Ez nálunk is hasonló volt, az óra elején mindig fel kellett írni egy népdalcímet a táblára, mire bejött a tanár, majd az osztály közösen elénekelte. Talán a népdal az (és a néptánc), ami leginkább túlélte a "modern" kort, ennyi haszna volt Trianonnak (minden rosszban), mert a határainkon túl sokkal jobban megorízték oket, és még össze lehetett gyujteni. Különben a magyar népdalkincs (a dalok számát tekintve) több, mint a jelenlegi EU-tagországoké összesen (ez meg az eros mezogazdaság és kései iparosodás eredménye valószínuleg).
Nos en 57-tol 65-ig jartam zeneiskolaba es a szolfes oktatas teljesen a magyar nepzenen alapult. A Kodaly fele biciniak teljese magyar nepzenei alapra epultek. De az iskolai zeneoktatas is. Persze tanultuk a mozgalmi enekeket is , de nem ebbol tanitottak a zenet seholsem.Seboek es az egesz tanchaz mozgalom valoban sokat tett a magyar nepzene renenszanszaert, de szamomra, mint amator rockzenesznek ok amolyan urbanus nepieskedok voltak mindig elismerve jelentoseguket persze es kivalo zeneszek voltak.
csak egy apró nyávintás népzene- és népdal-ügyben. SzVSz nem igaz, hogy "a hagyományos magyar népzenét alig ismerik", gondolj csak a 80-as évek elején Sebőék által beindított táncházmozgalomra, a nyomukban kibontakozó népdalgyűjtésre, lemezkiadásokra stb. (és a táncházakban nagyon gyakran mozdulni se lehetett, annyian voltak ott). Én ugyan az átkosban jártam gimibe, de mi minden órán tanultunk 1 db. magyar népdalt (főleg azokból a kis szines füzet-könyvekből, most nem jut eszembe a sorozat neve). Nem hinném, hogy a mi énektanárunk volt az egyetlen az országban, aki ezt így csinálta.
A Hinmnusz és a Szózat stimmel, nálunk is volt szinte mindig. Viszont mifelénk (Pécsen) volt ünnepség ápr.4-én és nov. 7-én is, legalábbis általános iskolában (gimnáziumban már nem, de röhejes is lett volna). Hogy mi volt az ének, a fene tudja, valahogy nem ott járt az agyam.
Ha itthon nem dolgoztál és nem jártál 60-70 között vállalati ünnepségen, mit kotyogsz bele? Nem az iskolákról beszéltem.A vállalati ünnepségről, aki tehette ellógott, de nem sokan tehették mert akkor osztogatták a néhány száz forintos óriási alamizsna prémiumokat, meg jutalmakat.
60-70 között aláfestő zeneként, éneklés nélkül játszották a himnuszt, ha egyáltalán játszották. A nyolcvanas évek vége felé persze más volt. Például 89-ben már a Nagy Imre újratemetésén is énekeltük.
"A himnusz helyett az Internacionálét, meg a ruszki(!) himnuszt kellett énekelni"
Speaker, most lebuktál!
Amiről itt fecsegsz, az valószínűleg a párttaggyűléseken volt szokás. Ebben persze én bizonytalan vagyok, merthogy oda (nem az én hibámból) nem sikerült bejutnom.
Egyébként a Derek által leírtak állnak közel a valósághoz. (annyit pontosítanék, hogy régebben a Himnusz szöveg nélküli változata ment, később a szöveges.)
Nem tudom te melyik orszagban eltel, de pl az egyetemen nalunk a Jate-n, ha volt valami rendezveny, evnyito, doktori avatas, vagy diplomaosztas mindig a Hinmnusszal kezdtek, es a Szozattal fejeztek be az unnepseget. Arra meg nem emlekszem, hogy apr-4-en , nov-7-en, vagy aug.20-an barmifele megemlekezes lett volna. Jutalomosztas ketszer volt, pedagogusnapkor es nov 7-en de ott se jatszottak semmit ,hanem ittunk egy jot aztan kiosztottak a boritekot.
Majus 1-en meg mi a feszkes fenet jatszottak volna , ha nem az Internacionalet, hiszen azt jatszak mindenhol 1889 ota ahol megunneplik ezt a napot.
A Voros Csepel meg egy regi nemet munkasmozgalmi indulo, eredetileg Rot Front a cime.
Lehet , hogy ahol te dolgoztal ott volt nov 7-i unnepseg, dehat ha egyszer ez orosz esemeny akkor miert ne jatszak el az o himnuszukat is.
Ne hazudozz kedves Székkutas. A himnusz helyett az Internacionálét, meg a ruszki(!) himnuszt kellett énekelni minden vállalati ünnepélyen április 4-én, november hetedikén. Augusztus 20-án lehetett énekelni a himnuszt de csak az internacionálével együtt. Május elsején meg csak az internacinálé dívott, no és a vörös csepel.
Geo,
Hidd el, én is tisztelem a tiédet. Az, hogy ma szinte nem lehet olyan dolgot mondani, amiben az emberek döntö többsége egyetértene, az a múlt (és jelenkori) agymosás eredményességét mutatja. Természetes, hogy olyan embereknek, akiknek az iskolában hazudtak a történelemrol, és "internacionalista" nevelést kaptak (mint pl. én is), most zavarban vannak a nemzettel kapcsolatos kérdéskör kapcsán. Ez részben érzelmi kérdés is, és fiatal-(gyermek-) korban kezd kialakulni normális esetben. Ha meg elvetem azt a hazugságokat, marad a nagy semmi. Ezért folyik most nemzeti értékeink és identitásunk keresése és újradefiniálása (felfedezése?). Ez nyilván sok vitát fog okozni a jövoben is, és mindenirányú szélsoség megjelenik, mint eddig is, de idovel majd kialakul valamiféle közmegegyezés. A viták csak azért ilyen durvák és eroszakosak, mert minidenki érzi, hogy most még befolyásolni lehet azt, hogy végül mi legyen az általánosan elfogadott. A tét igazából az, hogy mit és hogyan tanítsanak az iskolákban, mert a család mellett ez a legerosebb tudatformáló tényezo. Amit ott kap az ember, azt sokáig viszi magával, néha egy életre...
Még egyetlen gondolat: a magyar korona a magyar közjog szerves (alapveto) része volt mindig, kivéve azt a bizonyos negyvenegynéhány évet. Közjogi méltóságának (részleges) helyreállítása teremti meg a jogfolytonosságot Magyarországon. Hát emiatt tiltakoznak habzó szájjal az elvtársak. Persze lehet magyar olyasvalaki, aki ezzel nem ért egyet, nade az nem is fog mindjárt ürüléket okádni ezokból...
"Attiláról már bebizonyították, hogy a magyarok elődje volt?"
Hát ez az kedves Geo,
Ötszáz évvel ezelott ez még közhely volt (és nem csak Magyarországon-ld. pl. HUN-GARY). És az már több mint véletlen, hogy történelmünk alapelemeit sokan szándékosan hamisítják...
A magyar korona történelmi szerepe pedig nagyobb, mint névrokonai esetében.
Az elso nem árpádházi királyt például 3-szor kellett koronázni, mire a magyar jog szerint érvényes királlyá vált. Kedvéért a pápa ki is átkozta a magyar koronát (aztán kénytelen volt visszavonni). A korona nem csak tárgy volt, hanem egyrészt szimbólum, másrészt közjogi fogalom, igazából a magyar jogrendszer egyik alapeleme. Ajánlom még tanulmányozni Zsigmond király esetét, akit egy idore dutyiba zártak, mert megszegte a koronázási esküjét. Ekkor alakult meg a Szent Korona Bizottság, amely a király nélkül kormányozta az országot, és ezt mindenki elfogadta. Zsigmond becsületére legyen mondva, megtanulta a leckét, és végül egész jó király lett. II. József azért nem koronáztatta meg magát, hogy ne kelljen letennie a kornázási esküt. A koronázás ugyanis egy szerzodés volt, ami a királyra nézve is kötelezo volt, és felhatalmazta a népet, hogy megszegése esetén királya ellen forduljon...
Azt is kevesen tudják, hogy Mátyás alatt mért nem zúgolódott a nép az igen magas adók miatt. Az történt, hogy az elozo, másfél évig uralkodott, majd betegségben elhunyt király Habsburg Erzsébet nevu felesége ellopta a koronát, majd elzálogosította nagybátyjának, a Német-Római császárnak. Végül csak igen magas váltságdíj ellenében sikerült visszakapni (ezért kellettek az adók), plusz Bécset is ezért támadta Mátyás (pedig már közel volt a török...). Végül azt is meg kellett ígérnie, hogy ha trónörökös nélköl hal meg, akkor a császárra (vagy annak utódjára) száll a magyar korona. Ezt nem kellett volna: persze hogy gondoskodtak arról, hogy trónörökös nélkül haljon meg... Ezzel kezdodött a Habsburgok dicstelen szerepe a magyar történelemben.
Bocs az OFF-ért, de hátha valakit érdekel.
Kedves Ariel,
Egy kicsit OFF, de minden fogalomnak van valami érvénytartama, különben nincs jelentése. És minden érvénytartam "kirekeszto", mert azt is megmondja, mi nem tartozik bele.
A másik: önmagában nehezen vizsgálható a kérdés, csak összefüggéseiben. Talán érdemes lenne körülnézni, hogy más népek hogyan viszonyulnak ehhez a kérdéshez. Én úgy látom, mindenhol vannak olyan eszmék, célok stb. amikhez a nemzethez tartozók túlnyomó többsége azonosul, miért csak nálunk tilos?
Konkrét példa: 2-3 évvel ezelott április elsején valamelyik magyar TV-adón valaki azt mondta, hogy megtalálták Attila sírját. Másnap persze jöt a helyesbítés: "áprilisi tréfa volt".
Szerinted mi történne, ha teszem azt újságíró lennék egy Földközi-tenger menti országban, és tréfából bejelenteném, hogy megtalálták a Frigyládát? (Aztán pedig:csak vicceltem...)
Szerintem a "másság"-nak is kellenek határok, különben "teljesen más"-sá válik. Különösen, ha a "mások" sokszor igen agresszívak. Szerinted van különbség aközött, hogy "nem értek egyet a Korona átszállításával", és aközött, hogy "a Korona egy szar"? Nem szabad senkit kirekeszteni, aki akarja, az kirekeszti saját magát, maximum konstatálni lehet. Csak aztán en fogja rám, hogy én voltam.
"Régebben, jó tíz-húsz évvel ezelőtt, a Himnusz és a Szózat hallatán eszünkbe jutott a múlt dicsősége, a hősök tiszteletreméltó bátorsága, és a hazaszeretet szükségessége...", meg a vigyázzállás, mert ha nem a tornatanár beléd rugott, már csak a memória kedvéért.
a teljesseg igenye nelkul..
vegul is leredukalhatjuk az egesz dolgot az ertekrendre.
vannak akiknek a kulsoseg, a formalitas fontos vannak akiknek a belso tartalom. imho ez az alapja mindennek.
ahol egy targy, egy dallam egy eszme fontosabb mint az ember, ott vmi nincs rendben.
egy magyarnak a magyarokat, magyarorszagot "kell" tisztelnie.
de ennek a szeretetnek nem egy melldongetos kijelntesnek kell lennie, hanem aktiv cselekvesnek. ebbe beletartozik az is, ha a masik szerinted nem jol gondolja mi hasznal, attol meg nem magyartalan vagy idegenszivu (broaf). (mert lehet te tevedsz)
minnel tobb parametert adsz meg, hogy ki a magyar annal kevesebb ember marad.
"Régebben együtt énekelni a Himnuszt, a Szózatot politikai kiállást jelentett a kommunista rendszer ellen."
Hazudsz vagy csak emlékezeted megcsal, vagy külföldön éltél, kedves sallustius!
Régebben, jó tíz-húsz évvel ezelőtt, a Himnusz és a Szózat hallatán eszünkbe jutott a múlt dicsősége, a hősök tiszteletreméltó bátorsága, és a hazaszeretet szükségessége.
Az elmúlt évek hiteltelen politikusai, a túllihegett, torz nemzettudat folyamatos súlykolása, a másokat kirekesztő szemlélet pillanatnyi divatja, elértéktelenítette, nemzeti jelképeinket.
Bízhatunk benne, hogy ez átmeneti állapot. Egyszer minden újra a helyére kerül, bár elismerem, erre ma kevés az esély.
A megosztottságról: melyek azok az értékeink, amelyeket "minden magyar" hasonlóképpen magáénak vall? Amelyekrol kb. egyformán gondolkodunk. Ha nincs, akkor szerintem baj van. Itt nem az a lényeg, hogy konkrétan ez vagy az a tárgy, zene stb. legyen, hanem hogy egyáltalán legyen valami.
Mondhatja pl. valaki azt, hogy a "Korona egy szar, de én ettol még ugyanolyan magyar vagyok", biztos szereti a csirkepaprikást, és az is magyar. Van egyáltalán olyan valami, amit egy "magyarnak" feltétlenül tisztelnie kell, vagy ez csak egy születési anykönyvi (és útlevéli) rovat?
Melyek azok a dolgok, amelyek feltétlenül hozzátartoznak a magyarságtudathoz (különösen Arielt kérdezem)?
magamat sem baloldalinak sem jobboldalinak nem tartom.
DE.
egeszen addig amig egyesek olyan dolgokkal akarjak azonositani a nemzettudatot, ami _megoszto_, addig nem lesz egyseges a nemzet.
ne vallasi, politikai, etrendi, vagy zenei izlesek, esetleg ki mondja ki naponta tobbszor a nemzet szot, dontse el hogy ki magyar, plane ne hogy ki magyarabb a masiknal.
Isaszegi: valóban, a nemzetiségi falvakban működik a dolog - a nemzetiségekkel. Ők így fejezik ki, hogy vannak. De nem tudom, hogy pl. Szlovákiában, ahol mi vagyunk a kisebbség, mennyire megy ez. Erdélyről tudok, mert többször voltam, ott például vért köpnek attól, hogy az éppen aktuális magyar kormány állandóan be akar avatkozni a román belpolitikába, és rajtuk csattan az ostor. Éppen ezért néha már félnek attól, hogy bármilyen megmozdulásuk véres jelenetbe torkollik (na jó, ez egy kicsit túlzás, talán jobb lett volna botrányt írnom...)
Geo: ilyen tendenciát én is látok, hogy a jobboldal (nem akarok általánosítani, akinek nem inge, ne vege magára) mintha ki akarná sajátítani a nemzeti ereklyéket. Ez az, amit az elején is írtam: aki magyar, velünk van és hasonlók. A nemzeti ereklyék mindenki tulajdonát képezik, és tényleg lehet, hogy nekem a korona nem jelent többet, mint az ezeréves államiságot, de attól még az "én koronám" is.
És lehet valaki attól még magyar, hogy másképp gondolkodik. Kicsit sajnálatosnak tartom, hogy a két oldal azon marakodik, hogy ki magyar és ki nem. Nem ezen kellene, de csak amiatt megy ezen a vita, mert már senki nem tud jobb érveket felhozni, mint hogy "te idegenpárti zsidóbérenc" és "te soviniszta kirekesztő".
Közben meg már senkit nem érdekel az egész, és elfordulnak az emberek a politikától. Pedig nem utolsósorban a politikusok dolga lenne egy egészséges nemzettudat bevezetése. Hozzáálástól függetlenül. Aminek nincs hagyománya, azt meg kell teremteni. Még mindig nem késő, de ezt senki nem meri elvállalni, mert itt kivételesen nem a pénzről van szó, hanem az országról, és a benne lakókról.
Bocs Paradoxon, de erre még reagálnék, de aztán megígérem, részemről semmi személyeskedés, nem tartozik ide
Antináci: 1, ha jobboldali lennék, akkor sem tagadnám kilétem. 2, Nem hinném, hogy attól mitugrász lenne valaki, hogy baloldali. Számomra nem abból áll a politizálás, hogy a másik oldalt mindennek elmondom, ha nincs éppen jobb érvem és direkt provokatív csúsztatásokat helyezek el minden topikban. Ez az, amiatt a Politika fórumot sárdobálósnak tartom. 3, Ha nem vállalod a neved, az a te dolgod. Engem nem igazán érdekel, hogy ki vagy, de névtelenül ne sértegess senkit, mert ez olyan, mint a telefonbetyárkodás. 4, Vita részemről lezárva.
Csak úgy érdekességképpen jutott az eszembe, hogy pár évvel ezelőtt a tévében láttam egy műsort, ahol kicsi gyerekeket kérdeztek mindenféléről. Azt, hogy milyen típusú nyomtatók vannak, azt fel tudták sorolni. De arra a kérdésre, hogy ki volt Bartók Béla azt válaszolták, hogy: az ezres feltalálója.
Kedves Antináci!
Kérlek, de ess túlzásokba. A zászló, a korona és a Szentjobb nem az egész nép szemében cikis, csak egyes emberek, vagy kisebb csoportokéban, akikkel én enm fogok azonosulni (tehát nem vagyok MI) és nyilván te sem.
Lehet hogy nagyon utálsz valakiket, vagy egy jelenséget, de nem kellene mindenben ezt látni.
Kedves Sallustius!
Szerintem jól látod a dolgot, bár megjegyzem,
hogy az "előző rendszerben" jóval több olyan
kultúrprogram volt, ami a magyar népi hagyományokról
szólt. Mára maradt a "jóebédhez szól a nóta"
és Lagzi Lajos.
Ami elgondolkodtat: a nemzetiségi falvakban
mindenütt van pénz és igény tánckörökre, népdal-
körökre, stb. A magyarokban ez ritka. Sajnos.
Kedves Antináci!
Amellett, hogy én nem értek veled egyet, mély tisztelettel megkérlek, hogy ebben a topicban az eredeti kérdéssel kapcsolatos mondanivalódat tárd a nyilvánosság elé, mert már nagyon várjuk, hogy végre valami értelmes, a témába illő mondanivalót halljunk tőled.
Nekem van nevem és arcom, neked viszont nincs. És szerintem nem is lesz. Erről ennyit.
Magyarországon ma nem különösképpen veszélyes “haladónak”, azaz baloldalinak lenni. Sőt. Kifejezetten előnyös. Nem kell különösebb bátorság ahhoz, hogy megmondd a neved.
Jobboldalinak lenni, ezzel ellentétben, veszélyes, mert a jobboldaliak automatikusan nácinak, rasszistának, antiszemitának minősülnek. Ezért ír ide a legtöbb jobboldali-kormánypárti névtelenül, és ezért se várd azt, hogy én megmondjam a sajátomat. Igazán az a bátor, aki jobboldali létére nyilvánosan le meri írni a nevét, nem a magadfajta baloldali mitugrászok.
Még valamit lehagytam. Magyarország nem egyenlő Orbán Viktor nem egyenlő oltári szentség. Úgy írtad ide hozzászólásodat, mintha a legnemesebb igaz magyar lelkébe gázoltam volna bele. Biztosan nem ettől fog rosszul aludni.
Felkérek minden tisztelt hozzászólót, hogy lehetőleg ne tereljük politikai síkra a témát. Arra ott van rengeteg más topic, ott mindenki kitombolhatja magát. A topicot arra hoztam létre, mert kíváncsi vagyok mi erről a többieknek a véleménye (és esetleg mit lehetne ez ellen tenni, már ha volna beleszólásunk). Az hogy valakinek mi a politikai hovatartozása, az nem érdekel!!!
Miért? Én vállalom, amit írtam. Talán párszáz hozzászólás után belátod, nem abból áll errefelé az élet, hogy másokba próbálunk belekötögetni. Nekem van nevem és arcom, neked viszont nincs. És szerintem nem is lesz. Erről ennyit.
Az olyan jobb ha elkussol, aki olyanokat ír Orbán Viktornak, hogy – idézem – “Felpróbálta már a koronát? És jól is áll? Miért nem mutatkozik benne soha? Nade tényleg, legalább egy plenáris ülésen (ha van éppen)? Sajnos olyan enyhe telek vannak errefelé mostanában (biztos coclib konspiráció ez is), a Duna sosem fagy be, mi lesz így? Egyes közvéleménykutatások szerint ha autópályát építenének az Ország Háza és a Vár közé, és azon lenne e ceremónia, na azt mindenki megnézné, ön mit gondol erről? Lesz elég kavics?”