Köszönöm. :-) Tulajdonképpen, ha nagyon akarom, elérhető nekem ez a hely. Bár, hogy egy ilyen könyv miért csak helyben olvasható...? Az élet nagy rejtélye.
Ha valakinek esetleg megvan az alább valahol említett Kiss József László-féle "Parancsolsz egy kézigránátot?"... Huszonöt éve szeretném újraolvasni, de sehol nem találom. Vagy tudtok adni útmutatást, hogy melyik könyvtárban keressem? Előre is köszönöm.
Ezt a hozzászólást már egyszer, úgy másfél éve beírtam ide, de akkor semmi eredménye nem volt. Most meg hátha lesz. :)
Sziasztok, tudnátok nekem segíteni? Vagy tízéves lehettem, amikor egy ifjúsági regényt olvastam. A sztori arról szólt, hogy két család elmegy nyaralni, az egyiknek egy egyke gyereke van - Csekő Csongornak hívják - aki a szülei szemében áldott jó fiú, persze a valóságban meg nem annyira. Két színű borítója volt a könyvnek, nagyságra kb. A5-ös, de szélességre kissé keskenyebb. Ha valaki tudná az írót (talán Berkes Péter - 50% eséllyel :) - , meg a címét az jó lenne. Szeretném a szeleburdi unokaöcsémnek valahonnan megszereni. Köszönöm.
Írta már valaki a Kőbaltás embert és Kästner Emberkéjét is. Ezeket nagyon szerettem. Aztán volt egy szép, de szomorú könyv: Tirilli útja a világ körül. Ez egy elárvult kisfiúról szól, aki elment megkeresni Meseországot.
Gyerekkoromban olvastam egy ifjúsági könyvet, de se az írójára se a címére nem emlékszem.Tud valaki segíteni? A tartalma röviden: a második világháború alatt egy Bükkbeli (Fertályháza) falucska mellett kényszerleszállt szövetséges pilótákat mentenek meg gyerekek és fellnőttek, majd egy közeli barlangba bújnak a németek és nyilasok elől, ott várják ki a front átvonulását.
Nekem a legelső kedvenceim a "Ki ette meg a málnát" és a "Boribon" voltak még 2 éves korom körül.
Később, mikor már olvastam, a "Két Lotti"-t szerettem, meg egy "Prücsök" c. könyvet, ami egy svéd óvodás kislányról szólt.
Szia:)
Nekem is megvolt nagyon sok, de az Összkomfortos Robinsonról még csak nem is hallottam! A Spessarti fogadó meg nekem sajnos hibás kiadásban volt meg, hiányzik vagy húsz oldal, így az egyik történet csonka maradt (emlékszem, nagyon bosszantott, sosem tudtam meg a végét:))
Gyakorlatilag megvolt az összes Delfin könyv, faltam őket!( azért gyakorlatilag, mert amit nem sikerült megvenni, azt kölcsönkértem barátoktól, könyvtárból stb)
Aztán ott volt még a Spessarti fogadó, az Összkomfortos Robinson, meg egy nagy csomó aranyos, kalandos gyerekkönyv!
üdv
De jó, eddig még senki nem ismerte az ismeretségi körömből!:)
Valami szövevényes krimi volt két gyerekkel, Kubussal és Hipciával (micsoda hülye nevek, látszik, hogy lengyel könyv:)), nomeg Krigli bácsival és Poéta Anatollal, nagyon szerettem:)
Nagyon sok kedvenc könyvemet felsoroltátok, most tisztára nosztalgiám lett:)
Emlékszik valaki a Fekete esernyő című könyvre? A szerző asszem Adam Bahdaj volt és a sztori Varsóban játszódott.
Nincs is itt annyi hely, ahol fel tudnám sorolni gyermekkorom kedvenc könyveit :)
Elég sokat közülük már ti is írtatok.
Tom Sawyer kalandja volt az a könyv, amit először elolvastam. Emlékszem, elsős voltam az általánosban, nem nagyon ment az olvasás és az írás, anyukám leültetett az asztalhoz, elém rakta a Tom Sawyert, és bejelölt benne egy részt, hogy másoljam át egy füzetbe... Ezután nem tudták kivenni a kezemből a könyvet. Utána jött egy másik, majd egy harmadik könyv, stb. stb. És nem volt megállás, a mai napig rengeteget olvasok. Most, a modern technikának köszönhetően a telefonomban hordozom a sok ebookot, és akárhol vagyok, előveszem és olvasgatok :)
Rengeteg kedvencet megtaláltam ebook formátumban is.
Padisák Mihály: Éljen a száműzetés, Kanóc sorozat
Én, Te, Ő: nagy kedvenc, nem is tudom, hányszor olvastam.
Utazás Plutóniába
77 magyar népmese
Az Olvasni Tanulok sorozatra emléxik még valaki? A holdjáró nagy kedvencem volt 7 éves koromban.
A Delfin-könyveket is rongyosra olvastam, a Tüskevárt, Téli bereket még most is szívesen olvasom.
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Roald Dahl: Danny a szupersrác
Lassie hazatér
Belle és Sebastian
Robinson Cruzoe
Dr. Dolittle cirkusza, Dr. Dolittle és az állatok (asszem ez volt a címe)
Grimm legszebb meséi
Természetesen a Gyűrűk ura
Dragonlance krónikák
Pál utcai fiúk
Puskák és galambok
Star Wars 4-5-6
hmmm. most hirtelen ennyi jutott eszembe
Sajnálom azokat a gyerekeket (beleértve a legtöbb mai gyereket), akik kihagyják ezeket a könyveket.
Az összes régi könyvem megvan még, a 12 éves öcsém még egyiket sem vette a kezébe, inkább a számítógéppel játszik, meg tv-t néz. szomorú.
Sziasztok!
Hát akkor nézzük kb. időrendben gyerekkorom legkafább könyveit:
- Természetesen Mosó Masa és Gőgös Gúnár Gedeon nélkül nem kezdődhet gyerek
- Janikovszky: Kire ütött ez a gyerek, Felelj szépen, ha kérdeznek, Örülj hogy fiú, Örülj, hogy lány
- A TV-macis (formatervezett) könyv nekem is megvolt. Ugyanilyen volt a Sebaj Tóbiás is.
- Minden napra egy mese: állítólag ebből én minden nap felolvastattam anyuval a Piros kabát című mesét. Egy szóra sem emlékszem belőle.
- A sün, akit meg lehetett simogatni
- Csirizár és Csipisz (=Rumcájsz)
- Csukás: Pom-pom meséi (alapmű:) ), Űrhajó az Orr-bolygóról: szagos könyv! Csak megdörgölöd a matricát, és érzed a banánt,
almát, rágógumit. Meg a sajtot.
- Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék. Ebben volt a 3 kiscica, meg Kispipi és Kisréce.
- Jiri Marek: Autómesék, tele Skodával, meg más cseszlovák csodákkal. Azok a rajzok (meg a nevek)
felejthetetlenek. Vasárnap megvettem újra a bolhapiacon:)
- Babar és a Télapó
- Fantasztiszusz! (Ne röhögj, ez volt a címe!)
- Kästner: Emberke
- Én, Te, Ő: csúcs.
- Lázár Ervin: Nemrég elkapott a nosztalgia, elolvastam a Berzsián és Dideki-t, és a Bab Berci kalandjait.
Tőle gyerekkoromban csak a Négyszögletű kerek erdő-t olvastam, de most úgy éreztem, mintha már ezeket is ezer
éve ismerném. Tényleg nagyszerű meseíró.
Iskolás meg egyéb gyerektörténetek:
- Úttörődolog
- Természetesen én se szerettem nagyon a kötelezőket. A Tüskevár és A kőszívű ember fiai kész kínszenvedés volt.
A Légy jó mindhalálig-ot bírtam, de a csúcs a Pál utcai volt. Több magyarórát is elbeszélgettünk róla, nagyon izgi volt.
- Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!
- Fehér Klára: Mi, szemüvegesek.
- Hahota. Valamiért nem nagyon tudtam azonosulni a diáksztorik hőseivel, de arra jó, hogy haverokkal felidézzük, és jókat röhögjünk
azon, hogy a dagadt Triznyai meg a szeplős Májer...
- A Fekete Kéz visszavág
- Bébi, a számítógép
- Hét Bör!!
- Petrovácz István: Szimacsek tanár úr kettős élete, A tizedik bolygó
Egyszercsak az ofő elvitt minket könyvtárba, akkor aztán rám szakadt a literatúra.
Ekkor kaptam rá a tudományos meg technikás könyvekre.
- Szíriusz kapitány-sorozat. Mind könyvtári volt, így nem tarthattam meg, de tavaly lomtalanításkor találtam egy Sz. k. és
Csillaglány-t, mondtam, hurrá, majd jól elolvasom megint! Azóta sem. De majd egyszer. Vagy majd a gyermekeim.
- A Juventus-1 utasai
- E.T. A zöld bolygó könyve (a film folytatása)
- Utazás az atomok birodalmában
- Bogáti: Az utolsó ember
- Nemerétől Lars, Don, és Ariel összes kalandja, regény és képregény, aztán ugyantőle a "családi regények": a Dorg tesók
kalandjai, meg a lövős könyvek: Nulla óra nulla perc, Holnap már késő. Mostanában viszont már én sem szeretem annyira
a könyveit. Rájöttem, hogy nagyon hiányzik belőlük valami, csak nem tudom, mi.
Szóval ennyire emlékszem. Ezenkívül volt még egymillió ufós könyv is, Nemere, Hargitai, meg Egely
gömbvillámos dolgai, ezeket nem részletezem itt.