Nekem ezzel a kérdéssel a tököm tele van a kérdéssel foglalkozó számtalan topikkal együtt.(Pardon.)
Miért kell feltételezni, hogy pusztán azért van valakinek több nickneve, "hogy kiprovákáljon egynémely véleményt"? Megítélésem szerint ezt hívják szűklátókörűségnek. Igen sok motiváció lehet. Én tíznél többet számoltam össze, másokat is megértően figyelve.
Valaki fiúnak adja ki magát és lány, ill. fordítva. Aztán vagy fölfedi magát vagy nem. Ez játék. És a játéknak más igen sok válfaja lehetséges és van is.
Valaki nem óhajtja, hogy pl. a szülei, testvérei, barátai, barátnői stb. akik ismerik a nicknevét felismerjék. Esetleg olyan dolgokról ír, amit nem akar beazonosíthatóan az orrukra kötni.
Valaki nem akarja a többi nikc orrára kötni, hogy ő pl. marhára ért a kertészkedéshez, a Linuxhoz stb. Bezavarhat. (IRL is bezavarhat, mert X nem akarja a barátnője vagy barátja orrára kötni, hogy az ő nickje a HUSZ-ban csorgatja a nyálát. Ez csak egy példa volt.)
Mindez nickek csoportjára is vonatkozhat, amire megint külön nicknév kell. Pl. öten a vezérnickjüktől eltérő nicknéven kommunikálnak, mert nem akarják, hogy kiderüljön, hogy ők egy brancsba tartoznak, a Selmecbányai Egyetemre járnak stb. Ezzel nem jár együtt, hogy másokat kirekesszenek, de ők tudják, hogy melyikük ki. Baj? Bánt vagy sért valakit?
Vagy miért ne írhatna valaki egy nicken, ha jókedvű, bohókás, egy másikon ha szomorú, egy harmadikon ha komoly, és sorolhatnám. Joga egy nicknek ezt titkolni. Kikapcsolódni jár ide. Nem?Még stílust se kell váltania, néha megdöbbenek, hogy egyesek azt hiszik, hogy a többednickeknek mindenáron fedni kell magukat.
Nagyon sok példát hozhatnék még, de nincs hely. Én kiemelném a játékosságot, aminél elengedhetetlen a több nicknév. Még komoly dolgokban is lehet némi játékosság. Sőt! Néha elengedhetetlen. Én jártam úgy, hogy egy feszült helyzetet egy többednickemmel oldottam föl valakivel. Baj?
Hogy nem lehet ezeket megérteni, mindig töröm a fejem.
Az ember nem deklarációkból, egysíkú közleményekből áll.
Vagy igen?
Végülis eljutottatok a nick hamisításig. Okés!
De mi újság a klónozással? Ha valakinek van egy adott nick-je és x, illetve y alapon csinál még párat, hogy kiprovokáljon egynémely véleményt, cselekedetet, vagy bármit is, amit a sajátjával nem tud elérni. Nos, ez nem paranoia az ő részükről! Inkább a cikizés és szivatás kategóriába esik bele.
Vélemény?
mi egy név? egy szó
honnan tudhatnám, hogy te melyik Kispista vagy?
bemutatkozásnál (IRL) elmeséled a családfádat, vagy mellékeled a géntérképed?
nem az a fontos, hogy ki mondja, hanem az hogy mit mond ...
Szóval a 46. hozzászólásnál beragadva elővettem ezt a topikot a süllyesztőből, és valami minimális érdeklődés mutatkozik iránta. Ezzel nem a magam érdemét akarom hangsúlyozni.
Nem véletlenül húztam elő.
Az én kiváncsicságom arra irányult, ha valaki elkottyant valamit IRL valakiről IRL (mondjuk az ágyban vagy bizalmas helyzetben), az vajon bűn-e? Szerintem ilyen bűnöket a földalatti mozgalomban is elkövettek.
Megítélésem szerint sematikus a hozzászólások többsége. És ezzel nem akartam megbántani senkit.
http
Én előbányásztam a süllyesztőből ezt a topikot. De nem lehetne árnyaltabban egy picit?
Nekidurálja magát az agy, elvonatkoztat a partikularitástól, oszt hozzászól.
barhogy is nezem, nem latom hogy ojat irtam volna, hogy rosszabb a sajat boromben...
azt hiszem, kedves zsoltu nem igazan ertetted hogy mire is gondoltam, hanem belekepzeltel valami ojasmit, ami nem volt benne.
nem kell semmihez alnevet hasznalnom, benne van az adataimban a honlap cimem, ahol barki megtalalja a nevemet, sot a telcsiszamomat is, arrol nem is beszelve, hogy semmi ojat nem csinalok mizandriakent, jazminkent, vagy barmi maskent, amit ne tennek meg borsi palmakent.
en egyszeruen azt mondtam, hogy az hogy lehetoseged van mas nevet hasznalni, mint amit a szuleidtol kaptal, az izgis, mert uj, mert mas, nem pedig azert mert tobb.
ennyi.
nem szomoru. a nick az csak egy szempont a sok kozul. ami szamit az elsosorban az internetes komm. sajatos mivolta...a mas szabalyok, a testtelenseg, a hetkoznapi normak es konvenciok torzulasa. tom, hogy ezek kozhelynek tunnek, de az, hogy a neten nem a valos nevunket hasznaljuk, nem ad mertektelen szabadsagot. inkabb a fenti tenyezok.
Az, hogy a másikat megsérted egy olyan poén kedvéért, amelyiken legfeljebb Te fogsz jót nevetni, nem elég indok arra, hogy elítéljük?
Az rendben van, hogy Te konkrétan beismered utána a hamisítást, de ez elég sovány vígasz annak, aki teszem azt korábban már besértődött azokon, amiket írtál, és ez hagyján, mert a legtöbben term. NEM ismerik be.
"a komoly nickhamisitas minden formajat izlestelennek tartom"
A valodi nevemmel (amit barmikor vallalok, es a ideirt velemenyemet is) tavaly osszel csinaltak mar nicket es elkezdtek baromsagokat irogatni ide, es meg "spameket" is kuldtek egyes hircsoportokba az e-mail cimemmel. Erdekes, hogy mindezt egy doktori fokozattal rendelkezo illeto, tobb helyen publikalo szemely. Mindezt egy par politikaban megjelent velemenyem es egy internetre felrakott oldal miatt. Mondjuk amator modon csinalta, mert az IP cime ott maradt, amibol par ismeroson keresztul a fizikai helye is beazonosithato volt. Kesobb el is ismerte.
Az inditott topikot mar kimoderaltak.
Ja az illeto onnan tudta a valodi nevem, mert resztvettem korabban egy felmeresben. De mint mondtam soha nem titkolom el. Lasd a 26. hozzaszolast.
Egen... Számomra is van a dolognak egy olyan aspektusa, hogy kilépek egy kicsit abból, aki vagyok és mintegy új személyazonossággal létezem. Persze, ahogy jobban megismernek engem és persze én is másokat, egyre többen megtudják azt is, hogy adott esetben mi is az én nevem valójában. Mint már írtam, a nevemet amúgy sem titkolom: mélcím... De - bár nem szeretem leírni - kivételesen ide is írhatom: Fábri Ádám.
Egyébként szerintem nem kell túlparázni a dolgot. Végülis amit Kilroy-ként leírok, az azért még mindig én vagyok, az ember, aki a nick mögött van.
Mondjuk el kell ismernem, hogy talán Kilroy-ként más vagyok, mint amúgy: valamelyest komolytalanabb vagyok. Számomra ugyanis ez azért jórészt csak könnyed időtöltés, kikapcsolódás. Még akkor is, ha ettől függetlenül természetesen komolyabb dolgokról is beszélek, ha arra kerül sor.
a komoly nickhamisitas minden formajat izlestelennek tartom. egy bizonyos tavolsagig persze el lehet menni, de irto ugyes legyen az illeto, mert sosem tudhatja, hogy mas szereplok mikor szallnak ki a jatekbol, mit vesznek komolyan es mit nem. persze egy olyan forumon, ahol a cel ez, es a jatekosok tisztaban vannak a korulmenyekkel es szabalyokkal -- parodia, vagy szatira akar egeszen a durvaba...amen.
marhasagnak tartom amugy azt is, hogy itt egy nagybetuvel, vagy kisbetuvel adott esetben uj nicket lehet csinalni (e.g. KLiNg0n vs. KLing0n).
"Azt is elmondom, hogy szerintem semmi vicces nincs abban, ha valakinek több nickje van..."
a fenti aspektust tekintve nincs is, azonban vannak azert praktikus okai a tobb nick hasznalatanak. engem marhara nem erdekel, hogy a forumon belul a husz-be irott gondolatokrol tudjak-e, hogy hozzam tartoznak, sot, orulok, ha igen. megis probalok mas nicket hasznalni, mivel a realia es virtualia kozt mindenkepp kell valami hatarvonalat huznom -- kint is rengetegen tudjak ki van a nickem mogott, es vannak dolgok, amiket itt elmondok, de megsem szivesen kotok minden ismerosom orrara. sz'al adminisztrative duplanickeznek, de nem nagyon megy technikailag, he he.
utsó mondatoddal max.egyetértek. Van aki nem adhat mást"csak mi lényege"De itt még aA gyávaság is szerepet játszik. Van ismerödöm, aki hapsinak adja el magát aztán a husz.-ban lebukik,- a női orgazmuson- mint Strasznov Ignác a Rottenbiller utcával Szóval aki normális,az nicknéven sem szemétkedik.Aztán van akinek már tökmindegy!
Az is igaz, hogy álarcban mindenki bátrabb.
A /bece/név nem jellem változtatóVan aki hiába vesz fel Becketes pólót, attól még nem tanul meg írni,sem angolul!
na eleget gonoszkodtam De nehanyŐs-sumákkal igen tele van azom ami itt egyes "hapsik"-nak nincs.
Nem lenne jó, ha itt bárki is személyeskedne. A sértődés maradandó sebeket hagyhat. Ha én megsértek valakit, vagy más engem, mindig megpróbálok úgy hozzáállni, mintha nem történt volna semmi. Persze ez nem könnyű. Legkevesebb két emberen múlik, vagy többen.
Annyira bonyolult az információk fórumos vagy IRL hálózata, annyira különfélék az emberek, hogy elképzelhető az is, a valóságos vezetéknév csak az utolsó csepp a pohárban. Visszavonhatatlan. Az ember álmában sem....
Az úgynevezett nickhamisítás is bonyolult kérdés. Van aki röghög rajta, van ki vérig sértődik még egy vicces, célzatos nicknév feltűnésén is. Bonyolult az emberi lélek.
Most jutott eszembe a következő eset. Egyik barátom, akivel egy közös topikba irogatunk, s mivel meglehetősen ritkán látogatott topikról van szó, van időnk bőven, hogy a többi hozzászólót kitárgyaljuk, szóval, a barátom az egyik ilyen betévedőről kérdezte tőlem egyszer, teljesen megrökönyödve: 'Miféle ember ez, hogy kiteszi a fényképét a honlapjára?!'.