Nagy fenekenet mint a nemecsek. *vigyor* Nem valami kedves hasonlat volt ez. Na de mindegy.
En se szegyenlek senkit, de unom mar hogy fajgyulolonek, fasisztanak, kommunistanak, nacinak, zsido-ellenesnek, stb. masnak hivnak.
Nem tudom te hogy vagy evvel R-Win, de minen magyarok iranti tiszteletem ellenere Kanada egy dologra igenis jo volt. Minden szal fajgyulolet es mas kellemetlenebb nezetek amik magyarorszagon elfogadottak voltak meg csak 5-10 eve is, ki lett belolem olve. Es mivel magyarorszagon a fajgyulolet eszak-amerikai formai nem is leteznek (mivel par evvel ezelott a romakon kivul nem nagyon volt kit utalni) nem vettem at azokat se.
Ahogy ma allok ebbol a szempontbol, elfogadobb vagyok minden nep es eletstilus arant mint a sztereotipikus (bocs az angolos szoert) magyar vagy sztereotipikus kanadai. De ha megszolalok hogy nem csak a kanadaiaknak meg az amerikaiaknak szabad szeretni a hazajukat, rogton le (szobelileg) lekopnek. De ezt se szegyenlem, csak sajnalom. Ezert busmagyar, es reszben ezert csupa kicsi betukkel.
Hi busmagyar ! / csupakisbetuvel ,mint nemecsek !? /
En is onnan irkafirkalok ,de sem ezt ,sem a magyarsagomat nem szegyelem .
Itt ugyan tobb helyen meg az van mint "behatarolas " ,hogy keleturopa ,ha a magyart keresem itt,ott .Pedig mi aztan teljesen a kozepen vagyunk egyreszt ,masreszt az hogy a balkanhoz szamolnak minket annak a sok tudatlansag ,tajekozatlansag az oka .
Trianon kapcsan se tul nagyon erdekelte azokat sem akik pedig europaiak voltak ,megis kegyetlenul es hideggfejjel egy tovonassal hagytak jova az 1/3-ra sorvadt orszagunkat .
Aztan a "vadkelet" 45 ,56 kapcsan pont igy bant el .
Es sajna meg manapsag is vannak "felreertett" dolgok .
pl. Budapest --- Bucarest osszekeverese ,------ /hat ez is ketbicikli halistennek ! ,es az utobbi aztan valban balkan a javabol !
saszla ----------- linkelget itt
,de vedd csak ugy ,hogy a saszla 1 szollofele a tobbit felejtsd el nyugodtan ! ?
Tudod; -- akinek nem inge ,az ...... es kesz .
Azert mert Magyarorszag nem a balkanba van. Es mig egy dolog hogy te ilyen velemenyt mondasz tapasztalatodbol, megint mas hogy tanulatlan amerikaiak ezt a helyseg elnevezest hasznaljak hogy lenezzek nepemet.
Egyebkent meg hozzaszolasodrol nem tudok mit mondani, majd nyaron amikor hazamegyek megtuddom en is vagy, (ahogy remeny ellen remelem) mas tapasztalataim lesznek. ;(
Olyan erthetetlen miert lehetne bus egy magyar manapsag?
Bocs, a kiemeléseket elfűzfáztam... Íme, a helyes szöveg:
busmagyar!
Miért kéne szomorkodnod azon, hogy balkániaknak hívnak bennünket? Nézz bele az újságokba (pártszimpátiára tekintet nélkül), hallgass/nézz parlamenti közvetítést, és – ami a legfontosabb – légy ott, és hallgass meg egy rendes vidéki (falusi) munkaképes korú embert beszélni (oh, magyar oktatásügy, bizony, a Kádár-kortól ide vissza!), vagy nézd/hallgasd meg a tv-ben/rádióban, és próbáld megérteni azt a szép, véregészséges „magyar” (vagy nem is kellene az idézőjel?) beszédet, ha meg bírod érteni azt a szomorú katyvaszt, amellyel kis hazánk átlag-„polgárai” igyekeznek kifejezni magukat. Bemén a riporter a helyi korcsmába vagy elcsíp az utcán egy polgárt, kérdez. A delikvens elkezd valami olyan, 8 általánost rendesen elvégzett ember számára makoogásnak is alig minősíthető gugygugyolást (háémmegizészondomhogykremszépe ittendazvanhogyand stb.), amiből ordít, süvít a Balkán – és a szöveg gazdája nem tehet róla!!! Ergo: nem megsértődni, tenni ellene!
Ha valakit érdekel, lennének ötleteim, de szívvel hiszem, hogy másoknak is.
busmagyar!
Miért kéne szomorkodnod azon, hogy balkániaknak> hívnak bennünket? Nézz bele az újságokba (pártszimpátiára tekintet nélkül), hallgass/nézz parlamenti közvetítést, és – ami a legfontosabb – légy ott, és hallgass meg egy rendes vidéki (falusi) munkaképes korú embert beszélni (oh, magyar oktatásügy, bizony, a Kádár-kortól ide vissza!), vagy nézd/hallgasd meg a tv-ben/rádióban, és próbáld megérteni azt a szép, véregészséges „magyar” (vagy nem is kellene az idézőjel?) beszédet, ha meg bírod érteni azt a szomorú katyvaszt, amellyel kis hazánk átlag-„polgárai” igyekeznek kifejezni magukat. Bemén a riporter a helyi korcsmába vagy elcsíp az utcán egy polgárt, kérdez. A delikvens elkezd valami olyan, 8 általánost rendesen elvégzett ember számára makoogásnak is alig minősíthető gugygugyolást (háémmegizészondomhogykremszépe ittendazvanhogyand stb.), amiből ordít, süvít a Balkán – és a szöveg gazdája nem tehet róla!!! Ergo: nem megsértődni, tenni ellene! Ha valakit érdekel, lennének ötleteim, de szívvel jiszem, hogy másoknak is.
Nos a kedves temanyito nem igazan tapintatos, attol felek. De ettol meg igaz hogy Magyarorszag nincs kelloen elismerve se kulfoldon se itthon.
Ertheto a par merges reagalas az topicnyito hozzaszolasaira, de azert ne felejtsuk el hogy ha kivesszuk a nepkidobast a dologbol akkor Petofi Sandor es Kossuth Lajos almaihoz hasonlo felkeres lett itt felteve.
Felejtsd el a nepek kidobasat, sose fog ez megtortenni ez mind tudjuk--haboru nelkul legalabbis nem. Es inkabb gondolkozzunk el azon hogy miert nem tartanak minket Europa reszenek. Lengyelorszag az Europa szive, de a Magyarok mar szinte sose meg se jelennek a kulfoldi Europai utikonyvekben.
Tegnap talaltam egy konyvet: A Balkanok Tortenelme. Tele van Magyar tortenelemmel. Ugy latszik most mar nem csak nem Europai, de mar balkani orszag vagyunk.
Mazohistak vagyunk mindannyijan hogy elvezzuk az USA altal valo leigazast, es szidunk minden ember aki hisz meg a magyar orszagban es a magyar nepben?
Ne foglalkozz a gyulolettel, foglalkozz a jo otlettel amit irt a topic kezdo (hogy ujrafogalmazzam): Egyutt Tegyunk Magyarorszagot Erosse.
Nem fegyverekrol van szo, bar Amerikai szempontbol gyakran csak az szukseges, hanem kulturarol, onmegbecsulesrol, hazaszeretetrol, a magyar muveszetek, zene, es irodalom tamogatasarol.
Ilyen dolgokrol irjatok ide inkabb! Gyuloletes megoldasok csak rossz almok amik nem fognak valosagga valna semmi belathato idon belul.
OFF
Cicabogar!
Idemasztal. Faragatlan modon beszeltel hozzam ... es meg meg vagy sertodve, ha nem vagyok kedves!? Ha kedves leszel, en is az leszek. Ha sertegetsz, nem kapsz jobbat vissza. Rajtad mulik csupan. Szerintem fo a bekesseg! :-)
ON
Azon toprengek, hogy elfogadjam-e egy olyan embertol a kritikat, aki a sajat anyanyelvenek helyesirasaval is hadilabon all? EroSSen hajlok arra, hogy nem ... ehe-ehe-ehe :-)
Ui.: Mi es ti. Feher es fekete. Jo es rossz. Egyszeruen szanalmas gondolatok. Eroltesd meg kicsit magad! :-)
Ó édes Istenem! hogy én eddig nem tudtam, hogy az angol az egy kirekesztő nyelv...
De ezek után még azt is hajlandó vagyok elhinni, hogy a Föld lapos, ha azt teccik mondani.
Az en velemenyem meg ezzel ellentetes es ugy gondolom, hogy ennek nyilvanossagra hozasa erositi a velem hasonlo velemenyen levok velemenyalakitasat. :-)
En azzal tisztaban vagyok , hogy az en velemenyem csak egy a sok kozul , viszont
ha nyilvanossagra hozom ez erositi azok velemenyet akik hasonlo velemennyel vannak .
Kicsit emlekeztet ez engem arra, amikor paran kozosen berelnek egy lakast es az egyik alberlo azzal kezdi, hogy kidobalja az altala nem kedvelt butorokat a lakasbol, mondvan, hogy igy sokkal szebb lesz az. Ilyenkor mindig csak azt hianyolom, hogy a masikat nem kerdezik meg. Honna tudod, hogy mik azok a bizonyos "nekunk nem tetszo dolgok?" Ki donti el? Annyifele velemeny letezik ... es a tied csak egy ezek kozul.
Ha valaha meg tudunk szabadulni a nekunk nem tetszo dolgoktol , akkor leszunk
majd nagyok ! Reszemrol [ itt kulfoldon ] hajlando vagyok egy moderalt adot fizetni
a magyarsagert !
Mielott elkezdtem volna olvasni ezt a temat, azt hittem, olyan lesz, amiben tippek es jotanacsok vannak, hogy mikeppen masszunk ki a mostani nehez helyzetbol. Azt hittem, az emberek itt elmondjak, mikeppen probaljak meg jobbitani onmagukat es kornyezetuket - ezaltal az orszagot. Erre fol mit latok? "Hogyan szabaduljunk meg a nekunk nem tetszoktol minel hamarabb." cimu gyakorlati utmutato. Szanalmas es szegyenletes. :-(
Kedves fordfairlane,
Amint látható, az eroteljes megosztottság kis hazánkban nem csak aktuálpolitikai kérdésekben érezheto, hanem még a múlt megítélésében is.
A legrosszabb az a dologban, hogy a történelmet sokan aktuálpolitikai nézeteik/érdekeik alátámasztására szabadon értelmezik/módosítják.
Ha érdekelt vagy a topic címében, akkor te is hozzájárulhatsz a múlt tisztázásához.
Zavarodott, rossz emlékezettel biztosan nem találjuk meg helyünket a jelenben és a jövoben.
ninti véleményében szerintem is van néhány tévedés/félreértés, de az érdemi vitához számítunk rád is. Kérlek tehát, mondd el, mi a véleményed, és az mire alapozod (forrásmunkák, saját kutatás, iskolai tanulmányok, hagyomány stb. bármi jöhet).
Köszi
Te + peldanak okadekaul pl. nem a nagycsehoszlovakiaszakadsanakegyikutodallamabolvalovagyazzalafelvidekihangonamitazerterezazemberfialanyaHAakarHAnem ?!
Az elozoekbol adódik az a nagyon érdekes helyzet, hogy a Habsburgok magyar trónigényét a Magyar Korona Habsburgok általi ellopása (ill. a visszaadás alkuja) teremtette meg. Azért mégis tudtak valamit ezek...