Szuper téma! Pont valami hasonlóból írom most a szakdolgozatom. Sajnos új fórumos vagyok, és még nem nyithatok saját topikot, ezért kérlek kedves Antisytem, hogy ne haragudj, ha ide beszúrok a témával kapcsolatosan néhány kérdést és gondolatot.
A közösségi házakra bizony nagyon nagy szükség van. Épp egy angol-magyar összehasonlítást végzek a diplomamunkám keretében (felnőttképzésen vagyok, mestertanári képzés, és élettapasztalattal, 40 felett).
Nos, még egyszer elnézést, hogy ide posztolom a kérdéseimet, és kiemelem, hogy a téma felvetése Antisystem érdeme! De szorít az idő, és sok véleményre lennék kíváncsi. Talán jönnek a kutatásomhoz használható komoly hozzászólások és gondolatok.
Szóval:
1. A nyugati országokban nagy hagyománya van a közösségszervezésnek? Angliában pl. képzett és önkormányzatok által fizetett közösségszervezők dolgoznak viszonylag nagy számban. Ők nem rendezvényeket, hanem közösségeket szerveznek, segítenek! Szerintetek szükség lenne Magyarországon is professzionális, helyi szinten alkalmazott és fizetett közösségszervezőkre? Ha igen, ezek milyen változásokat hozhatnának az életünkben?
2. Ismertek a saját falutokban, városotokban képzett, professzionális közösségszervezőket? Ha igen, mit tudtok a munkájukról?
3. Tagjai vagytok valamilyen helyi szerveződésű közösségnek (pl. önsegítő csoport, szomszédsági csoportosulás, jóga-klub). Ha igen, hogyan kerültetek bele? Kitől hallottatok róla (pl. önkormányzati újság, ismerős)? Mik a tapasztalataid? A csoport újabb színfoltot vitt az életedbe?
4. Szerintetek összefüggés van egy ország lakosságának / egy népnek a mentalitása, és annak közösségei között? Van-e hatása az ország történelmének a közösségszervezés lehetőségeire?
5. Szerintetek mik a legnagyobb különbségek a nyugati országok (pl. Anglia) és Magyarország lakosságának mentalitása között? Hogyan alakult ki ez a mentalitás (pl. történelmileg, szociálisan) és miben befolyásolja ez a közösségi életet?