Ja, vagy úgy.... :-) Azt hittem, ez olyan márka, mint pl. az Aviko. Sajnos a PC nekem a világ legtúlsó vége, még a Camponatól is odébb vagyunk. Azaz feljebb. :-)
Megmondom őszintén, nem igazán szoktam ilyen fagyasztottakat venni. Az a krumpli, amit látok a héjában. :-)))))) Ilyenkor nyárelőn csakis tepsis krumplit sütök. Parázskrumplit egészben, max. félbevágva kb. 2 ek. olivaolajban + fűszerekben megforgatok, egy rétegben elosztom egy tepsiben, és úgy ahogy van (héjastul) 30-40 percre be a sütőbe. Ennél finomabb nincs! :-)
Nem vagyok nagy sültkrumplievő, meg kéne nézni 1x a mélyhűtött változatot még nyersen. Vagy abból se lehet megállapítani, hogy hasábbá sajtolt trutyma :-), vagy rendes krumpli?
Hát, egy ismeretlen eredetű valamire én is azt mondanám, hogy török. Most ellenőrizd le... De persze nem lehetetlen, ki tudja, mitől hízunk... (Hát ettől tutkó.)
Annak idején, mikor indult a McD Mo-on azt mondták, hogy egy spéci fajta, török, nagyméretű krumpliból csinálják. Lehet egyébként kapni ilyet mélyhűtve, otthon is elkészítheted. A trutymából :-) a chipsek készülnek. Pl. a macis, meg még némelyik.
A recepttel kapcsolatban semmiféle felelőséget nem vállalok, sok más egyéb recepttel együtt kaptam, és gondoltam a topicban hátha valakinek van kedve tesztelni.
Hámozd meg a krumplikat. Egy nagy keverőedényben vegyíts cukrot, kukoricaszirupot és forró vizet. Győződj meg róla, hogy a cukor elolvadt. Hasábburgonya szeletelőt használva, vágd fel a meghámozott krumplikat szalmakrumplivá. A burgonyahasáboknak 1/4 * 1/4 hüvelyk vastagnak kell lennie, és kb. 4 – 6 hüvelyk hosszúnak. (Késsel is el lehet készíteni, de nagyon sok vele a munka) Helyezd a szalmakrumplit a cukros-vizes edénybe, és tedd hűtőbe. Hagyd ázni kb. 30 percet.
Amíg átitatódnak, rakd a főzőmargarint az olajsütőbe. Tekerd fel a hőmérsékletet „Maximumra”. A főzőmargarinnak nagyon sok idő kell, hogy előmelegedjen. Végül is cseppfolyóssá fog válni. Miután felolvadt és legalább 375 °C –os, szárítsd meg a krumplikat és öntsd őket az olajsütőbe (légy óvatos, rendkívül forró lesz).
1 - 1½ perc után, vedd ki a krumplit a sütőből és rakd egy szalvétával/ papírtörlővel bélelt tálba, tányérra. Majd hagyd hűlni 8, 10 percet a hűtőszekrényben.
Mialatt hűlnek, add a zsírt vagy a marhahús pecsenyezsírt a forró főzőmargarinhoz. Újra tekerd a hőfokot maximumra. Kavard a zsírt, amíg beleolvad az olajba. Egybe fog olvadni a kettő.
Miután az olajsütő újramelegedett 375 °C – 400 °C -ra, tedd bele a krumplit és süsd újra. Ez alkalommal 5–7 percig, míg arany-barnák nem lesznek. Aztán vedd ki és tedd őket egy nagy edénybe.
Nekem egy ilyen recept jutott birtokomba megosztom veletek.
Mondjuk kíváncsiságból ettem már Mekiben (egyszer), de én otthon úgy adom elő, hogy a száraz hasábkrumplit beleugraszton a fritőzbe 190 fokon( az van ráírva legmelegebbnek). Aztán kb. fél perc múlva kiszedem a cuccot, és megvárom, amíg le nem hűl 160-170 fokra. Akkor vissza, aztán amikor kezd a színe megjönni, megint kiveszem.
Fölfűtés megint a max.-ra, és vissza, amíg véglegesre nem jó.
A MC-os hasábburgonyát a Miskolci Hűtőházban (MIVIT FRO) készítik. A boltban kapható változat kék zacskós MIVIT FRO Pommes Juliennes. Anno 12 évvel ezelőtt még egyetemista koromban volt szerencsém ott dolgozni diákmunkán. Éjszakai műszakban jártunk és nap fénypontja az volt, amikor a csoportvezetőnk elment és kisütött vagy 5 kg hasábburgonyát a csoport ebédjéhez. Ami éjfélkor volt. Szóval a hűtőházban van ugyanolyan sütő is mint a MC-ben, mert így ellenőrzik a minőséget. Annyit ehettünk amennyi belénk fért, de hazahozni sajnos nem lehet.
Nagyon egyszerűen lehet ilyet csinálni. Van az Avikonak (asszem legalábbis, kék zacskós) egy ilyen fajta fagyasztott krumplija. A pontos nevét nem tudom, egyszer véletlenül vettem ilyet a szokásos normál vastagságú helyett (a zcskón látszik a képen, hogy véknyabb, mint a normál) ÉS mikor kisütöttem, rájöttem, hogy "jé, mekis krumpli"! Szerintem ők is ezt használják, ki ne találjátok már, hogy azt ott ők szabdalják. Ki a mélyhűtőből, be az olajba, ennyi!!