Sziasztok, vettem egy lakást és az előző tulajdonos aláhamisította az aláírásomat és visszajelentett gázóraállást adott le. Feljelentettem a rendőrségen, de arra hivatkozott, hogy félreolvasta az óraállást, ezért nem büntették meg. Fellebezni szeretnék és arra volnék kíváncsi, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy egy 4 jegyű számból 3 számjegyet 3 ember (két tanú + előző tulaj) ugyanúgy olvas félre? Tudna ebben valaki segíteni nekem? Kösz, Zoli
Köszi,hogy ilyen gyorsan reagáltál a hibákra:
helyesen így kérdezném :
1.Hányféle eset lehetséges,ha a kihúzott golyópárok sorrendje is számít és nem számít.
A különböző színű kihúzott golyók nem kerülnek vissza egyik dobozba sem.
Minek a sorrendje számít és nem számít? Az azonos színű golyókat nem tudod megkülönböztetni (Ettől golyók és nem kártyalapok). Ha nem azonos színűek, akkor visszakerülnek az eredeti dobozba?
Két dobozban azonos számú golyó van. Az egyikben A: piros és B: fekete.
A másikban a: piros és b: fekete. ( A+B=a+b )
Párosával húzzuk ki a golyókat a dobozokból. ( egyet az egyikből és egyet a másikból ). Egy harmadik dobozba akkor tesszük be őket párosával,ha azonos színüek.Ezt addíg folytatjuk ,amíg el nem fogynak a golyók
1.Hányféle eset lehetséges,ha a sorrend is számít és nem számít.
2.Mi az eloszlásfüggvény az egyes esetekben.
Amennyiben a Fullban szerepelhetnek számozott lapok is - mely tény fölött (a "figura" szóra koncentrálva) nagyvonalúan átsiklottam -, akkor az egy figurapárhoz kombinált 3-as csoportokból nem 72 hanem 168 sort kapunk, s ez lesz az melyet (ez esetben nem 4) hanem 8 különböző figuratípuson léptetünk végig.
Vagyis: 168 * 8 = 1344
A Te számítási eljárásod is jó - végül is ugyanazt számolod mint én, csak más sorrendben képezed a sorokat - csupán a számításod végeredménye rossz. :-o
Nem megmondtam, hogy éjjel nem szabad kombinatorikával foglalkozni... ;-)
Nos az "ultimate" eredmény:
Full = 1344
Flush = 224
Konklúzió v2.1 :-)
A Fullnak nagyobb az esélye mint a Flush-nek. (Mégiscsak igazam volt ;-P)
Aki nem ért egyet most szóljon... (vagy hallgasson örökre...)
kiválasztasz két alakot, az elsőből lesz 3 lap, a másodikból kettő (tehát a kiválasztás sorrendfüggő), kiválasztasz a négy színből hármat (a három azonos alakhoz, sorrendfüggetlen), aztán a négy színből kettőt (a kettő azonos alakhoz, sorrendfüggetlen).
Vagyis Full=V(4,2)*C(4,3)*C(4,2)=(4*3)*(4)*(4*3/2)=32*9=288
Ha a Fullban szerpelhetnek számozott lapok is (én úgy tudom, igen), akkor:
Full'=V(8,2)*C(4,3)*C(4,2)=(8*7)*(4)*(4*3/2)=64*7=448
Így jár az aki éjjel kombinatorikával foglakozik, ahelyett hogy...
Nnna... szóval kimaradt egy "aprócska" momentum... a Full számítása során kapott 72-t még 4-gyel meg kell szorozni, a kapott érték ugyanis csupán 1 figuratípushoz kombinált 3-as figurcsoportokat jelöl. A 2-es figurakombinációt is végig kell léptetni minden figuratípuson.
Tehát 72 * 4 = 288 ...szóval ez a "voilá"! 8-)
Az arányok ezek után:
Full = 288
Flush = 224
A konklúzió tehát csekély mértékben bár, de módosul...:
A Fullnak 1,28 szoros esélye van a Flush-sel szemben.
Na akkor én írok má' valami értelmeset, bár nem vagyok "math"ematikus beállítottságú "computerizé"... :-o
A feladat meglehetősen egyszerű. :-)
Csupán fell kell elevenítenünk a kombinatorika, azon belül is a kombinációk mibenlétére vonatkozó - esetleges - ismereteinket.
A Full kombinációinak kiszámítása:
Lerakjuk a tök, makk, piros, és zöld színek figurás lapjait sorban egymás után:
TA MA PA ZA | TF MF PF ZF | TK MK PK ZK | TÁ MÁ PÁ ZÁ
Ezután (elméletben) sorokat képezünk 2 egyforma alak + 3 egyforma alak elrendezésben úgy, hogy veszünk 2 egyforma figurát és végigkombináljuk az összes többi szín azonos figuráinak hármas csoportjaival:
TA MA + TF MF PF
TA MA + TF MF ZF
TA MA + TF PF ZF
TA MA + MF PF ZF
TA MA + TK MK PK
TA MA + TK MK ZK
TA MA + TK PK ZK
TA MA + MK PK ZK
TA MA + TÁ MÁ PÁ
TA MA + TÁ MÁ ZÁ
TA MA + TÁ PÁ ZÁ
TA MA + MÁ PÁ ZÁ
---
TA PA + TF MF PF
.
.
TA PA + MÁ PÁ ZÁ
--
.
--
.
--
.
--
.
PÁ ZÁ + MK PK ZK
Vagyis: vesszük négy elem harmadosztályú kombinációját háromszor (három figuratípus), s ezt felszorozzuk négy elem másodosztályú kombinációjával egyszer (egy figuratípus):
Lerakjuk az összes lapot, majd (elméletben) sorokat képezünk 5 egyforma színre, azaz végrehajtjuk 8 elem 5-öd osztályú kombinációját a már ismert módon:
C(8 5) = (8*7*6*5*4)/(5*4*3*2*1)=6720/120 = 56
Mivel négy szín van, ezért a kapott számot megszorozzuk néggyel: 56 * 4 = 224 - ez is megvan!
Tehát amíg a Full house-ra (két azonos figura + 3 azonos figura) 72, addig a Flush-re (5 azonos szín) 224 lehetséges kombináció adódik.
Konklúzió: a Flushnek több mint háromszoros esélye van a Fullal szemben!
( Na de magyar kártyával pókerezni!?... ki hallott még ilyet?... ;-P )
Szoval a következöt nem birom kiszámolni.
Minek van több esélye 32 lapos magyarkártya esetén a pokerben ha öt lapot osztunk:
A fullnak (2 egyforma alak+ 3egyforma alak)
vagy a flushnek (5 egyforma szin)?
Tudom az eredeti pokerben 54 lapos kártyával a fullnak kevesebb az esélye, de ez nem biztos hogy 32 lapos kártyánál is igy van.
Szoval aki tud bármit segiteni, annak örök thx. És örülnék ha a válaszokat magán mailba, vagy esetleg magánba is(!) elküldenétek.