Jusztis visszahozom a topicot, vagyok oly szemtelen.
Kedves pénzemberek, nyugodtan lehet hozzászólni, tényleg kíváncsi vagyok, hogy egy felvétel
elkészítéséhez kért 150ezer forinthoz, ami egyazegyben a hangstúdióé lesz, kell-e nekem
auditált mérleget, üzleti tervet készítenem?
Várom a nem mellébeszélő, hanem hozzáértő emberek reagálását.
...éshamár, akkor még néhány dolog.
Számomra igen visszatetsző dolog - és most happe magángyűjtését övező esetekre gondolok -, hogy sokan nem átallanak feltételeket szabni a segítséghez. Pl: csak akkor küldök pénzt, ha hozol nekem egy üveg sört (haha!), ha csapsz aztán nekünk egy hatalmas bulit, stb. mert csakúgy nem, dolgozz meg a pénzedért. Óriási különbség van (főleg a magánéletben) a két dolog között: segíteni, szó nélkül, nem várva érte semmit (még csak jelképes, de véresen számonkért apróságokat sem), vagy segíteni, úgy, hogy aztán rám, a segítőre mondhassák, hogy énaztán nagyon faszagyerek vagyok.
Hogy a kulturális vonatkozásokra is áttérjek, tkp. ugyanez a képmutatás érhető tetten a kultúrafinanszírozás területén is. Ebbéli tapasztalataimról (ti. komoly üzletemberek üzleti pongyolába bújtatott kulturális hozzánemértése) most itt nem írnék, tán külön topicot érdemelne.
Mindenesetre állítólag minden elvégzett munkának ára és bére van - főleg ugye abban a bizonyos üzleti világban -, ennek tudatában nevetséges komoly üzletemberektől -urambocsá: lemezkiadói főnöktől! - azt hallani,
hogy fizetni nem tudunk a teljesítményetekért,
hogy majd ha eladtátok a lemezt, beszélhetünk a gázsiról (ez nem reklám-szakma? az meg nem a kiadó dolga lenne???),
valamint, hogy a ti zenétek rétegzene=lassan fogy=még több tőkét tegyetek bele ti.
300-500 darab CD-t egy óra gondolkodás alatt kidolgozott stratégiával el lehetne adni - a kiadónak, az az ő dolga!
Plakátnyomtató céget irányító testvérem egyszer komoly bevételre tett szert egy reklámstúdiótól, amely prezentet készített egy multicég számára: a tét a nagy megrendelés elnyerése volt. A stúdió végülis nem kapta meg a munkát, így elbukta a többszázezer forintot is, mégis, senkinek nem jutott eszébe, hogy a kifizetett pénzt visszakérje testvéremtől.
A zenész sajna hülyére van véve, azaz megkövült a régirégi szemlélet, miszerint a zenész félbolond (főleg, ha ilyen "rétegzenét" játszik), aki örül, ha játszhat. Ezért fizetést?
Tehát emlegethetünk itt auditált mérleget, amíg mindenkinek a gázsija bele van építve (nyomda, grafikus, producer, gyár, aztán a kersekedő, stb.), csak a zenészé nincs, addig én nem hiszek a jól csengő idegenszavak felemlegetésének jogosságában.
Egyébként panaszra így sincs okom, mindezek ellenére most jelent meg zenészi életművem kilencedik CD-je.
Hát elnézést a hosszúra nyúlásért,
mindenkinek szép ünnepeket!
Félve szólalok meg eme topicban, mert nem akarok semmi félreértésre okot adni.
Csak egy dolog: mint azt több helyen említettem happe topicjában, nem szeretnék a majmoló, más emberek jóindulatával visszaélő nyomulónak látszani. Amiért merészeltem happe mondandójához fűzni a magamét, az az, hogy akkor már öt napja fent volt a saját "pénzkérő" topicom a kultúrában. Utána lehet nézni. (Meglepő próbálkozás: szponzor kerestetik című topic a kultúrában.)Gondoltam, ezért békésen megférne a kettő egymás mellett. Ez talán nem a legjobb ötlet volt. Egy dolog azonban nagyon a bögyömben van: NEM UTÁNOZTAM szegény happét (ld. fent). Olyan pedig már volt és lesz is, hogy két embernek egy héten belül egymástól függetlenül ugyanaz jusson eszébe (egyik koncerttervem épp a napokban hiúsul meg emiatt!).
Bahh:
Ezt a hozzászólást olvastam, és veled ellentétben nem tudok azzal egyetérteni.
Tudod, Magyarországon auditált mérlegről beszélni, amikor valaki el akar készíteni egy demo anyagot, röhejes.
Az üzlet, lehet, hogy kőkemény, de bizony nagyon különbözőképpen működik különböző területeken, ezt nyilván Ramon is tudja. Egyáltalán, Ramon egész hozzászólásából összesen annyi derül ki, hogy nem tudja, vagy nem akarja tudomásul venni, milyen ma Mo.-n a kultúrafinanszírozás. Most írjam, hogy f*ngja nincs hozzá, mert erről van szó.
Csak Ramon-t tudom idezni, remelem nem sertodik meg erte:
Ramon
válasz erre | adatok | e-mail 1999-12-09 17:52:06 (179)
gyulaicsaba
Kedves Csaba!
Óriási a különbség közted és hape között.
Ahhoz, hogy Te pénzt kapjál bármilyen üzleti célra, minimum auditált mérleget, üzleti tervet és a nyereség felosztását
kellene produkálnod, amit, természetesen nem tudsz.
Nekem is van kb. 152 Q jó üzleti alapokon nyugvó adománybegyűjtő ötletem. Amíg Grűnnek még vannak libái.
hoppe személyre szóló, világos, egyértelmű problémájában segítünk és nem valami himi-humi üzleti szagú, majd meglátjuk
féle jó buliban.
Én a magam részéről - szerintem a többiek is -, ha valakinek segítség kell bármit megteszek és segítek. A pénztől
függetlenül.
A piros lámpánál kéregető bérkoldúsokat meg nagyon, de nagyon nem szívesen látom. Sőt ...
Úgyhogy nálam hoppe igen, az üzlet meg kőkemény kűzdelem és az egy másik topic.
Es meg annyit szeretnek hozzatenni, hogy sok problemara ra lehet fogni, hogy fontos! A hajlektalanok, a betegek, az arvak...stb.
Happe kezdemenyezese az elso volt, nekem tetszett. A jovo evi Brazil utjat mar nem fogom tamogatni:-)
Csak Ramon-t tudom idezni, remelem nem sertodik meg erte:
Ramon
válasz erre | adatok | e-mail 1999-12-09 17:52:06 (179)
gyulaicsaba
Kedves Csaba!
Óriási a különbség közted és hape között.
Ahhoz, hogy Te pénzt kapjál bármilyen üzleti célra, minimum auditált mérleget, üzleti tervet és a nyereség felosztását
kellene produkálnod, amit, természetesen nem tudsz.
Nekem is van kb. 152 Q jó üzleti alapokon nyugvó adománybegyűjtő ötletem. Amíg Grűnnek még vannak libái.
hoppe személyre szóló, világos, egyértelmű problémájában segítünk és nem valami himi-humi üzleti szagú, majd meglátjuk
féle jó buliban.
Én a magam részéről - szerintem a többiek is -, ha valakinek segítség kell bármit megteszek és segítek. A pénztől
függetlenül.
A piros lámpánál kéregető bérkoldúsokat meg nagyon, de nagyon nem szívesen látom. Sőt ...
Úgyhogy nálam hoppe igen, az üzlet meg kőkemény kűzdelem és az egy másik topic.
Es meg annyit szeretnek hozzatenni, hogy sok problemara ra lehet fogni, hogy fontos! A hajlektalanok, a betegek, az arvak...stb.
Happe kezdemenyezese az elso volt, nekem tetszett. A jovo evi Brazil utjat mar nem fogom tamogatni:-)
szija csaba, cimbora, itten is próbálkozol?; ejha, de többet itt sem adok, mint a kultúrában ... mennyit is adtam ott? ...hm ... úgy emlékszem, szép kerek összeg volt :o)
A Törzsasztalban többen, igen rokonszenves módon egy netes társuk megsegítésére gyűjtöttek, aki Japánba készül utazni a barátnőjéhez, de nem volt pénze repülőjegyre. Ez a magánéleti cél tisztelendő, és valóban támogatásra méltó.
Azt gondolom azonban, hogy a GyulaiCsaba által felvetett cél, hogy egy a zenei élet mainstreamjén kívüli, nehezen managelhető demóanyag elkészülhessen, legalább annyira támogatandó cél lehet, mint az előbb említett magánéleti.
Ismerve a hazai kultúrafinanszírozási viszonyokat, nem gondolom, hogy ezt az ötletet helyből el kellene vetni úgy, ahogyan többen reagáltak, amikor GyulaiCsaba fel merte tenni a kérdést, hogy előbbi célra miért igen, amit ő kért, arra miért nem. Nem szeretnék ebben a topicban adakozást szervezni, de szeretném, ha hozzászólnátok, vajon szerintetek egy olyan célt támogatni, amikor valaki(k) létre akarnak hozni valamit, van-e olyan fontos, mint egy magánéleti cél támogatása.
A nullázásokat nyugodtan elhagyhatjátok, mert már nagyon unalmas.
u.i.:GyulaiCsabának sem barátnője, sem ismerőse nem vagyok, de az ő problémáját megértem, és zenei alkotás iránti szerelmét tartom annyira fontosnak, mint amikor valaki Japánba utazik a kedveséhez.