Nem hinném hogy valaha is meg lehet oldani, ezeket a problémákat. Egyáltalán, nem hiszem hogy ezeket a gondokat ugy "megoldják" majd. Legfeljebb megoldódnak maguktól.
Csak azért lehetett, mert volt egy jóindulatú ember, aki szemet hunyt a csalás felett (az orvosra gondolok, aki tudta, hogy Jerome - Vicent nem "übermensch".) Viszont nem ez volt a jellemző hozzáállás!
A géntechnológiával SZVSZ a következő száz évben max azt fogják tudni megoldani hogy azt megakadályozzák hogy a gyerek hülye legyen (pontosabban remélhetőleg ki tudnak küszöbölni bizonyos betegségeket), de amíg csak halovány sejtések vannak arról hogy hogyan is működik az emberi intelligencia addig genetikailag nemigen fognak tudni beleavatkozni. SZVSZ jóval előbb lesznek az emberi intelligenciát felülmúló mesterséges (robot) agyak, valamint számítógéppel kibővített agykapacitás lásd Neurománc, mint ilyen beavatkozás.
Miért ne keverjem be a társadalmi ill. politikai problémákat, hiszen ez az a kető ami meghatározza
valmienyiünk életét? Kizártnak tartom, hogy a géntehnologia problémáinak sikerüljön, pont e kettő hatáskörén kivül kerülnie.
Az addig nem lenne baj, ha utódaink szebbek, okosabbak, egészségesebbek lennének mint mi. Sőt, én a saját kódomon is javítanék ha lehetne.
A társadalmi problémákat SZVSZ ebbe nem kellene belekeverni, az a probléma ettől függetlenül is létezik, előbb-utóbb valahogy meg kell oldani. Ha megnézel egy afrikai éhező gyereket, annak mindenféle genetikai beavatkozás nélkül is zéró alatt vannak az életesélyei egy nyugat-európaihoz képest. A probléma egyrészt az országok fejlettségi szintje körül van, másrészt (és ez a nagyobbik gond) a megoldatlan születésszabályozás körül. Ehhez társulnak még ráadásul mindenféle vallási, kulturális és egyéb társadalmi problémák is. SZVSZ a környezetvédelem problémái mellett ez a másik puskaporos hordó amin az emberiség csücsül. Persze van még ezen kívül pár kisebb hodó, de ezek a fő gondok. Ehhez képest a genetika árnyoldalai nem tűnnek különösebben fenyegetőnek.
Láttam egy filmet, nagyon tetszett, GAttaca a címe. Arról szól, hogy a természetes módon fogant emberek alsóbbrendűek, mint azok, akiket úgy "rendeltek". FÉLELMETES!!!
en nem konkretan hadseregre gondoltam, az csak egy pelda volt
>>Az emberi gondolkodást
mesterségesen aligha tudod úgy leszűkíteni hogy pl a taktikai képességek megmaradjanak, de az etikai érzék, igazságérzet,stb ne. Legalábbis biztonságosan nem.<<
Bar igy lenne. Akkor szvsz a problema egy resze megoldodhatna ...etikai erzeket, igazsagerzetet fejleszteni kell, ez egy tanult/tanulhato dolog a "normalis" embernel is.
Your Devil +
Kicsit a te felvetesedhez is kapcsolodik amit micunak most irtam. A (z egyik) kerdes tehat az lesz, hogy lesz-e valaki aki kontrollalja es alakitja a klonozott, genkezelt, stb."masszat". Es hogy hogyan, merre mutat majd ez. Azert emlegettem az "normal" embert,az egyent, mert vegsosoron az o felelossege ez.(Olyan, ez mint egy szulo-gyerek viszony, bar a pelda kicsit paradox.)
>>...ezzel már utolértük a nácizmust << hat ennek a veszelye fennall barmikor. Ezert mondtam, hogy amivel vissza lehet elni, azzal visszaelnek.
Talán nem lehet meindent lefedni génekkel, de
halgatva a géntudosok nyilatkozatait, ugy érzem
éppen eleget le lehet fedni ahoz, hogy megszülessen egy mainál sokkal eröteljesebb, okosabb, minden téren veleszületett elönyökkel rendelkező fajta ember.
Én a következöképpen keépzelem ezt az egész dolgot: Ugye a géntechnologia iszonyuan drága és nyilván, nem a Mexiko City-ben élő hajléktalan
részesül áldásaibol, hanem a gazdag Beverli Hills
-i emberek. A géntecnologiai cégek nyilván öket fogják elátni jobb génekkel elösször. Itt meg kell
jegyeznem azt a figyelemreméltó tényt, hogy az ember géntérképét, nem nemztközi és függetelen
tudostestület készítette el elöször hanem, egy
nyugati parti cég (a nevük nem ugrik be most).
Szoval eljön majd az idő, hogy a jobb génekkel
felszerelt emberek érdeke az lessz, hogy ez a technologia ne terjedjen tovább, hanem megtarthassák maguknak. A többiek pedig vagy kiirtásra kerülnek vagy peddig rabszolgaként lesznek alkalmazva.
Persze mindez csak rémképnek tünik most, de sose lehet tudni, hátha egyszer csak a nyakunkba zudul.
Én arra gondoltam, hogy maguk a géntenyésztett, minden bizonnyal a mai átlagnál sokkal tökéletesebb emberek veszik, vagy igyekeznek majd átvenni a hatalmat, nem pedig egyének. Egyéni kisérletre volt már példa XX. században, de az aligha ismétlödik meg mégegyszer.
Egyébként evvel kapcsoltaban most merült fel bennem a gondolat, hogy akár tetszik akár nem
gyakorlatilag ezzel már utolértük a nácizmust
amely kezdetleges módszerekkel ugyan, de szintén
ki akart fejleszteni egy emberfajtát, nászokat
hoztak össze pártutasításra, szöke kékszemü széplányok és szöke kékszemü egészséges emberek között remélvén hogy igy jobb, tökéletesebb emberek születnek majd. Ez engem a mostanában elhiresült peteügyre emlékeztett - amely kétségkívül meg fog valósulni, ha már meg nem valósult - mikor sikeres és szép topmodellek petesetjét árulták, hogy az abból született gyerek
hordozza a szépség genetikai kódját.
SZVSZ tökéletes katonát nem érdemes csinálni. Erre a célra sokkal megfelelőbb egy harci robot. Ez utóbbi gyorsabb, hatékonyabb, kevésbé sérülékeny lehet mint egy ember, és jobban kézben lehet tartani. Az emberi gondolkodást mesterségesen aligha tudod úgy leszűkíteni hogy pl a taktikai képességek megmaradjanak, de az etikai érzék, igazságérzet, stb ne. Legalábbis biztonságosan nem. Igy ezek a katonák előbb-utóbb a készítőik ellen fordulnának az pedig legalábbis az illető szempontjából régen rossz. Ezért nem vagyok igazán a neuronhálós MI híve sem: szvsz egy ilyet ugyanúgy nem lehet kézbentartani mint egy embert.
Nem hiszem. Azt hogy ki mitől és miben zseniális nem biztos hogy génekkel maradéktalanul le lehet fedni. De SZVSZ az ember génkészletének manipulálása hosszú távon elkerülhetetlen, épp etikai szempontok miatt. Az evolúció ugyanis alapvetően két folyamat eredménye: mutáció és szelekció. Ez utóbbit etikai szempontok miatt az orvostudomány elég sikeresen iktatja kifelé (ma ha valahogy megszületett az illető, életben marad akkor is ha egyébként erre esélye sem lenne), míg az előbbi vidáman műxik. Ha a nem túl előnyös génkészletét még tovább is tudja adni, ez hosszú távon egy globális elcsökevényesedést okozhat. Igy viszont ezeket a génhibákat még születés előtt ki lehet majd javítani.Ez szvsz pár évtized/évszázad múlva már bevett szokás lesz, így nem lesznek rákos, cukorbeteg, mozgás és értelmi sérült, stb. kisgyerekek, sőt felnőttek sem.
Üdv: Micu
Helló Mindenki!
Igazábol a génmanipulácio érdekes kérdésiről szeretnék beszélgetni, illetve, hogy milyen lehet az emberiség jövöje a génmaipuácio árnyékában.
Nemrég Nagy-Britanniában hoztak egy törvényt ami engedi emberi embriok klonozását, ill. génmaipulálását. Nem vezet-e ez a folyamat az eberi történelem és a Darwini evolució végéhez?
Nem fognak-e a jövöben tudatosan embert, egy felsőbrendü embert kifejleszteni ami mentes lessz a ma emberének hibáitól? Nem osztodik-e ketté az emberiség, majdan Übermenchekre és egyszerü közönsées emberekre akik max rabszolgák lehetnek a jövö társadalmában. Vagy egyáltalán tuléljük-e
a génel játszadozo tudosok tévedéseit? Ez lesz az utolsó csepp a pohárban az atomfegyver kitalálása ota, és az emberiség ezzel irtja ki önmagát?
Szerintem érdekes kérdésk ezek. Lehet vitatkozni.