve elrendelés. A boltban a tej, és a kenyér, a színes őszi fák, mind elve elrendelés, vagyis nem a szabad akaratod következvénye.
Szóval szerintem a két dolog nem üti egymást...
Rozali Creative Commons License 2000.11.20 0 0 104
Szia Matey!

Én például a szabad akaratban hiszek, nem az eleve elrendelésben. Szerintem is a kettő üti egymást.
Pál apostol azt mondta, hogy mindent szabad nekem, de nem minden használ. Vagyis mindent megtehetek, de nem minden hasznos.
Pl. ihatok, drogozhatok, cigizhetek, stb., de nem teszem meg egyiket sem, mert nem kényszerít rá semmilyen erő. Nincs hiányérzetem. Minden káros dologra képes vagyok nemet mondani, mert meg van erre a szabadságom. Röviden ennyi.

Előzmény: t_matey (103)
t_matey Creative Commons License 2000.11.14 0 0 103
Sziasztok!

Az eleve elrendelés és a szabad akarat üti egymást ha jól emléxem. Ti melyikben hisztek (ha egyáltalán hisztek valamelyikben :)?

Matey

t_matey Creative Commons License 2000.11.09 0 0 102
Sziasztok!

Madcat, mintha sértődött lennél :))))
Válaszoljak jól? Hmmm....
Szeretlek! :)
Szóval szerinted szabadnak érzi magát az aki lázad és mindenki eltaszitja? Aki elszökik otthonról, mert képtelen belátni, hogy nem az ellenkezés a szabadság? Aki aztán beleugrik egy gyors házasságba, esetleg elkapják kurvának, vagy hid alatt fagyhat... Szerinted az szabad?
Nade... Ha szabadnak érzi magát, akkor szabad. :))) Megleptelek? :)
Mindenesetre kétlem hogy bárki szabadnak érezné magát abban a percben amikor végtelen "függetlensége" miatt elhagyja az aki szerethette volna, és hajlandó volt sok kompromisszumra is, de nála is volt egy határ...
(Semmi személyeskedés :)
De azt is mondhatnám, hogy nem attól fogja valaki szabadnak érezni magát ha mindenkinek ellenáll és ellentmond (mert nagy nyomás lesz rajta és társra is szüksége van sok embernek ugye), vagy ha mégis akkor váljék egészségére...
Ennyi rizsa után inkább elmondom egyszerűen:
A szabadság nem a kompromisszum-képtelenségből táplálkozik.

Matey

Előzmény: madcat (99)
Beatty Creative Commons License 2000.11.08 0 0 101
Kedves madcat!

A sáámból vetted ki a sót! : "mennyire igaza van, .... és mennyire nincs"

Előzmény: madcat (100)
madcat Creative Commons License 2000.11.07 0 0 100
Kedves Beatty,

köszi :) Persze te nem tudhattad, de ez az egyik olyan vers, ami nagyon el tud gondolkodtatni néha, hogy mennyire igaza van, .... és mennyire nincs :))
bye
madcat

Előzmény: Beatty (96)
madcat Creative Commons License 2000.11.07 0 0 99
Kedves Matey,

(majdnem) csak a te szavaiddal:

"A szabadság fogalma nem azért van hogy egyenfogalom legyen" (( <-> "Sokan félreértik a szabadságot fiatal korban"))... no mind1, maradjunk annyiban, hogy a szabadság is szubjektív fogalom.

"Az ember ezzel veszti el a legkönnyebben a szabadságát, hisz ilyenkor már nem szabad, csak ellenkezik. " <-> "Te nem döntheted el más mennyire érzi szabadnak magát. "

Hm...
bye
madcat

Előzmény: t_matey (95)
faguriga Creative Commons License 2000.11.07 0 0 98
FIGYELJETEK!!!

".... ez a valódi szabadság, mely felold az anyagi kapcsolatok okozta szenvedések alól."

ez A szabadság.

Beatty Creative Commons License 2000.11.07 0 0 97
Óbocsánat!!!!!!!

Tehát újracsak: Kedves madcat!

így a helyes.

Beatty Creative Commons License 2000.11.07 0 0 96
Kedves medcat!

Én még nem fogalmaztam meg konkrétan, de József Attila már igen. Csakhogy ő már nem tudja neked ezt elmondani.
De elmondta mindenkinek.

Íme:

Négykézláb másztam. Álló Istenem
lenézett rám, és nem emelt föl engem.
Ez a szabadság adta értenem,
hogy lesz még erő lábraállni, bennem.

Úgy segített, hogy nem segíthetett.
Lehetett láng, de lehetett hamva.
Ahány igazság, annyi szeretet.
Úgy van velem, hogy itthagyott magamra.

Gyönge a testem: óvja félelem!
De én a párom mosolyogva várom,
mert énvelem a hűség van jelen
az üres űrben tántorgó világon!

Előzmény: madcat (-)
t_matey Creative Commons License 2000.11.07 0 0 95
Sziasztok!

Sokan félreértik a szabadságot fiatal korban. Azt hiszik akkor szabadok ha nem fogadnak el irányitást maguk felett (mint a vadlovak) -> nem fogadnak el se parancsot, se utasitást, se tanácsot soha senkitől. És ez baromság. Az ember ezzel veszti el a legkönnyebben a szabadságát, hisz ilyenkor már nem szabad, csak ellenkezik.
A szabadság az, ha tudatosan eldöntöd, mit fogadsz el másoktól és mit nem. És ennek feltétele, hogy megfontold amit tanácsolnak.

Ja és igen, szerelmes vagyok én is :)))))

Matey

Előzmény: madcat (94)
madcat Creative Commons License 2000.10.31 0 0 94
Szió,

"Phuy", ennek eléggé ítélkezés íze van, de végülis mind1... úgyis azt teszek, amit szeretnék, mások véleményétől függetlenül :))

"...valahogy el kellett nevezni azt az érzést mikor először vagy szerelmes :)))) "
Azt hiszem, nem csak az első szerelemre vonatkozik a megfigyelés... Egyébként úgy beszélsz, mint aki szintén épp rózsaszín fellegek közt úszik :))
bye
madcat

Előzmény: t_matey (93)
t_matey Creative Commons License 2000.10.31 0 0 93
Sziasztok!

Itélkeztem valahol?! :)))) Csak kérdeztem :)
Kifogás sincs :) Légy szerelmes örökké, ha neked jó :)

A szabadság fogalma nem azért van hogy egyenfogalom legyen, hanem azért, mert valahogy el kellett nevezni azt az érzést mikor először vagy szerelmes :))))

Matey

Előzmény: madcat (91)
madcat Creative Commons License 2000.10.30 0 0 92
Hali!

Nem szándéxom megítélni, más mennyire szabad. (Ld előző hozzászólásomat...) Ha ismernél, tudnád, hogy nem erőltetek senkire semmit, főleg nem a szabadságeszményemet, a világnézetemet, hasonlókat. Bár rögeszmém a világ jobbítása és az emberek boldoggá tétele, lassanként rájövök, hogy sajna elég lehetetlen, pontosan azért, mert mindenki mást ért boldogság ,szabadság alatt, és nagyon sokan fogalmaik változtathatatlanságához is ragaszkodnak foggal-körömmel. Ami elég baj, dehát legyen az ő bajuk :))

"- Lehet valaki szabad egy börtönben?
- Lehet szabad egy kábítószeres? "
Lehet. Minden az egyéntől függ.
Bízzuk rájuk... én is ezt mondom. Ettől függetlenül aki bizonytalan, és segítséget kér, nem tagadhatod meg, hogy kezet nyújts :)
bye
madcat

Előzmény: E. Galois (89)
madcat Creative Commons License 2000.10.30 0 0 91
Kedves Matey,

OFF
Beleszeretni nem megy másképp, hanem "csak úgy..."
De ha van valami kifogásod ellene, csak szólj :) Ítélkezni pedig nem kéne, asszem :))
ON

Nem szándékoztam eldönteni, ki mennyire érzi szabadnak magát. Pontosan ezért hoztam létre a topicot, mert a szabadság szerintem az egyik legellentmondásosabb és legmeghatározhatatlanabb fogalom. A kérdés csak egy kérdés volt: hiszen ezek szerint nem létezik két egyforma mértékben szabad ember. Akkor viszont jogos a szabadság általánosított fogalma?? Vagy létezik egyáltalán a szabadság??
Én szabadabb vagyok, mint voltam egy pár hónapja, de mindaddig, amíg vannak dolgok, amiket szeretnék/vágyom megtenni de nem teszem, nem vagyok igazán szabad, azt hiszem. (Hiába is áltatnám magam mással :))
bye
madcat

Előzmény: t_matey (88)
t_matey Creative Commons License 2000.10.30 0 0 90
Sziasztok!

Most (nem ettől az idézettől, de akár ettől is lehetne) úgy érzem Radnóti volt a legnagyobb költő a világon.
Ha ilyen verseket tudsz irni, az a szabadság :)
(Tudom, hogy ezt "csak" forditotta, de az is felér soxor a versirással.)

Matey

Előzmény: A. Rimbaud (84)
E. Galois Creative Commons License 2000.10.30 0 0 89
Kedves madcat!
Hogyan tudnád te kívülről megítélni, hogy másvalaki mennyire szabad?!
Vagy a te szabadság-eszményedet akarod ráeröltetni?

- Lehet valaki szabad egy börtönben?
- Lehet szabad egy kábítószeres?
Nehogy válaszolj!
Azt te nem tudhatod!

Ne próbáljuk megmondani mások helyett, hogy ők mikor szabadok, és hogy mi a jó nekik.
Bízzuk rájuk! :-)

Üdv.: Evariste

Előzmény: madcat (87)
t_matey Creative Commons License 2000.10.30 0 0 88
Sziasztok!

Madcat, nem is válaszolsz? :)
Mindenesetre a szabadságnak tényleg vannak fokozatai, de csak egyénen belül. Te nem döntheted el más mennyire érzi szabadnak magát.
Te szabad vagy? :)

Matey

Előzmény: madcat (87)
madcat Creative Commons License 2000.10.30 0 0 87
Kedves E. Galois!

Magyarul: szabad az, aki szabadnak érzi magát??
És akkor léteznek a szabadságnak "fokozatai"?? Hiszen valaki szemszögéből nézve egy másvalaki lehet kevésbé szabad, ha több korlátot hagyott magának...
bye
madcat

Előzmény: E. Galois (82)
t_matey Creative Commons License 2000.10.29 0 0 86
Persze ki lehet silabizálni hogy kinek szól, de nem kellett volna lehagyni, tehát:
Madcat... :)
Előzmény: t_matey (85)
t_matey Creative Commons License 2000.10.29 0 0 85
OFF
"Ezzel párhuzamosan találkoztam valakivel, akibe beleszerettem. "
Phuy! :) Hogy lehet csak úgy?! :)
Előzmény: madcat (58)
oncogito Creative Commons License 2000.10.29 0 0 83
Üdv E.Galois !

Nagyonis egyetértek. Akármennyi korlát is van körülöttünk, akár magunk alkotta, akár elfogadott, magunk döntünk, hogy annak melyik oldalán élünk.
Ami pedig a repülést illeti, hát ezt a korlátot is átlépte az ember az esze és a szabad akarata segítségével a repülők és űrhajók létrehozásával.

oncogito

Előzmény: E. Galois (82)
E. Galois Creative Commons License 2000.10.29 0 0 82
Kedves Madcat!
"Hogy lehet korlátok közt szabadnak lenni, ha tenmagad is látod ezeket a korlátokat?"

Korlát az, amit annak tartasz.
Példa:
Elég bosszantó korlátot jelent számunkra a gravitáció, még repülni sem tudunk miatta.

Te döntöd el, hogy ez a korlát befolyással van-e a te szabadságodra.

Van, aki számára a tízparancsolat korlátot jelent, ami akadályozza a szabadságában, van aki egyszerűen felrúgja őket, hogy szabadnak érezhesse magát, s van aki támaszt lát bennük, hogy jól élje meg a szabadságát.

Üdv.: E. Galois

Előzmény: madcat (-)
vigor Creative Commons License 2000.10.29 0 0 81
Kedves Coito!

Ezt nem értem.

Igor

Előzmény: oncogito (80)
oncogito Creative Commons License 2000.10.29 0 0 80
Üdv Vigor !

Mindent a maga helyében és idejében ! :-)
Ha összekevered a dolgokat, mindkettőben csak félsiker lehet ! :-)))

oncogito

Előzmény: vigor (79)
vigor Creative Commons License 2000.10.29 0 0 79
Kedves oncognito!

Pontosan. Nekem a cogito-ról a coito jut az eszembe, Te meg, azt hiszem, a coito-ról is csak a cogito-ra asszociálnál... :) Vagy tévedek? :)

Igor

Előzmény: oncogito (78)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!