Phil Ochs meg Joan Baez miért maradt ki? szerintem ők is idetartoznak...
Seegerre viszont szvsz nyugodtan lehet mondani, hogy protest song; énekelt ő még Internacionálét is, méghozzá remekül... (más kérdés persze, hogy akkor és ott az a dal egész mást jelentett, mint akkoriban - vagy akár mostanában - itt.)
Ha a Lester Flatt, Earl Scruggs, Mini Pearl stb. összetételű együttesröl beszélsz, akkor igen. Egy lemezük van, de mintha Nitty Gritti Bluegrass Band-re emlékeznék
Leköteletztél.
Egyébként meggyőződése, hogy Dylan korai zenei szakában ezekk a palik igencsak hatottak rá.
Arlo Guthri-ról meg csak annyi, hogy tolószékben tengődik, 68-as fesztiválok sztárja volt (nem tartozok a "nagy generációhoz") és senkinek nem kívánom a Hutington-choreat (idegrendszeri megbetegedés, csak férfiaknál okoz lassan progredialo izombénulást)
Szóval már a fia is beteg.
Mégegyszer köszi az életbentartást.
A ferdítés valóban a "gyere Bodri..."akart lenni, a daliás időkben.
Mindig nagyon szerettem Pete Seegert magát és a dalait is. Bob Dylan már korántsem tetszik annyira, de hát ízlések és pofonok. Különösen azért kedvelem Seegert, mert mindig és mindenhol kiállt a háború, az elnyomás (politikai, gazdasági és kulturális) ellen. Manapság ugyan sokan szitokszónak használják, de számomra nem az, ha azt mondom, hogy tisztességes baloldali, aki hitt és hisz az összefogás erejében.
A mindenit, de patetikus lettem! :-))
Valamikor a 80-as évek elején, ha jól emlékszem, járt Kelet-Berlinben (nahát, már csak így leírva is látni!! fura!) és akkor próbálták néhányan rávenni az ORI-t, hogy hívná meg Pestre is, biztosan eljönne. Erre a kérdés: ki az a Pete Seeger? A hülye bunkók! Nem is jött el... :-(
Ja, egyik igazán kedves filmem volt a Joe Hill balladája, szívesen látnám újra, no de ilyen filmeket manapság egyik csatorna sem vetít le, még a Duna sem! Marad Bors Máté...
üdv,
Ghanima
Leköteletztél.
Egyébként meggyőződése, hogy Dylan korai zenei szakában ezekk a palik igencsak hatottak rá.
Arlo Guthri-ról meg csak annyi, hogy tolószékben tengődik, 68-as fesztiválok sztárja volt (nem tartozok a "nagy generációhoz") és senkinek nem kívánom a Hutington-choreat (idegrendszeri megbetegedés, csak férfiaknál okoz lassan progredialo izombénulást)
Szóval már a fia is beteg.
Mégegyszer köszi az életbentartást.
A ferdítés valóban a "gyere Bodri..."akart lenni, a daliás időkben.
Ize...nehez az embernek bevallani, ha Pete Seeger-t osszekeveri a Bob Seeger-rel. Attol még nem kell anyazni... Legalabb szinten tartottuk a topikodat. Eddig...
Olyan foku e tárgyban a tudatlanságod, hogy elkeserítő!
Pete Seeger gyakorlatilag az életben nem játszott countyt. Zenetörténész családból származott, és 5 húros bendzsón játszott.(természetesen gitáron is) Figyelmedbe ajonlom a ma már legenda számba menő "How to play 5-string banjo" című kottákját, amiből 5 húros bendzsós nemzedékek tanultak, s mai napig is a legátfogóbb (pengetési technikák) mű. Mellesleg életművéért kapott egy Gramy-díjat kapott. Mellesleg a növére (Peggy Seeger) hegedüs, s az amerikai folk nagy egyéniségének felesége, az öccse pedig kiváló bendzsós, hegedüs. (Mike Seeger)
Háááát nori, pedig a Willie boy majdnem ojjan, mint amikor a Páger enekelte a Villa Negrát, az igazi szornyuseg csak az volt, amikor a Julioval elkezdte enekelni azt, hogy of all the girls I've loved befooooore...
Nekem ilyen az ízlésem, szerintem az a négy pasas profi és nagyon tud énekelni. Csak azt ne mondd, hogy ez a gyere Bodri kutyám amerikai változata.
Az ifjabb Guthrie-t nem ismerem és Dylant is szeretem
Nemcsak hogy ismerem, de megvan, tekintettel, hogy20 éve foglalkozom tradicionális amerikai népzenével, és 20 éve-még ma is -bendzsózom, hegedülök, mandolinozok. Ez egy időben nem volt sikk, sőt kifejezetten az instrumentális részét kellett erőltetni, hiszen amerikaiul énekelni csak rendőri felügyelet mellett lehetett. Kontrapunktként álljon itt egy szösszenett,
"Come here my dog BODRI, take your..."
Ja, nem tudom, mi lett volna ebbol a vilagbol a Dylan nelkul, bar en nem nagyon csipom a Nagy Zimmermann-t...
nori, igaza van a párodnak. Biztos vagy benne, hogy az deported, nem departed...?
Ezzel a Nashville-lel is ovatosabb lennek, mert Presley-n meg nehany maganyos betyaron kivul az bezony csak "Country" country.
A Seeger-rel is az a bajom, hogy eleg nyalas country rockot nyom - ha még egyaltalan - az Arlo meg csak a Woody miatt kerult a latoszogbe es nem alkotott semmi erdemlegeset...
Na, ide mud kellene, már miért lenne Amerika majmolás, meg tényleg hülyeség az az előítélet, hogy onnan csak értéktelen dolog jön. Ez a zene tényleg szép, ismered ezt a lemezt?
Örülök a hoozászolinak. Ez a téma nem amerika majmolás. Viszont Ők tudtak valamit, tettek valamit a személyes komfort érzésükér, úgy, hogy az másoknak is jó legyen. A szövegekről csak annyit, hogylehet hogy szentimentálisak, sőt időnként bugyuták is, de ebben a világban ma már kincsnek számítanak. Ezenkívűl a hajdani Nashville volt A BÖLCSŐJE A ma Zenészei nagyrészének.
Akkor én is hozzászólok. Hajdanában felvettem Göczey Zsuzsa műsorából a Highwayman című lemez anyagát, amelyen négy énekes, Willie Nelson, Kris Kristofferson, Johnny Cash és Waylon Jennings énekel, a kedvencem Guthrie Deported című dala, amit hússzor is meg tudok hallgatni egymás után, bár a párom szerint az csak egy giccs.
Azt hiszem ezzel az új topiccal talán frissítek a Dylannen, és jó lenne egy új megvilágítás-sodás! Sajnos ma már feledésbe merült, hogy annak idején (1963-70) Dylan igenis tanítvány volt. Mégpedig oly nagyszerű embereknek, mint Woody Guthrie, Pete Seeger, Sony Terry.
Polcnyi irodalmam van ezekről az időkről. Honfik! Nem volt ez sem country, sem protest song, ahogy annak idején próbálták beállítani. Hillbilly, blues volt, s csodaszép.
Mindenkinek ajánlom az "Alice éttermét" című filmet. Arlo Guthrie élete, Woody Guthrie és Pete Seeger is szerepel. Hátborzongató. Na meg ott van a "Joe Hill" balladája meg a "Dicsőségre itélve" című filmek.
Egyenlőre ennyit. Ha van érdeklődő, folytassuk!