Nem hiszem, hogy ennek lenne haszna, mindemellett nem lehetetlen.
Amikor kicsi voltam, magam is sokat barmoltam a magyar nyelvet, de mostanra belenyugodtam, hogy nem szeretik, ha valaki okos akar lenni nyelvi dolgokban. A nyelvi konzervativizmus az egyetlen, amit a szakembernek mondott sznobok megengednek.
Biztos lehetsz benne, hogy szerencse, hogy ez a topic behalt. :)
Gz: Szerintem csak a vizet a helyes. Az ott egy gusztustalan baki volt. Bocs. :(
Lentebb hamarosan megjelenik egy mese, nem is, egy legenda (vagy rege?) eleje:
...
"Megtettem"
Mit? Kicsoda? A fejem folyamatosan hasogatott. Eleinte a tegnapi murit okoltam, de az igazi ok a pergamen volt. Pontosabban egy hatszor hat araszos lepel, rajta egyetlen hieroglifa: megtettem.
pirosarany jel, egyenes vonal a negyedik hetedben is: egy mester kezeinek a nyoma.
Ki jutott fel tegnap a terembe, nem riasztva a Madarat, sem a Kis Kezeket? Ki festett ilyet a koromfekete teremben, vakon? S mit jelent a megtettem?....
Csak ennyi? Aha, ennyi :( lehet befejezni, esetleg egyedit elkezdeni, meg egyebeket is.)
Ja, a Madarat s a kezet csak amiat tettem be, mert vicces, ha tolvajok, szedett-vedett vad orzok ellne ott egy OFF orzo ON :)
este van. a fejem pihenetlen. gondolkozni nemigen megy.. nem is tudom minek kezdtem bele ebbe a mondatba.. na a holnapi napig. pihenjetek ti is... ugh...
tartalmas elme ontotta hangulatokat bitekbe tenni.. nos.. egy hideg decemberi nap nem okozott soha effajta kellemetlen perceket.. mindezeknek ellene soha rosszabb minutumoknak ne kelljen kereszte mennem.
Mea culpa, ferde szaki, úgy hittem, hogy te nyitottad a topikot, de nem tartod be az alapokat. Bocs. Ugye, nincs harag?
"Csak, hogy tiszta viz csepegjen csanakunkba: nekem nem ellenfelem a magyar nyelv, nem akarok lenyakazni sem o-t, sem e-t, sem a-t, csak nevetni egy kicsit... " - pontosan ezt gondolom magam is, szebben nem is mondhattad volna! Ez csak agytorna, nem komoly munka, ugye? Ilyenkor kicsit kikapcsol az agy azon szektora, mely elvont, s a humoron van a sor. Nem kell ezt komolyan venni!
Ferde: ha minden rendben megy, akkor GroundZero csak arra gondolt, hogy hatodik bejegyzett karakterhegy melleti kupacban (5.) van egy e, ami nem teljesen az, amire az emberfia hirtelen gondolhatna. Na.
Ha nem, akkor sajna titok marad, hacsak GZ el nem kotyogja...
Csak, hogy tiszta viz csepegjen csanakunkba: nekem nem ellenfelem a magyar nyelv, nem akarok lenyakazni sem o-t, sem e-t, sem a-t, csak nevetni egy kicsit...
mi sem konnyebb ennel. az ekezettelen magyar szavak olykor a finnre emlekeztetnek, amit meg mindenkepp egy figyelemremelto nyelvnek talalok. egyebkent ekezetek nelkul tanult meg irni mindenki aki regebb ota ul pc (c64/amiga/ibm) elott, ugyhiszem.
Hogy lehet-e? Persze!
Anno ez volt a helyzet velem is, csak angol hangok az ujjaim alatt... Haveromnak detto... de ez nem lett baj, mert hetekig sikeres volt ez a fajta emailes korrespondencia, csak ezen "alapjelekkel" is. Hatalmas volt! Sokat izzadtunk agyainkat dolgoztatva, de a siker sosem maradt el. Igaz, hamar beleuntunk, de addig nem volt semmi! Szerintem sokan csatlakoznak majd, mert ez egy jó agytorna!
A minap olvasgattam egy palyazatkiirast, ahova novellakat varnak, termeszetesen ekezettel. Tokeletes, gondoltam, meg egy dolog, amivel nem kell torodnom, hisz "angol" billentyuzet hegyek vesznek korul.
Azutan eltunodtem... lehet-e magyar nyelven, ertelmes, nem eroltetett, nem eszperente szoveget osszehozni ugy, hogy nem hasznalunk ekezetes szavakat?
Probaltam, nehez...
Probaljuk egyutt!!!