Kedves George Sand, néha mást is kell csinálni mint topni (meg ott a saját topik, amelyet ápolni kell), de visszataláltam. Az "ellést" nem találom erősnek, sőt.
Sokfélék vagyunk. Az általad írt esetben valami más is lehetett a dologban. Ha valaki akar gyereket, és nem csupán tulajdonképpen, majd, stb., akkor egy ilyen b"balesetet" hamaer ki lehet hevereni, max. egy ideig sokkal többet kell gályázni.
Ezek szerint sokan vagyunk. Az én évfolyamom pl. 120 fővel indult. Hogy hányan tanítanak közülük ma is? Ki tudja. Sokan már menet közben átprofilirozták magukat. De se baj, nekünk többet tanítottak. A "lámpásoknak" több duracellt kellene adni, akkor jobban bírnák.
Alapvetően nem a pedagógus szakma problémája, hanem általános probléma a pályaelhagyás. A másik oldalon viszont ez lassan teljesen természetes lesz. Most hallottam egy adatot, 2010-ben a mai állapotokhoz képest 80 százalékban teljesen új technológiákat fogunk alkalmazni, így szinte mindenkinek folyamatosan amortizálódik a tudása és látványosan.
Kedves Maminti, elfogadom. Bizonyos, a társadalom aktuális fejlettségének megfelelő korlátokkal, amelyek képesek a nők emberi méltóságát akceptálni, de a másik oldalon is határt szabnak.
"Szerintem mindenkinek a saját lelkiismerete szerint kell dönteni, és a törvényt ebben a szellemben kell meghozni, természetesen a tudatlanság és tájékozatlanság mielőbbi felszámolásának az igénye mellett."
Nem értem, hogy ez a kérdés miért indukál ennyi gyűlöletet.
Ismerek olyat, aki vallásos, tiltakozik a dolog ellen, de már volt abortusza, és nem bánta meg. Van orvos barátom, akit eltávolítottak az előző munkahelyéről, mert nem volt hajlandó abortuszban közreműködni. Én magam kerülendőnek de mégis alapvető emberi jognak tartom az abortuszt. Sok emberrel beszélgettem erről, sokféle véleményt meghallgattam, de még soha senkivel nem kaptam hajba emiatt. Szerintem mindenkinek a saját lelkiismerete szerint kell dönteni, és a törvényt ebben a szellemben kell meghozni, természetesen a tudatlanság és tájékozatlanság mielőbbi felszámolásának az igénye mellett.
Legtanulságosabb az volt, mikor az egyetemen (Érvelés- és tárgyalástechnika szemináriumon) azt a feladatot kaptuk, hogy osztódjunk szét két csoportra és mondjunk minél több ÉRVET pro és kontra abortusz ügyben. A nehezítés annyi volt, hogy mindenki a saját meggyőződésével ELLENTÉTES álláspontot kellett képviselnie. Érdemes egyszer kipróbálni, utána sokkal higgadtabban tudja az ember értékelni a másik véleményét is...
Engem is megkereszteltek ,(r.kat.),aztán mégis ateistának neveltek.Tudod,kisdobos,úttörő,
KISZ,stb.A legnagyobb galádság,amit ekkor elkövettem,hogy hívő nagymamám szeme
láttára nagypénteken hús ettem,és mindezt csak azért,hogy bosszantsam.
(Azóta is szégyellem magamat miatta.)
Aztán eltelt pár év,gyerekeim születtek,és ebben az ateista dologban már egyáltalán nem vagyok biztos.Sőt...
Persze nyilván más felnőtt fejjel ,"önerőből" eljutni valahová,mint amikor egészen apró korától
kezdve erre kondícionálják az embert (akár érzelmileg is).
Mégis,kedves Mr.Sla,pár évvel ezelőtti ateista létemre bármikor elmentem volna egy abortusz elleni tüntetésre,a mai eszemmel (tapasztalatommal,hitemmel) sokkal inkább látom a fekete-fehér elvek mögött magát az embert,az ő sorsával,esendőségével,kínjaival együtt.
És nem vagyok benne biztos,hogy ítéletet mondhatok fölöttük.
Na mindegy,nem vagyunk egyformák,és ez nyilván így van jól!
Szia
Ez ,hogy `ebben az abortusz -dologban Téged v.miféle vallásos hit vezérel? ` nem jo kerdes. Ha arra iranyul a kerdes, hogy hiszek e Istenben, akkor a valaszom: igen.
Kedves Mr.Sla,lenne hozzád egy kérdésem,elég,ha csak igennel vagy nemmel válaszolsz.
Persze.ha nem akarsz,és a kérdésem túlságosan piszasz (szemtelen),akkor bocs..
Szóval,ebben az abortusz -dologban Téged v.miféle vallásos hit vezérel?
Ha válaszolsz ,köszi,ha nem,azt is megértem.
Szia.
Van nekem olyan barátom (nő) aki már vetetett el gyereket. Nem ítélem el őt ezért, eléggé megszenvedte mind fizikailag: fáj ám a dolog. Mind lelkileg :a pasija(mert ám az is kell a dologhoz, de persze a nőre háruljon minden), akkoriban hagyta el, az egész procedúra megalázó, utógondozás nyista.
A poén az, hogy az AB (alkotmánybíróság), érvénytelenítette az akkori abortusztörvény azon részét, ami a teljes tiltásra vonatkozott olyan kikötéssel, hogy 2000 augusztusig törvényt kell hozni, mert ha nem, akkor: AZ ABORTUSZ TILTOTT LESZ , és nem lesz lehetőség semmilyen kivételre sem.
tökéletlen katona: itt van némi válasz kérdésedre, plusz írd be altavizslába "abortusz", van ám könyvtár is a világon, egyetemistáknak meg hajjaj...
Szoval igen tudom. Amikor a felesegem epp komaban fekudt, a 7 honaposan csaszarral szuletett fiam meg a gyerek intenziven, hat meg ellensegemnek sem kivanom az erzest. Vegul ahogy Isten Abrahamnak is megkegyelmezett, az en csaladomnak is, vegtelenul halas vagyok ezert . De nincs olyan erv ami az abortuszt elfogadhatova tenne szamomra.
Nekem három gyerkőcöm van.Ha nagyon-nagyon akarom,akkor tul.képpen mindhárman a
védekezés ellenére fogantak,de a legkisebb mindenképpen úgy.
Soha nem bántam meg egyiket sem,sőt....és alapjában véve én is azon az állásponton vagyok,mint TE,hogy az abortusz tul.képpen mégiscsak egy lehetséges élet elvétele,de...
.
Fogalmam nincs,hogyan döntenék,ha megint terherbe esnék.
Nem az anyagi helyzetünket vagy a testemet félteném,hanem sokkal inkább a lelkemet.
Tudod,már túl sok időt töltöttem el kül.sebészeti ambullanciák előtt röntgenfelvételre,törött
kar(ok) gipszelésére várva...téptem át a városon a szirénázó mentő után,amelyik a taxi
alól kiszedett lányommal viharzott.Szedtem ki fuldokló gyerekemet tengervízből,több méter mély pincéből,és sorolhatnám,de ezt te is biztosan tudod...
És a vér,és a láz,és a sebek,és igen,a gyermekkönnyek...........
Ezek is nagyon tudnak fájni.
Nem vagyok benne biztos,hogy szeretném elölről kezdeni.
Ha valamit kívánhatnék,akkor az az lenne,hogy soha ne kerüljek olyan helyzetbe,hogy
döntenem kelljen.
Nagyon-nagyon szeretném,hogy soha ne kerüljek ilyen helyzetbe!!
Szia!
Kisbabák rengeteg okból születhetnek...
Én ismerek egy anyukát,aki évekig járkált orvostól orvosig,mert nem lehetett babája.
A legmegalázóbb cirkuszokat csinálta végig,felpüffadt és kiütéses lett a rengeteg gyógyszertől,
hónapokig feküdt kórházban,telenyomták injekcióval
és a saját bevallása szerint már a hideg rázta attól a gondolattól,hogy bizonyos napokon
hanyatt kellett dobnia magát ,biztosan érted,hogy mire gondolok.
Aztán meglett a baba.Az asszonyka kb.1 évig bírta,utána úgy vágta a bölcsibe,csakúgy nyekkent,és visszament dolgozni.(Megjegyzem,a férje annyit keres,hogy Kenyába járnak nyaralni)
Ezzel szemben több olyan gyerkőcöt ismerek,akit nem terveztek ugyan,mégis boldogabb,
mint a fent emlegetett,nagyon-nagyon várt (?) milliomos-csemete.
Tehát,erre abszolút nincs aranyszabály!!
Szia
Sziasztok!
Én az ELTÉN SZOCIÁLPOTIKA tantárgyból "AZ ABORTUSZRÓL"című dolgotatomhoz keresek anyagot,informácót,véleményt,tanulmányt,elérhetőséget,hogy hol keressem(ha használható beleírom a dolgozatba forrásmegjelöléssel)Ha tudtok segítsetek, sűrgős!!!!!!!!!!!!!!
Igaz. Ezert mondom en regota, hogy igazabol ket `tantargyat` kellene kotelezoen oktatni. A pedagogiat es az informatikat. Az elsot azert mert az emberek nagy tobbsege elobb-utobb gyermeket fog nevelnies olyan problemakkal fog szembesulni amiken egy kis pedagogia tudassal konnyebben megoldhatna (gondolok itt tobbek kozott a relativ ertekelesre mint negativumra) a masikat ebben a topicban nem indoklom.
De minden okoskodas mellett ne felejtsetek :
AZ ABORTUSZ EMBEROLES !
"... Mint hajdan oktatásból (is) élőnek voltak személyes kapcsolataim olyan emberekkel gyermektől felnőttig, akiket a szülei nem akarták. Volt, aki felnőtt korában sem tudta ezt feldolgozni..."
Kedves kopasz indián,
Csatlakozom az általad írottakhoz, úgyis mint kiugrott egyed :)
Több emberrel találkoztam, aki arról számolt be, hogy milyen nyomokat hagyott ez az érzés a gyermekében. Számomra a legemlékezetesebb eset az volt, mikor igazából akarták a második gyerek érkezését, csak egy évvel később, mikorra be tudják fejezni a házukat. A baba előbb érkezett, és megérezte, hogy nem igazán kívánták még. Jártak pszichológushoz is - családilag. Ma már tinédzserkora végefelé jár a gyerek, neki sikerült - segítséggel - ezt feldolgozni.
Azon lenne jó mindenkinek elmorfondírozni, hogy nem csak megszülni, hanem tisztességes, emberhez (gyerekhez) méltó körülményeket kell teremteni a felneveléséhez, majd "szárnyára bocsátásához" is. Mert "elleni" mindenki tud. Nevelni, gondoskodva, szeretve gondozni sokkal kevesebben!!!
Mielőtt bárki nekem esne fenti jelzőmért, fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy mindenféle agyament ember "nevelhet" gyereket. Ahhoz érdekes módon nem kell semmiféle képesítés!
Nos, akkor ebben kvittek vagyunk (itt is 2 gyermek, 15,19, tehát van rutin is, némi). Körülmények? Hát azok is voltak, szoktak lenni, meg majd lesznek is.
Én ennél egy kicsit bonyolultabban gondolom. Mint hajdan oktatásból (is) élőnek voltak személyes kapcsolataim olyan emberekkel gyermektől felnőttig, akiket a szülei nem akarták. Volt, aki felnőtt korában sem tudta ezt feldolgozni.
Valamikor ez lánynak dicsőség, asszonynak kötelesség volt. A fogamzásgátlás terén teljesen egyet értünk. Vegyük hozzá mindehhez a felvilágosítást is, illetve talán kellene egy jobb általános életszínvonal, illetve minimum egy pezsgő gazdaság.
De egy nem kívánt gyermek az egy nem kívánt gyermek. Más országokban azt tapasztalták, hogy a körülmények, stb. stb. hatására az abortuszok csökkentek. Tehát nem a nőkön múlik a dolog (általában). Igaz, én is ismertem olyan nőt, aki ezt tekintette fogamzásgátlásnak, mert bármily furcsa is volt, vallási alapon nyugvott az aza állááspontja, mely szerint nem védekezik. Ma sem értem, de legyünk optimisták, és higgyünk a statiszikáknak, a nők általában nem ilyenek.
A mostani tiltakozás oka azonban nem csak az, hogy az abortuszt szigorítani akarják, amit a nők vívmánynak éltek meg, illetve alapjognak, hanem hogy ráadásul semmi sincs a mérleg másik serpenyőjében, sőt. Feltehető, hogy a magas abortusz szám csökkenne, ha...
Off: Ha már itt tartunk, itt van a kezemben egy anyag, a címe: "Otthoni számítógép program", benne a svéd modell, kiadta az Inforum és az Amerikai Kereskedelmi Kamara. A lényege 316.000 db. PC-t juttatni a lakosságnak. Ez azt jelentené, hogy ha az illetőt a munkahelye támogatja, akkor havi 4360 Ft-os, 36 havi részletfizetéssel hozzá tudna jutni egy netto 275.000 Ft-os PC-hez. Ez azt jelentené, hogy az otthoni PC állomány megduplázódhatna. Ezt a szakma szeretné, zajlik a lobbi. Meglássuk ebben mi lesz a döntés, illetve lesz-é.
Mar egy masik asszem a penteken abortusz lesz cimu topikban kifejtettem az allaspontomat.
Talan a lenyeg.
Az abortusz nem tartozik az alapveto emberi jogokhoz, az eletvedelme annal inkabb. Bizonyos , nagyon jol korulhatarolt esetekben elfogadhato torvenyileg az abortusz (bar meg kell irjam en magam teljes mertekben elutasitom, kiveve ha az anya eletet veszelyezteti a terhesseg, ebben az esetben az terhes no dontese a mervado, talan) de semmi olyan indokkal, hogy nekem most nincs penzem, meg enni sem tudok, meg az ido is rossz, meg a vonat is kesik stb. igenis tiltani kell az abortuszt. Hozzatartozik , hogy szvsz ezzel egyidejuleg a fogamzasgatlast ingyenesse ill. rendkivul olcsova kellene tenni.
Mivel azert ismerem a biologia tenyeket, a terhesseg nem kizarolag a no dolga. Ugyebar ott van a meheben a fejlodo gyermek. Ketsegtelen , hogy a no hordja ki, de hat ez van. Ha ugymond nem kivant terhesseg alakul ki, akkor az bizony problema, de ne a meg meg sem szuletett gyerek megolese legyen a megoldas.
Igen van ket gyerekem , bar a felesegem szulte. A mar fent emlitett masik topicban leirtam, hogy voltak azert korulmenyek. Meg sem oltunk.
Ne tegyetek ti sem!
Egyetértek, Indián! A kép sokkal árnyaltabb, mint hogy bármelyik szélsőséges álláspont elfogadható legyen. És a tüntetés valóban nem az abortusz propagálásáról szól, hanem bizonyos emberi jogokról és bizonyos homály eloszlatásáról.
Látod Sla, itt is különböző véleményen vagyunk, nem csupán a hekkelés terén. Ha jól olvastam, akkor a topik azt mondja impicit módon, hogy az abortusz egy végső megoldás. Vannak olyan esetek, tele van velük a való életen túl az irodalom és a film, hogy ez bizony emberi tragédiák forrása. Nem tudom, te hány gyereket nemzettél és nevelsz.
Szaporodni jó, és kell. De az élet minőségéhez mindenkinek joga van (illetve csak lenne), a tudásról is ilyeneket kellene mondanunk.
Azért nem értelek, mert más oldalon te is tudsz pozitív lenni - a csatabárdos topikban való szereplésedet nem sorolnám ebbe a kategóriába.
Ha az abortuszt nem mint standard prevenciót tekintjük, és felteszem, hogy a topik sem erről szól, hanem az alapvető emberi jogokról, amit pl. a német nők úgy szoktak megfoglmazani, hogy "Az én hasam az enyém".
Gyönyörűek az elvek, amiket hangoztatsz. De ha ismernéd a biológia, illetve az orvostudomány aktuális eredményeit, akkor meg lennél lepődve, hogy gyereket nemzeni mégis csak munka. Én úgy emlékszem, hogy lényegesen több azon esetek száma, amikor a fogamzás után a a megtermékenyített petesejt be sem ágyazódik, vagy ha mégis, akkor igen korai stádiumban leáll a fejlődés. Az e téren nálam profibbak biztos tudják az erre vonatkozó statisztikai adataokat.
Kérdés: ezeket az "abortuszokat" kinek a számlájára írod? Ezeket is meg kellene szülni? Ezekért ki a felelős? Mit kell tenni pl. egy Down-kóros magzat esetében? Mit kell tenni a más, súlyos károsodással születendő gyermek esetében? Te mit tennél?
Ön tudja, hogy a terhesség nem jönne létre nő nélkül és férfi nélkül
Ön tudja, hogy a nő akkor is teherbe ejthető, ha nem akar gyereket, bár megfelelő védekezés esetén ennek valószínűsége azzal vetexik, hogy önt agyoncsapja egy meteor.
Ön tudja, hogy a terhesség összes egészségügyi kockázatát a nő és méhében növekedő gyermek viseli
Ön azt is tudja, hogy a biológián változtatni nem lehet
De tudja-e, hogy a nem kívánt gyermeket meg lehet gyilkolni?
Nem az abortusz szigorítása ellen kell tüntetni, hanem a sok legyilkolt gyermek , születési jogáért.
Ha nem akarja, hogy ezentúl a tizenéves lányokat is a gyermekszülés érdekében manipulálják, jöjjön
április 30-án vasárnap délután
4 órára a Jászai Mari térre
Abortuszról - másképpen:
A nőellenesség mint a jog forrása
Juhász Géza
Részlet a "Tiszántúli Emanuelle"-ből
előadja: Hernádi Judit
Védőnőket a türelmi zónába?
Adamik Mária
Mit tegyünk az abortusz ellen?
Tamás Gáspár Miklós
Férfiaknak: a teherbe ejtés megelőzéséről
Kuszing Gábor
a programot vezeti:
Oravecz Éva televíziós újságíró
Habeas Corpus Munkacsoport
Ombudsnő Programiroda
NANE Egyesület
Feminista Hálózat
* * * *
Ön tudja, hogy a terhesség nem jönne létre férfi nélkül
Ön tudja, hogy a nő akkor is teherbe ejthető, ha nem akar gyereket
Ön tudja, hogy a terhesség összes egészségügyi kockázatát a nő viseli
Ön azt is tudja, hogy a biológián változtatni nem lehet
De tudja-e, hogy a bajba esett, szenvedő nőket miért gyötri az állam is?
A nem kívánt terhességet nem kívánta a nő
A törvénynek csupán ezt kéne elismernie
Hová kerül a nők TB-járuléka?
A védőnők a férfiakat tanítsák gumihasználatra,
ne a nemi erőszak áldozatait!
Ne szavazhasson abortusztörvényről olyan férfiképviselő,
aki nem kívánt terhességet okozott!
Világítsák át a kurvához járó politikusokat!
Védje az életet az Alkotmánybíróság a saját pocakjában!
A törvénytervezet szerint: A nem kívánt terhesség olyan baleset, mely miatt az állam az áldozatot hibáztatja, futkostatja, lelkileg megtapossa, megalázva kioktatja és pénzbüntetéssel sújtja.
MIÉRT???
A férfiak a bordélyban állítólag "magánéletet" élnek
A nőket viszont még akkor is meghurcolják, ha otthon esnek teherbe
MIÉRT???