Nem tudom él-e még a topik! De lenne egy-két kérdésem! Még nincs ugyan napirenden a babakérdés, de azért kíváncsi lennék a véleményedre! A párom vezetékneve Sándor, én pedig még fiatalabb koromban elhatároztam, hogy ha fiam lesz, akkor Bence, ha lányom, akkor pedig Lili lesz! Szerencsére a párom is díjazta az ötletemet! Azt viszont annyira nem, hogy két neve legyen a gyerekeknek! Pedig szerintem jól hangzik a Bence Dániel vagy a Lili Rebeka! Második fiúnévnek most a Barnabás jött be a képbe, viszont második lány névvel bajban vagyok! Nekem az Anna tetszik, a páromnak nem annyira! Szerinted illenek-e ezek a nevek a Sándor vezetéknévhez? Ha nem, akkor tudnál nekem ötleteket adni! A másik az lenne, hogy mivel ketten vagyunk lányok testvérek, ezért apu nevét senki nem viszi tovább. Én viszont ha fiam lesz, akkor szeretném, ha tovább vinné, ha átvitten is. Szerinted az jó lenne, hogy Sándor Gy.? Semmiképpen sem akarom a teljes nevet, bár még őszintén nem ízlelgettem! Lehet az is jól hangzana, hogy Sándor Gyapjas!
Előre is köszi a válaszokat és bocs, hogy ilyen hosszú voltam!
Szia, nekem is segítenél? A párommal kitaláltunk egy szép lánynevet, mert hogy ugye lányunk lesz, erre a 4D UH kimondta, hogy ott bizony fityeg valamia lába között. És fiúnevet meg nem találunk! Jó volna egy szakértő segítség, mert elég sok kritériumnak szeretnénk megfelelni. Köszi: Verat
Légy szíves, küldj magánban egy e-mailt a vezetékneveddel együtt, mert igazi érdemi választ csak ennek ismeretében tudok adni. A választ itt fogod megkapni a topicban, de a neved természetesen nem fog megjelenni.
nem kérdésem van, illetve inkább beszélgetni szeretnék két névről
most születik meg, talán egy hónap múlva első gyermekünk - egy leány -, s végignézve a "választékot", a Ladó könyvet, az itt megjenet rengeteg ötletet, úgy gondoljuk, igyekszünk nem a legújabb divatot követni. kitaláltunk két nevet, "Zsófia Boróka", elsőnek és másodiknak. szerintünk szépen hangzanak egymás mellett, és míg az első komolyabb, a második ritkább és különlegesebb
nagyon régen nem jártam az indexen. vagyis néha járok, csak nem sűrűn:) és nem csapongok topikok között, csak egy-két topikot olvasok.
hát:) változás hegyek. voltam Angliában egy évig, aztán visszamentem megint egy nyárra, járok fősulira (nemzetközi kapcsolatok szak), elfogyasztottam egy argentin macsót, egy magyar nyápicot és lekopogom, de immár negyedik hónapja boldogan élek egy évfolyamtársammal, aki már régóta jóbarátom volt. és Pécelen dolgozom az önkorinál. képben sehol baba, de ha lesz már nem Maja lesz, hanem fiú és Ricsike:) keresztgyerekek száma eggyel nőtt, Nándor már 14 hónapos.
röviden:)
Veled mi újság?
Nekem tetszik, a Liliánáról még ások valamit, mert még nem is hallottam erről a névről. Mikor ünneplik a névnapját?
És természetesen csatlakozom a gratulálók hadához, főként, mivel 3 fiam (meg sereghajtónak egy leányom) is van...
Üdv,
Elizabeth
Pivovar, köszi szépen, de már késő, ugyanis itt fickándozik az ölemben az 5 hónapos Anna Liliána. :))
Tképp. a Liliána név tetszett mindkettőnknek, de a vezetéknév is l-lel kezdődik és l-re végződik, így ha nem "iktattuk volna közé" az Annát, nagyon llll-s lett volna :)
Így viszont nagyon szép neve lett, ráadásul az idősebbek is örülnek, hogy milyen szép neve van a lánynak: Anna.
(Megjegyzem, most főként ezt használjuk. Becézni meg nem feltétlenül muszáj...)
Néha arra is figyelni kell, hogyan becézik - ez lehet Anali vagy Lali - nem biztosan szerencsés... Már a Lilla Anna is jobbnak tűnik, ez valahogy még ki kis adja a Liliánát.
(?)
Pár napja azon dilemmázunk, hogy szeptemberben születő leányunknak az eddig biztos befutónak tűnő Adél név helyett inkább az Anna Liliána kombinációt választjuk. Én még barátkozom a gondolattal -bár mindkét név tetszik, nekem valahogy olyan furán csengnek össze-, de a Párom szerint nagyon szép így együtt és olyan mesebeli a hangzása a Lengyel vezetéknévvel együtt.
Szerintetek?
Szia Allia, nem tudnatok megnezni a Lado-fele utonevkonyvben, hopgy mit jelent a Robert? A vendeglatom erdeklodott a neve eredete irant, es fogggalmam sincs, annyi ok, hogygerman, de soha nem neztem utana.
...tudod, most akasztjak a hohert a sajat kotelevel...8-)))
Elore is koszi,
Udv,
Elizabeth
Sajnálom, hogy nem engedélyezték. Amikor én 2 évvel ezelőtt érdeklődtem a témában, akkor nekem azt mondták, hogy általában engedélyezni szokták az ilyen fajta névváltoztatást.
Küldtem az emilt, és itt is szeretném megköszönni a lehetőséget. :-)
En peldaul nem kaptam engedelyt ra , pedig az edesanyamon es rajtam kivul talan Lengyelorszagban viseli valaki ezt a nevet (mindenki meghalt a csaladban), igy lettem...-ne Czopyk stb...az illetek pedig negy evvel ezelott hatezer forint volt.
Ha pedig segithetek, jojjon az emil, de most eppen Kaliforniaban vagyok, de azert a mailboxomat itt is megnezem, holnap meg vagyok, aztan csak negy nap mulva.(Bovebbet az index.Kalifornian 8-)))
Udv,
Elizabeth
Had élesszem fel ezt a topikot! Végig olvastam és nekem nagyon tetszettek a nevek is, a magyarázatok is, és a tanácsok is.
Kedves Elizabeth, ha él még a lehetőség, akkor szeretnék írni neked egy emilt, hogy születendő gyermekünk nevéről mi a szakmai véleményed.
Egyébként én úgy tudom, hogy lehet kettős vezeték nevet engedélyeztetni, pl. az örökbefogadást, mint indokot el kéne fogadni. Ha feleségként szeretné valaki a férje nevét és a sajátját kötőjeles formában együtt írni (ha jól tudom a kötőjel nélküli módra nincs lehetőség), akkor a névváltoztatást kell kérni, és akkor a feleség lányneve és asszonyneve is erre változik. Megfelelő indok lehet a törénelmi név, a kihaló családnév, vagy a túl gyakori vezeték név. Illetve hasonló változatással lett egy ismerősöm lányából kettős vezeték nevű lány, ugyanis amikor betöltötte a 14-et, úgy döntött, hogy szeretné felvenni nevelőapja vezeték nevét is. Az engedélyt megkapta a névváltoztatásra. Persze ennek viszonylag magas az illeték kötelezettsége, de a családjogi (?) törvényben azt hiszem részletesen le van írva.