Keresés

Részletes keresés

btotyi Creative Commons License 2001.02.26 0 0 50
kispisti

A kernelben kapcsold be az AGPGART támogatást is. Indulás után nézd meg a logfileokban, hogy van-e AGP támogatásod. A 815-nél mindenképpen kell mivel a chip az alaplapi memóriából foglal magának. Ha olyan alaplapod van amin van +4M RAM az csak gyorsitotarkent vagy Z bufferkant funkcional. Ha 4-es X-ed van akkor az XF86Config nem jo!!!

Előzmény: Kpisti (47)
forumolvaso Creative Commons License 2001.02.26 0 0 49
kpisti:
Először próbálkozz az xf86config nevű programmal
Parancssorból indítsd el, aztán válaszolj a kérdésekre.
különösen ügyelj a videokártya típusára és adataira (RAMDAC,ClockChip) utaló kérdésekre.
(Ezeket nézd meg a videokártya leírásában)
Ezután nagyon fontos adat még a monitor frissítési frekvenciája, ezt a monitor könyvében találod. Ha begépeled a SuperProbe parancsot (legalábbis nekem 6.4-es Susén volt ilyen)
akkor elég sok mindent kiír a videokártyáról és a monitorról, ezeket tudod használni.
Ha minden oké akkor kapsz egy 640*480-as X felületet mondjuk KDE-vel.
Itt próbáld meg elindítani az XF86Setup (remélem jól írom) vagy a SAX2 programot, ezekkel menüs felületen lehet állítgatni az ikszet. A kettővel együtt csodákat lehet művelni!
A tanultabb linuxológusoktól elnézést kérek ha hülyeségeket írtam le de az elmúlt hónapokban igen sokat szenvedtem őfelségével az IKSZ-el és eme tapasztalataimat vetettem képernyőre.
[fo]
U.I. elvileg lehetséges hogy a kernelben nem jó valami de akkor kérdezd meg kezelőorvosodat ill. gyógyszerészedet mert arra már nem tudok mit lőni.
forumolvaso Creative Commons License 2001.02.26 0 0 48
Hölgyeim és Uraim:
Örömmel jelenthetem hogy ikszem tegnaptól kezdve ismeri az Ő és Ű betűket.
Ugyan végülis saját magamnak sikerült kitaktikázni a megoldást (a fontszerver konfigurációja volt hibás+ /xkb/ymbols/hu) igen sok segítséget kaptam ebben eme topictól
További linux sirámaimmal a Kezdő linuxos problémái topicot tisztelem meg
Üdvözlettel:
[fo]
Kpisti Creative Commons License 2001.02.22 0 0 47
Halihó mindenkinek, egy kis segítségre szorulok a Linux beállítása során. Aki tud kérem segítsen mert nem igazán tudok más 'fórumhoz' folyamodni. A problémám a következő - Feltelepítettem egy SuSE 7.0 -t egy Intel815-ös chip-készlettel rendelkező gépre, fel is iparkodott csak nem ismerte fel a grafikus vezérlőt és 640-es felbontásban néhány színnel indult el. Kernelt fordítottam( ver 2.4.1, remélem jól mivel követtem a mellékelt instrukciókat) és a startx után nem indult el, azt írja ki, hogy nem találja a vezérlő eszközt. Aki tud kérem segítsen.
forumolvaso Creative Commons License 2001.02.22 0 0 46
Természetesen véletlenül
[fo]
Előzmény: the_biker (45)
the_biker Creative Commons License 2001.02.21 0 0 45
f.o.

az nem ISO - 8859-2 ??? Vagy csak véletlenül írtál 8559 -et ? vagy én tudom rosszul ? :))

The Biker

forumolvaso Creative Commons License 2001.02.21 0 0 44
Ezt meggpróbálom. Na mindegy eddig a következőket próbáltam:

..../xkb/symbols/hu kijavítva, XF86Config-ba beírva az ISO 8559-2 fontok elérése,
XKBSymbols beállítva "hu"-ra és ennek ellenére
1.) Allergiás az ő,ű betűkre
2.) Nem lehet beírni az AltGr+más gomb kombinációval előállítható sdpeciális karaktereket
(például # , | , @ , & , ~ , $ , < , > , stb.)
Pedig a linuxban ezek igen fontos karakterek
Szóval eddig X-forumolvaso 99999999999 : 0
De nem adjuk fel

Üdvözlettel.
f.o.

dj Creative Commons License 2001.02.20 0 0 43
forumolvaso,

ha már annyira eleged van belőle mint nekem, akkor a fapados megoldás még mindíg létezik ( bocs a többiektől, hogy már 1000 szer leírtam ).

Van 2 db. xmodmap file (RH6.1) ami a magyar ékezeteket kezeli itt-ott. Az egyik a /usr/share/xmodmap/xmodmap.hu a másik az /usr/share/xmodmap/xmodmap.hu.old. Ezeket az xmodmap paranccsal lehet izgatni (pl. $ xmodmap /usr/share/xmodmap/xmodmap.hu). Az első az kezeli a KDE2 alkalmazásokban és a StarOffice-ban az ő és ű betűket, sajnos kword-ben csak HA LATIN1-re van állítva a KDE2, így természetéből fakadóan csak kalaposak ezek a betűk a StarOffice-ban a LATIN2 betűket is rendesen ha azokat ismeri a SO. A második eset kezeli a Neccképben az ő és ű betűket, hogy meg is jelenjenek azok mondjuk itt, mert az első eset is kezeli a képernyőn az ominózus betűket, viszont itt kérdőjelek jelennek meg helyettük ( na erre varrjon gombot valaki ) viszont a KDE és SO nem kezeli ezzel az ő és ű-t :-)) Szal ilyen egyszerű. Ha nem akarsz mindíg kiadni parancsot a váltáshoz akkor írj két pici scriptet. Pl.:
1. xm.hu néven

#!/bin/sh
xmodmap /usr/share/xmodmap/xmodmap.hu

2. xm.hu.old néven

#!/bin/sh
xmodmap /usr/share/xmodmap/xmodmap.hu.old

ha kell útvonal az xmodmap-hoz akkor írd elé (pl. /bin/xmodmap a $ which xmodmap megmutatja az útvonalat) tedd futtathatóvá őket és linkeld az asztalodra ezeket az egyik pl. hu a másik hu-old néven és csak kattintanod kell a váltáshoz rajtuk.

Üdv:
dj

Előzmény: forumolvaso (42)
forumolvaso Creative Commons License 2001.02.20 0 0 42
MA beraktam a FontPath-ba az ISO 8559-2 -es fontok elérési útját
Ezenkívül az XkbSymbols-t "us"-ról átaállítottam "hu"-ra
És a már említett ...../xkb/symbols/hu fájlt is átszerkesztettem
De az ő / ű betűk így sem akarnak megjelenni sem a KWordben sem más KDE-s programban
Kivéve egy RPMDrake nevű csomagkezelőt ahol a search promptban elfogadja az ő/ű-t
Sokra megyek vele...
Amit említém vala a dist. Mandrake 7.2 és 4.01-es X
Most mit lehet csinálni? Mert kezd elegem lenni belőle hogy még mindig W$ alól írok...
Üdv. f.o.
wolfeinstein Creative Commons License 2001.02.20 0 0 41
"az Abiword az ű,ő betü leütésére összeomlik"

Khmm. Nekem 0.7.11-4-es verzió van, és az már egyáltalán nem omlik össze (Mandrake 7.2). Egyébként ajánlom ezt a disztribet mindenkinek, akinek gondjai vannak a magyar ékezetes betűkkel, mivel a kisujjamat se mozdítottam, és mindenhol működik rendesen a magyar bill.kiosztás (legallábis én eddig nem találtam olyan programot, aminek gondja lett volna vele).

the_biker Creative Commons License 2001.02.19 0 0 40
dj
Én nem vagyok profi a dologban...
Egyébként az Abiword az ű,ő betü leütésére összeomlik .... :))
Most próbálom a kword -öt :)))
dj Creative Commons License 2001.02.19 0 0 39
the_biker

én megcsináltam a változtatásokat, de kde alkalmazásokban pl. kword nem megy a ő és az ű csak SO és Necckép alatt RH 6.1 a disztrib.
Valamit még kell csinálni, hogy működjön?

Üdv:
dj

Előzmény: the_biker (36)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.19 0 0 38
Nekem igen.

Ez van a /etc/XF86Config-ban (SuSE6.4)

Section "Pointer"
Protocol "IntelliMouse"
Device "/dev/mouse"
Buttons 5
ZAxisMapping 4 5
EndSection

És fut az imwheel...

Előzmény: Egoist (37)
Egoist Creative Commons License 2001.02.19 0 0 37
Hali mindenki!
Valakinek sikerult mar mukodesre birni Linux alatt az eger gorgojet? (ez konkretan egy Genius NetMousePro, Mdk7.0)
the_biker Creative Commons License 2001.02.18 0 0 36
Ezt most Konqueror alól írom. Itt jól műűűködik a alább leírt beállítás :) ?
the_biker Creative Commons License 2001.02.18 0 0 35
vandoren

Köszi a tippet. Remélem m?ködik :)) Úgy néz ki a igen. Vagy mégsem :)))))) ( M 7.2 )
Csak azt nem értem, hogy miért más a kép amikor írok a topicka meg ami megjelenik.
netscape 6.01 alatt. Be van állítva a "ISO 8559-2" .
Az egyéb alkalmazásokban úgy néz ki jó ! :)))))

forumolvaso Creative Commons License 2001.02.17 0 0 34
Ugyanez a probléma nekem is (Mandrake 7.2 Xfree 4.01)
Megcsináltam újraindítottam az X-et, mindent átállítottam ISO 8559-2-re és semmi!
Allergiás még mindig az ő-re és az ű-re
HELP! Itt ez a kitűnő rendszer és nem tudom használni
vandoren Creative Commons License 2001.02.14 0 0 33
hopp, kimaradtak a kódok, szóval: (AD11) és (BKSL)
a zárójelek helyett kisebb és nagyobb jel van, de ez itt nem jelenik meg, azt hiszem talán azért, mert parancsnak értelmezte.....
vandoren Creative Commons License 2001.02.14 0 0 32
Köszi, már megkaptam emilben a megoldást,
az /usr/lib/X11/xkb/symbols/hu file-ban van
hibásan kikommentezve két sor az és a
kódoknál. Azért bemásolom, hátha vkinek
hasonló gondjai voltak:
Nyisd meg egy szövegszerkesztőben a /usr/lib/X11/xkb/symbols/hu fájlt.

"A megnyitás előtt tedd írhatóvá mondjuk a "chmod o+w hu" paranccsal.

Keress egy "key " kezdetű részt, itt két-két hasonló sor van egymás
alatt, a felső kettő van hibásan kikommentezve, tedd át a megjegyzés-
jeleket az alsó kettőre.

key { [odoubleacute,Odoubleacute],
[division] };
// key { [otilde,Otilde],
// [division] };

Ez volt a hibas ő betű. A hibás ű betű kezelése hasonló, de a
"key " kezdetű részben van. Ezt is javítsd ki, hogy ilyen
legyen:

// key { [ucircumflex, Ucircumflex],
// [currency] };
key { [udoubleacute, Udoubleacute],
[currency] };

Mentsd el a fájlt, indítsd újra az X-et és működnie kellene a dolognak,
mert ez a leggyakoribb ilyen jellegű hiba.
"
A szerző nevét most nem írom ide, mert lehet, hogy nem akarja, hogy a neve publikus legyen...

Kigyo Creative Commons License 2001.02.14 0 0 31
Eszembe jutott még valami: az X fontokról szóló doksiját olvastad? Talán a 4.0.2 xft frontendjével lehetne valamit kezdeni, de most nincs otthon gépem, amin próbálgathatnám, a produktív gépeken meg nem nagyon tudok ezzel fogalkozni. Mindenesetre az xfree-nél körül kéne nézned, mintha ott láttam valna pár ígéretes dolgot.
Kígyó
Kigyo Creative Commons License 2001.02.14 0 0 30
Hát az Xtrem külön történet, a konsole jobb megoldás. Szövegszerkesztök alatt mit értesz? Staroffice, ilyesmi? Ök se a Qt-t használják, tehát megint külön heggesztrések kellenek. A kde-se mindenhol jó, pl az aktív ablak címe nem tudom mi alapján lesz ékezetes, vagy sem. És ez a 2.1béta2, a sima 2.0-t ki se mertem próbálni magyar oldalakon és doksikon.
Kígyó
vandoren Creative Commons License 2001.02.11 0 0 29
Senkinek nincs 5lete? :-(
vandoren Creative Commons License 2001.02.10 0 0 28
Az Árvíztűrő tükörfúrógép jól látszik, és a menükben is mindenütt ott van az ő és ű, de se az xterm-ben, sem bármely szövegszerkesztőben nincs benne, hiába nyomom le a klaviatúrán, nem ír be semmit.. :-(
Kigyo Creative Commons License 2001.02.10 0 0 27
A megoldás menete a övetkező:
nézd meg fenn vannak-e a laitn-2 -es fontok.
/usr/XaaR6/lib/X11/fonts/latin2 alatt.
Ha nem tedd fel őket és ha lehet szedd le a sima (latin1) fontokat. (100 vagy 75 dpi könyvtár alatt. A KDE fontbeállítás alatt pedig olyan fontot válassz ki ahol az Árvíztűrő tükörfúfógép szöveg jól látszikk.
Kigyó
Előzmény: vandoren (26)
vandoren Creative Commons License 2001.02.10 0 0 26
Hello,
Ugyanaz a gondom, ami Gatt-nak, de redhat7.0 alatt. Ehhez viszont nem volt a csomagok között XF86etup, és letölteni is csak 6.2-höz sikerült, az viszont nem akar működni. Az xf86config-ban hiába állítom át, de az XF86Configban is hiába írom át pc105 és hu -ra, nem történik semmi, a KDE (1.0) továbbra sem hozza az ő-t és ű-t, mintha nem is lennének a klaviatúrán. Van valakinek ötlete?
Gatt Creative Commons License 2001.02.09 0 0 25
hupsz hi mindenki, most mar megoldodott, XF86setup -pal siman ki lehetett valasztani.... hja hja
Előzmény: Gatt (24)
Gatt Creative Commons License 2001.02.09 0 0 24
Hi Mindenki!

Lenne egy kis problema az xemmel (suse6.3, xfree86).
Minden muxik a linuxon, egy dolgot kiveve: most raktam fel eppen (mar hasznaltam de most epp nem volt font) es x alatt nem akar bekonfigolni semmi magyar keybordot, csak az us eng. es az uk eng kiosztast tudom valtoztatni. sax es xf86config sem tudja beallitani. Esetleg nem tudja vki, mit kene irnom a xf86config -ba? Ha kell beszurom a tartalmat! PLz help igy win98on kell gepelnem azt pedig nem birom mar sokaig....!!!
ja, konzolon (x nelkul) megy az ekezet mint allat...

plz help fast again,
gatt

Vahren Creative Commons License 2000.12.18 0 0 23
Sziasztok!

Légyszi segítsetek nekem.
X-el két bajom van:

1.
Néha, ha kilépek nem lehet visszalépni, mert kiírja, hogy connect erno 111. Ezt nem mindig.
a fontpath rendben.

2. Sokszor ha X-ből kilépek kikapcsol a monitorom, mintha nem kapna jelet. Ez miért van? Digitális monitor. Bosszantó mert sok mindent konzolon szeretek csinálni.

Előre is köszi.

Vahren

Vahren Creative Commons License 2000.12.18 0 0 22
Sziasztok
SzG Creative Commons License 2000.12.04 0 0 21
Üdv!

SuSE 7.0 alatt X szerveremet 3.3.6-ról 4.0.1-re cserélve lenne valami érdemi különbség?
Hogyan lehet ezt könnyen kivitelezni? rpm stb. Van értelme?

SzG

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!