Nagyon köszönöm a segítséget! De éppen azért jöttem, hogy megmonjam: már vannak ékezeteim ;-)
Tényleg ez volt a hiba, de nem apt-ot használtam, hanem a dselect-el kerestem 8859-2-t. Talált is fontokat, föltelepítettem, utána pedig beállítgattam a progiknak (pl. kmail), hogy 8859-2-t használjanak. Most már minden szép és jó. Tudom, hogy kezdő hiba volt, de eddig tényleg csak szervernek használtam Debiant...
Mégegyszer köszönöm (mindkettőtöknek) a segítséget!
Az nem elég, ha beállítod a kernelt 8859-2 ill.
cp852 támogatására. A baj az szerintem, hogy a X-server nem ismeri a magyar betűket, ellenben alapból felteszi a cirilleket, tehát én a következőképpen csinálnám:
'apt-get remove xfonts-cyrillic'
'apt-get install xfonts-biznet-iso-8859-2-xxx',
ahol xxx helyén a méret áll pl.: 75dpi.
'apt-cache search 8859' segítségével listázhatod, hogy milyen fontkészletek installálhatóak.
Szóval: Potato, 2.2.15-ös kernel, 8859-1 és 8859-2 "fixen", cp437 és cp852 is, minden más modulban... De most, hogy írtál, megpróbálom azt, hogy mindent modulba teszek. Egyébként a KDE-t állítottam angolra és magyarra, ugyanaz a jelenség :-( Te enem
Azért kösz a segítséget!
Esetleg valaki más, valmi bombabiztos megoldás? ;-)
Nekem ugy tunik, mintha rossz nls modul lenne betoltve. Lehet, hogy nem az nls_iso8859-2 vagy nls_iso8859-1 van betoltve, hanem az orosz kodtabla. Azonkivul a KDEnek lehet alapnyelvet is allitani, de akkor a KDE uzeneteinek is orosszerunek kellene lenni.
En is potatot hasznalok, de nincsenek ilyen problemaim.
Nem tom, segitettem vmit?
Remelem... :))
Sziasztok!
Bocs, ha primitív dolgot kérdezek, de nem találtam információt a dologról.
Tehát: Potato alatt egészan furcsán tudok magyar ékezeteket használni. A jelenség:
- pl. most itt, a Netscape-ben jók az ékezetek, attól eltekintve, hogy kalaposak a ő és ű betűim, de nyomtatásban jók, és ez a lényeg.
- De pl. a Netscape fejlécében már orosz (!!!) karakterek vannak az ékezetek helyett... És hogy tovább bonyolítsam a dolgot: pl. a KDE Text Editorában "orosz ékezeteim" vannak, de az Advanced Text Editor-ban megint jók, kivéve a kalapokat :-( Levél olvasása és írása közben kiesik a szemem a sok zagyvaságtól, de akinek küldöm a levelet, annál (Win alatt) megintcsak jók az ékezetek abban a levélben, amit én írtam, és nálam "orosz" volt.
Ha mindehol rossz lenne, akkor sem tudnám, mi a gond, de így még nnyira sem ;-)
Segítsen nekem valaki! Tudom, amatőr vagyok (biztosan mindenki be tudta állítani az ékezeteket, mert eddig még fórumon vagy lev.listán nem találkoztam a problémával, pedig 2 haveromnál is ugyanez a hiba, és ők sem tudják beállítan. Vagy senki nem használ Potatot?!), de eddig Debiant csak szervernek használtam. Munkaállomásra Mandrake ment... De mosta munkahelyemen egy gépem van, amin dolgoznom is kell, meg a főnöknek is meg kell mutatnom, hogy mire jó egy linuxos szerver ;-)