Keresés

Részletes keresés

robicsek Creative Commons License 2000.04.27 0 0 88
Degu rulez, de nem egyedül.
Egyedül elpusztul, társaslény. Mint az ember.
Vagy ez nem az a topic? :-)

A faágas kalitka is rulez, csak a faágat kell pótolni, mert rendesen szétrágják:))

Kuckó nem kell, a szétrágott faágakból olyat csinálnak maguknak, hogy csak na - amig azt is szét nem rágják :))

Előzmény: r_bendegúz (86)
Melanie Creative Commons License 2000.04.26 0 0 87
Olyan embert keresek aki mosómedvét tart. Én már régóta áhítozok rá... Milyen egy mosómedvével együtt lakni???
"UNATKOZIK? VÁSÁROLJON MOSÓMEDVÉT!"
r_bendegúz Creative Commons License 2000.01.28 0 0 86
Aniko,
degu rulez és két degu jobb, mint egy. :o) Idegenekkel is barátkoznak (ezt egy látogatáskor személyesen is tapasztaltam). :o)))
Az emeletes hörcsögpalotákat valszeg extrák nélkül is árusítják és felszerelheted őket jó kis faágakkal, meg kuckókkal, ahol a jószágod jól érzi magát. Megnéztem az Aranyoldalakat az "állatkereskedés" címszó alatt. Talán érdemes lenne végighívnod az ott felsorolt üzleteket, hátha akad valamelyiküknél alkalmatos ketrec.
A Deák Ferenc utcában van egy állatos bolt (tengeri akvárium a kirakata, arról ismerszik meg), ahol nagytestű papagájok is voltak/vannak, méretesebb röpdében. Nem kizárt, hogy árulnak is ilyesmit.
Ha lenne olyan ismerősöd, aki barkácsolna számodra egy ketrecet, akkor a "Barkácsolás, Lego, Knex" topikban biztos ajánlanak lelőhelyet alapanyaghoz.
r_b.
Előzmény: Aniko (85)
Aniko Creative Commons License 2000.01.28 0 0 85
Kedves r_bendegúz!

A Tudakozóban keresett kalitkát degunak szánom. Azok az alagutas-kismalmos-mászókás
méregdrága ketrecek csupán az aranyhörcsögöket teszik boldoggá, a deguknak túl
kicsik.
Nekem egy hím és egy nőstény degum van egy éve. Első alkalommal 8 degu született,
5 nappal ezelőtt pedig 4. Kedvelem a degukat, szerintem barátságos és jópofa
állatok, egy percig sem bántam soha, hogy megvettem őket. Igyekszem a legtöbbet
megtudni róluk, levelezek néhány tapasztalt degutulajdonossal a világban.
Előfordul néha, hogy egy-egy hirtelen mozdulatom miatt a nőstény kicsit beleharap az
ujjamba, de nem fáj különösebben, így nem is érdekel. A hím még soha nem harapott meg
senkit. Myprint által írtak megleptek. Tudtommal a deguk nem eszik meg a kölykeiket,
kizárólag abban az esetben, ha a kölyök halva születik vagy valami miatt elpusztul.
Olyankor azért kezdik el ösztönösen megenni, mert a természetben a bomló tetem szaga
odacsalja a ragadozókat, így igyekeznek eltüntetni azt.
Persze a degukon kívül még nagyon sok aranyos állat van, mindenki ki tudja választani
a neki megfelelőt. Azt viszont fontosnak tartom, hogy a választottunkról igyekezzünk
mindent megtudni, beszéljük meg másokkal a tapasztalatainkat. Ezért is köszönöm, hogy
feklhívtad a figyelmemet erre a topic-ra.
Üdvözlettel, Anikó

myprint Creative Commons License 2000.01.25 0 0 84
Gödöllö Állami Telep valamikor a 70-es években, nyúl istáló.
Speciális feladattal ellátva vonultunk leendő munkahelyünkre.
A pároztatás magasztos és izgalmas feladata hárult ránk, természetesen szakmai felügyelettel egy csinos állatorvosnő személyében.
A felajzott bakok majd szétverték lakosztályaikat, mert valahogy megérezték a lehetőséget.
A gondok itt kezdődtek. Állatorvosnőnk lazán benyúlt egy termetes Kalis ketrecébe és a szerencsétlen állat izgalmában(?), dühében(?) csontig harapta az egyik ujját.
Aznap ettem életemben először nyúlpaprikást.
Előzmény: r_bendegúz (80)
Kekka Creative Commons License 2000.01.25 0 0 83
na örülök hogy ennyi nyulas emberke van itten. kész vannak a fotók csakmég nem tottam scannelgetni.
az enyémeknek is van kedvenc helyük, a konyhába szoktak rohangálni, és ott van egy polc amira fölmásznak aztán hatalmas extázissal a mélybe vetik magukat. egymás után kb 10-15×, körbe körbe egymás után, azt ha megunják elkezdenek rohanangálni , ami a csúszós kövön elég bajos. szóval imádnivalóak, csak nemtom, hogy nyáron mit fogok velük csinálni
Morticia Creative Commons License 2000.01.25 0 0 82
A gyerekkoromban lévő nyuszik neveire már nem emlékszem, ezt majd Alfred megírja. Vol egy Nyúl Gyula, Nyuszi Muszi, most az egyiket csak Patkánynak hívjuk (nagyon csúnya, vad), a másikat meg Kis Hörcsögnek (nagyon szép és aranyos nyuszi).
Történet nagyon sok van: pl Nyúl Gyula is az erkélyen lakott, és esténként, amikor a család tévézet, ő is felugrott a párkányra, onna rálátott a TV-re, és ő is bámulta azt egész este.
Vagy pl. Nyusz Muszi már tudta, hogy reggel mikor kelek, és az ébresztő óra megszólalása előtt 1-2 perccel felugrott az ablakomba, és neki az volt a reggeli programja, hogy megvárta, hogy elindulok a suliba. Utána leugrott, és elvolt du.-ig az erkélyen.
Előzmény: r_bendegúz (80)
Morticia Creative Commons License 2000.01.25 0 0 81
A régi lakásunkban és most is az erkélyen lakott/ik. Általában pár négyzetméter elég, de naponta behozzuk őt a lakásba - felügyelettel. Amíg kicsi, folyamatosan figyelni kell, mert ahogy felfedezi a lakást, úgy találja meg a megrágható dolgokat. Rá kell szólni, és egy idő után úgy lesz, ahogy azt Kyra írta: tudja, hogy mit nem szabad tenni, de úgyis megpróbálja. Ahogy öregszik, egyre kevesebb a mozgásigénye. Sokat heverészik a szobában, de mindig úgy, hogy a lehető legtöbb családtagot tudja szemmel tartani. Ilyenkor már nyugodtan ott lehet hagyni egyedül is rövidebb-hosszabb időre. Nem ajánlom a szobai tartását, vagy napi tisztítással, mert a kisnyuszik még viszonylag szagtalant pisilnek-bogyóznak, az idősebbeké már illatosabb - ez természetesen függ az étrendjétől is.
Hidd el, egy idő után már tudod, hogy mit hova szabad tenni drótok szempontjából: a mi lakásunk nagy része már teljesen nyúl-kompatibilis.
Egyébként nagyon ajánlom a nyuszit mindenkinek!
Előzmény: mokusleqvar (78)
r_bendegúz Creative Commons License 2000.01.24 0 0 80
Kedves nyulológusok: myprintné, myprint, Alfred, Morticia,
- nyúlsztorik akadnak még?
- nyulaitok milyen névre hallgattak/nak; hogyan tettek szert éppen arra a névre?
tisztelettel
r_bendegúz
Csokis2 Creative Commons License 2000.01.23 0 0 79
Azert egyszer megneznem, amikor a Szigeten setaltatod! :-)
Előzmény: mokusleqvar (78)
mokusleqvar Creative Commons License 2000.01.23 0 0 78
Nyúlszakértôk, mekkora hely kell egy nyuszinak???
Nagyon szeretnék egy nyulat, de kicsi a lakás, és ráadásul telis-tele van mindenféle drótokkal, kábelekkel...
Csokis2 Creative Commons License 2000.01.23 0 0 77
> egyébként meg a mi kutyánkat is tömjük mogyis csokival, szereti, és még semmi baja nem lett tőle
Pont olyan fogszuvasodast kaphat tole, mint te. Raadasul meg fogat sem mosol neki kaja utan. De ha van penzed allat-fogorvosra... :-) (Letezik es nem is olcso.)
Előzmény: Kekka (75)
Morticia Creative Commons License 2000.01.23 0 0 76
Kekka,
gratulálok a nyuszikhoz! Én is gondolkodtam már, hogy legközelebb törpe nyuszit kéne vennem. Tényleg van most itthon kettő (mint ahogy azt Alfred bátyám írta), 1 fiú - 1 lány. Még nem találkoztak soha egymással! A lány nagyon mogorva, régebben harapott, fújt, morgott, szóval nem úgy viselkedett mint egy aranyos nyuszi. Ő most múlt 4 éves. Viszont a fiú! Ő 2 éves lesz tavasszal. Szereti a szalámit, a kolbászt, és még néhány ilyen furcsaságot. Nagyon kezes, mindenkihez érdeklődve odamegy, kíváncsi, és ha valaki megvakargatja a fejét, akkor az illető neki már szimpatikus. Szobatiszta, akár 10 órát is kibír a lakásban. Ha ki kell mennie, kaparja az ajtót. Ha bármi kérdésed van, megpróbálok rá válaszoni.
Kekka Creative Commons License 2000.01.23 0 0 75
na fadarabot majd valahonnan kerítek nekik, csak félek nehogy valami lakkozott, vegyileg kezelt cucc akadjon a kezembe.
nem hinném, hogy a kaja minősége nem tetszik nekik, mert frissen vettem, dobozolt német gyártmány.ha nagyon nincs mit enniük, megeszik azt is, de a gyümölcsöt jobban csípik.

egyébként meg a mi kutyánkat is tömjük mogyis csokival, szereti, és még semmi baja nem lett tőle. Mondjuk azért csak mértékkel kap. a nyuszikkal meg maj megkóstoltatom.

az oltást egy hét múlva kapják, de nem csak mixomatózis ellen, hanem valami mixet , ami segíti a csontképződést, és erősebb immunrendszerhez segíti a nyuszikat.

Előzmény: myprint (74)
myprint Creative Commons License 2000.01.22 0 0 74
A száraz kenyér is megteszi, de jobb lenne egy darab keményfa (akác, bükk) mert a fogaik kopását jobban elősegíti.
Van egy kevés tapasztalatom a rágcsálók és kisragadozók tartásáról de míg a szebbik(?)felem nem bizonyította magam sem hittem a csoki dolgot.
A fagyit is be nyakalja rendesen ha az csoki.
Talán a táp minősége nem felel meg nyuszkóidnak -dohos, állott esetleg túl sózott- de általában szívesen veszik a préselt kaját.
Valahogy rá kellene őket szoktatni, mert a fehérjéket, ásványi sókat és adalékokat nem tudják biztosítani maguknak a felsoroltakból.
Tudomásom szerint a nyulaknak nem árt a csokoládéban található anyag, ellentétben a kutyáknál komoly gondot okozhat túl az elhízáson.
Megjegyzem dobermannom simán beburkolta a gyerek Mikulás-napi csokoládéit (természetesen akkurátusan kicsomagolta a csokibábokat) ami legalább 1,5 kg volt /a gyerek szerint több/ minden következmény nélkül -csak a kölök tiltotta ki a szobájából-.
Szebbik(?) felem(myprintné), a macskát eteti mogyorós csokoládéval. A macska stilusosan csokoládé színü burma.
Garfield a perzsa még csak a csokis nápolyit szereti.

PS: A szobában tartott nyulat, nyulakat is ajánlott beoltatni mixomatózis ellen!

Előzmény: Kekka (72)
Alfred Creative Commons License 2000.01.22 0 0 73
Kekka:
Úgy nőttem föl, hogy mindig volt nyuszink, második emeleten, 42nm-en szobanyuszi. Nem törpe, hanem közönséges házinyúl, de a tapasztalataimat leírom.
Szobatiszták, ami azt jelenti, hogy az általa kiválasztott helyre szeret járni, és amíg bírja, addig igyekszik is visszatartani. Lehet befolyásolni, lehet nevelni, így a szüleimnél most is lakó nyuszik az erkélyen működő nyusziWC-re járnak. Néhány fiúnál előjön a terület jelölés, erről képtelenség leszoktatni: a szobában ugrik egyet, közben a fenekét magasra emeli, pedálozik a levegőben a lábával, és pisil, ennek azaz eredménye, hogy egy félnégyzetméteres területet finoman beporlaszt pisivel.
A fiúk értelmesebbek, mint a lányok, képesek figyelni a nevükre, megtanulják a család programját, és remekül résztvesznek benne. A lányok inkább maguknak valók, nagyon lefoglalja őket a szaporodási ciklusuk, olyankor mogorvák, fészket építenek, és zabálnak.
Hámmal pórázon lelehet vinni sétálni, de a kullanccsokkal vigyázni kell, mert szeretik a nyuszikat, ugyanakkor nincs megfelelő kullancsriasztó nyúl számára, mert könnyen allergiások lehetnek tőle.
Az evés külön műsor volt mindegyiknél:
- a húsevő. Csak hús terméket volt hajlandó megenni, kedvence a paprikásszalámi, és a nyers marha.
- a válogatós. Nem evett füvet, salátát, viszont minden káposzta félét, és karalábé levelet, de csak akkor, ha gyenge volt a szára. Szerette a friss gyenge sárgarépát. Ha hangyák voltak a kajáján, akkor otthagyta.
- az igénytelen. szinte bármit, de abból is inkább a gyenge minőséget, pl vacak száraz tápokat.
- az inyenc. Csak tejet ivott csak frissen, csak langyosan, vasárnap pedig meleg kakaót.
- a szomjas. Csak vizet, de abból sokat.
Mivel a nyúl növényevő, élete nagyrészét meneküléssel és evéssel tölti, tehát nyugodtan lehet állandóan kajája, vize viszont mindíg legyen (vagy friss langyos teje...)
Mivel a nyúl rágcsáló, folyamatosan nőnek a metszőfogai. Ha nem tud eleget rágni, kinőnek a szájából, és zavarja az evésben. Ezért adjál neki fadarabokat. Szereti a fenyőt, ezért így karácsony után érdemes begyűjteni komplett fákat, amiket kényelmes méretűre darabolva egész évben lehet adagolni. A lakásban szabadon élő nyuszi bizony rág, van amelyik csak néha egy kis szőnyegrojtot, villanyvezetéket, azán van amelyik bútort, és van az érzékeny lelkű, aki a gazdi ágynemüjét, ha az nem ér haza időben!
Ha van kérdésed segítünk, főleg, hogy a hugomnak most is van nyuszija!
Előzmény: Kekka (68)
Kekka Creative Commons License 2000.01.22 0 0 72
rágcsálnivalónak száraz kenyeret kapnak, azt szeretik , nadehogy csokit a nyúlnak? ez új dolog.. nem árt az meg neki?
és tényleg, mér nem szeretik a nyúlkaját? széthordják az egész ketrecben, de nem hajlandóak megenni, csak a szénát , almát, répát, és a zabpelyhet.
Előzmény: myprint (71)
myprint Creative Commons License 2000.01.21 0 0 71
Kajának nem muszáj mindig kint lennie, de valami izletes rágcsálnivaló (fadarab) nem árt ha fogközelben van, tekintettel a nyúl rágcsáló mivoltára.
Na meg, a csokit sem szabad elfelejteni!
myprintné
Kekka Creative Commons License 2000.01.18 0 0 70
már volt hozzá szerencsém, de az angol nyelv nem az erősségem.
Előzmény: robicsek (69)
robicsek Creative Commons License 2000.01.17 0 0 69
nyuszikhoz nem értek, de a www.pets.com ról kiindulva (ez egy áruház, de info is van dögivel:) biztos találsz valamit.
Kekka Creative Commons License 2000.01.17 0 0 68
Valaki akir ért hozzá: a nyulak előtt mindig kell lennie kajának, vagy elég egyszer adni nekik egy nap?
BIGdaddy Creative Commons License 2000.01.17 0 0 67
A beagle jó ötlet, ismerem. Igen, sajnos egy foxi nemigen bírná ki reggel 8-tól este 6-ig... bár azt hiszem ez egyik kutyának sem lesz könnyű :)

Azt hiszem, újra elő kell vennem a Szinák-Veres féle Kutyakalauzt a padlásról, mert bár nagyon sokféle kutyát ismerek, alig jutnak eszembe (lásd beagle).

Előzmény: Kekka (66)
Kekka Creative Commons License 2000.01.12 0 0 66
mi a westynket tenyészőtőtl vettük, újságon keresztül. 30-80 e ft körül mozog az ára, de 80ért már tenész, versenyképes kutyát kapsz, ami szerintem a te esetedben felesleges. Ha kutyakinézetű kutyát szeretnél, szerintem foxit vegyél, bár annak a mozgásigénye igen nagy, és nem tudom mennyire és mikor érsz rá arra, hogy a kutyádat futtasd. Meg van még az én egyik kedvencem a beagle, aminek a feje icipicit hasonlít a basset houndéra(azt gondolom ismered), vadászkutya, de megbírja a kevés sétáltatást is. Különben meg nem túl nagy , de nevezhető kutyának, mintsemhogy plüsshógolyónak.Nem tudom, hogy itthon mennyire honos fajta, nézz utána újságokban, apróhirdetésekben.

És a menhely mint ötlet nem tetszik semmi baj, megértelek, csak felvetettem. de ne hidd, hogy a menhelyi kutyák mások. Ők is csak KUTYÁK , és éppen ezért képesek alkalmazkodni az új környezetükhöz. Nadehát nem győzködlek.

törpesnauzi, hmm.. szerintem jó ötlet, bár én nem vagyok megbékélve a fajtával. Mondjuk nem is nekem kell kutya

BIGdaddy Creative Commons License 2000.01.12 0 0 65
Ja igen, a menhely... nekem is megfordult a fejemben, de néhány dolog ellene szól:

1. Lakásban tartanám, ezért akármilyen magával hozott betegség nagyobb gond lehet, mint egy udvaron tartott esetében, még akkor is, ha mielőtt hazaviszem, megvizsgálják.
2. Egy fajtiszta kutyánál egész jó behatárolható, hogyan fog kinézni felnőtt korában, egy nem fajkutyánál nehezebben. Ez nem azt jelenti, hogy egy kiskorában megszeretett kutyát felnőve kiteszel, ha nem olyan, mint amilyenre számítottál, de azért az nem az igazi...
3. Egy menhelyes kutyával bármi történhetett: megverték, kidobták, elgázolták, mittudomén. Az ilyen beidegződéseket kihívás orvosolni, de nem hiszem, hogy nekem való feladat.
4. Szanaszét szakadna szívem annyi szerencsétlen kutya láttán.

Előzmény: Kekka (63)
BIGdaddy Creative Commons License 2000.01.12 0 0 64
Hát igen, azt hiszem a Jack Russel nem az én pénztárcám... pedig nem lenne rossz.

A westyn is gondolkodtam már régebben, de valóban kicsit plüssnek néz ki. Ez marha aranyos, nekem is rettenetesen tetszik, de talán kicsit komolyabb kinézetű kutyát szeretnék vagy nem is tudom... Egyébként mennyire nehéz hozzájutni és mennyiért? Úgy értem, viszonylag sokan tenyésztik?

Valaki tud nyilatkozni törpesnauzerről? Óriáshoz volt szerencsénk sokáig, de gondolom egy tizedakkora kutyának más a temperamentuma, stb.

Esetleg egyéb ötlet?

Előzmény: Kekka (63)
Kekka Creative Commons License 2000.01.11 0 0 63
magyarországon, és egyébként az egész világon a jack russel terrier igen ritka cuccnak számít.
de figyu Big daddy: Tudom, hogy lerágott csont , de nézz körül a menhelyeken. Sokszor találni fiatal , fajta tiszta, de nem törzskönyvezett kutyusokat. Sajnos nálam a cslád volt túlerőben, és nem voltak hajlandóak menhelyről kutyát hozni, ebből lett a westy. de gyakran még egy keverék kutya is iszonyú édes tud lenni. Gondoldd meg
Előzmény: r_bendegúz (62)
r_bendegúz Creative Commons License 2000.01.11 0 0 62
BIGdaddy,
vmelyik tévéadón fut most egy gyerekfilmsorozat (Rosszcsont kalandjai), amiben ilyen kutyus a főszereplő. Szegény ebre mindenféle híres emberek jelmezét aggatják, de vitézül tűri.
A neten ezt a rajzot találtam: http://www.users.zetnet.co.uk/psmith/jack_russel2.jpg
A jó öreg vizsla (alta...) talált - természetesen utolsóként :o) - egy fajtaismertetőt is: http://www.kutya.hu/9908/fism2.htm
Nekem a rövidlábú verzió is tetszik, ami ott nem szalonképes. Ha Magyarországon még csak 9 törzskönyvezett egyed van, akkor valószínűleg nagyon drága.
Újabb javaslat (plüsskutyább küllem, hegyes fülek): West Highland Terrier (ilyenje van Kekkának és James Bondnak, az utóbbiról van kép a neten is).
r_b.
Előzmény: BIGdaddy (60)
Kekka Creative Commons License 2000.01.11 0 0 61
tudom ajánlani a westyt, ha egy őrült , kedves kis bohócra vágysz. Elméletileg skóciában tenyésztették ki vadászati célokból, de mára ez a tulajdonság(legalábbis a mi kutyánkból) elszállt. Aranyos kis fehét terrier, nincs vele sok gond, napi 3 sétáltatással megelégszik, de viszont 2 havonta vinni kell kutyafodrászhoz trimmeltetni.(megnyírják, hogy ne legyen túl hosszú a szőre) Nem egyszerre hanem folyamtosan,hanem fésülés közben hullajtja a szőrét, így allergiás emberek is együtt tudnak élni vele. Hát röviden ennyit.

és amint lesz időm elviszem a nyuszkókat állatdkihoz, a mai porgram a ketrec vásárlás volt.. Nevük az van nekik, iszonyú fantáziátlanul Bart és Lisa lettek , Simpson módra. Tényleg, törpenyúlnál hogy lehet a nemet megállapítani? Hörcsögről találtam róla irományt, de nyusziról nem

Előzmény: BIGdaddy (57)
BIGdaddy Creative Commons License 2000.01.11 0 0 60
Sajnos nem ismerem ezt a fajtát :(
Valami bővebb infó róla valahol? Szívesen elolvasom.
Előzmény: r_bendegúz (58)
Nyuszog Creative Commons License 2000.01.11 0 0 59
Én is a tengerimalacot ajánlom, nekem már 19 éve van (nem ugyanaz). Előnye, hogy nappali állat, nem harap, megismeri a gazdit (meg a zacskócsörgést és a hűtőnyitást, ha abban tárolod a kajáját. Tenyészettem is őket, max 11 volt, de az rengeteg. Csak zöldséget eszik, ami nem büdös, ha megmarad. Igaz, télen nehezebb beszerezni, de van széna, magkeverék, répa, alma meg víz, meg fagyasztott borsó. Két lány nagyon jól megvan egymással, ha nem akarsz sokat. De ha sikerülne beszerezned két angóra (hobo) példányt, a kisállatkereskedések biztos, hogy megvásárolnák a többletet!

Az, hogy reggel visítással ébreszt, szoktatás kérdése!

Törpenyulam még nem volt, de az is jó lehet!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!