Nem tudom mi szerint van strukturálva. Én mindíg rákeresek arra ami érdekel (file-név, kiterjesztés). A Windows betöltéskor olvassa be, és ha van változás akkor azt bármikor
beleírja. Más programok is írnak bele (ezért is áll könnyen fejre a Windows), éshát te is bármikor beleírhatsz a regedittel. A Windows használja, ezek a legfontosabb rendszerfájlok (system.dat, user.dat) Ha minden klappol a Windows-zal érdemes őket elmenteni egy könyvtárba a system.ini és win.ini-vel egyetemben. Ezek későbbi !Dos módban! történő visszamásolásával meg lehet úszni sok újratelepítést.
Amik a jobb alsó sarokban leledznek azok a már említett "Run" kulcsban, kulcsokban vannak. Ha nincs ott, de tudod az állománynevét, arra is rákereshetsz. Ha nem tudsz semmit róla nyomd meg a "control+alt+del"-t és nézd meg milyen néven leledzik mint "task", arra is rákereshetsz.
Meglepo ez az adatbázis.
Meglehet valahonnan tudni, hogy pontosan hol, mi található, mi szerint vannak strukturálva?
Mikor olvassa ki ezeket az adatokat a Windows?
És mikor irja oket? Nekem elég átláthatatlannak tunik, nem látom benne a rendszert.
Tulajdonképpen a Windows használja, vagy egyes programok irogatnak bele szabadon???
Ha lehet még egy kérdés, bár lehet, hogy itt a megoldás? A jobb alsó sarokban van egy taskbar-nak nevezett valami. Néhány program ami berakta magát, a Properities-e tartalmaz egy olyan bejegyzést, hogy itt legyen-e látható. Viszont a többi nem. És mégis itt vannak. Lehet, hogy ez is a regisztrációs adatbázisban szerepel valahol?
Egyszer zaklattak egy olyan géppel, ami egy csomó nemlétező drivert akart elindítani. A felét megtaláltam a config.sys és system.ini állományokban, de még így is maradt 2 nemlétező hivatkozás. Rákerestem a hivatkozott driver-névre - mint szövegre - az egész C: -n, és meg is találtam a system.dat -ban. Hallottam hogy ez a regisztrációs adatbázis egyik állománya, és így fordultam először a regedit-hez. A regeditben rákerestem a driver hivatkozásokra, és kitöröltem őket. A Windows "láthatatlan" dolgait mind itt tudod módosítani. Például sokminden nem a Programs\Startup -ba rakja magát, hanem a regisztrációs adatbázis
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run és RunOnce satöbbi kulcsaiba. Az ember meg csak figyelgeti miért csak 80% a szabad erőforrás.
Egyszerű:
Regedit-el törölni kell a "HKEY_CLASSES_ROOT" kulcsban a ".html" kulcsot és a "html_auto_file" kulcsot, valamint a "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\CLASSES" kulcsban is a ".html" és a "html_auto_file" kulcsokat. A regeditben való módosítás után ha újraindítod a Windows-t, már társíthatod is a .html -t akihez akarod.
A hasfájásom a következo:
Véletlenségbol, tudatlanságból megváltoztattam a html kiterjesztésü fájljaim nyitó programját, mondjuk word-re (Shift-jobbegérkatt-Open with...,always use...)
Aztan visszakozz, de nem az elobbi módon hanem View-Options-File Types
csakhogy a "file types" okban csak HTM meg MHT meg MHTML kiterjesztések vannak deffiniálva.
Sebaj gondoltam, majd en csinalok egy sajatot, HTML kiterjesztéssel, a példák alapján.
Ekkor jött a meglepetés. A következo hibaüzenettel nem engedett tovább a file types deffiniálló:The extension .HTML is already in use by file type 'html_auto_file'. Choose another extension"
A Shift-Jobbeger akcióval viszont nem tudom ujra az iexplorerhez rendelni a html fájlokat mert sajna a menüben az ikonjuk nem változik vissza az e-betüs ikonra, hanem valami irat marad.