Keresés

Részletes keresés

akoel1 Creative Commons License 2000.07.02 0 0 21
OK. Tikva B-Sh, akkor jöhet a válasz
alomhajos Creative Commons License 2000.07.02 0 0 20
Sziasztok!

Bocsi, én vittem félre a topicot egy félreérthető megjegyzéssel, amelynek nem sok köze van a vatikán létrejöttéhez.

Örülnék, ha innentől az eredeti témát folytatnátok, Tikva úgy érzem épp erről akartál írni valamit vagy nem?

Sziasztok, :o)
áh.

kanka Creative Commons License 2000.07.02 0 0 19
Csatlakozom Tikvahoz, a Qumrani tekercseknek valoban semmi koze a vatikani hatalomhoz, raadasul i.sz. 60akarhanyban a zelota-felkeles alkalmaval eltuntek a fold szinerol, csak a tekercseik aradtak rank, amelyeket elrejtettek a barlangokban.
Udv
kanka
Előzmény: Tikva B-Sh. (18)
Tikva B-Sh. Creative Commons License 2000.07.02 0 0 18
Eppen most olvastam csak a Topikodat, es mar majdnem nekilendültem a Vallastörtenelmi alakulasrol irni, hogy miert hogy es kialtal alakult a Vatikan, de aztan most latom hogy a Qumran-Tekercs, meg leplek stb-röl van szo! (Aminek valojaban semmi köze a vatikanhoz, hizsen az Ezsaias Profeta altal modottak vannak rajta...

Tehat en ertettem felre azt amit az elejeben irtal Topic temanak? " Arra volnék kiváncsi, hogy J halála után milyen körülmények között jött létre a Vatikán.
Hogyan volt lehetséges, hogy rendkívul rövid ido alatt vezeto hatalommá notte ki magát?"

Tikva

Előzmény: akoel1 (17)
akoel1 Creative Commons License 2000.07.02 0 0 17
Valami azért mégis csak elkezdodött, mivel a Holt-tengeri tekercseket már átadták független tudósoknak tanulmányozásra, igaz vagy ötven év késéssel, és a torinói leplet is fuggetlen kutatóintézetek vizsgálták.
alomhajos Creative Commons License 2000.07.01 0 0 16
Elolvastam újra, igen, valóban félreérthető, bocsi.
Előzmény: alomhajos (15)
alomhajos Creative Commons License 2000.07.01 0 0 15
Kedves Freefree!

Valamit nagyon félreérthettél, mert engem nem érdekel a vatikán sznnyese vagy titkos ügyletei, hanem a titkosan örzőtt ősrégi iratok, apokrifek, könyvek stb. Ezeket kéne végre feltárni és lefordítani.

Szia,
áh

Előzmény: freefree (9)
freefree Creative Commons License 2000.06.30 0 0 14
Ne sohajtozz, Oregem. Mi van?
Előzmény: kanka (13)
kanka Creative Commons License 2000.06.30 0 0 13
[sóhaj]
Előzmény: freefree (12)
freefree Creative Commons License 2000.06.30 0 0 12
(Tudom, hogy Bulgakovnal nem 'konyv' szerepel a szovegben.)
ff
Előzmény: kanka (10)
freefree Creative Commons License 2000.06.30 0 0 11
Szia!
"az esszeru hatar a maganembernel meghuzhato, foleg, ha meg el az illeto"
Miert? O is lehet romlott, korrupt es minden rossz, amivel szervezeteket szoktunk - sokszor joggal - vadolni. Meg hat a 'szervezet', mint entitas nem tud bunoket elkovetni, ott is mindig emberek kovetik el.

"A kormanyoktol + egyhazaktol ne vardd el, hogy 50 evnel fiatalabb titkokat elarulnak."
Hogy oszinte legyek, en nem is nagyon varom el senkitol es semmitol. A nyilvanos szereplesek, meg sokszor a megtorteno dolgok ugyanannyit elarulnak. Miert, talalnank valamit pl. egy kornyezetszennyezo multinacionalis vallalat levelezeseben, amit nem latunk a mukodeseben?

"Az elegetett konyveket meg hiaba varjuk vissza."
Erre meg: mit is irt Bulgakov? :)
ff

Előzmény: kanka (10)
kanka Creative Commons License 2000.06.30 0 0 10
Szia freefree!

Ha jool veszem eszre nem nagyon teccett neked alomhajos mondata :-)
Amugy egyetertek veled, azzal a kulonbseggel, hogy az esszeru hatar a maganembernel meghuzhato, foleg, ha meg el az illeto.
A kormanyoktol + egyhazaktol ne vardd el, hogy 50 evnel fiatalabb titkokat elarulnak.
Az elegetett konyveket meg hiaba varjuk vissza.

Udv
kanka

Előzmény: freefree (9)
freefree Creative Commons License 2000.06.30 0 0 9
T. alomhajos!

"Egyébként meg, ha már úgyis a vatikánról van szó, eljött az ideje annak, hogy a könyvtáraikban őrzött összes titkos iratot és ősrégi könyvet nyilvánosságra hozzanak. Nemsokára ennek is meg kell történnie."

Es remelem ennek a napnak a fenyet a sajat dokumentumaik maradektalan nyilvanossagra hozatalaval megtiszteli a Fold osszes
- kormanya,
- egyhazi hierarchiaja,
- gazdasagi vallalkozasa,
- egyesulete,
- maganembere (ha barkit kihagytam volna aki ezen a golyobison van, akkor az ertelemszeruen beleertendo), hisz nyilvan igy illo es tisztesseges.

Nekem ossze vannak keszitve az anyagaim, leveleim. Szerintem kezdjetek el ti is mind a rendrakast a fiokokban.
ff

Előzmény: alomhajos (5)
alomhajos Creative Commons License 2000.06.29 0 0 8
Ja tényleg, igazad van, valóban féltestvéreket akartam írni, akiknek József és Mária voltak a vér szerinti szüleik.
Előzmény: Vánszorgó (7)
Vánszorgó Creative Commons License 2000.06.29 0 0 7
Jaj, gyerekek.
Jézusnak testvérei?
Maximum féltestvérei lehettek, hiszen József csak nevelőapa lehetett (vagy különben hol marad a szeplőtelen fogantatás?)
És egyáltalán....
kanka Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6
Kedves akoel1,

Okok, vilagos. Sajna nem ertek hozza, egyszerusen szinte semmit nem tudok rola, csak elgondolasaim vannak.
Szerintem az egesz kitalalt tortenet, Simon, mint olyan nem letezett. Legalabbis sosem volt Peter, mindez csak es kizarlag azert kellett, hogy olvsatlan szegeny embereknek lehessen bizonyitani a papok hatalmat. Pal kicsit hatterbe is szorult :))
Persze ez lehet, hogy nem igaz, az meg biztos, hogy nem valaszoltam a kerdesedre :-)
Ja igen... amugy ez az egesz apostolosdi egy csaladi vallalkozas volt alapvetoen, tobb rokona is benne volt J. -nak ugy tudom.

Udv
kanka

Előzmény: akoel1 (2)
alomhajos Creative Commons License 2000.06.26 0 0 5
Szia Akoel1!

Nagyon érdekes mindaz amiket írtál. Igen, én is valószínűnek tartom, hogy Jézusnak voltak édestestvérei, azaz Józsefnak és Máriának saját gyermekei, hisz egészséges emberek voltak akik a zsidó vallás törvényei szerint éltek.
Amúgy meg én mindig furcsának találtam ezt a átadott hatalom-izét, amelyet a keresztény vallások hirdetnek. Az lehet, hogy az apostolok ezt megkapták, hisz cselekedeteik, gyógyításaik is ezt tükrözik persze, ha feltételezem, hogy a róluk leírt történetek nagyrésze igaz. (Mert például Safira történetét a Bibliából közönséges hamisításnak tartom.)
A másik dolog meg az, hogyha józan paraszti ésszel végignézem az egyházak kétezer éves történelmét egészen a mai napig, hatalmas ellentmondásokat látok Jézus szavai, cselekedetei valamint az egyházak cselekedetei között. Egyszerűen az a hatalom amely oly híven sugárzik Jézusból, nem tükröződik vissza a vallásokból. Persze minden keresztény vallásban vannak szépszámmal olyan emberek akiknek a lelkébe hatoltak Jézus szavai, de szerintem ez inkább azért van mert megértették a tanításait, nem pedig attól, hogy kézzel átadtak volna nekik bármilyen hatalmat is.

Egyébként meg, ha már úgyis a vatikánról van szó, eljött az ideje annak, hogy a könyvtáraikban őrzött összes titkos iratot és ősrégi könyvet nyilvánosságra hozzanak. Nemsokára ennek is meg kell történnie.

Szia,
áh.

Előzmény: akoel1 (4)
akoel1 Creative Commons License 2000.06.25 0 0 4
Kedves álomhajós

Szóval, úgy néz ki a dolog, hogy Jézusnak volt egy öccse, Jakab (valójában több fiú és lány testvére is volt, de ez most nem érdekes)
Amikor elkezdett J lába alatt égni a talaj, akkor hatalmát, jakabra hagyta. (Ugyanis egy zsidó szekta vezetöje volt, mely célja egy független önkormányzat, de most ez sem érdekes)
A Vatikán hatalma pedig J-ig visszamenö jogfolytonosságon alapul:
Vagyis, hogy J hatalmát Péterre (Szent) hagyta, aki láthatta J keresztre feszítését, ami egy egyszeri és megismételhetetlen élmény volt, senki nem részesülhet benne többé.
Namármost a Pápa Szent Péter örököse.

Pont most, hogy pontosítás kedvéért utánnaolvastam, megtaláltam, hogy ki csinálta meg az Egyház-at. És azt hiszem ezzel már válaszoltam is a saját magam kérdésére. Azért megosztom, ha érdekel:
Ez 325 május 20-n történt a Törökországi Nicea-ban.
Ez volt az elsö zsinat, amit az akkori Római császár Konstantin hivott össze, hogy elmondja a világból összehívott, magukat kereszténynek nevezö, alapvetö hitbeli kükönbségeken civakodó csoportok vezetöinek a szabályokat.
Azért volt ö az egyedüli császár akkoriban, mert a másikat, Luciniust gyorsan megölette, miután ráfogta, hogy megszegte azt az egyezséget, hogy mostmár béken hagyják a birodalomban müködö egyistenhiteseket.
Igy kivívta a Krisztus-kultusz teljes támogatottságát.
Valójában ez egy nagyszerü stratégiai lépes volt a rend fenntartását veszélyeztetö, tulságosan sok vallás megszüntetésére, a zsinat pedig még tovább szükitette a kört, a kölönbözö keresztény frakciók kibékitésével.
Na, ö fektette törvénybe, hogy J Isten volt (habár ezt Pál (a fordulós) találta ki), amit elég viccesen egy egyszerü szavazással döntöttek el ugyanezen zsinaton.
Viszont nem az ö nevéhez füzödik egy a 8. sz.-ban készített és állítolag az ö parancsát tartalmazó dokumentum, ami megalapozta a római egyház azon jogát, hogy világi kérdésekben is tejhatalma legyen. (Mert állítólag Szent Péter, J jogutódja átadta ezt a hatalmat Róma püspökének)
(Hozzá kell tenni, hogy Konstantin a halálos ágyáig a Sol Invictus vallás hívöje és föpapja volt.)

Azt azonban még mindig nem tudom, hogy Konstantin hozta volna-e létre a Vatikánt, de nagyon valószínü.

alomhajos Creative Commons License 2000.06.24 0 0 3
Kedves Akoel1!

Mi az a Jakabi vonal, mi a lényege, tanítása? (bocs a láma kérdésért)

Üdv,
áh.

Előzmény: akoel1 (2)
akoel1 Creative Commons License 2000.06.24 0 0 2
Kedves kanka

Bocs, hogy nem voltam viágos.
Szóval a kérdés az az, hogy Jézus halála után miért éppen az a vonal gyozedelmeskedett amelyik Szent Péter örökösének vallotta magát és miér nem a Jakabi. Kik segítették hatalomra, és miért (miért pont oket)?
Ki ajándékozta és kinek a Vatikánt?

Vagyis pont a fuggöny legördülése érdekelne :)

kanka Creative Commons License 2000.06.23 0 0 1
Szio!

Engem most meg fognak kovezni :-)
Mindenfele keresztenyuldozesek ellenere peldasan megfertek egymas mellett a vallasok, az uldozesek okairol olvashatsz a Tortenelem... topicban is.
A sok "vallas" kozott volt egyistenhit: Szerapisz kultusza Egyiptomban, melyet kesobb egyesitettek a kereszteny egyhazzal, Szerapisznak sok helyen volt tempoma, pl. Romaban is. Sok kis "szekta" is volt egymastol elkulonulten, melyek egyistenhitet vallottak, ezeket mar csak ossze kellett fogni. A legvegso lokest vegul az a felismeres adta, hogy ez az istenhit fuggetlenitheto a nemzeti hovatartozastol (miutan lerazta magarol a zsido jelzot), es allamvallasa tettek.
Es a fuggony legordult :-), a Fold megallt es elkezdett mozogni a Nap a Fold korul :-)

Udv
kanka

Előzmény: akoel1 (-)
vigor Creative Commons License 2000.06.23 0 0 0
Kia az a J? János, Jónás, Joel, Jézus vagy mi a fene?
Előzmény: akoel1 (-)
akoel1 Creative Commons License 2000.06.23 0 0 topiknyitó
Arra volnék kiváncsi, hogy J halála után milyen körülmények között jött létre a Vatikán.
Hogyan volt lehetséges, hogy rendkívul rövid ido alatt vezeto hatalommá notte ki magát?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!