Nem tudom lesz-e valaki, aki még olvassa ezt a fórumot, de lenne egy Indesign kérdésem:
Van egy adategyesítésem, aminél több helyen vannak üres cellákból eredő jelölések, amik együttesen kb. egy szóköznyi hellyel tolják a szöveget. Jó lenne ezeket kigyomlálni, de nem tudom, hogy lehet rákeresni ezekre. Ha bemásolom a jeleket a cserébe, ez jelenik meg: "˄I˄I"
Köszönöm. Igazán ez egy teljesen extrém kérés volt. Az alapkérés: a tárgymutató szava normál legyen, de az oldalszám fett. Az a gond, hogy ez előfordulhat egyes szinten, kettes szinten is.
Lenne egy újabb Indesignos problémám: a tárgymutatózásnál lehet-e a betett szavakat formázni? Mondjuk azt szeretném, hogy pár szó fett legyen majd a tárgymutatóban, a többi normál.
Tudna valaki segíteni wordös globálcserében? Van egy doksi, amiben kétféle színű highlight van, de nekem ezekből színes szöveg kellene. Tehát az a cél, hogy mondjuk a zöld highlightot cserélje zöld színű betűre, a pirosat pirosra.
alapfokú kiadványszerkesztésben keresek segítséget. Régebben más topikban is megtettem, eredménytelenül. Visszaolvasva ebben a topikban, sok tapasztalt olvtárs írását láttam, ezért teszek egy próbát itt is. Volt valamikor egy corel print office nevű fizetős program. Meg is vettem annak idején; a 3 telepítő cédé egyikén sokféle, jópofa és kereshető grafika lakott. Ilyen módon nyugodt voltam, hogy ezek az anyagok is jogtiszták. Szövegdobozzal, keretekkel, hátterekkel, többféle típusú képanyaggal jó kis plakátokat, elő- és hátlapokat "legóztam" füzetféle kiadványokhoz. A képkereső tudott magyarul, ami óriási könnyebbség volt. A cpo kiterjesztésű fájlok egy része most is megvan.
Ehhez legalább részben hasonlót keresek. Ha nem corel, az sem baj.
A Coreldraw essentials pár helyen még elérhető, leírás azonban nincs hozzá. Segítség, ha erről kapok véleményt. Köszönöm szépen.
Ezt hogy értsem? Jelenleg van egy köny, 10 fejezettel. Az a probléma, hogy a kilövést nem tudom az egész könyvre (mind a 10 fejezetre) alkalmazni egyszerre. Egyszerre csak 1 fejezetet lehet a füzetnyomtatásból. Nem próbáltam átrakni a meglévő könyv fájlokat új könyvbe.
Ha off lennék az Indesign kilövési kérdésemmel, előre is "lepancserozom" magam, hogy a szakembereknek már ne kelljen.
Saját célra irt könyvet nyomtatnék, (300 oldal) úgy hogy emiatt nem végeztem nyomdaipari iskolát.
Indesign CC 2017-ben 1 indd dokumentumot (1 fejezet) tudok csak kilőni egyszerre a File/Füzetnyomtatás menüpontból. Meg lehet oldani valahogy az egész könyv kilövését (10 fejezet)?
Az alcímben, amit be kell tennem az élőfejbe, számozás van, s alatta a szerző neve. A tipográfia olyan, hogy a szám utáni első betű vonalában áll a szerző. Ezt oldom meg a tabbal. Van másik megoldás, amikor generáltatom az alcím számozását, de a generált számot nem viszi fel az élőfejbe, az azért nem megoldás.
A képen nem látszik, de külön boxban az oldalszám. A másikban a cím generálódik, s az a baj, hogy a címben a szám után kell egy tab a szövegben, az dobja szét fent. Hiába a külön keret, zárhatom akárhova, nem akarja összehúzni a tab után.
Van valakinek ötlete, hogy oldjam meg, hogy az élőfejbe szöveges változót úgy tudjak betenni, hogy a benne levő tabulálás ne dobja szét a sort? Ha nincs is tab beállítva a bekezdésstílusban, akkor is használja, nekem meg az kellene, hogy balra az oldalszám, jobbra a szöveg. A tab viszont kell az oldalon belül.
Szerintem simán lehet. A lényeg, hogy a valódi kiadó egy valós személy legyen, valós adatokkal. A borítón mi is szerepeltettük az eredetileg kiadóként szerepeltetni szándékozott közösségi fórumot, sőt, megneveztük kiadóként is, hiszen végül is együtt csináltuk. Sajnos, mivel nem tartoznak hozzá adatok, az OSZK-nak így nem volt jó. Nem hiszem, hogy ezzel bármi probléma lenne.
A személy (a kiadó személye) én lennék, X.Y, lakcím, stb - de a könyv borítóján egy fiktiv, fantázianevet akarnék feltüntetni (Pl. Északi Sark). Eredeti kérdésemet tehát - majdnem azonos szavakkal - most megismétlem, köszönet a válaszolóknak.
Mi próbáltunk ISBN-számot kérni úgy, hogy egy közösségi oldal fórumcsoportja lett volna a kiadó, de az OSZK-nak pontos adatok kellenek (név, cím, telefon, emailcím, kapcsolattartó neve), így végül én lettem a kiadó. Semmi gond nincs vele, önköltségi áron terjesztettük, szűk körben, kis példányszámban. Nyugodtan mehet valós személlyel.