Vezényel és zongorán közreműködik: Börgöndi Viktória
Közös éneklés-Szőnyi Erzsébet: Én a hegyre, te a völgybe lengyel népdal feldolgozása, Raics István ford. Vezényel: Mitók Monika
Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola Kós Kicsinyek Kórusa
Szőnyi Erzsébet: Négy bicinium: Zom libizom, Sárga csikó, csengő rajta. Lagúna, Búzaföldek perui népdalok feldolgozása, Lukin László szövegével.
Kocsár Miklós - Kányádi Sándor: Ez a tél
Vásárhelyi Zoltán: Három szabó legények népköltés
Vezényel: Mitók Monika
Népdalcsokor. Előadja Zámbó Brigitta, a VmG és Kós Károly Általános Iskola tanulója, aki a Tiszán innen, Dunán túl népdalverseny országos szintjén Arany minősítést ért el.
Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola Kós Gyermekkara
Bárdos Lajos: Bizakodó - kánon
Bárdos Lajos: Aranyszárnyú angyal
Bárdos Lajos: Jubilate Deo
Magyar népdalcsokor Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lajtha László és Vikár Béla erdélyi gyűjtéséből
Kodály Zoltán: Cigánysirató
Vezényel: Hraschek Katalin
Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola Kamarakórusa
Halmos László: Jubilate Kodály Zoltán: A 150. genfi zsoltár Furusato - japán népdalfeldolgozás Szőnyi Erzsébet- Lukin László: 3 bicinium. Madárriasztó - japán népdal, Jó vásár - finn népdal, Ida szép, szeme kék - amerikai népdal. Előadják az 5. és 6. osztályos tanulók Karai József - Nagy László: Új regösének Bárdos Lajos: Hej, igazítsad
Vezényel: Blazsek Andrea
Közös éneklés
Gebhardi: Glória szálljon a mennybe fel! Kánon.
Magyar szöveg: Kerényi György
A zene nem magánosok kedvtelése, hanem lelki erőforrás, amelyet minden művelt nemzet igyekszik közkinccsé tenni. Kapja meg belőle részét minden magyar gyermek!
Sziasztok, szopránokat és fiúkat keresünk kórusunkba Budapesten (korosztály: 18-35)!
Amire kíváncsiak vagyunk: neved, korod, telefonszámod, emailcímed, hangfajod, zenei előképzettséged. Előny, de nem feltétel a zenei előképzettség, kottaolvasás, kórustapasztalat.
2013. április 16-án, kedden 16:30-kor lesz a XII. kerületi iskolák hagyományos Kerületi Dalostalálkozója a Városmajori Gimnázium aulájában!
M Ű S O R
1.Quodlibet- német kánonok
Előadják a szereplő kórusok
Vezényel: Zámbó Éva
2. Üdvözlégy kegyes Szent László király - Gerencsér Miklós feldolgozása
Bárdos Lajos kánonok:
Mind azt mondják, Hej, sárelő ,Szép kis család
Kern Aurél feldolgozásai Pálóczi Horváth Ádám gyűjteményéből:
Most jöttem Erdélyből, Míg élek, szép lélek
Balázs Árpád - Gyárfás Endre: Tavaszébresztő
Előadja: Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium Kórusa
Mihályi Emma - pikkoló (5.oszt)
Börgöndi Viktória - zongora
Vezényel: Opánszki Dávid
3. Népdalcsokor
Előadja: Haraszti Emese, Nényei Lujza, Szabó Ágnes a fővárosi népdalverseny aranyokleveles énekesei
4. Műsorunk: Cherubini: Szolmizációs kánon
Szőnyi Erzsébet.: Labdajáték
Salieri: Tréfa
Kocsár Miklós: Három holló Kányádi Sándor verse
Bárdos Lajos: Bikaviadal
Előadja: Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola Kicsinyek Kórusa
6. Lajtha László: Népdalcsokor
7. Loránd István: Tücsök úrfi
ifj. Somorjai József: Üzenet a Kék Bolygónak
Caccini: Ave Maria
Wolf Péter: Ave Maria
John Rutter - Börgöndi Viktória: Az Úr áldjon meg Téged!
Előadja: Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium Kórusa
Vezényel : Börgöndi Viktória
8. Daniel Friderici: Van három jó barátom
Bárdos Lajos - Kölcsey Ferenc: Nemzeti fény
Kodály Zoltán: Zöld erdőben Kodály Zoltán: Egyetem, begyetem
Kodály Zoltán: Hat tréfás kánon/ Lencse, borsó, kása
Madarak voltunk
Tyúkkergető
Fürdő után
Előadja: Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola Kós Gyermekkara
Vezényel: Hraschek Katalin
9. Népdalcsokor
Előadja: Zámbó Brigitta a fővárosi népdalverseny kiemelt aranyokleveles énekese
10.Boyce: Alleluja kánon
Mendelssohn: Laudate pueri
Kocsár Miklós-Kányádi Sándor.Tavaszvárás
-Elment a nyár
-Hóvilág, hóvirág
-Kelj föl nap
Előadja: Pannonia Sacra Kat. Ált. Isk. Kamara
Kórusa
11. Kodály Zoltán: Ah, hol vagy magyarok..
Zongorán kísér: Hraschek Katalin
A közös éneklésben részt vesz: az ELTE Gyakorló Ált. Isk. kórusa, tanár: Mádi Beáta, az Arany János Ált. Isk. és Gimnázium, tanár: Gendurné Balogh Katalin, valamint a Városmajor Gimnázium kórusa tanár: Fricsovszky Mária
A váci Serenus Kórus és a budapesti Vox Voluptatis Kórus 2012 május 12-én közös hangversenyt ad a budapesti Madách Imre Gimnázium dísztermében.
A Serenus kórust Brusznyai Margit vezényli , zongorán közreműködik Vidi Andrea. A Vox Voluptatis kórust Ráduly Ildikó és Takács László vezénylik, zongorán közreműködik Papp Gyula.
A hangverseny helyszíne: Madách Imre Gimnázium díszterme (Budapest, VII., Barcsay u. 5.)
A hangverseny időpontja: 2012 május 12, 17:30
A belépés díjtalan.
Elég színvonalas hangversenynek ígérkezik (annak ellenére, hogy én is dalolok majd :) )
Az Adorate Művészeti Egyesület 2011 őszén ingyenes zenei kurzust hirdet "Liszt Ferenc egyházi kóruszenéje" címen. Jelentkezni e-mailen és telefonon lehet, valamint további információk érhetők el az alábbi linken:
Beszélgessünk már erről! Voltaképpen mire jó ez a minősítési rendszer?
Én csaknem 20 évig énekeltem egy olyan kórusban, amely soha nem vett részt ilyen minősítő procedúrán, viszont folyton hangversenyeket adtunk bel- és külföldön is, frekventált helyszíneken, jellemzően belépődíjas eseményeken.
Az eddigi próbákon szimpatikus volt, és úgy tűnt, tudja, mit akar (pl. még egy tételt Pergolesi Stabat Materéből, amit harmadszorra szintén velük fogunk énekelni márciusban, Vácott). A keresztnév/vezetéknév kérdés tényleg elég zavaró, de képzeld, neki milyen kellemetlen lehet. :)
Először nem volt világos, hogy Zsigmond Balassának melyik a keresztneve, úgyhogy utánanéztem.
Érdekes fazon lehet: meg lehet tudni róla, hogy katolikus beállítottságú fizikus, ilyen minőségében a világegyetem makrokozmosza és a részecskevilág mikrokozmosza közötti összehasonlító elméleteken dolgozik. És emellett az Albinoni zenekar karnagya, valamint könyvkiadó is... :)
Tetszik nekem ez így együtt, szívesen beszélgetnék vele (asszem). :)
Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját az Adorate Vegyeskar megalakulásának kétéves évfordulója alkalmából megrendezett koncertre!
Időpont: 2010. február 13. (18:00)
Helyszín: Újpesti Városháza, Díszterem
Közreműködik: Albinoni Kamarazenekar, művészeti vezető: Zsigmond Balassa Csillag-Szabó Dóra - szóló ének Harmath Dénes - zongora, continuo
Vezényel: Dombó Dániel és Zsigmond Balassa
Belépés meghívóval, ami az Ady Endre Művelődési Házban, illetve az újpesti Városháza ügyfélszolgálatán ingyenesen átvehető, valamint a kórus weboldaláról letölthető.
Meglehet, hogy igazad van, ami a mikroportot illeti... ez azonban valami más technika lehetett. Annyira emléxem, hogy bejött Antal Imre az üres küzdőtér közepére, kezében egy rendes méretű mikrofonnal, amiből nem lógott ki semmi zsinór. Akkor mondták, hogy ilyen még sehol sem volt az országban, mert a vadiúj BS-nek volt először ez a stúdiótechnikája. Meglehet, hogy arról volt szó, hogy
a/ egy ekkora térben a mikroport nem lett volna használható, tehát más technika kellett.
b/ a mikroportból a zsebbe rakott erősítőbe megy valami madzag (még ma is), de ebből semmi sem jött ki, még antennacsonk sem.
Büntetőversnek minősül egyébként bármely hosszú, rosszul elszavalt költemény, különösen, ha ráadásul szájbarágósan ideologizál is. Teljesen igazad van az olvadozó rokonsággal kapcsolatban, de ez a Remenyik Zsigmond-vers nem volt éppen szerencsés választás, és a kisfiúnak, aki elszavalta, nem kellett volna ennyi "kulisszahasogató" visítozást produkálnia.
Amúgy ezen a téren nagy a gyakorlatom: kisebbik fiam 10 éve jár színjátszó körbe, aminek az egyik alappillére, hogy mindenki lehetőséget kap arra, hogy megmutassa magát. Amúgy remek brigád, nagyon kedvelem őket, de az év végi "vizsga" előadás alsó hangon 3 órás, embert próbáló produkció. Nem hiszem, hogy ebben a műfajban bármivel meg lehetne még lepni... :)))) Szerencsére itt legalább nem a szülők, hanem a tanarak és segítők zizegnek a gyerekek körül, a szülők helye szigorúan a nézőtér.
> 82-ben, ... ... ott és akkor használt először drótnélküli mikrofont a Magyar Televízió.
Ez egyszerűen nem igaz. Tisztán emléxem arra, amikor Megyeri Károly a "Ki mit tud" műsorvezetőjeként mutatta be a tv-ben a "mikroport"-ot. Akkor ez valóban újdonság volt. Arra már nem emléxem tisztán hogy ez melyik évben volt, de az tény, hogy Megyeri Károly 1972-ben vezetett utoljára "Ki mit tud"-ot.
Gondolj már a szavaló közönségére is, neki is van családja. Nekik az volt az élmény, és a pokolba kívánták a sok kornyikálást! :))
Pár éve voltam egy gyerek-táncstúdió évzáró vizsgaelőadásán. Sorban jöttek a rosszabbnál gyatrább, széteső produkciók, és minden szám után a nézőtér más és más részéből csattant fel az őrjöngő taps...
Egyszercsak felkonferáltak egy kislányt, hogy ő most itt svéd gyerekverseket fog szavalni (biztos ismered: Ami a szívedet nyomja). A kiscsaj felment a színpadra, felmászott egy székre (nem ért le a lába), és elkezdte mondani, hogy "Sven Malténak nagy, vörös és elálló füle van..." be kellett rajta hugyozni, annyira helyes és tehetséges volt!
A közönség zömét alkotó papák-mamák-nagymamák közben el voltak foglalva azzal, hogy a gyerekükre ráadják az újabb jelmezt, az újabb dilettáns produkcióhoz. :)
Később az egyik tömegtáncolásban fel lehetett fedezni a versmondó kiscsajt. Mit gondolsz, milyen volt??
Németország a legjobb példa. Ott egy 3000 lakosú kisvárosban van 3-4 nagylétszámú kórus (általában férfikarok). Kvázi társadalmi kötelesség, hogy ebben részt vesz a polgármester és az összes elöljáró is függetlenül attól, hogy botfülű-e esetleg.
Ezek a kórusok általánosságban véve borzalmasak. A hang megadása min. fél perc, mindenki visszadúdolja, aztán rögtön a kezdés után lecsúsznak egy kistercet... Képtelenek ritmust váltani, hangerőben pedig van egy halk és egy hangos üzemmódjuk. A karnagy - még ha lenne is valami zeneiség benne - kénytelen idomulni az énekesekhez.
Viszont gyönyörű egyenruhájuk van, és a dalárda-egylet minimum 150 éve létezik. És ha beszélgetsz velük, életük egyik fő értelmének tartják ezt az egészet. :))
Re: "Nem tudom, mennyire sikerült a megfelelő elválasztás,"
Ott van elásva a kutya, hogy nem szabad, hogy a kezdeti meglepitől megálljon ott a kórus, hogy "forr a világ ... bús tengere". Ez legtöbbször a karnagy hibája, hogy hirtelen megpróbálja ráncba szedni azt a tömérdek éneklő embert (amit persze meg kell tenni, ha szükséges, de csak ott, hogy "bús tengere ... ó magyar")
Re: "de hogy mindenki élvezte az éneklést, az biztos."
Hát igen... Ez úgy van, hogy amatőr énekkarban énekelni általában jobb érzés, mint ugyanazt az énekkart hallgatni. A profiknál ez pont fordítva van.... de szerencsére van egy köztes helyzet, amikor az énekeseknek borsózik a háta, a közönség tapsa előtt viszont eltelik 3-4 mp feszült csend. No, kb. azért a 3-4 mp csendért (idegen kifejezéssel kollektív katarzis) érdemes leginkább énekelni. Ha az ember 20 évig énekel, jó esetben van 2-3 ilyen élménye!
Tulajdonképpen mi is kicsit csalódottak voltunk, egy 70 ezer lakosú kerülettől többet vártunk (volna). Mondjuk, a templom sem a BS, így is volt némi szardíniásdoboz-fíling.
Egyébként ez annyira érdekes! Mindkét kórusban lelkes amatőrök énekelnek, az öröm kedvéért, nem versenyeken való részvétel reményében, de igen elkötelezetten, amatőr kórusokban sincs hiány, szóval mintha a "dalárdák" kora nem áldozott volna le végleg. A másik oldalon viszont a teljes érdektelenség, bármilyen jellegű és megjelenítési felületű tagtoborzásra süket csönd a válasz. A koncerteken is főleg szeretteink vesznek részt, akik, persze, párás szemmel élvezik, bármit produkálunk. Akkor most él vagy nem él a kórusmuzsikálás?
Épp tegnap néztem a YouTube-on azt a felvételt, ami 82-ben, a BS megnyitóján készült, helyesebben a főpróbán, mert látszanak az üres szektorok, ahova utána a KISZ Művészegyüttes teljes stábja ment be (kb. 1500 fő), folklór műsorral. (Ezt azért tudom, mert ugye hát magam is, nagyon fiatalon...)
Látszik még előtte Antal Imre bekonferálása, annak az a történelmi érdekessége, hogy ott és akkor használt először drótnélküli mikrofont a Magyar Televízió.
Szóval azon a 82-es felvételen kb. 4-5000 énekes látható, amint Maklári József vezényli őket, és Forr a világ! :)
Summa summarum: szerintem hogy ez igazán szépen, tömbszerűen szóljon, érdemes legalább 500 énekessel kalkulálni. Ötven főre Kodálytól az Esti dal című összhangzattan-gyakorlatot javasolnám, vagy nagyon elmélyülteknek az Öregek-et, aminek szövegét - meglepő módon - az akkor 16 éves Weöres Sándor írta...