Miközben a termékekre aligha lehet panasz - a SOLE-vel karöltve kiadott termékek között ma már vajkrémet is +találhatunk, az országot járva pedig kevés olyan üzletbe botlottam, ahol nem találkoztam volna a kakaóval -, a cég pécsi gyára előtt elhaladva egy, az épület értékesítésére vonatkozó lehangoló felirattal találkoztam. Mi történt?
Fizetést ígért a MiZo Március végéig hozzájuthatnak a Győr-Moson-Sopron megyei tejtermelők a MiZo Rt.-nek tavaly átadott tej árához. Ezt ígérte csütörtökön egy fórumon Kiss János, a MiZo Baranyatej Rt. vezérigazgatója, aki nyilvánosan is elnézést kért a késedelmes teljesítésért. A cég azt reméli, hogy egyezségre jut a társaságot finanszírozó bankokkal, készleteit értékesíteni tudja, vagy esetleg néhány ingatlanától is megválik és abból fizeti ki a tartozásokat. Először a kistermelők, tejcsarnokok juthatnak hozzá január végéig a szeptemberi, októberi tejpénzekhez, február 15-éig kifizetik a novemberről esedékes pénzeket, majd így tovább március közepéig, amikorra az ígéret szerint, az összes tavalyi tejpénzhez hozzájuthatnak a termelők. Hogy mekkora ez az összeg, azt becsülni lehet, szakemberek szerint csak Győr-Moson-Sopronban egymilliárd forintra tehető a december végéig átadott és még ki nem fizetett tej ára. Igaz, ezek egy részénél még a szerződésben vállalt egy-másfél hónapos fizetési határidő sem járt le. A bejelentéstől függetlenül a megyében a tejtermelők nem tettek le a péntekre bejelentett demonstrációról, melynek ideje alatt reggel nyolctól délután fél háromig a csornai tejüzem bejáratát és a Győr-Sopron közötti főútvonal egyik sávját zárják el erőgépeikkel.
MAGYAR HÍRLAP JAN. 21.
----------
Tárgyalás indul a bankokkal Azokat a kistermelőket és tejcsarnokosokat fizeti ki először a MiZo Baranyatej Rt., akiknek legrégebben tartozik -- jelentette be a MiZo vezérigazgatója. A társaság a bankoknak szerdán bemutatta 2000. évi üzleti tervét, egyben megállapodtak arról is, hogy tárgyalásokat kezdenek a cég további finanszírozásáról.
Tegnap a Csornán tartott tejtermelői fórumon a MiZo vezérigazgatója, Kiss János ígéretet tett arra, hogy a tejtermelők járandóságait fokozatosan kifizeti a cég. Jelenleg úgy látszik, hogy a MiZo folyamatosan, készleteinek, ingatlanjainak értékesítéséből pótolhatja adósságait hónapról hónapra -- mondta.
A MiZo szándéka szerint január végéig megkapják a pénzüket azok a kistermelők és tejcsarnokosok, akiknek esetenként még szeptemberi és októberi járandóságával is tartozik a társaság. A novemberi tejpénztartozásait február 15-ig, míg a decemberit március 10-ig képes kifizetni a tejipari cég. A decemberről esedékes tejpénzekhez március végéig juthatnak hozzá a termelők. A MiZo-nak 1999. december 31-én az összes, vele kapcsolatban álló tejtermelővel szemben 1,8 milliárd forint, 45-50 napos határidejű lejárt tartozása volt.
Kiss János hangsúlyozta: a társaság 1999. évi árbevétele 23 milliárd forint volt, és az év végére mindössze másfél milliárdos hitelállománnyal rendelkezett. A vezérigazgató úgy ítéli meg, hogy a tejtermelők szervezett cégfelszámoltatási akciója nem a problémák valós megoldását szolgálja.
A cégvezető szerint ugyan két veszteséges év áll a MiZo mögött, de a cég 1999. októberi és novemberi termelése újra nyereséges volt, s megvan a remény arra, hogy a januárt is így zárják. A tejipari vállalkozás termelőkkel szembeni fizetési gondjait az is erősítette, hogy egyes bankok úgy ítélték meg: a MiZo nem bírja a versenyt a külföldi tulajdonosi körrel rendelkező tejipari cégekkel, s így beszüntették a társaság finanszírozását, tartozása fejében pedig zárolták számláját is. A főbb partnerekkel december 30-án a pécsi cégnek sikerült olyan megállapodást kötni, amellyel elkerülhették a további megszorításokat. A részvénytársaság szerdán bemutatta ezeknek a bankoknak a 2000. évi üzleti tervét, s egyben arról is megállapodtak, hogy tárgyalásokat kezdenek a MiZo likviditási gondjainak enyhítéséről.
VG JAN 21
Aki teheti, az nézze 18.45-től az MTV 2-n a MiZo-PVSK Euroliga mérkőzésének második félidejét. Aki még nem látta, az ma este megláthatja, milyen nagyszerű csapatot is támogat a tejipari cég.
Talán nem kellet volna brutál reklámkampányt nyomni az uj márkanévnek(MIZO-tudtátok, hogy két tulajdonos nevének a rövidítése?), akkor talán maradt volna pénz az olyan apróságokra is, mint a termelők kifizetése...
A másik ok talán az lehet, hogy a MIZO "új ízvilága" sokaknak nem nyerte meg a tetszését, a korábbi Baranyatej név alatt futó dolgok sokkal jobbak voltak- legalábbis szerintem.
Pécsi lévén azért sajnálnám ha becsődölne, van itt gond épp elég, ez már igazán nem hiányzik.
Egyszer vettem Mizot, de a lejarat elott, felbontas nelkul megsavanyodott, na nekem mar akkor gyanus volt, nem is vettem tobbett:)))
Santa kutya esete...
Szeretem a MiZo-t de ez önmagában még kevés.
Ha egyszer galád módon gazdálkodott, bukjon.
A gyár, a menedzsment. (Ő fog a legkisebbet ;-(
De hogy mi lesz, hogyan kapják meg atermelők pénzüket?
lehet, hogy ez lesz az új év első nagy gazdasági botránya.
Az állam nem fog beavatkozni, még ha tejipar meg is inog egy kicsit.
Nem tartom laikusként kizártnak, hogy nem szándékosan csinálták, amit csináltak.
A tejtermékek ipari termékek, belőhető felmérhető a piac igénye, raktárra termelni nemigen lehet,
az áru gyorsan forog. Szóval nem értem.
Esetleg valami hitelfelvétel is lehet a dologban?
Vagy öröklött veszteségek?
Na ,majd csak jönnek még ide okosabbak, mint én.
A pécsi illetőségű MiZo Rt. írd és mondd, 4 milliárd HUF adósságot halmozott fel termelőivel szemben. Már a felszámolás is szóba került, és mivel a termelők egyre türelmetlenebbek, hacsak nem segít valaki a tejgyáron, hamarosan felszámolhatják az rt-t.
Szeretném, ha kifejtenétek véleményeket ezzel kapcsolatban, külön örömömre szolgálna, ha egy "belsős" írna minderről!