Keresés

Részletes keresés

VBalu Creative Commons License 2002.01.09 0 0 30
Sziasztok!

Kellene nekem egy kis segítség! Az a helyzet hogy volt idáig egy működő hálózatom (BNC) win95-ös és win98-as gépekkel. TCP/IP hálózat statikus IP-vel. Van egy gépem amiben az ISDN modem van, az osztja a netet a többi felé a winproxy programmal a BNC felé. Közben még fájl és nyomtató megosztás is működik. Minden működött szuperul, kivéve a hp710c-vel való nyomtatás (mint utóbb kiderült, alkalmtalan rá, csak cselekkel lehet (néha) vele nyomtatni). De még ez sem nagy gond. Lecseréltem az oprendszert a gépemen 98-ról XP-re. A megosztásnak annyi..nem tudom róla (XP) megnyitni semelyik gépet, még saját magát se..az internetet tudja használni, és ping is tökéletesen működik, de a megosztás nem..mutatja a gépet, de megnyitásnál annyi..arra már nem képes..(not responding a progi). gondoltam arra hogy nem tud komunikálni a régebbi rendszerekkel, de nem mert felraktam egy másik gépre is az XP-t és ugyanezt csinálja, se magát se másik gépet nem képes megynitni.. Aki tudja a megoldást a problémára legyen olyan jó és segítsen!

Elöre is köszi!

Üdv:
VBalu

Osztya 987 Creative Commons License 2000.05.18 0 0 29
911-nek igaz hogy a problémád már megoldodot de azért leirom
Biztos nem szabványos. De mükszik.
A fali csatlakozóból kijövő lengőre köss két lengőt rá Y alakba.
Bár így a két gép nem látja egymást. De a legolcsóbb.:-)
NevemTeve Creative Commons License 2000.05.16 0 0 28
Egy apróság: minnél több protokollod van, annál több a káosz... nálunk a Microsoft Network csak TCP/IP-n megy, a Novell Network meg IPX-en...
Fastnet Creative Commons License 2000.05.16 0 0 27
tothit,

Ahhoz, hogy hasznaveheto halozat keletkezzen ennel azert kicsit tobbet kene tudni.

- Hany szegmensbol all a halozat? Router van-e benne?
- Milyen halozati protokollok [TCPIP|IPX|NetBEUI|TP4|DLC|AppleTalk] vannak bekonfiguralva a Win klienseken es hogyan? Mert ha pl a TCPIP beallitasok nem jok akkor tokmindegy, hogy van-e WINS server vagy nincs.
- Milyen a NetBT node-tipus [H|B|M|...] beallitas a klienseken?

Mas. Miert gondolod, hogy a linuxos WINS server jobb lesz mint az NT/Win2K sajat WINS servere?

Előzmény: tothit (26)
tothit Creative Commons License 2000.05.15 0 0 26
Windows hálózattal kapcsolatban lenne nekem is egy kérdésem. Baromi lassu a microsoft network vagy hogy hívják,mert sok a gép, ezért gondoltam beallítom a linuxos szerver hogy legyen WINS szerver is (samba). Azt hiszem jól konfiguráltam be (95%). Beállítottam hogy a windowson hogy a wins szerver IP-címét de nem lett gyorsabb. Pontosabban addig gyors hogy kiirja a hálózaton lévő gépek neveit, de ha be akarok menni egy megosztott könyvtárba akkor sokat kell vári. Mit kell még beállítani a windowson hogy ez megváltozzon. Lehet hogy valami WINS Proxy -t kéne még beállítani legallább is a winipcg parancs kiir valami ilyesmit de nincs beXelve. Szóval mit kell beállítani ?
Kösz a segítséget.
TaXiN Creative Commons License 2000.05.15 0 0 25
- És ugyan én azt szeretem, ha tudom, melyik gépnek mi a címe,

Hasznalj statikus DHCP-t. 'dhcp-2.0-3' példul.

Előzmény: vastika (17)
911 Creative Commons License 2000.05.13 0 0 24
Ah, kössz, majd elfelejtettem, rendszergazda bevonásával sikerült megoldani a problémát ...

kaptunk mégegy UTP likat a falon, amibe bele lehet dugni a második gépet

Kössz a sok segítséget mindekinek

911

Ámbár asszem más is kérdezhetne ... meg ilyenek...

Előzmény: mulatt (23)
mulatt Creative Commons License 2000.05.13 0 0 23
Miért gondolod, hogy el tudnád venni AZT? ,-)))
Előzmény: NevemTeve (20)
mulatt Creative Commons License 2000.05.13 0 0 22
Azért ilyeneket ne freemailes címekről írj. HUB-ból is van sokfajta. Volna minek utánna olvasnod! Más kioktató megjegyzésektől tartózkodom.
ErroR Creative Commons License 2000.05.13 0 0 21
Hella!

Erika!
ez az ip eksőn ez nem igazán jött be, pls melyik szakirodalombol olvastad ezt? nevemteve is ugylatom egyetert velem... :))

szal, ha mar halot csinaltok, akkor ha win-t akartok mar reg rossz.
nem akarom magasztlani a linuxot, mert megvannak a maga rigolyai, de talan halozatra a debian a legalkalmasabb, lehet probalkozni mas disztribuciokkal is, de ezt tudnam javasolni. Mellesleg linux alatt nem kell ennyit szenvedni, egy kiba olcso 386-ot betehetsz szervernek. ez a gep manapsag mar nem penz. viszont mindenesetben javaslom a rendszergazda megkereseset. a megoldas szerintem egy szerver berakasa, meg mar tulbonyolitjatok az egeszet..

by ErroR

NevemTeve Creative Commons License 2000.05.11 0 0 20
Kedves Erika !
Ha én lennék nálatok a rendszergazda, te fej nélkül mennél haza egy ilyen akció után :-) "keressél egy szabad IP címet"

Kedves 911 !

Mik a legújabb fejlemények ?

Előzmény: werika (19)
werika Creative Commons License 2000.05.11 0 0 19
Szia 911!
Amíg mások vitatkoznak addig gondolom, téged leginkább az érdekel, hogy gyogyan tudod bekötni a két gépedet, és legkevésbé, hogy ki mit fog szólni hozzá. Szerintem a legjobb ha tudsz kölcsön kérni egy kis HUB-ot. Kösd rá a hálóra. Valószínü, hogy müködni fog. Tedd rá a két gépedet. Ha a DHCP megy nálatok akkor semmi gondod nem kéne, hogy legyen, ha nem akkor nézd meg az IP címedet a mostani gépeden és keressél egy szabad címet. Ezt írd be a második gépre, ha valaki nagyon panaszkodik, vagy másképpen gondod van az új címmel, akkor keress egy másikat.
Sok szerencsét!
Előzmény: 911 (9)
NevemTeve Creative Commons License 2000.05.10 0 0 18
Nálatok valószínüleg két (vagy sokkal több) ethernet szegmens van, amelyeket routerek kapcsolnak össze. Az is előfordulhat, hogy két router között van néhány száz kilométer távolság, de ottan már nem ethernet protokoll vagyon, hanem például X25, ATM, FrameRaley vagy mittudomén... persze ezzel a felhasználónak semmit sem kell törődnie.
Előzmény: Borsalino (16)
vastika Creative Commons License 2000.05.10 0 0 17
Borsalino!
A HUB-nak semmi köze a protokollokhoz, mint ahogy pl. az UTP csatlakozónak és a Cat.5 kábelnek illetve az UTP falidoboznak sincs (a HUB ugyanis "hálózatilag" kb. ebbe a katagóriába tartozik: egy buta jelismétlő eszköz, ami csak jelszintekről tudja eldönteni, hog 1 v. 0 (Kivéve a Switching hubot))
Nem lehet, hogy Te valahogy a Routereket keverted ide? Igazán nem kötekedni akarok, de a tisztánlátás végett...
A DHCP-ben igazad van, tényleg jó, ha van. Én HW cégnél vagyok "rendszergazda", kb. 12 gépünk van hálóban, de már it is kicsit idegesítő volt a DHCP előtt, hogy a kollégák minden win újrainstall után jöttek, hogy "...mi is az én IP címem? és a némszerver? és az átjáró? és a WINS?" stb... És ugyan én azt szeretem, ha tudom, melyik gépnek mi a címe, HW Addressekkel meg nincs kedvem játszadozni, de legalább addig is megy a háló, amíg unalmas perceimben be nem állítom rendesen a gépeket.
Előzmény: Borsalino (16)
Borsalino Creative Commons License 2000.05.10 0 0 16
Re Nevem Teve:

Akkor felreerheto voltam. Egy rovid kis (hozzavetoleges) szomsorral probaltam leirni hogy egy TCP/IP protokolu Ethernet halo kb hany Hub-ot tud elviselni.
A ceges halonk dovertol megy glasgow-ig. A cernat nem mi huztuk ki de a ket vege a ket irodaban van egy illeszto utan irany a switch mind a ket irodaban es a dolog egesz jol megy igy 800 km tavolsagbol.

2. DHCP vagy van vagy nincs. de logikusnak tunik a felallitasa egy olyan helyen ahol egyszerre (Pl evkezdet amikor mindenki bekoltozik a koleszba) sok gepet kell felrakni a halora es nem biztos hogy az osszes felhasznalo tudja hogy hogyan kell a gepet konfiguralni es a rencergizda meg nem fog minden egyes gepet beallitgatni.

A vegkovetkeztestesben egyetertunk.
Senki ne pakoljon gepeket a halora sajat felbuzdulasbol mert seggbe lesz rugva.

Udv B.

Előzmény: NevemTeve (14)
vastika Creative Commons License 2000.05.10 0 0 15
Nagyon érdekes volt, ahogy kiszámoltad az IP címek alapján, hogy hány HUB-ot lehet összekötni... Tudod, ez olyan, mint az a találós kérdés, aminek az a vége, hogy hány éves a kapitány ;-)
Előzmény: Borsalino (12)
NevemTeve Creative Commons License 2000.05.10 0 0 14
Kedves Borzalino !

Enyhén szólva keversz ! Az Ethernet-HUB semmit sem tud az IP címekről, két teljesen független problémáról van szó:
1) Az Ethernet hálozatba kell egy új készüléket beilleszteni. A hálozat mérete (tkp a két legtávolabbi gép közötti késleltetési idő) korlátozva van, ezért nem lehet csak úgy kijelenteni, hogy szabad egy HUB-ot csatlakoztatni.
2) Ha internetezni akar, szüksége van IP címre. Lehetséges, hogy van egy IP-cím osztó szerver (DHCP), de az is lehet hogy nincs, vagy van, csak de az ethernet kártya sorszáma alapján oszt IP-t. Ezt a rendszergazdával kell megbeszélni (beleértve a szokásos vagy nem szokásos netmaszkot is :).

Előzmény: Borsalino (12)
Dr. Padre Creative Commons License 2000.05.09 0 0 13
A hálló az 10M vagy 100M-ás?

Ha 100M-ás rém egyszerű a helyzett, mert akkor csak le kell butitani 10M-ra s nem kell új végpont csak 2 db Patch kábel, és két darab butító.( kb. 1000 Ft -ból megvan)

Ha 10M-ás a hálló akkor bonyolultabb a helyzett. - - A WIN98 képes két hállókártyát használni, de nem tudja a két hállózatott routolni, erre csak egy workstation vagy egy server képes.
- Van a lent említett HUB-os megoldás ami KB. 5-6 ezer FT.

Persze lehet, külső gyártók progiját is használni, de én azt ajánlom beszélj a rendszergazdával s együtt találjátok ki a megoldást.

Padre

Borsalino Creative Commons License 2000.05.09 0 0 12
Eloszor is,
Egy hub-ra ra lehet kotni egy masikat, a szokasos netmask 255.255.0.0 ami azt jelenti hogy a halo elbir elvileg 65000 gepet ha 48 portos hubokkal szamolsz akkor is 1500 Hub (ide tartoznak a routerek es a switchek is)kell hogy ezt a gepmennyiseget elbirja. Kizart hogy a koleszetekben 1500 Hub legyen osszekotve.

viszont mielott ezt megcsinaljatok kerdezzetek meg a rencergizdad mert vannak olyan hubok amiket egy 'X' kabellel lehet csak masik hubhoz kotni.

Ip cimet nagy valoszinuseggel a szerver oszt ki neked de errol is kerdez meg a nagyfonokot.

udv Borsalino

vastika Creative Commons License 2000.05.08 0 0 11
Szerintem is rendszergazda, mert olyat is meg kell kérdezni, hogy lehet-e egyáltalán még HUB-ot kötni a HUB-ra, (merthogy nem lehet akárhányat összekötni... vannak időkorlátok, ami alatt egy adatcsomagnak "be kell tudni járni" a hálózatot, különben nem igazán működik.), meg hogy milyen IP címet használhatsz.
Ráadásul, bár gány megoldás, de szükségből már használtam 100 megán is, és itt is szóba jöhet: ha a HUB-on van még szabad csati, akkor azon az egy kábelen fel lehet vinni még egy géphez az adatokat, mivel csak 2 érpár van használva a 4-ből...
NevemTeve Creative Commons License 2000.05.08 0 0 10
Ne misztifikáld a hálókártyákat: ha két, különben jó, 10Mbps UTP-s kártya nem működik együtt, akkor a kábeled nem jó :-) NIC-NIC kapcsolathoz "fordítós" kábel kell, NIC-HUB kapcsolathoz pedig "egyenes".
Egyébként nyomatékosan javaslom a rendszergazda bevonásást a dologba... annyira nem lehet vérengző fenevad...
911 Creative Commons License 2000.05.08 0 0 9
TaXiN
hát igen, de ahhoz kb nagyon sok kábel kell, és nem mindenki szereti , ha a szobályának a falát szétfúrkálják ...
A két hálókártyával +SyGAte -el már próbálkoztam, csak két nagyon Realtek komp. hálókártya volt a gépben, és nem bizti, hogy szerették egymást, éppen más emberek gépéből próbálok valami másfélét szerezni (Járom csavarhúzóval a koleszt, és kérdezgetem a kolisokat , "te figyu neked milyen hálókártyád van?" .... :))

A modem + hálóleosztás nekem is ment simán, azzal semmi gond nem volt.

Thx

NevemTeve:

wow lerajzolni, erre nem is gondoltam :)))

Szóval első megoldás:

Hát itt UTP kábel van, amikre sorosan nem tudok rákötni két gépet, vagy pedig ez első gépbe olyan + eszközök kellenek, amikről nem tudok
(Már próbáltam beleerőszakolni 2 hálókártyát W98 alatt a gépbe, de az nem igazán akart működni, de nemtudom, hogy azért e, mert w98 nem képes lekezelni ( hallottam már ilyet, bár az ellenkezőjét is ), vagy mert a két kártya nem bírja egymást. )
vagy létezik valami egyéb király újra hardver, amit még nem ismerek ( simán lehet :)

Kettes megoldás:

Bizti, hogy a HUB után én mégegy HUB-ot be tudok tenni ?, mondod, hogy maximálva van, megintcsak rendszergazdát kell kérdezni ....

Thx

Rubóczki Béla

Igen újra +1 HUB, rendben, de akkor milyen IP-ket, meg ilyneket kell kiosztani, biztos, hogy be tudom tenni oda a HUB-ot ?

Kössz

Előzmény: NevemTeve (6)
NevemTeve Creative Commons License 2000.05.04 0 0 8
Elfelejtettem mondani, hogy IP-cím azért kell a második gépnek... a rendszergazdától kell kérni
Rubóczki Béla Creative Commons License 2000.05.03 0 0 7
szerintem venni kell egy olcsó 4 portos UTP hubot
ami maximum 5e Ft
meg venni kell 2 db kábelt ami nem több 1000 Ft-nál
Ez a legegyszerübb megoldás
Előzmény: NevemTeve (6)
NevemTeve Creative Commons License 2000.05.03 0 0 6
Ah, azt sajna nem lehet, merth ahhoz meg kene vagy allatsok (30 m) kabel, vagy az nem nagy penz?

Ha jól értem, a jelenlegi állapot:

Gép1-------[Fal]------------------------HUB1

Az új gép számára két megoldás vagyon:

Gép2------Gép1----[Fal]-----------------HUB1

vagy

Gép1------HUB2----[Fal]-----------------HUB1
Gép2------|

Én a második megoldást ajánlottam, ez fenn is tartom, nem látom be, miért kellene hozzá több kábel, persze ki kell próbálni, hogy a hálozat elviszi-e (a HUB-ok száma és a kábelek hossza is maximálva vagyon)

Persze az első megoldással sincs baj, de akkor az első gépnek meg kell igérnie, hogy mindíg működni fog amikor a második netezni akar...

Előzmény: 911 (2)
TaXiN Creative Commons License 2000.05.03 0 0 5
Szoval adva van 2 ember, akik egyszerre akarnak netelni.

Hmmm...

A legolcsobb megoldas venni X m drotot ami eler egy olyan szobaig ahol nincs gep. ( + falfuras )

A W98-ban van olyan varazslat amivel meg lehet osztani a net-et. Valami wingate progi. W98 SE : Internet Connection Sharing: ICS
Kulon programmal: SyGate

Ezek tudtommal modemet osztanak meg, de SZVSZ 2 halokartyaval is menni kell. SZVSZ ne legyen egyforma a ket halokartya, mert akkor nem kell veszkodni a hw cim kulonbsegekkel.

911 Creative Commons License 2000.05.03 0 0 4
Hude rosszul gepelek
(de gyorsan ...:)
Előzmény: 911 (3)
911 Creative Commons License 2000.05.03 0 0 3
upsz

nemarrol=arrol

911 Creative Commons License 2000.05.03 0 0 2
Ah, azt sajna nem lehet, merth ahhoz meg kene vagy allatsok (30 m kabel), vagy az nemnagy penz?

Tehat a tenyallas pontosan:

Van 1 db kolesz, melyben bevanfuzve UTP kabellel, minden szobaba 1 db csatl. Dehat nagyagy rendszergazda nemgondolkodik, hogy mindenszobanban 2 gep (vagy tobb) is lehet, ezért csak 1 csatl De most mar ket gep.

Eszkozok pozíciói, ahogy tudom; Folyosó közepén van asszem a HUB, nem arrol van lekotve kb 25 csatl minden szobara egy. Namarmost en nam ertek hozza annyira, de arra HUB-ra En rakothetek emgegy HUB-ot ?
Mert annyira nem szerent mindket a srac, hogy kulon HUB-ot csinaljon a szobanknak, tehat a HUB elottrol kabel nemigan kapunk.
Tehat en arra gondoltam, hogy szoban belul kellene vhogy megoldani a dolgot az 1 db UTP csatl figyelembevetelevel.

Mar volt a szobaban Linux szerver, de arra lennek kivancsi, hogy nincs e mas megoldas is ?

(Es most talan a vilag leghulyebb kerdese :)
De vajon miaza BSD ?

Előzmény: NevemTeve (1)
NevemTeve Creative Commons License 2000.05.03 0 0 1
Nem lenne bolondsag, ha kicsit jobban elmagyaráznád a problémádat, amennyit jelenleg értek, arra az a válaszom, hogy vegyél egy HUB-ot.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!