Keresés

Részletes keresés

ferkopa Creative Commons License 2000.10.13 0 0 117
Szerinted mennybe kerülne az M$ office 2000 ha csak egy
példányban adták volna ki ;))))
Előzmény: névtelen (114)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.10.13 0 0 116
: )
megnyugtattál

névtelennek én írhatnék hasonlókat. ugyanis noha a kérdésére én is tudom a helyes választ, ez a kérdés itt nem helytálló, nem releváns. legközelebb jövő héten ...

Előzmény: ferkopa (115)
ferkopa Creative Commons License 2000.10.13 0 0 115
Ok NBB, meghajtom fejem ezen érved előtt, tényleg féreértettem
varrodás szösszeneted.

Abban látom a gondot, hogy az étlagos magyar családok
jövedelme nagyon kevés. Ennek ellenére az állam az iskolákon
és a közintézményeken keresztül arra akarja kényszeríteni
a népséget, hogy a pénztárcájukhoz képest nagyon drága
sw-ket vegyenek meg. (Kíváncsi lennék, hogy milyen
sw-t adnak majd a magyar támogatnivaló családoknak az
olcsó gépekhez ?) Persze lopják. Nem hiszem, hogy
BSA, meg sw rendőrség vissza tudja riasztani ettől a népeket.
BKV ellenőr is van, mégis bliccelnek sokan.

Előzmény: nobodybuilder (113)
névtelen Creative Commons License 2000.10.13 0 0 114
Háát bazmeg..
erre nem tudok mit mondani...

_Ennél amatőrebben már tényleg nem tudom megfogalmazni.......

Fel se fogod, hogy mit akarok mondani...

Tiszelném, ha már veszed a fáradtságot, hogy válaszolsz, akkor el is olvasnád, s megpóbálnád felfogni, amit kommentálsz. Ha nem érted, nem muszáj véleményezni. Lehet kérdezni is.

Az is lehet, hogy amúgy normális vagy, csak épp a "konfliktiuskezelés" kimaradt az életedből..?

Megpróbálom, mégegyszer...

legyen nagylexikon. Pl a Révai. 150 ezer forint egy sorozat.

Vegyünk egy hasonló terjedelmű, információtartalmú könyvet. Magyarország tömegközlekedésének felmérése. Megyénként 1 kötet. Ez 100 milliárd forintba kerül. (Ez az -ára miatt- valóságban valószínű sosem készül el, de éldának jó.)

Szerinted miért ekkora az árkülönbség a kettő között?

a) Azért, mert a közlekedési dokumentumokat drágább papírra nyomják

b) Azért, mert a közlekedés politikai ügy, s a politikusok lenyúják

c) A Révai lexikon sokkal szélesebb néprétegekenk szól, a benne foglalt információk nagy része korábbról elérhető, míg egy felmérés teljesen új, rengeteg munkát igényel.

d) nem értem a kérdést

Előzmény: nobodybuilder (111)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.10.13 0 0 113
hát, banyek, veled se lehet könnyű ...

mégegyszer, szótagolva:
azért tartom üdvösnek a BSA és a szoftveres rendőrök munkáját és az erős szerzői jogi törvényeket, mert talán egy kicsit visszariasztják az embereket az olyan monopóliumok vagy gazdasági erőfölényben lévő más társaságok (szahar) szoftvereinek használatától, mint amilyenekre te próbálsz utalni ...

Előzmény: ferkopa (112)
ferkopa Creative Commons License 2000.10.13 0 0 112
Fáj az igazság mi ?
Előzmény: nobodybuilder (109)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.10.13 0 0 111
nagylexikont írtam, mint pl. a Révai, az EB vagy az Új Magyar. ez nem 3, inkább 30-150 ezer mostanság. bár lehet, hogy tévedek.

Így csak azt éred el, hogy utálni fog mindenki, mint a szart...

ez egyrészt nem hat meg különösebben.
másrészt értelmes hozzászólásokba és értelmes emberekbe nem szokásom belekötni, sőt, hajlamos vagyok egyetérteni velük, úgyhogy azt a "mindekit" vitatnám.

üdv, nbb.

Előzmény: névtelen (110)
névtelen Creative Commons License 2000.10.13 0 0 110
A lexikon, mint információs termék kerül pl 3000 forintba. Mongyuk "Magyarorszák élővilága".

Ha viszont egy ugyanilyen méretű, információt tartalazó füzetnek az a címe, hogy "Budapest tömegközeledésének felmérése" akkor az akár több milliárdba is kerül.

Szerinted miért?

"ha nem szólaltál volna meg, talán most bölcsebbnek tűnnél ...", stb...

Bocsi, de hagyd már abba a személyeskedést! Jogod van azt mondani, hogy "amit mondasz, azzal nem értek egyet", de nincs jogod azt mondani, hogy "hülye vagy, ha így gondolod". Így csak azt éred el, hogy utálni fog mindenki, mint a szart...

Előzmény: nobodybuilder (107)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.10.13 0 0 109
IMHO az ostobaságot büntetni kellene. Akkor most te is ülnél.

Ha tudnál olvasni, és meg is értenéd, hogy mit írtam, akkor már azt is tudnád, hogy köze nincs ahhoz, amit most te írtál ...

Vazzeg, ekkora balfaszt!

Előzmény: ferkopa (108)
ferkopa Creative Commons License 2000.10.13 0 0 108
Szép, szép NBB, egészen addig szép amíg nem kötelező a Te csinos,
ámde ótvaros műanyag köpenyedben járni iskolába. Te is tudod, hogy
azert adhatod az köpenyt, meg a tornazsákot a én havi jövedelmem
kétszereséért, mert lefizetted a buktatási minszetert, hogy a nemzeti és
alap és utolsósorban tantervben a te cuccosod legyen a kötelező. Persze nem nagy cucc
az a pár tíz milla, mert bőven bezuhan majd az extraprofitból, amit én a minimálbéremből
kipengetek, mert azt akarom, hogy az én aranyhajú tündér kislányom majd tudjon
nagyot ugorni a te lábbüdösítő tornacipődben. Mer`ha nem tud benne ugrani nem talál
majd munkahelyet.

Már az sem szomorít el, hogy az általad gyártott ruhaneműben csak az
általad gyártott tv-nézhetem, mert eltomítja érzelmeimet az a pálinka, amit a Te
legújabb vállalkozásod állít elő.

gazdagodj hát békességben.

Előzmény: nobodybuilder (103)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.10.13 0 0 107
jeszzus!
na jó, rendben, csak neked: képzeld el azt, hogy egy nagylexikonba invesztálok. ez is "információ típusú termék", sokszorosítása olcsó, stb ...

ha nem szólaltál volna meg, talán most bölcsebbnek tűnnél ...

-

egyébként hallottátok a múlt heti hírekben, hogy még az idén 1400 gépet fognak családok részére eladni komoly államo támogatással (gépenként kb. 85eFt, ha jól emlékszem).
úgyhogy előbb-utóbb "igazatok lesz".

persze a magam részéről még mindig csak azt tudom hozzátenni, hogy szomorú, nagyon szomorú ...

üdv, nbb

Előzmény: névtelen (105)
micu Creative Commons License 2000.10.04 0 0 106
Minden termék ára két részből áll: egy fix részből és egy darabonkénti előállítási költségből. Az előbbi többnyire a fejlesztési és marketingköltség, míg az utóbbi a gyártási költség. A szoftver ugyan egyedi ebből a szempontból mivel ez utóbbi minimális (azért van vagy 1-2 ezer forint+szállítási költség). Erre az összegre jön még rá a szállítási költség, vám, ÁFA amit szintén darabonként kell fizetni. De gyakorlatilag ha beletettél egy rakás pénzt a fejlesztésbe és a reklámba utána kaszálhatsz. Ez a jelenség erősen a monopóliumok felé mozgatja a piacot: ahhoz hogy elég nagy fejlesztési és marketingköltséget tudj beletenni a dologba sok pénz kell, de csak akkor tudsz eredményt elérni ha ezekkel nem spórolsz.
Ráadásul az oprendszerek esetén még van egy olyan hatás hogy a vevő azt az OS-t veszi amihez sok program van, a fejlesztő pedig arra fejleszt amit sok felhasználó használ.
Ez egyébként a HI-TECH gyártási technológiáknak köszönhetően más területen is hasonlóképp van, szvsz egy fogkrém, sampon, stb árában is minimális maga az előállítási költség. Ezért aztán ezeket a területeteket is mammutvállalatok uralják. Ez viszont míg fogkrém esetén nem akkora probléma, szoftverek esetén veszélyes lehet.

Üdv:Micu

Előzmény: névtelen (105)
névtelen Creative Commons License 2000.10.04 0 0 105
"Képzeljük el azt a szituációt, hogy alapítok egy varrodát. Kicsit furcsa példa, mert sw esetében szellemi termékről van szó, itt pedig nem, a sw könnyen másolható, a ruha nem, de képzeljül ez ezt."

Rég rossz a hasonlat!

Épp az a biznisz a szoftverben (ezért lett a leggazdagabb a Microsoft), mert beetette a népet, hogy a szoftver ugyanolyan materiális termék, mint bármi más.
Pedig nem. A szoftver "információ tipusú" termék.
A kettő közt a különbség "szinte cseppnyi":

* az információ sokszorosítása olcsó, értéke a darabszámmal együtt csökken
* a "hagyományos" áru gyártása drága (az ár nagy részét teszi ki), de értéke nem csökken a darabszámmal

Van vegyes is: pl: státusszimólumok. Itt az "infomáció értéket", azaz a "státusjelzőt" kell megfizetni!

A mai kereskedelmi szoftverek a gyártók (zsebének) igénye szerint ötvözték a két árucikk jellemzőit (nem csökken az ár, olcsó sokszorosítani). Na szerintem ez ami az emberek szemét böki!!!!!!

micu Creative Commons License 2000.10.04 0 0 104
Különösen akkor ha van ingyen ruha is, ami ráadásul szebb, kényelmesebb és tartósabb csak ki kell bontani a csomagolásából és nem tépőzáras hanem gombolni kell ami meglehetős szellemi erőfeszítést igényel a szegény néptől.
Előzmény: nobodybuilder (103)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.10.04 0 0 103
Képzeljük el azt a szituációt, hogy alapítok egy varrodát. Kicsit furcsa példa, mert sw esetében szellemi termékről van szó, itt pedig nem, a sw könnyen másolható, a ruha nem, de képzeljül ez ezt.

Megalapítom a Cuki Cuccok betéti társaságot, ez máris költség, tőke (pénz+apport), szlanyitás, ügyvéd, illetékek, stb. Veszek egy csomó alapanyagot, kellékeket, felbérelek egy csapatot: tervezőt, szabászokat, varrónőket, egyebeket. Ezek után fizetek adót, tb-járulékot, plusz a fizetésük sem akármennyi, ezt is meg kell finanszíroznom, amíg bevételem lesz az eladott ruhákból. Nem egyszerű és nem olcsó.

Ha most idejönne hozzám valaki, fogna egy ruhát, és megpróbálná elvinni, mondván hogy "ő szeretne lépést tartani a divattal, de o'an drága minden", és ő ezt elveszi, minimum akkora maflást kapna, hogy törjön el a nyaka. Ha a versenytárs másolná le az én tervezőm cuccait, mert neki nincs pénze a tervezőt megfizetni, akkor az is.

És ha aláírásgyűjtés indulna, hogy ne büntessék a ruhalopást, vagy legalább évi egy ruhát lehessen büntetlenül is lopni, vagy bármi hasonló, akkor a többi ruhakészítővel együtt én is felszámolnám a bizniszt, mert _megszűnne_ a jogbiztonság.

Nem tudom, hogy ez miért nem egyértelmű. Biztosan sokféleképpen el lehetne még magyarázni ugyanezt, de nem látom értelmét.

Ráadásul az "érvrendszerbe" komoly hiba csúszott: az anyagi helyzet nem kifogás, nem mentség, nem indok. Ha te az én anygai helyzetemet jónak találod és megemlíted már többedszerre itt, akkor én is megemlíthetem, hogy ismerek embereket, akik a te tudásoddal a tiedhez hasonló munkát végeznek és nem keresnek kevesebbet, mint én.

Ha pedig az anyagi helyzet érv, akkor nem értem, hogy miért nincs száz másik ugyanilyen topic, ahol mind ott tüntetnétek, hogy legyen 2 forint a kenyér és a tej és amúgy az élelmiszert támogassák (még több) adóból és ha valakinek lopni támad kedve, hát az hadd lopjon! Magyarul: kilóg a lóláb.

Előzmény: Solt (94)
micu Creative Commons License 2000.10.01 0 0 102
Én nem is a számítástechnikai kultúra terjedésére számítok, hanem a linux disztribúciók barátságosabbá válására. Pár éve még ritkaságszámba ment ha egy linuxot grafikus felülettel telepíthetsz, ma már az a ritka ha nem. Ez persze nem feltétlenül jó, szvsz az igazi megoldás ha megvan a karakteres mód is és a grafikus is. És a linux erősen kezd ebbe az irányba menni a konfiguráció tájékán is. Bár én még mindig azt vallom hogy nem a user feladata az oprendszert csesztetni, azt egyszer fel kell(ene) tenni ott ahol a gépet összerakják, majd ha a szervizes kicserél valamit (pl hangkártyát) akkor állítsa is be hozzá az OS-t.

Előzmény: Solt (100)
Solt Creative Commons License 2000.10.01 0 0 101
Ja, és bocs ha valakinek nem válaszoltam, de nem fogom minden bekezdés után visszaolvasni a topicot, hgoy tudjam, kinek melyik megjegyzésére utal, illetve leginkább kivel vitatkozik.
Ha v.kit v. v.mit kihagytam, az azért van, mert hajlamos vagyok nem magamra venni, amit nem direkt nekem címeznek.
Solt Creative Commons License 2000.10.01 0 0 100
Na álljon meg a menet.
Több éve Linuxozok, a munkahelyemen is linux szervert adminisztrálok. Szövegszerkesztésre a StarOffice-t használom.
Nem azt mondtam, hogy dobjunk össze néhány milliárdot a M$-nak (Grrrrr...). Azt írtam, hogy a számítástechnikai kultúra elterjesztése ábránd, az illegális szoftverhasználat szervilis számonkérése pedig etikátlan az általatok is felemlegetett alacsony bérszínvonal miatt. Ha a hatalom elfogadja ezt a közösen megfogalmazott tételt, akkor két lehetősége van: vagy a béreket kell növelnie, vagy annak vásárlóerejét (adócsökkentés, hozzájárulás, visszaigénylés vagy mitt'omén milyen módszerek vannak erre). A második, úgy gondolom, kevesebből kihozható, és nekem szimpatikusabb, ha célzottabban, és nagyobb megtérüléssel kecsegtető területekre megy a pénzem.
Én NEM a SW, hanem általában az informatika támogatásáról beszéltem, és ezalatt kifejezetten a HW támogatására gondoltam. (Csak a felhasználói szoftvereket tartom támogatásra érdemesnek, azt meg úgysem lehet meggátolni, hogy valaki játékokat stb. vásároljon szürkén, a támogatást használva.)
A HW-en megspórólt pénzt meg lehet szoftra (én a linuxos gépemre is szívesen vennék progikat), könyvre, netre, vagy a gyereknek túró rudira.
netizen Creative Commons License 2000.09.30 0 0 99
Furcsa számomra ez a hozzáállás hogy az állam oldjon meg mindent, támogassa mindenkinek az IT-hez férést. Az állam max annyi tehet, hogy az iskolákban erre ad lehetőséget. Én nem szeretem azt, hogyha az állam megoldása bizonyos cégek termékeihez exklúzívan kötődik, de ez így lesz mindaddig amig a közoktatás fizetésképtelen annyira hogy objektív tendereztetésre sincs pénze.
A szoftver,ásolás kérdéséről: A magyar IT ipar (?) egy az egyben a feketegazdaságból nőtt ki, a '80-as években a magyarországra bejövő computerek és szoftok 90%-a csempészárú volt, innen maradt meg ez a bocsánatos bűn feeling.

Többen gondolják azt, hogy az sw ára k*baszottul drága az előállítási költségéhez képest. Aki ezt hiszi gondoljon arra, hogy a sw előállítása akkor kezdődik, amikor valakinek kipattan az agyából 1 szikra, hogy jó lenne ezt/azt automatizálni. Te mos a kezedben tartasz 1 ezüstlemezt, de lehet hogy e mögött a tárgy mögött 20-30-100 ember 10-15 éves munkája van, 3 megbukott prototípus mire a negyedik sikerült. 1998-ig ha összejött kb 15-20 ember 1 valamicskét is bonyolultabb szoffert csinálni, pl kiadványszerkesztő, sacc/kb 60-70%-os esélye volt a kudarcnak. Most ugye jön az M$ kérdése: Nos ők 1985-92 ig szívtak valamivel, többszázan 0 bevétellel. A Dolog kb 1996-97-re stabilizálódott mind oprendszer mind irodai csomag révén, tehát kb ekkorra lett 0 szaldós a dolog. Azóta valóban igaz, hogy kevesebbet költenek látszólag, mint amennyit kaszíroznak, de ez csak részben igaz. Többen mondják, hogy az MS szoftok drágák, de ne felejtsétek, hogy a nem-ms kereskedelmi szoftok még drágábbak. Én mindazonáltal azt hiszem, hogy a megoldás nem az, hogy lopjuk a szoftvert, hanem az, hogy amire valóban nincs szükségünk azt nem vesszük meg. Tessetek túllépni a barbibaba effektuson. Ha pedig az MS nem fogja tudni eladni a cuccost, akkor elgondolkozik, amig csak azt látja hogy lopják, azt gondolja hogy ez azért van mert 1ezek a fazonok civilizálatlanok' ideje móresre tanítani a BSA-val, börtönnel, stb...
Mindazon által a szoftver az termék és ha nem ingyenes, akko az árát meg kell fizetni. Ha nem tesszük, akkor a gyártók nyomására olyan kibaszott ostoba törvények keletkeznek, mint az USA-ban a Milennium DIgital Copyright Act, vagy nálunk a telefonos üzenetrögzítők után kivetett sarc. GyK: Mindkettő abból indul ki, hogy a végfelhasználó 1 csibész gazember, tehát lop, csal, hazudik és igy explicit sarcolással kell behajtani rajta a termék árát... Ez pedig nagyon gyorsan a meglévő szólásszabadság végéhez vezet+ahhoz, hogy nem az fogja megkapni a sw-e után a bevételt aki fáradságos munkával létrehozta, hanem a gittegyletet alkozó kurátortagok.

micu többször leírta: Ha kereskedelmire nem telik, használj szabad szoftvert. Nem rosszabb mint a kereskedelmi, csak kicsit más, több tudás kell hozzá. Az önképzés tudtommal még nem kerül semmibe, mert a szabad szoftver mellé megkapod annak dokumentációját is, ingyen. Az ilyen szoftver ráadásul a te igényeid szerint (is) változik, mert pontosan neked írják.

bastyaelvtars Creative Commons License 2000.09.30 0 0 98
micu:
"aranyos ez a gyermeki naivitás ;-)"

Biztos voltam benne, hogy ez lesz az első reakció (nem vagyok azért annyira naiv :))

A baj az, hogy ezen nem mosolyogni kéne, hanem sírni. Mármint a te reakciódon, ami sajnos az ország nagy részére jellemző. Mert sajnos nem én vagyok naiv, hanem ti éltek megtévesztésben. Nézzetek szét a világban! Mi történik? Dánia leszavazta az eurót. Prágában felkel a nép az IMF ellen. Európa tüntet a benzinárak ellen. A magyarok meg mit csinálnak? Pofáznak ehhez hasonló fórumokon, meg a kocsmákban, de a tetteknek még csak a gondolatáig sem jutnak el. Ha pedig valaki véletlenül veszi a bátorságot, és azt mondja, hogy tenni kéne valamit, egyből leugatja: "Ó hát mit tehetnénk mi? Hiszen az EU, meg a politika, meg a gazdasági érdekek, meg a maffia, meg minden! Ők az erősek, mi meg kicsik vagyunk. Miért tegyünk bármit is, úgy is leszavazzák, eltusolják, megbuktatják, ők az erősek."

Tudjátok, ha így gondolkodtak volna, akkor az amerikaiak, az angolok, a franciák meg egyik mai nagy nemzet sem vitte volna soha semmire, mint mi. Az a különbség, hogy más népek tisztában vannak a lehetőségeikkel, és élnek is vele, mi meg job esetben csak tisztában vagyunk, de nem élünk.

Ott volt pl. az a nevetséges pedagógussztrájk pár éve. Mi volt az? A pedagógusok a téli szünet előtti egyetlen napon (amikor már amúgy sincs semmi jelentősége) sztrájkoltak egy jót. Ugyanezekben a napokban mit csináltak a francia pedagógusok? Felborogatták a muszokat Párizs utcáin.

Vagy itt a benzináremelés. Egész Európában tüntetések, blokádok, nálunk meg: kuss van. Be vagyunk szarva, meg vagyunk félemlítve, meg vagyunk tévesztve (hogy hiába csinálunk bármit is, úgy sem lesz semmi eredménye).

Egyébként azt hiszem, az előző hozzászólásomban minden potenciális ellenérvre előre választ adtam, úgy hogy egy lekezelő "lenaivozás" helyet nyugodtan lehet arra is válaszolni.

Előzmény: micu (96)
micu Creative Commons License 2000.09.30 0 0 97
"Ha a cégnél te is Micros~1-ot használsz, akkor hogy várod el egy képzetlen felhasználótól, hogy a munkahelyén -- ahol a többi szerencsétlennel való zökkenőmentes(ebb) információ-cseréhez még annyi lehetősége sincs, mint neked -- ne azt használja?"
Miért ne lehetne zökkenőmentesen információt cserélni a linux és a W$ között ? Linuxszal simán fel tudsz jelentkezni az NT szerverre, sőt te is nyújthatsz ilyen szolgáltatást (samba rulez), a StarOffice elég normálisan olvassa a W$-os doksikat (én is azt használom pedig az ügyfeleim egy része M$Word-öt használ). És légy erős, mindezt linux alatt. A 9x csak játszani van fenn, azt is csak olyan játékokra amik végképp nem futnak wine alatt.
Őszintén szólva én egy szálat nem örülnék annak, ha állam bácsi az én általam befizetett adót M$-os cuccok vásárlásának támogatására költené. Ha valakinek kell az M$ sz*r, akkor vegye meg annyiért amennyiért ők eladják neki, és ez vonatkozik a többi gyártóra is. Ha meg valakinek nincs annyi pénze hogy ezeket megvegye, akkor vegye a fáradságot magának és tanulja meg a nyílt forráskódú cuccok használatát, vagy használjon írógépet. Ha tudod használni az M$ Office-t és nem vagy teljesen hülye, akkor kb félóra gyakorlás után a StarOffice is menni fog. És egy átlagos hardveren otthonra a linux telepítése sem bonyolultabb mint a windows-é (odahaza általában nem telepítesz tűzfalat, levelezőlistát, fileszervert, nameservert stb ami picit bonyolultabb dolog a linux telepítésénél - de ami W$ alatt sem annyira triviális hogy Jucika is megtehetné).

Előzmény: Solt (89)
micu Creative Commons License 2000.09.30 0 0 96
"Van ugyanis egy törvényhozásunk, amibe az MS-nek (elvileg) nincs beleszólása."
Aranyos ez a gyermeki naivitás ;-)
Előzmény: bastyaelvtars (95)
bastyaelvtars Creative Commons License 2000.09.30 0 0 95
Szerintem így nem fogtok megoldást találni, mert nem jó helyen keresitek.

Arról van szó, hogy ha ma Magyarországon az emberek komolyan vennék, hogy a szoftverlopás bűn, akkor a gazdaság néhány év alatt összeomlana, és balkáni szintre süllyedne. A jelenlegi fizetések mellett ugyanis alig akadna olyan fiatal, aki megengedhetné magának, hogy otthon, kalózpéldányokon tanulja meg a különféle szoftverek használatát, és akkor később sem tudna olyan cégeknél elhelyezkedni, ahol egy Word ismeret a minimum. Képzeljétek el, hogy pl. egy mezei cég sem kapna olyan titkárnőt, aki számítógépen képes megírni egy levelet. Mi lenne? Visszatérnénk az írógéphez? Vagy a cégek vállalnák, hogy betanítják a gyakorlatilag teljesen analfabéta munkaerőt? Netán kifizetnének egy nagyságrenddel nagyobb összeget egy olyan titkárnőnek, aki már látott életében számítógépet?

Igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy az állami támogatás gyakorlatilag csak elvonást jelentene máshonnan, ez nem megoldás.

Természetesen az is igaz, hogy a mi szegénységünk a mi egyéni szocproblémánk, a termék gyártójának ehhez semmi köze. Viszont ahhoz sincs semmi köze, hogy hogyan szankcionáljuk mi magunk az illegális szoftverhasználatot. Ez ugyanis a mi szabadságunk, és ez az, amivel élhetünk.

Van ugyanis egy törvényhozásunk, amibe az MS-nek (elvileg) nincs beleszólása. És ez a törvényhozás (ha tényleg a miénk) miért ne mondhatná azt, hogy a szoftverlopás igenis bűn, a büntetési tétele pedig pl. 3000 forint? Ja, hogy mit szól majd az EU? Akkor előbb kérjük szépen az európai átlagbért. Meg majd embargó alá helyeznek minket? Kit? MINKET? Hiszen az országban működő vállalatok 90%-ka nyugati tulajdon! Saját magukat helyeznék embargó alá! Hogy akkor majd kivonul innen a tőke? Milyen tőke? A megvásárolt ingatlanok, benzinkutak, TV stúdiók, plázák, üzletek? Talán magukkal viszik?? Észre kéne már venni, hogy ebben az országban nekünk nincs semmi más tulajdonunk, csak a saját munkaerőnk, ezt tudjuk csak megvédeni. És egyelőre ehhez még formálisan jogunk is van.

Szóval szerintem írd át a petíciót, és csak annyit követelj, hogy a büntetési tétel legyen jelképes. Akkor csatlakozom.

Az MS meg ne írjon olyan szoftvert, amit pillanatok alatt feltörnek. Védje meg rendesen, ha akkora értéknek tartja, hogy százezreket kér érte. Ha valaki 10 millós értékeket tart a lakásában, akkor ne a lábtörlő alatt tatrsa a kulcsot. Egyébként tudtommal a lopás és a betöréses lopás büntetési tétele is teljesen más.

Solt Creative Commons License 2000.09.30 0 0 94
"szerintem nincs enyhítő körülmény."

Sajnálom, hogy így látod, de örülök, hogy végre csak gondolod, nem kinyilatkozod. Kívánom, hogy ne azért változtatsd majd meg ezt a véleményed, mert átéled a mások számára oly' keserűen valóságos nélkülözést, hanem azért, mert képessé válsz előítélet nélkül elfogadni annak létét és megkerülhetetlen következményeit.

"a többire: én elhiszem az egyszeri felhasználó problémáit,..."

... de leszarod? ("nincs enyhítő körülmény")

"mondom mégegyszer: két gazdaság közül az fejlődik jobban ceteris paribus, amelyikben kisebb mértékű és kevesebb területen van jelen az állami beavatkozás."

Na és? Én legalábbis nem akarom, hogy a gazdaság ész nélkül fejlődjön. Számomra ennél sokkal fontosabb a csak az állam által, beavatkozással szerzett pénzekből megteremthető szociális biztonság (ne hajítsák a szemetesbe a munkanélküli családok újszülött gyermekeit), a jogbiztonság (a rendőrök, ügyészek, bírák fizetést és ne szponzorációt kapjanak), a kultúra ....

"Nem szenvedhetem a hülyeséget, ez van. ... A gerinces, egyenes emberek egyébként becsülik ezt bennem, úgy vettem észre."

Ha van, amitől én is plafonra mászok, az a hülyeség, de eszembe nem jutna ezt a cimkét néhány ide írt mondat alapján, ennyire sértően osztogatni. Én is becsülöm azt, hogy fontosnak tartod az értelmes gondolatokat, a sokoldalúságot, de amikor végigolvasom, milyen ártatlan szituációkból tudsz oda-vissza fikázós gyűlölködést kicsiholni, akkor mindig úgy elgondolkozok. Elgondolkozok azon, mennyin múlott, hogy a hozzám legközelebb álló t.asztalos ismerősöm lettél és nem egy engem is mélységesen megbántó, arrogáns nick...

nobodybuilder Creative Commons License 2000.09.29 0 0 93
na még egy öt perc:
szerintem nincs enyhítő körülmény. minden szoftvercég befektet, fejleszt, költségei vannak, az eredmény pedig a cég tulajdona. természetesen a cég dönti el, hogy ezt hogyan, milyen feltételekkel licenszeli. tudunk példákat sorolni a két végletről: pl. a redhat és a m$. én azt mondom, hogy ha egy licensz nem tetszik vagy nem engedhetem meg magamnak, akkor keresek helyettesítő terméket. a szoftverpiac eléggé pörgős ...

az, hogy te eddig outlookos levelet kaptál tőlem, egy véletlen. használok még pine-t, mutt-ot, VAX-VMS mailt, netscape-et, webes mailereket rendszeresen ésatöbbit alkalmanként. az ótlúk messze a legszarabb mind között, csak azért tértem át a laptopomon erre (csak vindóz alatt és csak netscape helyett), mert ez le tud egy menetben szedni több mailboxot is. amúgy a legjobb megoldás erre a fetchmail+mutt, miért ne ezt tanulnák a gyerekeim is?

a többire: én elhiszem az egyszeri felhasználó problémáit, de nem ez mozgatott, amikor ide beírtam. hanem az, hogy láttam a nullásban egy agyament tervet, valaki boldog öntudatlanságban elém tárta, hogy hogyan matathatna még jobban a zsebemben, és még azt várta, hogy csatlakozzam is. hát vazze!

mondom mégegyszer: két gazdaság közül az fejlődik jobban ceteris paribus, amelyikben kisebb mértékű és kevesebb területen van jelen az állami beavatkozás. minden ilyen program káros, még ha jó szándék is áll mögötte.
gazdaságpolitika "űzésére" persze minden állam igényt tart, de csak a minimalista gazdpol jó. szerintem.
nbb.véresszájú

Előzmény: Solt (89)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.09.29 0 0 92
Bocs, most csak nyúlfarknyi, mert rohanok: gondolatébresztőnek egy adat (nem friss, de nem sokat változhatott azóta ...) ma magyarországon minden 100 megtermelt forintból 63-at az állam elvon és azt sajátos, politikai céljai szerint osztja el újra. Ezt hívjuk redisztribúciónak, ugyebár.
Tovább nem fűzném.

Solt, kösz, hogy védeni próbálsz, de asszem nem szorulok rá. Tudod, ez egy olyan hibám, amit én nem is tartok olyan nagy hibának, legalábbis nincs bennem olyan kívánalom, hogy jó volna változtatni rajta, mint más hibáknál. Nem szenvedhetem a hülyeséget, ez van.
Sajnálom, hogy ez nem megy át igazán írásban, higyjétek el, élőben ennél rosszabb vagyok hasonló szituban. A gerinces, egyenes emberek egyébként becsülik ezt bennem, úgy vettem észre.

Jövő héten majd próbálok hosszabban is reagálni. Már persze csak azoknak, akik nincsenek ignore-ban : )

Solt Creative Commons License 2000.09.29 0 0 91
"...majd arra költöm amire akarom, nem arra amit éppen ők akarnak támogatni."

Ezzel vitatkoznék.
A mindenkori kormányak igenis feladata, hogy kijelölje, mely területek fejlesztésével látja biztosítani az ország gazdasági növekedését.
Természetesen én is túlzottnak tartom a fizetendő adót, de ha odefennt úgy találnák, hogy (az adók mérséklésén túl:-)) a számítástechnikai kultúra elterjesztése van olyan fontos, hogy bármilyen értelmes formában támogassa, azzal egyetértenék. (Mondjuk nálam két év múlv akkor sem lennének jók egy X-re, de ez már nemcsak off-topic, de off-fórum is...)

Előzmény: enginer (87)
névtelen Creative Commons License 2000.09.29 0 0 90
Herold: pont eztet írtam én is, csak kicsit finomabban..

nobodybuilder:
esetleg érdemben valamit, ha szólnál ... ?

Bocsi, de ezek után:

"hát sajnos ez úgy igaz, ahogy leírtam. és ezen nincs mit vitázni imho."

"Jézusom, te tényleg ilyen hülye vagy, vagy színezed magad?"

"/ignore"

Kicsit "érdekes" ez a beszólásod. Másnak kötelező értelmest írni, hogy te fikázhasd????
Bírsz tükörbe nézni?
Sok emberrel kerültem "ellenvéleménybe", de még a politikán is, de ilyen ellentmodást nem tűrő, arrogáns stílussal nem találkoztam.
Rossz napod volt?

Solt Creative Commons License 2000.09.29 0 0 89
Nbb, nem válaszoltál a kérdésemre. Szerinted van helye enyhítő körülménynek?

Az OEM otthoni használatáról: Nem minden munkáltató engedheti meg magának, vagy érzi szükségesnek, hogy az összes alkalmazottja elé rakjon egy PCt, főleg nem jogtiszta szoftverekkel. Biztos vagyok benne, hogy a(z ex)céged sem ilyen, a legtöbb helyen ott is az OEM-től egészen eltérő licensz-szerződési konstrukciókkal kerültek a szoftok. Egyébként abban sem vagyok biztos, hogy a nem létező gyereked jogtisztán használhatná a szoftot. (Hacsak nem veled egy helyen dolgozna ő is, így jogosulttá válva annak használatára.)

"mellesleg, ha valaki attól érzi, hogy halad a korral, hogy vördöt meg kinéző gyorsvonatot használ, akkor az leírhatatlanul hülye."

Az ilyen mondatok miatt kerülsz állandóan konfliktusba a téged nem ismerő t.asztalosokkal. Azzal nem tudod elismertetni magad, hogy másokat fikázol, ignore-ba teszel stb. Van neked elég ismereted, érzéked a témához, hogy az alapján értékeljenek. Attól, hogy te is idióta auto-elválasztós Outlokkal írod a leveleid, tisztában vagyok vele, hogy nem csak haladsza korral, de a magad területén előtte is jársz.

"nekem is ugat már három hete a winzip, hogy vagy regisztráljak vagy format c:!"

Látod, pedig neked igazán lenne pénzed regisztrálni azt, ha kényelmesnek találod a használatát, illetve megvan a tudásod hozzá, hogy egy free parancssoron (un)zip-et használj.
Ha a cégnél te is Micros~1-ot használsz, akkor hogy várod el egy képzetlen felhasználótól, hogy a munkahelyén -- ahol a többi szerencsétlennel való zökkenőmentes(ebb) információ-cseréhez még annyi lehetősége sincs, mint neked -- ne azt használja? Vagy úgy gondolod, hogy a munkahelyén nyüstölje csak a vördöt, otthonra meg tanulja ki a Linux/StarOffice párost, és okítsa ki az iskolában Wordöt tanuló gyermekét is annak használatára?

"Bár ez szerintem józan ésszel is felérhető."

Ez megint egy ilyen csiki-csuki fikázás. Sokan megértik, amit írsz, de az, hogy az ettől eltérő vélemény lehetőségét kizárva csak a meghajlás és hülyének deklaráltatás lehetőségét hagyod meg, nem méltó hozzád. Azok a téged nem ismerők, akik amúgy vitatkoznának az érveiddel, erre vagy bepipulnak, vagy hagyják az egészet a faszba. Nem feltétlenül bennük van a hiba.

Én például -- lehet, hogy nem elég józan az eszem -- nem tudom hirtelen eldönteni, hogy hasznos lenne-e a közpénzekből támogatni, vagy adókról lemondva elősegíteni az otthoni számítógép- és internethasználat elterjedését. Lehet, hogy rám vetítve lenne 2-3 ezer Ft a kiadás, de sokszor előfordult már, hogy lazán megadtam volna ennyit azért, hogy a munkám során ne kelljen állandóan a fogadó fél elmaradottsága miatt valami kőkorszaki módszerrel pepecselnem.

Előzmény: nobodybuilder (81)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.09.29 0 0 88
esetleg érdemben valamit, ha szólnál ... ?
megnyugtat, hogy vannak azért józan ésszel élő műszaki emberek is, mint enginer. (bár jobban tenné, ha vigyázna, ha itt valaki nem ért egyet az urakkal, hamar ráragasztják az "arrogáns" címkét)
Előzmény: Herold (86)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!