lényegében minden modern szimmetrikus kulcsos alrogitmus alkalmas. az egyetlen szempont a sebesség, attól függően, hogy milyen processzor áll rendelkezésre, és mekkora a sávszélesség.
példának okáért itt egy részlet az AES wikipedia oldaláról:
On a Pentium Pro, AES encryption requires 18 clock cycles / byte, equivalent to a throughput of about 11 MiB/s for a 200 MHz processor. On a Pentium M 1.7 GHz throughput is about 60 MiB/s.
60MB/s alkalmas akár 10-15 csatorna párhuzamos titkosítására.
Ha tud valaki olyan olyan kriptográfiai algoritmus(oka)t, melyek alkalmasak multimédia adatfolyamok titkosítására, az mondja el legyen szíves! Fontos lenne!
Tisztelt „akoel1”
Kérésére az alábbi magyar nyelvu irodalmakat tudnám hirtelenjénben ajánlani:
(1) Ködmön József: Kriptográfia: Az informatikai biztonság alapjai; a PGP kriptorendszer használata; Computerbooks, 1999; 2990 Ft. (tel.: 375-15-64)
(2) Nemetz Tibor, Vajda István: Algoritmusos adatvédelem. Akadémia kiadó, 1991. OMIKK törzsszám: 0032544 vagy 0389-822 (A könyv már nem kapható!)
(3) Esetleg még néhány (általam nem ismert) BME-s jegyzet.
Sajnos a magyar nyelvu irodalom nagyon szegényes. Ez a téma muvelésének privilégiuma majdnem kizárólagosan a titkosszolgálatoké vagy az ahhoz közel álló szervezeteké volt. A WEB-en számos amerikai egyetem hirdetménye, kurzus tartalma, stb. megtalálható. Egy böngészovel keressen rá a „cryptology” vagy a "cryptography" kulcsszóra. Meglátja milyen sokat fog találni. Ha ugyanezt teszi az „www.amazon.com”-on, akkor ott is sok könyv azonosítható. Köztük legalább négy-öt „Introduction to Cryptology ...” címu és tartalmú. Azonban vigyázzon a matematikai megközelítés hangsúlyozásával (a „mathematical cryptography”-val). Azt a téma muveloi sok esetben pejoratívan értelmezik. Ugyanis számos matematikai indíttatású megközelítést problémásnak tartanak (lásd: http://www.io.com/~ritter/glossary.htm).
Üdvözlettel: the CAT
Persze lehet, hogy nem ebben a topikban van a helye, de nem találtam jobbat. Azt gondolom, hogy nem csak engem érdekel a téma. Szeretném megismerni a modern kriptográfiai módszereket, a matematikájával együtt. Szóval ha van valaki aki tudna ebben segíteni... (Igazából magyarázatokra lenne szükségem és nem angol nyelvu vebhelyekre)