Keresés

Részletes keresés

pici mici a pók Creative Commons License 2023.12.20 0 0 223
Morli Holect Creative Commons License 2020.06.01 0 1 222

Century VI. quatrain XCVII.

Cinq & quarante degrez ciel bruslera
Feu approcher de la grand cité neuue
Instant grand flamme esparse sautera

At five & forty degrees the sky will burn,
Fire to approach the great new city:
In an instant a great scattered flame will leap up

Century I. quatrain LXXXVII

Ennosigee feu du centre de terre,
Fera trembler autour de cité neuue

Volcanic fire from the center of the earth
will cause trembling around the new city

Akkor tehát az "új város" nem New York, hanem Nápoly ( = Neapolis, szó szerint). Érdekes módon mindkettő azonos szélességen, kb. 40,5 fokon fekszik. 

És mi történik? Hirtelen felcsapó vulkáni tűz a föld közepéből, lángoló ég, földrengés...

Hmmm... ha kamu jós lennék én is Nápoly környékére jövendölnék egy jó kis vulkánkitörést, hiszen volt már rá példa a történelemben és van esély rá, hogy még egyszer bekövetkezik.

Előzmény: VangSo (126)
Messermit Creative Commons License 2016.03.01 0 0 221

Tudnátok olyan oldalt ami igazolja hogy biztos nem szélhámos Nostradamus? Magyarul ami már megtörtént esemény és azt Nostradamus megjósolta.

Törölt nick Creative Commons License 2008.10.27 0 0 220
Ezzel már sokat vacakoltak, hogy testvérek és akkor mi lesz és mit jelent ez. Szerintem ez is teljesen zavaros. Annyit megtehetett volna, hogy megjósol néhány hónapot, napot, órát és percet. Ugyanolyan zavaros lett volna, mint így csak utólag lehetne ellenőrizni. Talán nagyobb HITELE lenne NOSTRINAK.
Előzmény: Vajk (218)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.27 0 0 219
Kép jóslás. Sajnos Nostradamus nem rajzolt, de MEGJÓSOLOM, hogy ha összegyűjtitek és megőrzitek ezeket a képeket egyszer meggazdagodtok belőlük.
Vajk Creative Commons License 2008.10.26 0 0 218
Glázser Bozsó Creative Commons License 2008.10.26 0 0 217
http://nostradamus.extra.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=31

3 évvel előtte vagyunk! :P
Előzmény: Törölt nick (216)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.21 0 0 216

Még szerencse, így átugrottuk a világvégét. Csak valamiért EZT nem látta előre Nostra. Azt viszont pontosan tudta, hogy a világvége után 1 évvel 9 hónappal 11 nappal és 9 óra valamennyivel megtámadják a világkereskedelmi központot.

HA ÖN IS EL AKARJA KERÜLNI A VILÁGVÉGÉT, UGORJON ELŐRE AZ IDŐBEN 12 ÉVET!

Előzmény: Glázser Bozsó (213)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.21 0 0 215
Igen! Ő JASON. Akit ma Havasként mutogatnak az Bakafánt Románia csak Havasnak álcázta magát. Én ismerem őt, egyébként VEGYÉSZ.
Előzmény: Hy (214)
Hy Creative Commons License 2008.10.21 0 0 214

Rosseb, és a Havas még ezt is túlélte?

:o)

Előzmény: Törölt nick (212)
Glázser Bozsó Creative Commons License 2008.10.20 0 0 213
Bár régi ez a hsz., de reagálok rá.

A Gergely-naptár bevezetése (1582) óta eltelt időszakban évente ugrottunk 10-10 napot. Nostradamus, ha jól tudom, előtte írta a Próféciákat.

A különbözetet kiszámoltam, és a jelen hivatalos évszámból (2008) levontam. Ha nem lenne Gergely-naptár szerinti időszámításunk, most 1996-ot írnánk!
Előzmény: BahnScorper (187)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.19 0 0 212

Igen, de Nostradamus Havast megégette, szemeit kinyomta, beleit kicsavarta, koponyájába léket ütött, agyából rántottát sütött, koponyájából tekegolyót fabrikált, és az egészet lehúzta a vécén. Jó éjszakát gyerekek!

Előzmény: Hy (209)
Hy Creative Commons License 2008.10.18 0 0 211

Az egész alapja a hit, és hiszékenység.

Sokmilliónyian /inkább sokmilliárdnyian/ vannak akik "hisznek" valami olyanban, hogy nem csak ennyi az emberi élet, hogy van a halál után folytatás, és van eleve elrendeltség.

Ha ez van, akkor lehetnek, vannak olyanok, akik ezt előre megláthatják "Isteni adomány"-ként.

Ők mindig is kihasználták a hiszékenyek balekságát, és alaposan sápot szedtek tőlük.

Hy Creative Commons License 2008.10.18 0 0 210

Jós volt.

Élt a köntörfalazás, mások megvezetésének tudásának magas fokával.

Ma ezeket úgy hívják: "született prolitikus", népV.ezér.

Hy Creative Commons License 2008.10.18 0 0 209

Azért egy újab bűrt Havas is le akar húzni róla, nem?

Előzmény: Törölt nick (208)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.08 0 0 208
Előzmény: Polka (157)
Vajk Creative Commons License 2008.01.20 0 0 207
az ő korában én nem szeretnék unatkozó öregúr lenni.
Előzmény: marianna40 (206)
marianna40 Creative Commons License 2008.01.20 0 0 206
egy unatkozó öregur volt a maga korában
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.03 0 0 205
E megfejelem ezzel:

Mabus -----------Usam(a) B(in Laden)

namost a két főterrorista kis szójátékkal nevében is majdnem azonos.

Előzmény: Törölt nick (204)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.03 0 0 204
ma olvasgattam Nostradamus verseit, és a harmadik antikrisztus Mabus néven van emlitve. Az irás szerint rövid életű, ami talán igaz is lett.
A ma (2006) ismert világpolitikai eseményekben szereplő, vagy szerepelt személyek közt e név (Mabis) betüi egyedül az alábbi figurára illik (illett):

Abu Musab al zarqawi

Tehát? ki mit gondol? Leghetséges?
sz33 Creative Commons License 2006.07.27 0 0 203

Nosztradámusz. Zseni, vagy szélhámos?

Michel de Nostredame életrajzából röviden annyit, hogy 1503 december 14-én született.

Apja Jacques gabonakereskedő volt (17 gyerek). Családi név onnan származik, hogy a nagyapa Guy Gassonet kikeresztelkedett és a Pierre de Notredame (latinosan:Notredamus) nevet vette fel.

Az anyai ági rokonok több nemzedéken keresztül híres orvosok voltak. Állítólag a dédapja (anyai nagyapja akkor már nem élt) tanította a fiut latin-, görög-, és héber-nyelvre, matematikára és asztrológiára.

Ő is orvosnak tanult, de megszakította, patikus lett, majd 5 év multán 1529-ben in Montpellierben folytatta orvosi tanulmányait. Patikusi volta miatt problémája volt az egyetemen. Ebből néhány forrás arra következtet, hogy nem is volt végzett orvos. Ez a feltételezés azonban nem biztos, mert a egyetem névsorában később is szerepel. Mivel második felesége vagyonos volt, megengedhette magának, hogy kedvtellésseivel foglalkozzon.

Állítólag már életében híres volt jóslatairól.

Meghalt 1566 július 2-án.

A címben általam feltett kérdést úgy válaszolnám meg, hogy nem vagy, hanem és. Mindkettő!

Ráadásul hiú, karrierista volt, aki hírnevét még a halála után is konzerválni akarta és ezt zseniálisan meg is oldotta.

Miben állt a zsenialitása?

Tisztában volt az emberi "lélek" rejtelmeivel, az emberek természetes ostobaságával, a misztikumra való hajlamukkal, hiszen ezeket életében remekül ki tudta használni.

Kíváló megfigyelőképességgel, retorikai és nyelvészeti tudással, kombináló és logikai tehetséggel rendelkezett. Működése egyben szélhámosság is volt, hiszen "áldozatait", akik ezért fizettek neki, bolonddátette és magában valószínűleg le is nézte tudatlanságukért.

Bevált az önmagának tett jóslata, hogy az emberek ostobaságára minden korban, a jövőben is lehet építeni.

Zseniális megoldás az az ötlet, amit az 1555-ben kiadott "Les Propheties de M. Michel Nostradamus" Lyonban kiadott un. 4 db. Centúriák, amelyek 3 x 100 és 1 x 53 négysoros strófákat tartalmaznak.

Nosztradámusz nagyon körültekintően, ravaszul járt el:

1. Azt állította, hogy a jövőbe lát és a 4 soros versikék a jövő eseményet tartalmazzák.

2. Azt állította, hogy jövendölései értelmét csak a jövő generációja tudja megérteni.

3. Azt állította, hogy a jövendőlések nem idórendi sorrendben vannak, így elejét vette minden ellenőrzés lehetőségének.

4. Akár tudta, akár nem, a halála utáni naptár-változtatást, a juliánusi naptárról a georgiánusi naptárra való átállás további nehézséget okoz.

5. A versek nyelvezetét, a XVI.sz-i francia nyelvet dialektes kifejezésekkel, idegennyelvű szavakkal, sőt saját maga által kitalált szóujdonságokkal alakította ki. Ezzel lehetővé tette, hogy minden mondatának annyi értelme legyen, ahány ember lefordítja. Tehát egy-egy vers mondanivalóját tulajdonképpen a fordító határozhatja meg.

6. Szimbolikus kifejezésekkel tűzdelte meg verseit, hogy ezzel is homályos legyen mondanivalója.

7. Feltételezte, hogy lesznek mindíg olyan magukat okosnak tartó emeberek, akik verseiből kiolvasnak valamit, ami valamilyen megtörtént eseményre utalhat, ha mégoly nyakatekert értelmezéssel is. Ha ez megtörténik, méginkább hisznek jövendöléseinek, neve örökké fennmarad!

8. A legegyszerűbben érthető verseiben legtöbbször banális, mindennapi "eseményt jósol" meg. Pl.

"Le grand credit, d'or, d'argent, abundance

Aveuglera par libide l'honneur

Cogneu sera d'adultere l'offense

Qui parviendra a son grand deshonneur"

Nem kevesebb van itt jósolva, minthogy egy gazdag férfinek egy házasságtörés által kár éri házasságát.

Ez megfelel az általános emberi tapasztalatoknak, x ezerszer megtörténik.

Ugyancsak nem nagy tudomány kell, áradások, földrengések, járványok megjövendöléséhez, ami állandó visszatérő jelenség.

Nem tartom érdemesnek és értelmesnek Nosztradamusz jóslásaival, azok kiértékelésével foglalkozni. Ezt meghagyom azoknak, akiknek jobb szórakozásuk nincs.

Írásom a linken található cikk részbeni felhasználásával készült.

A cikk németül.
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.21 0 0 202
"Bizonyos Fekete Pál vagy hasonló nevü írta. "

Ha esetleg Földi Pálra gondolsz, én még csak simán plágiumokat olvastam töle, voltak olyan mondatok, amiket egy az egyben átmásolt a Gesatpo Története c. Jaques Delore könyvből. Amiket olvasott könyveket, kiadta össze-vissza háborús könyvekbe pastézva..
Ha már itt tartunk, éppen az említett a legjobb anyag ebben a témában, meg a RAUSCHNING : Hitler bizalmasa voltam c. könyv. Ezek ütnek. Ez utóbbi 1937-es ha jól emlékszem. Akkor pedig még nem nagyon torzított a múlt-ság.. ha elolvasták volna a franciák/angolok, nem itt tartanánk..
Előzmény: Jean Michel de Notre-Dame (199)
hoppa_hoppa Creative Commons License 2004.01.06 0 0 201
indexcikkre nem ugrik senki? :)

Vajk Creative Commons License 2003.10.20 0 0 200
Pont 200 nál áll meg a topic?:)
Ezt is megjósolta biztos...

Mostanában nem lesz valami jó kis ramazuri a bolygókkal meg az Arábiai Herceggel?
:)

Jean Michel de Notre-Dame Creative Commons License 2003.06.23 0 0 199
Üdv!
Egy könyvet keresek Nostradamusról.
Bizonyos Fekete Pál vagy hasonló nevü írta.
A jóssal kapcsolatos könyevk közül ezt találtam a legszínvonalasabbnak.
Degeczi Creative Commons License 2003.05.13 0 0 198
igen - egész máskor és egész máshogyan, de bejön amit jósolt! ;)
Előzmény: tpapa (197)
tpapa Creative Commons License 2003.05.13 0 0 197
OFF De csak mert valahol nagyon elszámoltuk magunkat! ;o))))) ON?
Előzmény: Vajk (196)
Vajk Creative Commons License 2003.05.13 0 0 196
Azért nagyon ügyesen túléljük ezeket a megjósolt kataklizmákat, nem?:))
Peeping Tom Creative Commons License 2003.03.18 0 0 195
:-))))))
2003-rmat szántam írni :-DDDD

Előzmény: Dr. Lecter (193)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.18 0 0 194
Reméljük a holnaputáni esemény nem lesz túl jelentős...
Előzmény: Peeping Tom (192)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!