1. a libamájat fél napig sós tejben - mely éppem, hogy ellepi - áztatjuk, aztán ebben a tejben födő alatt addig pároljuk, míg levét teljesen elfőtte
2. ha kihűlt, darabokra vágjuk
3. egy másik, szintén tejben áztatott libamájat pedig nyersen átpasszírozzuk, 2 champignon vagy szarvasgombát kisebb szeletekre vágva megpárolunk, vigyázva, hogy nagyon meg ne puhuljon
4.a darabokra vágott májat összekeverjük az átpasszírozottal és a gombával, hozzáadunk még 2-3 tojássárgáját, 1 tejben áztatott és átpasszírozott zsemlét, kellő sót és kevés pástétomfűszert, és végül a tojások habját, majd
5. kikent és morzsával meghintett, lefedett formában egy-másfél óráig gőzben főzzük.
huha... honnan fakasszak en most madeira bort, Uram?
tok jol hangzik.. plane pisztaciaval..
azt hiszem, angi, hogy ez meleg pastetom.
en meg hideget akarok.
most turom a szakacskonyveket..
azert koszonom szepen. elmentettem.
jo lesz ez még..
Egy receptem van, de lehet, hogy ezzel elveszem a kedved...
A pástétomformát tésztával kibéleljük (folyadékkal készült omlós tészta), ezt szalonnalapokkal béleljük, majd egymásra rétegezzük a libamájpürét és a szeletelt libamájat. A püréhez adhatunk apró kockára vágott nyers libamájat, pisztáciát, főtt tojásfehérjét, főtt, füstölt marhanyelvet, párolt apró gombafejeket. Fűszerei: só, törött bors, pástétomfűszer, borpárlat, madeira bor.
A rétegzést szalonnával fejezzük be, majd tészta a tetejére, tojással megkenjük, megyszurkáljuk, díszítjük. 180 fokos sütőben pároljuk (tepsibe alá vizet öntünk) - ez 1-3,5 óra lehet.
Tudna valaki tanácsot adni libamajpastetommal kapcsolatban?
szoktam libamajat sutni, horvath ilona szakacskonyv szerint, nagyon finom.
most kivancsi lennek, hogyan kell azt a fajta pastetomot csinalni, amit a hidegtalakon meg ettermekben latni, kicsi zselatinnal bevonva.
szoval milyen fuszerek kellenek bele stb.
azt hiszem, erre egy profi szakacs fejbol tudja a valaszt, de en nem tudom.
holnapra kell, legyszives segitsen aki ert
hozza !
koszi