Én felvételre, vágásra a Broadcast 2000a-t használom, nekem nagyon bejött. Igaz, hogy videovágásra találták ki, de csak audióra is tökéletes, bár nem egy SoundForge, de írhatsz hozzá effekt-plug-in-eket ;) A 7.2-es Mandrake-ben alapból benne van. (Vagyis az első felboot-olás után beléptem, elindítottam és felvettem vele, anélkül, hogy bármit állítgatnom kellett volna, SB PCI 64 kártyával.)
Ha be lehet úgy állítani a lejátszót, hogy külön megadod a /dev/dsp -t, akkor próbáld meg a másik gép dsp-jét megadni. PL. mountold fel a másik gép /dev könyvtárát az egyik gépre!
Hali!
Nem tudja vki, hogy lehet azt megcsinálni, hogy egy LAN-on lévő 2 gép közül az egyik gép játssza az mp3-at a másikon meg hallgatom. Tudom, hogy van az esound daemon de annak olyan rossz a dokuja, hogy nem boldogultam vele...
Esetleg valaki?
Nekem SBPCI128 -hangkártyám van. Megy kafán, egy ES mittodoménmilyen (kicsit eltér a száma a hangkártyám chipjén levőtől) driver bele van a kernelembe fordítva. A DSP megy kafán. Lehet felvenni, lejátszani úgy ahogy kell.
Amúgy én a KDE-s ketyerékkel próbálkoztam felvételhez, lejátszáshoz.
Engem érdekelne, hogyan tudnám rávenni, hogy MIDI-t is lejátszon. Gondolom ehhez be kellene a hangminta-táblát tölteni a memóriába, meg ilyesmi.
Szóval nem tudom, hogy ez az ALSA dolog megoldja -e a problémát?
Van egy KDE-s MIDI lejátszó, de az csak egy zongora hangot ismer és azt is úgy szólaltatja meg, hogy belepumpálja a DAC-ba.
Ha egy hullámtáblás hangkárám lenne, azon menne a MIDI?
És még annyit, hogy érdekelne valami fellelhetőség ES chippek adatlapjai iránt. Bár nem biztos, hogy a gyártója publikálja. De lehet.
Egy SB 32 PCI-os hankártyám van, megy is (Mandrake 7.1-et használok), de!
Nem tudok hangot felvenni, pedig hallom a mikrofonomat a hangszóróban, de felvenni semmivel sem bírok mikrofonról. Hiába csapkodom a mikit, habár hallom, hogy a miki él, de a linux hangerőérzékelője (ami érzékeli, hogy hány decibel süvit keresztül a rendszeren) nem leng ki. (Érthető vagyok?)
Idetartozó kérdéseim, tehát:
1) Milyen progit használjak wavfelvételhez, + egy kis editorálás sem ártana (cut, copy + egykét effektezés, ha lehet, csak az alapdolgok)
persze ha van egy profi SoundForge minőségű progi, azt se tartsátok vissza.
2) Sokan mondták, hogy fel kéne tenni a /dev be egy csomó cuccot, valami dev audiót, ha felvenni akarok. Ezt hogyan kell megtennem.
Szeretnék segítséget kapni az alábbi progikhoz:
kvoicecontrol
kvoice
Megint más, de még mindig zene.
Egy 2x-es Sony CD-ROM om van, és ... kitaláltátok ... grabbelni szeretnék. A vas is elég satnya, AMD133, 32 RAM, de mégis. Valamit ki lehet belőle hozni?
Egyenlőre ennyi lenne, és utóljára még egy kérés.
A válaszokat légyszi forwardoljátok el a zeusz@bigfoot.com címre is, mert nem van nagyon időm fórumot nézegetni.
Linux Madrake 7.0-ás disztribúció van fenn a gépemen, amely helyből
felismerte a gépemben található 2 db. SB Live hangkártyát. Működik
is minden rendesen, de - némi utána olvasás és kísérlet után
kiderült - a Mandrake Live drivere nem támogatja a sequencert, pedig
nekem, illetve a sequencer programomnak nagy szüksége lenne rá! Sze-
rencsémre - hosszas keresgélés után - rátaláltam az Alsa Project-re
és letöltöttem az Internetről a megfelelő file-jait. Láttam itt a
listán, hogy többen is használják, ezért teszem fel itt a kérdésemet:
Az Alsa telepítése - az INSTALL leírása alapján - látszólag hiba
nélkül sikerült, a conf.modules kézi módosítása is megtörtént, de ez
már nem biztos, hogy jól! (pl. az OSS emuláció miatt meg adni azt,
hogy a hangkártyák melyik slot-ban vannak, stb.)
Az eredmény:
- A régebbi hangeszközeim X alatt (CD-lejátszó, mp3 lejátszó)
továbbra is működnek.
- A /dev könyvtárban látható a sequencer bejegyzés (persze nem
tudom, hogy aktív-e?)
- Az lsmod parancs kimeneti listájáról eltűnt az emu10k1 modul
és nem jelez hangeszközt, csak akkor, ha előtte kiadtam a
cat /dev/snd... parancsot (amelynek a paraméterei most nem
jutnak eszembe, mert nem az otthoni gépem előtt ülök), amely
a hangkártya információit listázza (Név, eszköztámogatás, stb.).
A fenti módon kiadott cat parancs pedig elsőre foglalt (busy)
eszközöket jelez, másodszor kiadva pedig "no such file or
device" vagy valami ilyesmit.
- Az alsamixer karakteres módban működik
- A telepítés óta minden indulás után némítva vannak a hangcsa-
tornák (ahogy a KDE mixer mutatja.)
- A sequencer programom (JAZZ) a telepítés után egyetlen-egyszer
engedélyezte a midi eszköz kiválasztásának lehetőségét, mégpedig
helyesen, mert mind a kettő hangkártyámat láttam, a lejátszás
során azonban néma maradt, és sehogy sem sikerült megszólaltatnom,
a későbbiekben pedig már mindig csak a "No MIDI device" üzenetet
kaptam itt is.
Kérdéseim:
- Nincsen-e valakinek ötlete, hogy hogyan bírhatnám rá a sequencer
eszközt a működésre?
- Tudna-e valaki egy conf.modules leírást mutatni (küldeni, esetleg
közzétenni itt), amelyben egy Live kártya beállításai szerepelnek?
speciel a hangkartyakban eleg jol koveti az alsa a megjeleneseket.
mar ahol a gyarto nem tartja vissza az infoit.
az ac97 peldaul legalabb feleve kint van az alsaban.
Ez van. Ez Linux és nem BeOS. várj fél évet és előbb vagy utóbb ír valaki hozzá driver-t. Persze annak van a leginkább pedagógiai ereje és katartikus feeling-je ha saját kezűleg irod meg a drivert :>
Intel 810 Chipsetes alaplapom van Mandrake 7-et
használok. Ezen az alaplapon integrált hangchip van a sndconfig a következőt írta ki:
Intel I82801AA810
AC 97 Audio Controller
ezután pedig azt hogy nincs támogatva és kilépett.
A BeOS kapásból felismerte nem kellett semmit se
felrakni hozzá. Ez érdekes mert ez nem tartozik a
legismertebb hangkártyák közé. Olvastam hogy az
alsa támogatja az AC 97-et ehhez a listából melyik
kártyát válasszam? Milyen verziójú alsa kell?
az alsaban elvileg(gyakorlatilag is) van seq tamogatas.
erdemes magadnak forditani es elolvasni a doksit amit hozza kapsz.
ha nincs seq eszkozod, akkor egy MAKEDEV audio vagy az alsahoz keszitett ./snddevices keszit.
erdemes meg elolvasni az alsa-howtot is.
http://www.alsa-project.org/alsa-doc/alsa-howto/
esetleg meg nezz korul a nativ alsa alkalmazasok korul
http://www.alsa-project.org/applications.php3
Köszönöm, megtaláltam! Mentségemre legyen, hogy nekem időlistában vannak a listák, és mivel a Hangos Linux utolsó hozzászólása 2000. februári, ezért már kicsúszott az oldalról. Azért persze folytathatjuk itt is, nem?
000000
Lehet, hogy egyszer még lesz hangkártyád, nem?
Nálam egyébként Mandrake 7.0 fut, 2 db SB Live! OEM hangkártyával, a telepítés óta alapban van hang is, nagyjából működik minden, kivéve a seqencer (Rosegarden), amely No Midi Device hibaüzenetet küld a beállítások során. A /dev/sequencer ugyan létezik, de ha beírom, akkor a No Device or Busy hibaüzenetet kapom. A Rosegarden program (amely egy kottázó és egy sequencer programot tartalmaz) minden egyéb segédeszköz hiányolása nélkül feltelepült. Ja, az ALSA telepítve vagyon.
Lehet, hogy az SB Live! Linuxos driverei nem támogatják a sequencert? Ki tudja....
Saját önös érdekből, de talán mindenki hasznára jó lenne, ha a Linux alatti hang-driverek beállításairól, a Linux-os zenei programok működéséről, hangkártyák, szintetizátorok, keyboardok működéséről a Linux alatt, stb. tudnánk szót váltani azokkal, akiket ez érdekel. Hátha vannak ilyenek?