Keresés

Részletes keresés

community12 Creative Commons License 2012.10.22 0 0 6

Szuper téma! Pont valami hasonlóból írom most a szakdolgozatom. Sajnos új fórumos vagyok, és még nem nyithatok saját topikot, ezért kérlek kedves Antisytem, hogy ne haragudj, ha ide beszúrok a témával kapcsolatosan néhány kérdést és gondolatot.

A közösségi házakra bizony nagyon nagy szükség van. Épp egy angol-magyar összehasonlítást végzek a diplomamunkám keretében (felnőttképzésen vagyok, mestertanári képzés, és élettapasztalattal, 40 felett).

Nos, még egyszer elnézést, hogy ide posztolom a kérdéseimet, és kiemelem, hogy a téma felvetése Antisystem érdeme! De szorít az idő, és sok véleményre lennék kíváncsi. Talán jönnek a kutatásomhoz használható komoly hozzászólások és gondolatok.

Szóval:

1. A nyugati országokban nagy hagyománya van a közösségszervezésnek? Angliában pl. képzett és önkormányzatok által fizetett közösségszervezők dolgoznak viszonylag nagy számban. Ők nem rendezvényeket, hanem közösségeket szerveznek, segítenek! Szerintetek szükség lenne Magyarországon is professzionális, helyi szinten alkalmazott és fizetett közösségszervezőkre? Ha igen, ezek milyen változásokat hozhatnának az életünkben?

2. Ismertek a saját falutokban, városotokban képzett, professzionális közösségszervezőket? Ha igen, mit tudtok a munkájukról?

3. Tagjai vagytok valamilyen helyi szerveződésű közösségnek (pl. önsegítő csoport, szomszédsági csoportosulás, jóga-klub). Ha igen, hogyan kerültetek bele? Kitől hallottatok róla (pl. önkormányzati újság, ismerős)? Mik a tapasztalataid? A csoport újabb színfoltot vitt az életedbe?

4. Szerintetek összefüggés van egy ország lakosságának / egy népnek a mentalitása, és annak közösségei között? Van-e hatása az ország történelmének a közösségszervezés lehetőségeire?

5. Szerintetek mik a legnagyobb különbségek a nyugati országok (pl. Anglia) és Magyarország lakosságának mentalitása között? Hogyan alakult ki ez a mentalitás (pl. történelmileg, szociálisan) és miben befolyásolja ez a közösségi életet?

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.07 0 0 5
A téma érdekes, csak az ügy halott - akár ez a topik. Ez ugyanis itt Magyarország. Itt semmi sem megy, ami máshol ragyogóan működik. Gondolj csak a több száz éve működő angol klubokra! El tudod ezt képzelni kis hazánkban?
Előzmény: LeszittVigasz (3)
LeszittVigasz Creative Commons License 2008.08.06 0 0 4
Sikerült megszervezni?
Milyenek a tapasztalatok?
Előzmény: Antisystem (2)
LeszittVigasz Creative Commons License 2008.08.06 0 0 3
Érdekes téma, felhozom, hátha...
Előzmény: Antisystem (2)
Antisystem Creative Commons License 2000.01.20 0 0 2
Látom az érdeklődés nem maximális :-(

Lehet hogy úgy gondoljátok - leszámítva az alábbi két hozzászólót, köszönet nekik - hogy végül is tök mindegy, vannak -e ilyen helyek, vagy nincsenek???

(Igaz ez éppen most nem aktuál-balhé, az volt néhány hete, és az lesz néhány hét mulva)

ÜdV

Purusa Creative Commons License 2000.01.20 0 0 1
Okvetlenül támogatom. Az ember (kis)csoportos lény. [Sőt: sokan közülünk még bölcsisek sem... :)]
Különben is poszt.mod.társ.-ban valóban mindenki magányosul L.
kaviat Creative Commons License 2000.01.20 0 0 0
jó ötlet, sok sikert ! lassan már nem is tudom mikor voltam utoljára ilyen helyen

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Antisystem (-)
Antisystem Creative Commons License 2000.01.20 0 0 topiknyitó
Mint pár napja az Index címoldalán is olvashattatok róla, sorra szűnnek meg Budapesten a közösségi házak. (Ebből a bezárás-sorozatból 2, a XI. ker. Lágymányosi és VSZM személyesen is érintett)

Mi többen úgy látjuk, hogy ez a trend elég borzalmas következményekkel járhat. Lassan már nem marad olyan non-profit hely, ahova az ember nyugodtan elmehet a barátaival beszélgetni, művelődni, sportolni, szórakozni, vagy bármiféle közösségi tevékenységet végezni ingyen vagy occsoert. Maradnak a kifejezetten profitorientált vendéglátóhelyek, illetve a szintén lassan már csak "jól hozó" produkciókat befogadni képes néhány művelődési ház, amelyek látogatását nem mindenki engedheti meg magának.

Közben meg az ember alapvetően közösségi lény, és nem kis részben a valóban produktív közösségi lét hiányaként nő a társadalomban az elmagányosodás, egyre több az alkoholista, a drogbeteg.

Ezért mi úgy gondoltuk hogy - részben Svájci minta alapján, részben a saját ötleteinkből - megpróbálunk egy független közösségi házat szervezni.

Kiváncsian várom, hogy szerintetek is szükség van - e ma ilyen helyekre, intézményekre?
Mi erről a témáról a véleményetek ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!