Keresés

Részletes keresés

zizi Creative Commons License 2000.08.21 0 0 26
ezt nem is vitatom, emléxem még azokra az időkre, amikor gyors volt a cucc /hja, kérem, a kor / :-))))
emiatt írtam is oda, hogy nem fikázok, de attól még nem lesz jobb a termék, de nyilvánvalóan attól is függ, hogy mire, milyen platformon akarja használni a tűzdelt júzer :-)
Előzmény: döbrögi (25)
döbrögi Creative Commons License 2000.08.21 0 0 25
A micu kartács megint jókat mond, a TA nem a mai terhelésre lett kitalálva. 97-98-ban nagyon jól működött. 100-ad ekkora terheléssel. Pontos adatokért kérdezze meg valaki a kekit, mert túl sok a becslés (az enyémet is beleértve).

döb

Jozsef Creative Commons License 2000.08.21 0 0 24
Kedves melakov!

sok nyelv tamogatja..akarcsak az Oracle-t ami viszont kib. monstrum sok tudassal viszont eszement draga..es a kliens kb 200 mega telepites utan..raadasul minden Javaban van megirva hozza..brrrr. :)

Sőt, maga a Oracle8i R2 Personal 1G helyet kér+ ha a demo adatbázis a default konfiggal hozod létre újabb 1G-ád bánja. 128M RAM alatt el sem indul.

De. Az Oracle RDBMS és az összes Oracle termék ingyen(!!!) letölthető tanulásra, fejlesztésre. Létezik Linux változat is. Jól dokumentált, a doksi és az Internet segítségével pár hónap alatt elég jól meg lehet tanulni. Ha megvásárolod az Oracle supportot is, világszinvonalú ellátást kapsz.

A drágaság viszonylagos, mert egy 5 konkurrens felhasználós WinNT vagy Linux workgroup változatot 300kFt körül hozzád vágnak akciókban. 5 konkurrens felhasználóval 30-40 valódi usert is simán kiszolgálhatsz. + a szoftver nem ellenőrzi, hogy hány licenszed van ;-) ellentétben a Ms-sel.
A support, ami nem kötelező, de komoly munkát enélkül nem lehet végezni kb. 140kFt/év, de ezért a teszőleges számú szoftverfrissítést is ingyen kapod, amíg fizetted a supportdíjat.
Ami ténylegesen drágább a Ms-hez képest az Oracle szakértelem.

Egyébként nem vagyok érdekelt egyetlen Oracle termékeket forgalmazó cégben sem.:))

Azse mindegy milyen oprendszeren futattod azt az adatbazist..milyen megoldasban, mennyire fontos a folyamatos uzemeltetes stb..
1000%-ig egyetértek veled!

Üdv
József

Előzmény: melakov (22)
micu Creative Commons License 2000.08.21 0 0 23
De azt sem szabad elfelejteni, hogy a Törzsasztal elég rendesen meg van nyaggatva. Nem tudom mekkora gépen fut, de elég sokan írogatnak bele, és még sokkal többen olvassák.
Az én tapasztalaim/becslésem szerint ennek az adatmennyiségnek és terhelésnek a tizedétől már kifeküdt volna a paradox. Nálam már 2-3000 rekord után kezdtek jönni a bajok, pedig fix hosszú és nem is túl nagy rekordok voltak. SZVSZ nincs az a gagyi SQL szerver ami alá tudna menni teljesítményben és megbízhatóságban egy filekezelős "adatbáziskezelőnek".

Üdv:Micu

Előzmény: zizi (21)
melakov Creative Commons License 2000.08.21 0 0 22
Attol fugg mire akarod pontosan hasznalni..

Mysql - gyors mint az allat, de keveset tud (pl nincs tranzakciokezeles), inkabb webes alkalmazasokhoz. Nemsokara kijon a MaxSQL, ez mar nagyobb tudasu testver, lesz benne tranzakciokezeles meg egyeb nyalanksagok..

Paradox - sajnos vannak hatranyai, nemigazan jo halozatos alkalmazasokhoz...

MS SQL, sokat nem tudok rola, 1x lattam eddig, akkor mukodott..

Interbase - errol volt mar szo? Szerintem aranylag egyszeruen beloheto szerver - kliens rendszeru, az interbase 6 mar nyilt forraskodu, es asszem ezaltal ingyenes is..
sok nyelv tamogatja..akarcsak az Oracle-t ami viszont kib. monstrum sok tudassal viszont eszement draga..es a kliens kb 200 mega telepites utan..raadasul minden Javaban van megirva hozza..brrrr. :)

Azse mindegy milyen oprendszeren futattod azt az adatbazist..milyen megoldasban, mennyire fontos a folyamatos uzemeltetes stb..

zizi Creative Commons License 2000.08.20 0 0 21
kéne szeretnünk ? :-))))

egyébként (ha jól tudom) a tasztal is MySQL-t használ... ez szvsz elegendő indok vagy te elégedett vagy a tasztal elérésével ? (ez nem fikázás akar lenni, ez van)

Előzmény: döbrögi (10)
daVe Creative Commons License 2000.08.20 0 0 20
No, még egyszer felhozom a topicomat, aztán hagyom végleg elsüllyedni...
De ma még várom a véleményeteket!

Dave

RAMBO Creative Commons License 2000.08.19 0 0 19
Sziasztok!

Az alább írtak azt mutatják, hogy a Paradox-ot kevesebben ismerik, mint a MS SQL-t.

Ha már olyan szoftvert vesztek, ami csak ezeket az adatbáziskezeloket támogatja, akkor célszeru arra odafigyelnetek, hogy ha feláll a DB Manager, akkor hol és mennyiért találtok utánpótlást.

Szerintem annak kellene utána nézned, hogy a Paradox Mo. és MS Mo. közül hol várható a komolyabb support. Hiába van olcsóbb adatbáziskezelod, ha drágán kapsz mellé supportot.

daVe Creative Commons License 2000.08.19 0 0 18
Nem nekem kell a megerosítés, hanem annak, aki majd a pénzt fogja kifizetni érte :). És nekem kellene megindokolnom, hogy miért van szükség a drágább rendszerre, úgyhogy szeretném, ha még írnátok tapasztalatokat. Amit eddig írtatok, az nagyon jó, csak sokkal bovebb leírások kellenének.

Dave

döbrögi Creative Commons License 2000.08.18 0 0 17
Hát, úgy nézem eldöntöttétek, csak szeretnél tőlünk egy kis megerősítést...

MS Access semmiképp, a lentebb írtak sajn igazak. A költségvetéseteket nem ismerjük, ha belefér, MS SQL, ha nem, akkor Paradox.

döb

egyébként imádom azokat a szoftvereket, amelyek azt mondják, hogy milyen jók meg költséghatékonyak vagyunk, aztán az apróbetűben ott van, hogy required MS SQL x.y

Előzmény: daVe (14)
daVe Creative Commons License 2000.08.18 0 0 16
Micu, ez sajnos tenyleg nem sokat segit rajtam. Azert kosz az infot.

Varom masok velemenyet is!
A temahoz kapcsolodo linkeket is szivesen vennek, ahol ilyen osszehasonlito jellemzesek vannak. En sajnos ilyet nem talaltam.

Dave

micu Creative Commons License 2000.08.18 0 0 15
Hálózatban elég kellemetlenül viselkedett. A borlandnak van ugyan egy háromoldalas TI file-ja hogy miket kell csinálni a 98-cal hogy menjen, épp csak a fekete kakas feláldozása nem szerepel a felsoroltak között. Nálam olyanok voltak napirenden hogy egy-egy rekord megsérült. Ha esetleg a progi visszaadta lelkét teremtőjének, akkor még akár egész táblák is. Pont azért jó az adatbázisszerver hogy ha a program az örök vadászmezőkre is költözik, az adatbáziskezelő és vele az adatbázis nem követi őt oda. És amikor működött akkor is veszettül lassú volt pár ezer rekord felett. Tény, ez paradox 7 volt, 16 bites windows-os alkalmazással és BDE (Borland Database Engine) megfejelve (Delphi 1.x). És az is tény hogy elég vad felhasználóim voltak, pl dll-ek felülírása egy másik program telepítésével, stb.

Előzmény: daVe (14)
daVe Creative Commons License 2000.08.18 0 0 14
Úgy látom, kicsit félrevezettem a jónépet.

Valamivel tisztábban a dolog így fest: adott egy kész, kereskedelmi forgalomban kapható szoftver, melyet direkt létesítménygazdálkodásra terveztek. Mi ezt a szoftvert használjuk, nem fejlesztünk semmit. Ez a rendszer a felsorolt adatbázisokkal tud együttmuködni. Egyelore 1 gépen fut a szoftver, de késobb esetleg szükség lehet arra, hogy több felhasználó, több géprol, de alapvetoen ezen a programon keresztül férjen hozzá az adatokhoz.
Mi az MSSQL szervert szeretnénk választani, de még nem döntöttünk. A Paradox mellett szól, hogy a program magától képes kezelni a Paradox adatbázisokat, míg MSSQL esetén meg kell venni az MSSQL szervert is.
A kérdésem az, hogy ennek fényében melyiket válasszuk, és foleg MIÉRT?

Dave

bubus Creative Commons License 2000.08.18 0 0 13
Nézzük alulról felfelé.

1.A Paradox és az Ms Access többfelhasználós környezetben nem igazán megfelelő, különösen ha egyidjüleg több felhasználó ir bele.
Accessban nem irtam programot, de üzemeltettem és rengetegszer kellett adatbázis helyreállitani.
szerintem nem ok.

A Paradox ügyes kis rendszer egyfelhasználós környezetben, vagy nagyon jó akkor is ha egy felhasználó ir, és többi 10-100 csak olvas, ha többen irják egyszerre vagy a tranzakció megszakad egy áramszünet miatt, akkor a rendszer hajlamos lefagyásra.( Meg kell keresni az lck kiterjesztésű lock állományokat, kitörölni és utána ujra múködni fog.) A Paradox állománytitkositása elég gyenge, egy kicsit is konyitó személy , még akár én , secperc alatt visszafejti a titkositott Paradox állományokat.

A Paradox és az Access előnyei, hogy relative olcsók, nem kell felhasználónként licenszet vásárolni , egyfelhasználós esetleg egy adatfelvivős de több lekérdezős rendszereknél használhatók. Inkább a Paradoxot választanám.

Komolyabb többfelhasználós rendszerekhez tisztességes kliens szerver SQL kiszolgálót kell alkalmazni.

1. Microsoft SQL 7.0:jók a tapasztalataim.
Könnyen telepithető,kezelhető kliens és
szerveroldalon egyaránt. Ha ado connections-t
használunk akkor a kliens telepitéssel nincs
gondunk , microsoft környezetben jól
viselkedik.Jó a Rational Rose-től átvett
tervezőeszköze is. Kb. 100 felhasználós
környezetig nyugodtan ajánlható.
Egyrészt az látom hogy a több ezer vagy több
tizezer felhasználós rendszerek inkább Oracle-t, vagy DB2-t használnak. Másrészt konkrétan tudom hogy az Oracle lock technikája fejlettebb, mert ismeri az úgynevezett "serial lock" kezelést, de ennek előnyei csak több száz vagy ezer felhasználós rendszernél derülnek ki, az alatt nincs jelentősége. MS SQL-t akkor alkalmaznék nagyobb felhasználó szám esetén, ha a felhasználók többsége csak olvas, és nem szükséges a teljes konzisztenicia olvasáskor,( A dirty read beállitásával letiltható az olvasás lockolása, vagy a másik megoldás ha 2 sql szervert használok az egyiket OLTP-re, a másikat Data warehouse funkciókra optimalizálom.

Nagyobb több ezres felhasználó számra, inkább a DB2-t vagy az Oracle-t szokás alkalmazni.
A DB2 windows változatát már próbáltam,(5.verzió) a legfrissebbel még nem találkoztam. Az 1 felhasználóra jutó licenszdij nem lényegesen több mint az MS-nél, a Microsoft SQL-t nekem kényelmesebb egyszerübb volt használni. Az IBM-nél a különböző kódtáblák okoztak kisebb gondokat, elvileg más protokollal is működik de TCP-IP érzi jól magát. Nagyobb felhasználó számnál szerintem megfontolandó, az IBM-mel könnyebb partnerként együttműködni mint a Microsoftal.

Nincs Oracle tapasztalatom, de a szakmában az Oracle-nek van legnagyobb respektje. Viszont kétségkivül tény hogy az egy felhasználóra jutó licenszköltség Oracle esetében csaknem duplája akár az MS SQL akár a DB2 licenszdijaknak.

A freeware termékekről mint a mysql nincs tapasztalatom.

remélem tudtam segiteni, üdvözlettel

PinaBubus

Előzmény: daVe (8)
daVe Creative Commons License 2000.08.18 0 0 12
Mint már említettem, a létesítménygazdálkodási szoftver, amit használunk, csak ezeket az adatbázisokat tudja kezelni. Ezért kérlek ne javasoljatok más rendszereket, ezekrol fejtsétek ki véleményeteket.

Micu: egy kicsit részletesebben is kifejthetnéd azokat a csúf tapasztalatokat, nagyon kíváncsi lennék rájuk.

Dave

Jozsef Creative Commons License 2000.08.18 0 0 11
Hello daVe!

Ha komolyabb alkalmazást készítetek, akkor MS SQL Server 7.0 vagy Oracle8i R2 ajánlanám.
Amivel még az előttem szólókat kiegészíteném, figyelemben kell venni, hogy egyrészt milyen módszertani felépítést választotok:
Ha sima kliens-szerver megoldást, akkor gyakorlatilag mindegyik előzőleg említett jó, még a teljesen ingyenesek is. Ha modernebb ún. 3-tier architektúrát választotok, akkor igazából a fent említett kettő jöhet szóba.
Szintén fontos szempont, hogy milyen alkalmazási környezetben kell integrálódni. Ha pl. MS Office alkalmazásokba kell integrálódni, akkor a MS SQL Serverrel könnyebben boldogultok.
Másik fontos szempont a fejlesztői környezet. Ha alapvetően Windowsos kliensed van, akkor érdemes olyan DBMS-t választani, amelyhez van OLEDB, mert sokkal egyszerűbb fejleszteni, mint egy sima ODBC alkalmazást.
Fontos szempont, hogy milyen működtetési peremfeltételek vannak(7x24h, archiválás, stb.)
Fontos szempont még a rendekezésre álló szakismeret is. Az SQL az alapvető, de vannak olyan specifikus ismeretek is, amelyeket nem lehet egy délután felszedni a doksi olvasgatásával. ;-)
Alapvetően én Oracle-párti vagyok, ha ezzel kapcsolatban lenne kérdésed, szívesen válaszolok, ha tudok. :)

Üdv
József

Előzmény: daVe (-)
döbrögi Creative Commons License 2000.08.18 0 0 10
Miért is nem szeretjük a MySQL-t?
Előzmény: zizi (3)
micu Creative Commons License 2000.08.18 0 0 9
Postgresql rulez. Meg mintha az interbase 6.0 is megjelent volna és open source-os. Azt nem tudom hogy free-e ? A paradox-szal viszont elég csúf tapasztalataim voltak, különösen win9x + novell háló esetén. De az még a 7-es volt.

Előzmény: daVe (7)
daVe Creative Commons License 2000.08.18 0 0 8
Ajaj, süllyed a topicom!
Légyszi írjatok!
daVe Creative Commons License 2000.08.18 0 0 7
Köszi NetMan, pont ilyen véleményeket vártam!
Kár, hogy a Paradoxot nem ismered, mert ez van a programhoz alapból mellékelve. Egyébként tényleg nem kliens-szerver, de ez (legalábbis most úgy néz ki) nem szükséges. Alapvetoen lekérdezésekre megy ki a dolog, bevitel csak az elején domináns. Az adatmennyiséget sajnos még saccolni sem tudjuk, alig vittünk be néhány próbaadatot.

Dave

NetMan Creative Commons License 2000.08.18 0 0 6
Access-nel az adatbazis egy fajlt jelent, amit minden kliens turkal. Ebbol kovetkezik, hogy nagyobb felhasznaloszamra (ami a lekerdezesek, insertek szamatol is fuggoen akar 2 user is lehet) nem alkalmas.
Az MSSQL7 egy adatbazis szerver, ami lehetove teszi a kliens-szerveres elerest, sokkal nagyobb felhasznaloszam kiszolgalasat teszi lehetove.
Sebessege nem torik le nagy adatmennyiseg es sok user eseten, mig ez az Access-rol nem mondthato el. Tamogatja triggerek, eljarasok kesziteset, ami szinten javithat a hatekonysagon, a kliens program egyszeruitesen.
Az adatok biztonsaga, adatintegritas mind-mind jobb egy igazi szerveres megoldasnal (MS SQL, Oracle, Informix, ...).

A Paradox9-et nem ismerem, de nem lennek meglepve, ha ott se lenne adatbazisszerver.

A donteshez erdemes megvizsgalni:
- egyideju felhasznalok szama
- keresesek gyakorisaga, bonyolultsaga
- insertek, update-ok gyakorisaga
- adatmennyiseg, tablak szama
- informatikai kornyezet
- penzugyi korlatok

NetMan

daVe Creative Commons License 2000.08.18 0 0 5
Na, így mindjárt gyorsabb! A windows fórumban tegnap este óta nem írt senki.

A helyzet az, hogy a használt program miatt csak ezek jöhetnek szóba. Legyetek szívesek kicsit bovebb véleményt mondani, és ha lehet, tényekkel, ne csak fikázzatok.

Köszi
Dave

szg Creative Commons License 2000.08.18 0 0 4
Megnézni azért meg lehet... :-)
Előzmény: zizi (3)
zizi Creative Commons License 2000.08.18 0 0 3
a MySql-t inkább ne :-)))
Előzmény: szg (2)
szg Creative Commons License 2000.08.18 0 0 2
Esetleg nézzetek meg azért olyanokat is, hogy pl.:

Oracle
Adabas D
Postgresql
Mysql

(Ezek SQL adatbázis szerverek, az első kettő pénzbe kerül, a másik kettő ingyenesen is használható.)

papugaja Creative Commons License 2000.08.18 0 0 1
Az 0racle jó drága, de nem is biztos, hogy neked ez köll.
alexandrosz Creative Commons License 2000.08.18 0 0 0
Tippem:

MS Access 0.0 :o)))

daVe Creative Commons License 2000.08.18 0 0 topiknyitó
Tisztelt fórumolvasók!

Elnézéseteket kérem, hogy ilyen technikai jellegu kérdést tettem fel a Törzsasztalon, de a dolog elég sürgos, és a technikai fórumokon semmi forgalom nincs.

Cégünknek egy létesítménygazdálkodási projekt számára kellene adatbázismotort választania, ehhez szeretném adatbáziskezelésben jártas emberek véleményét, tanácsát kérni.

Amikre gondoltunk:
- Paradox 9
- MSSQL 7.0
- MS Access

Szeretném, ha megírnátok véleményeteket, tapasztalataitokat, összehasonlítanátok a fenti rendszereket felhasználói szemszögbol, tényekkel alátámasztva, segítenétek megfogalmazni azokat a lényeges szempontokat, amelyeket egy ilyen döntésnél figyelembe kell venni. Gondolok itt olyanokra, mint pl adathozzáférés sebessége, ennek függése az adatbázis méretétol, adattárolás hatékonysága, mekkora adatmennyiségig lehet megbízhatóan, hatékonyan használni, stb.

Írjatok sokan!

Köszönettel:
Dave

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!